ŠTÍTEK: Stonava

Dolní Datyně se konečně zvedly.
Havířov – Hezky se nám srovnali okresní zástupci ve fotbalové I.A třídě. Poslední bezbodový tým z Datyní v sobotu přemohl sousedy ze Stonavy hladce 5:2 a dorovnal všechny zbývající kolegy z okresu.

Datyně poprvé vyhrály. Nad Stonavou

Fotbal
Ivo Kisel (vpravo) byl o víkendu jedním ze tří stonavských střelců.
Stonava – Tohle už fotbalisté Stonavy potřebovali. Po předchozích nezdarech se vyhrabali z bahna, otočili nepříznivě se vyvíjející duel proti Vratimovu a vyhráli.

Zkušení zabrali

Fotbal
Ondřej Hančín a jeho spoluhráči nezažili zrovna povedený víkend.
Stonava – Největší „nářez" dostala o víkendu v I.A třídě Stonava, která měla před sezonou okupovat čelo tabulky, ale start jí vůbec nevyšel a naopak je po dvou kolech nejhorším týmem.

Stonava schytala „bůra". A zase v Čeladné

Fotbal
Ilustrační foto.
Karvinsko - Letošní ovoce začínají lidé postupně svážet do palíren. Sucho zatím příliš neovlivňuje počet objednávek a majitelé pálenic tak doufají, že bude nastalá sezona úspěšnější, nežli byla ta předchozí. Někteří zahajují pálení už o prázdninách, jiní čekají do září.

Sezona v palírnách už začala

Podnikání
Ilustrační foto.
Obyvatelé obcí na Karvinsku nemívají dobré zkušenosti s vykrádáním jejich garáží, zahrad i domků a zejména v centrech vesnic už nejsou výjimkou ani bezdomovci. Také to už je realita dnešního vesnického života v regionu.

Obecní krádeže a bezdomovci

Zločiny a soudy
Skládka - ilustrační snímek
Stonava - Máte doma po jarním úklidu spoustu nepotřebných věcí všeho druhu a nechce se vám řešit jejich odvoz do sběrného dvora nebo jiný ekologický způsob likvidace? Pár hnusáků z měst tady na Karvinsku by vám jistě dalo „dobrou" radu.

Jsou obce skládkami měst?

Podnikání
Florbalisté Orcy Krnov jako nováček ovládli Regionální ligu a už dvě utkání před koncem soutěže mohou slavit postup do divize.
Florbalisté Orcy Krnov mohli o víkendu definitivně potvrdit vítězství v Regionální lize a tím dát razítko na postup do Divize. Potřebovali ale v Litovli uspět. „Do Litovle jsme odjížděli už potřetí v této sezoně, takže je to skoro už naše domácí hala," usmíval se hrající kouč Štěpán Lhoťan.

Orca slaví postup do divize

Ostatní sporty
Cestující u jízdního řádu. Ilustrační snímek.
Havířov - Po několika desítkách let dojde ke změně autobusové zastávky v zálivu poblíž Kosmosu. Přestěhuje se k ostatním na Střed.

Pozor na změnu zastávek

Karvinsko
Ilustrační foto
Nové důchodové pojištění umožňující horníkům odejít o pět let dříve do důchodu, aktivní podpora zaměstnanosti a tvorba nových pracovních míst. O tom všem včera mluvili ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na sněmu hornických odborů OKD ve Stonavě.

Ministři předloží novelu důchodů

Karvinsko
Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).
Stonava (Karvinsko) - Ministerstva práce a sociálních věcí a průmyslu mají za úkol připravit soubor opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Jeho součástí bude i novela zákona o důchodovém pojištění, jež by měla umožnit dřívější odchod do důchodu všem horníkům. Na tiskové konferenci po jednání s hornickými odboráři ve Stonavě na Karvinsku to dnes řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Návrh by podle ní měl být připraven za několik týdnů.

Ministerstva navrhnou, aby mohli dřív do penze všichni horníci

Ekonomika
Podnikatel Zdeněk Bakala.
Stonava (Karvinsko) – Podnikatel Zdeněk Bakala by měl při svém odchodu z představenstva společnosti New World Resources (NWR) dát nějakou významnou částku na řešení problémů těžební firmy OKD, jež NWR patří. Shodli se na tom dnes předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Bakalovo odstoupení oznámila NWR v úterý na své webové stránce.

Odboráři: Bakala by měl dát významnou částku na problémy OKD

Ekonomika
Ilustrační foto.
Karvinsko - Až osmdesátiprocentní úbytky včelstev hlásí v současnosti včelaři na Karvinsku. Podle zkušených včelařů je příčinou především nepříznivé počasí a s ním spojené změny v přírodních pochodech.

Medu bude málo, hlásí včelaři

Podnikání
Ilustrační foto.
Krnov - Florbalisty Orcy Krnov čekal o uplynulém víkendu nejtěžší dvojzápas sezony. Ani ne tak fyzicky, ale spíše psychicky. Pokud by totiž zvládli porazit oba protivníky, dostali by se do čela Regionální ligy a cesta za postupem do Divize by byla v podstatě vymetená.

Orca si poradila se soupěři

Ostatní sporty
Profesionální hasiči z Karviné vyprošťovali koně, který uvízl v asfaltové štěrbině.
Karviná /FOTOGALERIE/ – Asfaltová štěrbina v zasněžené cestě uvěznila zadní nohu krásného jezdeckého koně – českého teplokrevníka se jménem Vista – při páteční, do té chvíle nekomplikované odpolední vyjížďce Křivým Dolem, který je částí obce Stonava.
13 fotografií

Hasiči zachraňovali jezdeckého koně

Nehody
Ilustrační snímek
Karvinsko - Prosincové statistiky evidující počty lidí bez práce skýtají na první pohled mírný optimismus. Přestože v porovnání s listopadem uchazečů o necelých 150 přibylo, meziroční srovnání vyznívá lépe: pokles počtu nezaměstnaných o téměř 5 procent, tedy 1110 lidí.

Nezaměstnaných v prosinci mírně přibylo, a bude hůř

Karvinsko
Ilustrační foto.
Horní Suchá – Sedmadvacetiletý řidič utrpěl vážná zranění po srážce s druhým autem při kolizi na silnici spojující Stonavu a Horní Suchou. Nehoda se stala v neděli krátce po osmé hodině ráno.

Po střetu s druhým autem skončil v nemocnici

Nehody