ŠTÍTEK: Jeruzalém

Zeď nářků v Jeruzalémě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Z Čáslavi k jeruzalémské Zdi nářků, aneb zajímavosti o zdi, kterou sami Židé nazývají Západní zeď. Prozradím vám, jaké přání jsem vložil mezi kamenné bloky, proč musíte u zdi couvat, a zavedu vás do míst, kam nesmí ženy. A také prozradím tajemství „nebeské pošty“, málokdo totiž ví, kam se „ztrácejí“ přáníčka vsunutá mezi kamenné bloky.
38 fotografií

Zeď nářků v Jeruzalémě: kam mizí papírky s přáními a proč se od ní couvá

Čtenář reportér
Demonstrace v Izraeli, 29. 6. 2024
Desetitisíce lidí v Izraeli v sobotu znovu vyšly do ulic na protest proti vládě Benjamina Netanjahua, jejíž součástí je i krajní pravice. Napsal to server listu The Times of Israel, podle něhož nejvíce demonstrantů je tradičně v Tel Avivu. Do ulic tohoto přístavního města vyrazily desetitisíce lidí, další tisíce pochodují v Haifě, Jeruzalémě či ve městech na jihu Izraele. Na některých místech blokují dopravu.
5 fotografií

Desetitisíce lidí v Izraeli znovu vyšly do ulic. Protestují proti Netanjahuovi

Svět
Zranění v Pásmu Gazy často nemají přístup ke kvalitnímu ošetření.
V Pásmu Gazy je přibližně deset tisíc kriticky zraněných pacientů, kteří nemohou odejít do zahraničí za lepší péčí. Mezi zraněnými je i desetiletá Hanan Akel, která je po operaci obličeje a po celém těle má vážné popáleniny. Palestinští lékaři jí ale nemohou dát péči, kterou potřebuje, neboť jim docházejí nástroje i zásoby. Dívka už proto možná nikdy neuvidí.

Pacienti v pasti. Desetiletou Hanan v Gaze zasáhla raketa, hrozí jí slepota

Svět
Následky bojů mezi libanonským Hizballáhem a izraelskou armádou
Při izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu v úterý večer přišel o život nejvýše postavený člen Hizballáhu za osm měsíců trvání přeshraničního konfliktu a další tři bojovníci tohoto libanonského šíitského hnutí. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na své zdroje z libanonských bezpečnostních kruhů. Hizballáh úder potvrdil a zabitého velitele identifikoval. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

Izrael zabil nejvýznamnějšího člena Hizballáhu za osm měsíců bojů

Svět
Představitelé arabských států při jednání během summitu Arabské ligy v roce 1964 v Káhiře. První předseda Organizace pro osvobození Palestiny Ahmad aš-Šukajrí je zcela vlevo
V úterý 2. června 1964 byla na kongresu Ligy arabských států, konaném v jordánském sektoru Jeruzaléma, založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), palestinská organizace seskupující několik palestinských odbojových skupin usilujících o vytvoření nezávislého palestinského sekulárního státu. Podle ustavujícího prohlášení OOP bylo jejím hlavním cílem osvobodit Palestinu – a také dosáhnout zničení Izraele.
11 fotografií

Svoboda Palestiny, zničení Izraele. Arabské státy před 60 lety spojil krvavý cíl

Historie
Farář Pavel Tobek požehnal patníku Svatojakubské cesty u kostela sv. Jakuba v Jakubu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Patníku Svatojakubské cesty u kostela sv. Jakuba v Jakubu požehnal v sobotu 18. května farář Pavel Tobek z Římskokatolické farnosti Kutná Hora - Sedlec. Jedná se o kámen s vyobrazením mušle hřebenatky a počtu kilometrů k hrobu sv. Jakuba v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Požehnal také poutníkům, kteří se do Compostely teprve chystají.
17 fotografií

Na Svatojakubskou cestu mohou poutníci vyrazit z Jakuba. Od požehnaného patníku

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Při vykopávkách na jihu Izraele archeologové objevili pozůstatky kostela s více než 1500 let starými nástěnnými nákresy lodí z doby Byzantské říše. Izraelští památkáři uvedli, že rytiny můžou pocházet od křesťanských poutníků, kteří po příjezdu do Svaté země zakotvili v přístavu vzdáleném asi půl dne cesty od kostela. Ten byl zřejmě prvním místem, které poutníci na souši navštívili, napsal web The Jerusalem Post.

Archeologové v Izraeli objevili na zdech kostela 1500 let staré nákresy lodí

Objevy
Útok Íránu na Izrael vyvolal v Teheránu nadšené reakce
Masivní vzdušný útok Íránu na Izrael z noci na neděli je v současnosti jedním z hlavních témat světového dění. Proč tak teheránský režim učinil, a jaký to bude mít dopad? Jak se ke konfliktu staví spojenci Jeruzaléma i arabské státy? Ovlivní to probíhající válku v Pásmu Gazy? Deník s odkazy na zahraniční analýzy přináší odpovědi na nejpalčivější otázky.
10 fotografií

Vše o útoku Íránu na Izrael: Proč začal, jaká bude reakce Jeruzaléma a spojenců

Svět
Írán zaútočil na Izrael drony a balistickými raketami
Írán v noci na neděli vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket, uvedla izraelská armáda s tím, že 99 procent letících bojových prostředků bylo sestřeleno. V Jeruzalémě i na dalších místech židovského státu zazněly sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásazích protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nezpůsobil velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. Íránskou akci, kterou Teherán označuje za odplatu za nedávný útok na íránský konzulát v Damašku, odsoudili představitelé Evropské unie, mnozí světoví státníci i čeští politici.
10 fotografií

Írán vyslal na Izrael drony. Většina z nich byla zničena, pomohli i spojenci

Svět
Liturgický průvod s oslíkem na Květnou neděli od baziliky sv. Jiří.
/VIDEO, FOTO/ Významný svátek si v neděli připomněli nejen věřící na Pražském hradě. V rámci Květné neděle se konalo hned několik rituálů, z nichž pro přihlížející byl nejpoutavější průvod z baziliky svatého Jiří do chrámu svatého Víta. V čele průvodu šel kromě arcibiskupa Jana Graubnera také oslík s chlapcem. Samotný vjezd do katedrály symbolizoval slavný příjezd Krista do Jeruzaléma.
19 fotografií

Chlapec vjel na oslíku do katedrály. Na Pražském hradě slavili Květnou neděli

Praha
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud. Uvedla to na svém webu Česká televize (ČT). Novotný na síti X na začátku loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás v Jeruzalémě napsal, že Palestinci jsou "opice" a mají být vybombardováni. ODS se od jeho výroků distancovala. Novotný se později za výroky omluvil a příspěvek smazal.
8 fotografií

Starosta Řeporyjí Novotný půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud

Krimi
Tříkrálový průvod v čele s velbloudem prošel Krnovem 6. 1. 2024
Svátek Tří králů 6. ledna připomíná klanění mudrců čerstvě narozenému Ježíšovi v Betlémě. V Polsku je tento křesťanský svátek tak významný, že všechny obchody mají zavřeno. V Krnově pracovníci Charity uspořádali tříkrálový průvod v čele s živým velbloudem dvouhrbým. Desítky Krnovanů vyhlíželi před kostelem sv. Martina průvod, který je výzvou k solidaritě a štědrosti.
41 fotografií

VIDEO: Krnovem prošel průvod Tří králů s velbloudem

Bruntálsko
Lidé v Jeruzalémě se dívají na plakáty izraelských rukojmích zadržovaných v Gaze
V zajetí teroristů z palestinského Hamásu strávila Yarden Roman-Gatová čtyřiapadesát dní. O tísni a bezmoci, kterou Izraelka prožívala, nyní hovořila v prestižním americkém zpravodajském programu. S manželem usilují i o propuštění švagrové, kterou teroristé dál drží.

Hamás mě v Gaze ukazoval jako trofej, vzpomíná unesená Izraelka

Svět
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Teroristé z palestinského Hamásu se při útocích na Izrael 7. října měli dopustit rozsáhlého sexuálního násilí. Vyplývá to z izraelského vyšetřování založeného na mnoha svědectvích i důkazech. Zpráva znepokojila Organizaci spojených národů (OSN), která vyzvala Jeruzalém k umožnění vlastního vyšetřování. Hamás obvinění ze sexuálních útoků popírá.

Izraelci odhalili další hrůzy Hamásu: Ženy měly mít hřebíky v genitáliích

Svět
Josef Vitásek zvítězil ve výzvě 10 000 kroků
Podzimní výzva 10 000 kroků měla letos na podzim jasného vládce. Tím se stal 66letý důchodce Josef Vitásek, který se oblíbené zálibě věnuje přes dva roku. Po třetím a druhém místo se nyní dočkal zaslouženého prvenství. Každý den nachodil přes šedesát kilometrů. Rodák z Příbrami tak díky tomu zvládá boj s cukrovkou. „Zvýšená chůze mi opravdu zdravotní stav vylepšila,“ podotýká Vitásek. A když hraje jeho oblíbená Slavie, tak jí poslouchá na cestách.
6 fotografií

Díky chůzi zvládá cukrovku i sledovat Slavii. Vitásek ušel přes 1 900 kilometrů

Ostatní sporty
Gaza čelí izraelskému bombardování od chvíle, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás na židovský stát zaútočili
Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.
43 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Má Izrael právo na odvetu, i když přijdou o život nevinní lidé?

Černá a bílá
Houby s octem. Tuhle pochoutku známe. Ale kde se vzalo rčení: Houby s octem?
Houbařská sezona začala před pár měsíci, na malou lekci z mykologie však nikdy není pozdě. První otrava houbami na našem území je doložena v roce 1018, z čehož plyne, že staří Slované s těmito tajuplnými organismy experimentovali už ve svých raných dějinách. A měli je rádi, na rozdíl od Němců, kteří jim přišli na chuť mnohem později. Holubinka, bedla, hřib, kozák, liška, muchomůrka – všechna ta jména mají praslovanské kořeny. Včetně samotného slova „houba“ („goba“), jež původně znamenalo – ano, správně: hubu, tedy lidská ústa.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Masák, muchomůrka a houby s octem

Věda
Slezský šlechtic Petr Vok z Kravař se stal řízením osudu majitelem slezských a moravských držav templářského řádu. V pozadí tohoto obchodu byla možná tajemná hra komtura řádu Ecca, jenž se chtěl vložit do soupeření o český trůn
Snad žádný mnišský řád není spojen s tolika legendami jako templáři. Tito „Chudí rytíři Kristovi a Šalomounova chrámu“, jak se oficiálně jmenovali, představovali nejmocnější, nejbohatší a nejzáhadnější vojenskou organizaci středověku. Své jméno odvozovali od Šalomounova chrámu v Jeruzalémě, na jehož místě vybudovali své původní sídlo. Jejich řád hýbal dějinami mnoha států. Chtěl ale ovlivnit i volbu českého krále?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O templářích a Petru Vokovi

Tajemné dějiny
Boje proti Izraelem a hnutím Hamás, říjen 2023
Limor Regev se specializuje na izraelsko-palestinský konflikt a územní politiku v Izraeli. Pracovala jako odbornice pro Institut národních bezpečnostních studií a nyní působí na Katedře mezinárodních vztahů Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Na konci října jí v Česku vyšla kniha Chlapec z bloku 66. V něm sepsala životní příběh Mošeho Kesslera, jenž přežil koncentrační tábory v Osvětimi i Buchenwaldu. Kessler pochází z Podkarpatské Rusi, jež byla před válkou součástí Československa.
10 fotografií

Hamás se snaží probudit muslimy k radikálnímu islámu, říká odbornice Limor Regev

Svět
Masada stojí na okraji Judské pouště, přibližně tři kilometry od Mrtvého moře.
Starověké místo, kde se skupina židovských rebelů kdysi postavila proti římským vojákům a jejíž členové se poté stali izraelskými hrdiny. To je Masada, památka UNESCO, která patří mezi historicky nejzajímavější místa Izraele. Na svou dobu jde také o technicky velmi vyspělé místo. Pevnost nechal vystavět král Herodes I. Veliký. Též známý jako ukrutný.
9 fotografií

Masada je symbolem izraelského hrdinství. Příběh zélótů turisty fascinuje dodnes

Do světa