ŠTÍTEK: gen

Nobelova cena. Ilustrační foto
Letošní první Nobelova cena putuje do Spojených států. Za to, že poodhalili fungování biologických hodin uvnitř zvířat i člověka, ji dostanou hned tři Američané: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Ocenění vědci zjistili, jak je možné, že živé buňky vnímají čas. 

Jak tikají biologické hodiny? To zjistili letošní nobelisté

Svět
Výstava Sdružení výtvarných umělců a teoretiků na Staré radnici ve Žďáru nad Sázavou.
Žďár nad Sázavou - Vernisáží výstavy Sdružení výtvarných umělců a teoretiků jihovýchodní Moravy byly včera ve žďárské Staré radnici zahájeny 23. slavnosti jeřabin. Součástí kulturního festivalu, který potrvá až do 17. září, bude řada akcí.
14 fotografií

Ve Žďáře začaly 23. slavnosti jeřabin

Žďársko
V souboji dvou brněnských týmů se po dvou závěrečných touchdownech radují hráči Alligators (v zeleném), kteří rivaly Sígrs zdolali 38:31.
Brno – Oba se věnovali jinému sportu, než před pár lety poznali americký fotbal. Ve finále druhé české divize s názvem Bitters Silver Bowl XII už patřili mezi ústřední postavy brněnského derby. Bývalý hokejista Filip Ondrášek, nyní quarterback týmu Sígrs, a někdejší sportovní střelec David Michálek, aktuálně wide receiver Alligators Brno. Šťastnější byl po zápase na bystrckém stadionu Michálek, Aligátoři ovládli finále 38:31. „Je to úžasná euforie. Dokázali jsme, na co jsme se chystali poslední tři roky, dělali jsme minimum chyb,“ radoval se.

Od hokejky a pušky se dostali až k šišce a do brněnského finále

Ostatní sporty
Pravnučka Františka Jursy (vpravo), bývalého závodníka a zakladatele cyklistické Dukly Brno, Dagmar Hejhalová (vlevo) vybojovala na Hrách VIII. letní olympiády dětí a mládeže 2017 tři zlaté a jednu stříbrnou medaili.
Brno – Vydala se ve šlépějích úspěšného pradědečka a stejně jako on vítězí. Pravnučka Františka Jursy, bývalého závodníka a zakladatele cyklistické Dukly Brno, Dagmar Hejhalová vybojovala na Hrách VIII. letní olympiády dětí a mládeže 2017 tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. „Věděla jsem, že je děda v publiku a na plné čáře mi věří, nervózní jsem před ním nebyla," usmívá se čtrnáctiletý talent české cyklistiky.

Podědila Jursovy geny. Pravnučka zakladatele Dukly Brno zazářila na olympiádě

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Orlickoústecko - Přes Vysoké Mýto se ve středu v podvečer přehnala bouřka. Silný vítr přidělal vrásky na čele vedení radnice - okolo osmnácté hodiny utrhl střechu tělocvičny bývalé obchodní školy na náměstí Pod kaštany. Ta je v majetku města a využívají ji sportovní kluby.

Silný vítr utrhl střechu tělocvičny

Nehody
Ilustrační foto.
Budeme mít delší život. Muž, který žije ve Zlínském kraji a v roce 2016 dovršil 60 let, má před sebou pravděpodobně ještě 20 let života. Šedesátiletá žena dokonce více – čtyřiadvacet. Vyplývá to z údajů Krajské správy Českého statistického úřadu ve Zlíně (KS ČSÚ).

Lonští šedesátníci se ve Zlínském kraji dožijí osmdesáti

Zlínsko
Slavnostní zahájení výstavy karikatur, kreseb a ilustrací Milana Kounovského v Městské galerii Viktora Olivy Nové Strašecí.
Rakovník /FOTOGALERIE/ - Milosrdné karikatury, brýle na čele a iniciály MK. To všechno charakterizuje Milana Kounovského, rodáka z Rakovníka, který se se svými kresbami proslavil v Čechách i zahraničí. Kromě Deníku, kam teď přispívá pravidelně třikrát v týdnu, kreslí i pro sportovní magazíny, týdeníky nebo ilustruje knížky. V rozhovoru jsme se ho ptali třeba na to, zda pracuje na dovolené…
37 fotografií

Milan Kounovský: Snažím se o to, aby se v mých obrázcích člověk poznal

Volný čas
Ilustrační foto
Vysoké Mýto - Policie pátrá po neznámém řidiči, který na světelné křižovatce ve Vysokém Mýtě srazil dítě. V pondělí o tom informovala mluvčí policie Lenka Vilímková.

Kdo řídil černý vůz a srazil dítě?

Nehody
Přes kopce a dolíky 2013.
Orlickoústecko, Dolní Dobrouč /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V sobotu se koná 8. ročník obnoveného turistického pochodu Přes kopce a dolíky. Start je mezi 8. a 10. hodinou ze sportovního areálu „Na šejvě". Připraveny budou krátké i delší tratě pro pěší a cyklisty, nechybí ani pestrý doprovodný program včetně taneční zábavy.

V kostce z regionu: Obnovený pochod

Orlicko
Ilustrační foto
Na nárůst poruch příjmu potravy v populaci mají vliv i sociální sítě, na kterých se objevují informace či skupiny, které nemoc podporují. Odborníci se je snaží vyvážit informacemi o léčbě, míní vedoucí lékařka centra pro léčbu poruch příjmu potravy Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice profesorka Hana Papežová. Podle odhadů odborníků trpí nějakou z poruch příjmu potravy asi 4,5 procenta populace.

Za nárůst poruch příjmu potravy mohou podle odborníků i sociální sítě

Zdraví
Miroslav Zadák (vlevo) v dresu kladenských veteránů s Romanem Buškem a Davidem Tyburcem.
Kladno – Kdysi to byla jen parta hobíků z rockového klubu 19, po dvaadvaceti letech ale bojuje v historické sezoně o postup do extraligy. Kladenský hokejbalový klub Jungle Fever, který už roky nosí na prsou hrdě obrázek lva, se o nadcházejícím víkendu představí dokonce na první ploše hokejové ČEZ arény v Kladně, kde přivítá Kometu Polička.

Lvi bijí o mříže extraligové klece

Ostatní sporty
Včelař Josef Lundák
České Budějovice – Po pětačtyřicet let už jsou největší vášní Josefa Lundáka (89 let) z Rožnova včely. Prožil s nimi nejen stěhování z Příbramska, odkud pochází, na jih Čech, ale také jejich napadení morem, kvůli kterému tehdy musel své včelstvo vyhubit. Od roku 2002 Josef Lundák předává své vědomosti žákům ze Základní školy v Rožnově, kde vede včelařský kroužek.

V 89 letech učí děti lásce ke včelám

Českobudějovicko
Kapitán extraligových házenkářů Nového Veselí David Melichar se chystá osobně fandit svým mladším pokračovatelům ve finále házenkářské Sportovní ligy základních škol.
Nové Veselí –V ZDT Aréně v Novém Veselí uskuteční celorepublikové finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené. Finálové zápasy bude v pátek, do 11.30 dívky a od 12.30 chlapce, přenášet živě Česká televize.

Melichar: Našim klukům budu určitě fandit

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Chrudim - Chrudimští zastupitelé v čele se starostou města Petrem Řezníčkem se v pondělí 10. dubna sešli se zástupci kraje a s lidmi z vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPK), aby spolu mluvili o perspektivách Chrudimské nemocnice.

Diskuze o nemocnici splnila svůj účel

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Nové Veselí – Navazují na dlouhou tradici, kterou ještě dále prohlubují. Nové Veselí prostě žije házenou. Dalším potvrzením tohoto faktu je také přidělení pořadatelství finálového klání celorepublikového finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené, které se uskuteční 20. a 21. dubna právě v městysi v samém srdci Vysočiny. A chybět u toho samozřejmě nebudou ani reprezentanti a reprezentantky novoveselské školy. „Určitě nepatříme mezi favority, ale v domácím prostředí se chceme pokusit získat medaili," přiznává jeden z tahounů domácího týmu Filip Chalupa.

Laťku máme nasazenou vysoko, tuší lídr týmu

Ostatní sporty
Nové Veselí žije házenou. Dalším potvrzením tohoto faktu je také přidělení pořadatelství finálového klání celorepublikového finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené, které se uskuteční 20. a 21. dubna.
Nové Veselí – Navazují na dlouhou tradici, kterou ještě dále prohlubují. Nové Veselí prostě žije házenou. Dalším potvrzením tohoto faktu je také přidělení pořadatelství finálového klání celorepublikového finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené, které se uskuteční 20. a 21. dubna právě v městysu v samém srdci Vysočiny.

Laťku máme nasazenou vysoko, tuší Chalupa

Ostatní sporty
Jindřiška Šmejkalová v klubovně Paprsku nadějě, kde budou setkání skupiny probíhat.
Třebíč - Paprsek naděje v Třebíči bývá také označován jako Centrum služeb pro podporu duševního zdraví. Poskytuje bezplatně pomoc a podporu lidem s duševním onemocněním. Nově zavádí takzvanou svépomocnou skupinu. Pro koho je určena a co vše Paprsek naděje nabízí, Deníku řekla koordinátorka centra Jindřiška Šmejkalová.

Lidé si pomohou navzájem. Paprsek naděje zakládá svépomocnou skupinu

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Žamberk - Ve školní jídelně na nám. Gen. Knopa se ve čtvrtek od 15 hodin koná informačně-vzdělávací seminář Skutečně zdravá škola pro zřizovatele škol, pedagogy i vedoucí školních jídelen.

Usilují o zdravé stravování

Orlicko