ŠTÍTEK: klimatické změny

Ilustrační foto.
Libušín, Malíkovice – Celosvětový happening s názvem Hodina Země, který připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu, se uskutečnil v sobotu od 20.30 do 21.30 hodin. Na těchto šedesát minut zhasne ve 170 státech tisíce měst a významných památek. V České republice se
k této akci připojilo více než 150 měst.

Libušín a Malíkovice se v sobotu ponořily do tmy. Připojily se k Hodině Země

Kladensko
Ilustrační foto.
Vyškovsko – Tma, která umožní pozorovat hvězdy. Černá hodina, jež nastane v několika městech, obcích i domácnostech na celém světě, nevyjímaje Vyškovsko. Sobota, čas mezi půl devátou a půl desátou večer. To je Hodina Země, symbolická podpora boje proti změnám klimatu a za odvrácení jeho nejhorších dopadů.

Při Hodině Země poznají hvězdy. Zapojí se třeba Podomští

Vyškovsko
Celosvětová akce Hodina Země
Trutnovsko - K dnešní akci Hodina Země se každoročně připojují tisíce institucí i jednotlivců po celém světě. Cílem je upozornit na jeden z nejvážnějších environmentálních problémů současnosti – změny klimatu.

Dnes zhasněte světla, rozsviťte lásku

Krkonoše
Horní náměstí v Olomouci s Arionovou kašnou a Sloupem Nejsvětější Trojice.
Olomoucko – Vypnout televizi, počítač, osvětlení a být hodinu s rodinou po tmě, může být nakonec velmi příjemné. V Olomouci v sobotu ve 20.30 potemní centrum, včetně Sloupu Nejsvětější Trojice, zhasne i Velký Týnec či několik hospod v okrese. Celoplanetární akce má symbolicky spojit všechny, kteří chtějí dát najevo, že jim změna klimatu není lhostejná.

V Olomouci zhasne Trojice i kašny. Můžete se přidat

Olomoucko
Tyršův most v Přerově
Přerov – Stovky českých měst, památek, firem a domácností, které se připojí k akci Hodina Země, se ponoří v sobotu 19. března v době od půl deváté do půl desáté večer do tmy. Akce má upozornit na to, jak důležité je šetřit s energiemi – a do tmy se částečně zahalí i město Přerov.

Do tmy se ponoří Tyršův most, hradby i zámek

Přerovsko
Vedle obcí se k hodině potmě přidávají také hotely, restaurace a kavárny, které tak nabídnou svým hostům romantický večer při svíčkách
Karlovarský kraj - Do tmy se ponoří stovky českých měst, památek, firem a domácností, které se hlásí k akci Hodina Země. Ta symbolicky spojuje obyvatele celého světa, kteří se chtějí aktivně podílet na řešení problémů se změnami klimatu a šíření světelného smogu. Hodina Země nastane v sobotu 19. března od 20:30 do 21:30.

Česko na hodinu zhasne

Z okolí
Ilustrační foto
Washington – Letošní únor byl celosvětově o 1,35 stupně Celsia teplejší, než je průměrná teplota pro tento měsíc, a překonal tak dosavadní rekordy. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle vědců je mohutné zvýšení teplot projevem klimatických změn způsobených lidskou činností a zároveň důsledkem jevu El Niňo.

Únor 2016 překonal světové rekordy. Může za to El Niňo, tvrdí vědci

Svět
Magistrát města Hradec Králové.
Hradec Králové - Koncem února se na hradeckém magistrátu uskutečnila závěrečná soutěž k projektu Adaptace sídel na změnu klimatu, které se zúčastnili také vybraní žáci osmých tříd hradeckých základních škol Nový Hradec, Sever, Kukleny a Úprkova. Ti ve svém volnu dobrovolně připravovali soutěžní projekty.

Adaptace sídel na změnu klimatu: Žáci soutěžili se svými projekty

Hradecko
Ilustrační foto
Řada míst po celé České republice se v sobotu 19. března od půl deváté do půl desáté ponoří do tmy. Jedná se o samosprávy, které se zapojily k iniciativě Hodina Země. Gesto má upozornit na klimatické změny. K akci se přidá i Opava.

Ve městech uhasne na hodinu osvětlení

Opavsko
Lýkožrout severský.
Jižní Čechy - V posledním desetiletí se v ČR rozšiřuje nový druh škůdce smrkových lesů: lýkožrout severský. Tento příbuzný známého lýkožrouta smrkového (zvaného kůrovec) způsobuje v posledních letech kalamitní odumírání smrčin zvláště v oblasti severovýchodní Moravy a Slezska.

Proti novému škůdci vyrazili do boje jihočeští vědci

Z okolí
Ivan Hoffman
Leonardo DiCaprio konečně získal za své herectví Oscara. Možná ho mohl dostat i za jiné filmy, než za ten poslední, ve kterém přežil kvůli pomstě, ale důležité je, že mu tu sošku všichni přejí. Jak jeho kolegové, tak filmoví diváci. A pokud se letos při udělování Oscarů řešilo, zda nejsou příliš bílé, DiCaprio měl štěstí, že se nepíše rok 2012 a že nebyl nominován na cenu za vedlejší roli v Tarantinově Nespoutaném Djangovi.
0 fotografií

Oscar pro Leonarda

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Brno – Automatická měřicí stanice Masarykovy univerzity loni v březnu nejspíš zachytila dosud nejvyšší naměřenou teplotu v Antarktidě: 17,8 stupně Celsia. Mezinárodního uznání se rekordu dostane po ověření přístrojů a publikaci. Vědci obsluhují stanici jednou ročně, zaznamenaný údaj tak z paměti zařízení vyzvedla až letošní expedice, která se z Antarktidy vrátila minulý týden.

Čeští vědci v Antarktidě naměřili rekordní teplotu 17,8 stupně

Svět
Sucho - ilustrační snímek
Mladoboleslavsko - Globální klima se má v příštích letech podle zpráv Mezinárodního panelu pro změny klimatu měnit rychleji, než tomu bylo doposud a samozřejmě pouze ti připravení budou schopní adekvátně reagovat. To je jeden z důvodů, proč Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR) pořádá ve spolupráci s místními samosprávami ve třech českých městech semináře Změna klimatu Jak se na ni připravit?

Starostové, víte, jak se připravit na extrémní sucha?

Boleslavsko
Praha – Když v polovině loňského prosince skončila v Paříži klimatická konference, řada státníků a odborníků nad dosaženou dohodou málem padala z euforie do mdlob. Veškeré úmluvy o snižování emisí skleníkových plynů a tím i zvyšování teploty ovzduší by ale byly k ničemu, kdyby zůstaly jen na papíře a nikdo nic nedělal. Nutno podotknout, že některá města, obce nebo firmy se ochraně klimatu aktivně věnují, a to i v Česku a delší dobu. Paříž nepaříž.

Není na co čekat. Obce už řeší klimatické změny

Ekonomika
Barack Obama
Washington – Americký prezident hodlá v rámci návrhu rozpočtu na příští rok doporučit dvojnásobné zvýšení výdajů na čistou energii do roku 2020. Barack Obama to dnes oznámil ve svém pravidelném rozhlasovém projevu. Návrh rozpočtu na rok 2017 předloží prezident poslancům amerického Kongresu v úterý. Jeho plány ale nejspíš narazí na odpor republikánů.

Obama chce zdvojnásobit výdaje na čistou energii

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha – Dlouhé měsíce zasněžené ladovské zimy vystřídané měsíci teplého slunného počasí jsou minulostí. „Extrémní výkyvy počasí pomalu celoročně narůstají. Zatímco v létě máme vlny veder, v zimě bývají studené epizody, kdy se může stát, že třeba týden či dva bude okolo minus dvaceti a v mrazových lokalitách i hluboko pod třicet stupňů Celsia. Jde o dlouhodobý trend, který se vyvíjí pomalu a souvisí s globální změnou klimatu," upozorňuje mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák s tím, že s těmito změnami bychom měli do budoucna počítat a připravit se na ně.

Extrémní počasí bude častější. Zvykejme si

Česko
Ilustrační foto
Ostrov Jamese Rosse/Brno – Expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity dorazila do Antarktidy na Mendelovu vědeckou polární stanici na ostrově Jamese Rosse, kterou tam deset let provozuje tato vysoká škola. Cesta trvala o dva týdny déle, než se původně předpokládalo. Špatné počasí zabránilo jedenáctičlennému týmu počátkem ledna v odletu z patagonského Rio Gallegos. ČTK to dnes řekl vedoucí expedice Pavel Kapler. Vědci našli po příletu stanici neporušenou. V Antarktidě nyní panuje léto, což je nejvhodnější období k terénnímu výzkumu změny klimatu.

Brněnští vědci dorazili na antarktickou Mendelovu polární stanici

Česko
Lubomír Bureš, ředitel jihočeských hasičů lidem v regionu přeje, aby pomoc záchranného sboru potřebovali co nejméně.
České Budějovice - Oslavy zajímavého výročí, rozjetí nových integrovaných programů i příprava na řešení možné migrační krize. Na začátku nového roku ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš tvrdí, že krajští požárníci se budou snažit být připraveni na všechny situace.

ROZHOVOR: Chceme se lidem ukázat i na náměstí

Českobudějovicko
Sever Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko od dnešního rána sužuje bouře Frank, kterou provázejí lijáky a vichry. Na více než 100 místech hrozí podle úřadů záplavy.
Londýn – Sever Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko od dnešního rána sužuje bouře Frank, kterou provázejí lijáky a vichry. Na více než 100 místech hrozí podle úřadů záplavy. Životy lidí jsou ohroženy především v hrabství Lancaster, které zasáhly bezprecedentní povodně již v minulých dnech, uvedla stanice BBC.

Británii sužuje další silná bouře se záplavovými lijáky

Svět
Ilustrační foto
Praha - Ministerstvo životního prostředí do roku 2020 nepovolí, aby se v České republice ukládal oxid uhličitý (CO2) pod zem. V novele zákona, kterou dnes podpořila vláda, ale možnost ukládání do budoucna nevylučuje. Čeští geologové již několik let zkoumají, kde by se na území ČR technologie zachytávání a ukládání CO2 pod zem mohla uplatnit.

Česko nebude do roku 2020 ukládat oxid uhličitý pod zem

Česko
Šéfka MMF Christine Lagardeová
Paříž - Světoví vůdci uzavření pařížské dohody o klimatu označují za klíčový krok ve snaze o zachování udržitelného životního prostředí. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ujednání považuje za zlom; nyní je podle ní důležité stanovit cenu za uhlík, který je součástí skleníkových plynů.

Klimatická dohoda je podle šéfky MMF zlomem

Svět
Barack Obama
Washington -  Americký prezident Barack Obama ocenil jako přesvědčivou a historickou dohodu o omezování emisí skleníkových plynů, která byla přijata v sobotu na pařížské konferenci OSN o ochraně klimatu. Podle něj tato dohoda není dokonalá, ale je nejlepší šancí, jak uchránit planetu od dopadů globálních klimatických změn.

Obama považuje novou dohodu o klimatu za silnou a historickou

Svět
Premiér Bohuslav Sobotka
Praha, Paříž - Přijetí pařížské dohody, která od roku 2020 nahradí Kjótský protokol, považuje český premiér Bohuslav Sobotka za historický moment. Země světa chtějí do konce století udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období. Podle Sobotky je nutné zabránit tomu, aby změny klimatu negativně ovlivňovaly život příštích generací. Premiér to dnes uvedl krátce po schválení dohody.

Premiér Sobotka: Pařížská dohoda je historickým momentem

Česko
Návrh konečné dohody na konferenci OSN o klimatických změnách v Paříži bude předložen až v sobotu.
Paříž - Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius oznámil, že návrh nové dohody o klimatu předloží účastníkům pařížské konference OSN o klimatických změnách v sobotu ráno. Řekl to dnes novinářům na společném tiskové konferenci s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-Munem. Do víkendu se tak protahuje jednání, které mělo podle původního plánu skončit dnes. 

Návrh dohody o klimatických změhách bude předložen až v sobotu

Svět
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Za posledních více než sto let postihlo Sýrii sucho už sedmkrát. Jenomže to, které přišlo naposled, bylo jiné. Obvykle trvá rok, ale sucho, které udeřilo v roce 2006, trvalo čtyři roky. Katastrofa postihla nejméně 1,2 milionu lidí, statisíce zemědělců přišlo o svá pole a někteří pastevci odepsali až 70 procent svých stád. Statisíce lidí se hrnuly z venkova do měst. Taková situace vede k sociálnímu napětí a k ozbrojeným srážkám pak není daleko. Násilí má posléze za následek vlny migrantů, kteří utíkají ze země. Poslední sucho v Sýrii dávají odborníci do souvislosti s klimatickými změnami. A na světě se nyní objevuje i nový pojem – klimatičtí uprchlíci.

Klimatičtí uprchlíci. Může jich být až 120 milionů

Česko
Záběr z jednání pařížské konference.
Paříž - Dva dny před předpokládaným závěrem pařížské konference OSN o klimatických změnách dnes diplomaté představili nový návrh závěrečné dohody, který má jen 29 stran. Některé klíčové spory ale stále nebyly vyřešeny. Mnohé země, včetně EU a Spojených států, ale daly před večerním jednáním najevo, že nynější kompromis je málo a trvá odhodlání prosadit co nejambicióznější podobu budoucí Pařížské dohody.

V Paříži je další návrh závěrečné dohody, spory ale trvají

Svět
Ilustrační foto.
V září letošního roku přijala Organizace spojených národů Agendu 2030 – všeobecný rámec obsahující sedmnáct cílů, který má ve všech zemích přispět k vymýcení chudoby a dosažení udržitelného rozvoje v příštích 15 letech. Kromě klíčových cílů, jako je celosvětová eliminace extrémní chudoby a hladu, se jedná o rozvojové cíle, jako je například přístup ke zdravotní péči a vzdělání, udržitelný rozvoj, spotřeba a hospodaření s přírodními zdroji či změna klimatu. V projektech, které odpovídají cílům Agendy 2030, se angažuje i Česká republika.

I projekty ČR přispívají k udržitelnému rozvoji a zmírnění změn klimatu

Ekonomika
Před klimatickou katastrofou varoval dnes ve svém projevu na konferenci Organizace spojených národů o změnách klimatu generální tajemník OSN Pan Ki-mun.
Paříž - Před klimatickou katastrofou varoval dnes ve svém projevu na konferenci Organizace spojených národů o změnách klimatu generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V Paříži se dnes sešli ministři životního prostřední a vedoucí delegací zúčastněných zemí. Za Česko kolem 19:00 SEČ promluví ministr životního prostředí Richard Brabec.

Generální tajemník OSN varoval před klimatickou katastrofou

Svět
Ilustrační foto
Paříž - Jen hrstka zemí nepředložila na konferenci OSN o klimatických změnách v Paříži žádné závazky pro plánovanou dohodu o snižování emisí skleníkových plynů. Některé z těchto zemí sužuje vleklý válečný konflikt, jiné se vzpamatovávají z přírodních katastrof a další jednoduše s dohodou ideologicky nesouhlasí, napsala dnes agentura AP.

KLDR, Sýrie či Libye. Závazky pro dohodu o klimatu nepředložilo jen pár zemí

Svět
Barack Obama
Paříž - Barack Obama věří, že Moskva nakonec uzná, že organizace Islámský stát je větší hrozba pro Rusko než opoziční skupiny bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Uvedl to dnes podle agentury AP americký prezident v Paříži na okraj konference OSN o změnách klimatu.

Obama věří, že Rusové nakonec přehodnotí svůj postoj k Asadovi

Svět
Ivan Hoffman
Pozornost upřená na pařížskou konferenci o klimatických změnách je jistým příslibem, že se politici doberou nějakých výsledků. Na rozdíl od atmosféry, která provázela vyjednávání Kjótského protokolu, totiž dnes panuje výrazně silnější shoda v tom, že se klima skutečně mění, a že se na této změně svou činností výrazně podílí člověk. Uvěřit vědcům, že si pod sebou lidstvo řeže větev ovšem nestačí. Aby byl o boj s klimatickými hrozbami zajímavý, nemůže se jednat o pouhou sebezáchovu, ale také musí jít o zajímavý byznys.
0 fotografií

Klimatická šance

Hoffmanův deník
Bohuslav Sobotka v Paříži s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.
Paříž  - Premiér Bohuslav Sobotka dnes na klimatické konferenci OSN v Paříži označil změnu klimatu za jednu z nejvýznamnějších hrozeb, kterým svět čelí. Potvrdil rovněž závazek do roku 2030 dále snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990 a zdůraznil nutnost finanční pomoci nejméně rozvinutým zemím.

Změna klimatu je podle Sobotky jedna z největších hrozeb

Svět