ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Vojenská Tatra 72 Jana Drozda vyhrála na slavkovském Veteranfestu první místo ve své kategorii.
/VIDEO/ Neunikly vám důležité momenty za poslední dny na Znojemsku? Připravili jsme pro vás souhrn událostí. Uplynulý týden přinesl smutnou událost v podobě další, v pořadí třetí, tragické nehody. Byl ale čas i na příjemné okamžiky. Jan Drozd z Muzea motorismu se radoval z trofeje udělené na Veteranfestu. Výročí 790 let slavil ve velkém stylu Městys Višňové. Bitvu u Znojma sledovaly v parném dni davy lidí. Majitel HC Orli Znojmo se nechal slyšet, že se nebude angažovat finančně.
21 fotografií

Souhrn událostí na Znojemsku. Tragická nehoda, cena pro Tatru i nový heliport

Znojemsko
Třezalka tečkovaná je bylinka s mnohostranným využitím. V léčitelství se využívala už od starověku.
Třezalka tečkovaná je často vnímaná jako bylinka na deprese a nespavost. Hypericin, který rostlina se žlutými květy obsahuje, totiž působí na receptory v mozku a dokáže skvěle zlepšit náladu. Třezalka toho ale umí mnohem víc. Pomáhá na játra, žlučník, žaludeční vředy i problémy se slinivkou břišní. Kvete od konce června a sbírat ji lze celé léto.
5 fotografií

Bylina svatého Jana právě kvete. Pomáhá usnout a podporuje slinivku

Zdraví
Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře
/VIDEO/ Kutná Hora ožívá i po setmění díky nočním prohlídkám historických památek. Deník vybral několik tipů na akce, které se konají v rámci Kutnohorského léta. Návštěvníci se mohou těšit na kostýmované průvodce, svit svíček a varhanní koncerty v sedlecké katedrále, kostnici či chrámu svaté Barbory. Tyto jedinečné zážitky jsou dostupné až do konce srpna. 

Kutná Hora představuje noční program. Památky lákají na netradiční zážitky

Volný čas
Svatojánský věneček.
Svatojánské ohně, pletení věnečků, povídání o bylinkách, sushi, steaky, guláš, dezerty, pivo, káva, kvízy i skákací hrad pro děti. Do Komořan na Vyškovsku zamíří účastníci v neděli třiadvacátého června od čtrnácti hodin na Svatojánskou květinovou slavnost a gastrofestival. U obecního úřadu nachystají organizátoři bohatý program pro malé i velké návštěvníky.

Komořany přivítají návštěvníky na Svatojánské slavnosti. Bude i gastrofestival

Vyškovsko
Počítačově rekonstruované podoby olomouckých Přemyslovců podle ostatků nalezených na Klášterním Hradisku
Ojedinělá výstava probíhá od čtvrtka 13. června v kapli Jana Křtitele v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Díky moderním vědeckým postupům tam návštěvníci mají možnost pohlédnout do tváří kněžny Eufemie, kněžny Durancie a jednoho ze synů Oty III. Odborníci prováděli počítačovou rekonstrukci podle ostatků, které byly nalezeny v kostele svatého Štěpána při Klášterním Hradisku.
17 fotografií

Podívejte se do tváří olomouckých Přemyslovců. Z ostatků vytvořili jejich podobu

Olomoucko
V Hranicích se uskutečnila motomše
V sobotu 1. června duněly v Hranicích na Masarykově náměstí motory strojů všech možných značek, kubatur i roku výroby. Konala se tady v pořadí již 15. motomše. Tato akce je od svých začátků poděkováním za uplynulou sezonu a vzpomínkou na kamarády motorkáře, kteří tento svět opustili v minulém roce, ať už na cestách nebo mimo ně. Současně je vždy i symbolickým zahájením sezony nové.
62 fotografií

Masarykovo náměstí v Hranicích zaplnily desítky motorek. Podívejte se

Čtenář reportér
Noc kostelů. Ilustrační snímek.
/PROGRAM/ Příležitost k večerní a noční návštěvě kostelů a modliteben dostanou zájemci v pátek 7. června. Atmosféru svatostánků si vychutnají prostřednictvím hudby, dětských programů, speciálních setkání, přednášek či prohlídek běžně nepřístupných míst. Noc kostelů je celorepubliková akce, ke které se na Znojemsku každoročně přidává několik desítek kostelů či modliteben. Deník si pro čtenáře připravil přehledný výběr z programu.
26 fotografií

Noc kostelů na Znojemsku pozve do věží i na koncerty. Ukáže pečení hostií

Znojemsko
Poznáte obec na Kutnohorsku?
/VIDEO/ Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Kutnohorsku i v okolí podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?
9 fotografií

Fotokvíz: Poznáte obec na Kutnohorsku?

Kutnohorsko