ŠTÍTEK: klimatické změny

Ilustrační foto.
Problém stoupající průměrné roční teploty a střídajících se období veder a přívalových dešťů neberou v Hlučíně na lehkou váhu. Zastupitelé přijali dokument, který má městu pomoci proti těmto hrozbám bojovat.

Hlučín bojuje proti změnám klimatu

Opavsko
Kůrovec. Ilustrační foto.
Blanensko, Vyškovsko - Ani chladné jaro nepřítele lesníků lýkožrouta, lidově kůrovce, nezastavilo. Opět získává na síle. Kvůli chladnému počasí se obávaní brouci živící se lýkem stromů začali na jihu Moravy rojit až v polovině května. Tedy o měsíc později, než je běžné.

Kůrovce probralo teplo. Milionové škody se můžou opakovat

Vyškovsko
Donald Trump
Prezident Donald Trump zřejmě během několika dnů iniciuje ústup USA od Rámcové úmluvy o změně klimatu, jejíž součástí je Pařížská dohoda z prosince 2015. Informaci jako první přinesla agentura Axios, záhy ji potvrdily další zdroje včetně Reuters či CNN. Odvolávají se na zdroje v Bílém domě, jehož hlava vyřkne oficiální postoj v nejbližších dnech.
7 fotografií

Trumpův políček ekologii: USA nejspíš odstoupí od pařížské klimatické dohody

Svět
Ilustrační foto
Boží Dar – Výsadba nových stromů, a to jedle, buku, javoru a jeřábu, je hlavním cílem projektu nazvaného Zvyšování rozmanitosti v lesích v regionu Centrálního Krušnohoří. Jeho realizace oficiálně začíná 16. května a financován bude z česko-německého programu přeshraniční spolupráce.

Lesy budou rozmanitější

Karlovarsko
Ilustrační foto.
Praha - V hlavním městě se ve středu sejde expertní skupina OSN pro statistiku životního prostředí. Aktuální čtvrté jednání skupiny se poprvé od jejího svolání v roce 2014 koná jinde než v New Yorku. Ve středu to sdělila mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. Skupina pracuje na zavedení rámce pro tvorbu statistik, které mohou pomoci při řešení ekologických problémů. Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová skupině předsedá.

V Praze se sejde skupina OSN pro statistiku životního prostředí

Podnikání
Ředitel Správy národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.
Jižní Morava /ANKETA/ - Jihomoravské pohraničí vyměnil v poslední době ředitel Správy národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl za Prahu. Bedlivě totiž sledoval dění kolem novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Poslanci ji napotřetí schválili minulý týden. „Změny pro návštěvníky nezačnou platit hned. Bát se nových pravidel nemusí, budou pro ně vstřícnější," říká muž, který ochraně přírody zasvětil celý život.

Ředitel NP: Šakal v Podyjí? Výsledek změny klimatu. Přesunů druhů bude přibývat

Brněnsko
PRAHA 4 buduje první retenční nádrž v ZŠ Jílovská
Praha - Nedostatku vody se musí bránit i Praha. Poslední dva roky totiž město zaznamenává výrazně podprůměrné srážky. V Praze v posledních letech příliš neprší. Množství srážek se podle statistik drží pod dlouhodobým průměrem. Před dvěma lety například v Praze a Středočeském kraji napršelo pouhých 459 milimetrů, což přibližně o čtvrtinu méně, než je průměr.
22 fotografií

Pražský boj proti suchu: Pomohou nové rybníky a nádrže

Praha
Hodina Země
Náchod - Co má společného náchodský zámek z operou v Sydney, egyptskými pyramidami nebo pařížskou Eiffelovou věží? Všechny tyto budovy se v sobotu 25. března večer ponořily do tmy v rámci akci Hodina Země.

Hodina Země znovu i v Náchodě

Náchodsko
Hodina Země v Náchodě.
Broumov, Náchod - Celosvětové akce Hodina Země se v sobotu zúčastní desítky měst, tisíce jednotlivců i řada firem. Ti všichni zhasnou na hodinu osvětlení a dají tím najevo, že jsou připraveni se do ochrany klimatu aktivně zapojit.

Klášter i náměstí večer potemní

Náchodsko
Takto například vypadala loňská Hodina Země v Náchodě. U nási není akce tak rozšířena. Ilustrační foto:Deník
Karlovarský kraj – Poslední březnovou sobotu se Česko připojí k celosvětovému happeningu Hodina Země. Také v našem kraji se zúčastní města a obce, památky, hotely i jednotlivci, kteří tím dávají najevo svou podporu ochraně životního prostředí. V době od 20:30 do 21:30 zhasnou světlo.

Ekologický happening zhasne světla

Z okolí
Ilustrační foto.
Orlickoústecko – Ani letošní mrazivá zima čápy nikterak nezmátla. Už od poloviny února se vracejí na svá hnízda v Čechách. První letošní čáp, který se navrátil ze zimoviště, byl hlášen v blízkosti Plzně již v polovině února.

Jaro je tady. Čápi se vracejí ze zimovišť

Orlicko
Ilustrační foto.
Loňské extrémně suché léto s vysokými teplotami nebude podle odborníků v následujících letech v Brně nic výjimečného. Pravděpodobný vývoj klimatu ve městě popisuje nová studie, na které se podílely brněnské instituce, neziskové organizace, ale i některé odbory magistrátu. Závěry využije Brno při plánování budoucí strategie města.
21 fotografií

Brno čekají tropy i povodně, varuje studie

Česko
Ilustrační foto.
Brno - Loňské extrémně suché léto s vysokými teplotami nebude podle odborníků v následujících letech v Brně nic výjimečného. Pravděpodobný vývoj klimatu ve městě popisuje nová studie, na které se podílely brněnské instituce, neziskové organizace, ale i některé odbory magistrátu. Závěry využije Brno při plánování budoucí strategie města.

Brno čekají tropy i povodně, varuje studie

Brněnsko
Ilustrační foto
New York - Americký národní park v Jižní Dakotě zveřejnil na svém twitteru sérii zpráv o globálních klimatických změnách, které byly následně odstraněny. Média i uživatelé na sociálních sítích upozorňují, že se tak stalo poté, co správa amerických národních parků NPS přejala fotografii srovnávající účast na prezidentské inauguraci Donalda Trumpa a jeho předchůdce Baracka Obamy.

Cenzura podle Trumpa? Národní park smazal své příspěvky o klimatických změnách

Svět
Strana zelených. Ilustrační foto.
Strana zelených dnes změnila své zkrácené označení, přestává používat zkratku SZ a místo toho zavádí Zelení. Straníci se na tom shodli na sjezdu v Hradci Králové. Má to být srozumitelnější pro vnější komunikaci, řekl mluvčí strany Pavel Bartošek.

Strana zelených přestává používat zkratku SZ

Česko
Donald Trump s Barackem Obamou.
Úřad nového amerického prezidenta Donalda Trumpa vzápětí po převzetí moci končí s politikou boje proti klimatickým změnám jeho předchůdce Baracka Obamy. Z internetových stránek Bílého domu zmizel oddíl nazvaný "změny klimatu" a Trumpovi lidé tam umístili informace o rázné změně environmentální politiky.
22 fotografií

Trumpův Bílý dům končí s Obamovou klimatickou politikou

Svět
Mario Monti.
Reforma podoby rozpočtu EU je nutná, a to jak na výdajové, tak příjmové straně. Takový je hlavní závěr zprávy specializované pracovní skupiny vedené někdejším italským premiérem a bývalým eurokomisařem Mariem Montim. Skupina, která měla doporučit možnosti změn v unijním financování, pracovala od roku 2014 a svůj závěrečný materiál prezentovala Evropské komisi tento týden.

Reforma rozpočtu EU je nezbytná, tvrdí specializovaný Montiho tým

Svět
Migrace/ilustrační foto
Interaktivní výkladový slovník Encyklopedie migrace přináší odpovědi na nejčastěji kladené otázky o migraci i příběhy uprchlíků. Jsou v něm i základní populárně naučná hesla týkající se Blízkého východu a migrace kvůli změnám klimatu nebo vysvětlení důležitých právním a antropologických pojmů. Tento neziskový vzdělávací projekt propojuje studenty českých vysokých škol a odborníky.

Interaktivní výkladový slovník přináší fakta o migraci

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Více než miliardu korun budou stát opatření, která mají připravit Česko na klimatické změny. Vláda dnes schválila národní akční plán adaptace na změny klimatu, uvedli ministři na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Strategický dokument má pomoci Česku vypořádat se například se suchem, povodněmi i ochránit lesy a vodní zdroje. Zvláštní opatření se mají týkat i budov, aby se lépe přizpůsobily klimatickým změnám. Dokument připravilo ministerstvo životního prostředí.

Vláda schválila akční plán, jak připravit Česko na změnu klimatu

Česko
Ilustrační foto.
Správa Národního parku Šumava požádala Ministerstvo životního prostředí o výjimku ze zákona o lesích, která má umožnit snižovat úmyslnou těžbou zakmenění porostů pod 7 desetin plného zakmenění. Tímto způsobem chtějí přeměňovat kulturní lesy na lesy přírodě blízké. Takové velkoplošné prořeďování porostů je lesnickou veřejností odmítáno a považováno za neekologické. Tímto se doposud kompaktní lesy otevírají bořivým větrům.

Od bezzásahovosti k těžebnímu drancování lesů v NP Šumava

Z okolí
Předpokládá se, že jako první bude zasažen ostrov Catanduanes, kde žije 250.000 lidí.
Manila - Filipínské úřady vyzvaly podle agentury AFP statisíce obyvatel, aby opustily své domovy na východě země, kde by již dnes v noci mohl udeřit tajfun Nock-Ten. Ničivou bouři budou podle amerických meteorologů nejspíš provázet vichry o rychlosti kolem 222 kilometrů v hodině.

Filipíny ohrožuje tajfun, evakuovat se mají statisíce obyvatel

Svět
Středověký obraz Madony z Veveří.
Veverská Bítýška – Poškození vzácného středověkého obrazu Madony z Veveří se bojí Národní galerie v Praze. Proto nechce, aby se dílo, o které se soudí s farností z Veverské Bítýšky, dostalo do soudní úschovy. Společnou řeč v tom s galerií našla také farnost. Malbě přesun do soudní úschovy hrozí, protože předchozí rozsudek, který dílo přiřkl farnosti, Nejvyšší soud zrušil.

Národní galerie i bítýšská farnost mají strach o osud Madony z Veveří

Brněnsko
Americký herec Leonardo DiCaprio s fanoušky.
New York - Americký herec Leonardo DiCaprio se spolu s ředitelem své nadace setkal se zvoleným prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem. Jednali o tom, jak může orientace na obnovitelné zdroje energie vytvořit miliony pracovních míst, napsala dnes agentura AP.

Trump hovořil s DiCapriem o obnovitelných zdrojích energe

Svět
Smog v Praze. Ilustrační foto.
Praha - Češi mohou přispět ke snižování emisí skleníkových plynů nejen odklonem od spotřeby uhlí a ropy, ale i třeba snížením chovu hovězího dobytka. Stát by měl také více podporovat obecní a občanské projekty čistých zdrojů energie a úspory energií ve všech oborech. Shodli se na tom odborníci na ekologii, které oslovila ČTK. V pátek vstoupí v platnost pařížská klimatická dohoda. Přijaly ji téměř dvě stovky zemí včetně Česka, které však ještě nedokončilo její ratifikaci. Sněmovna se chystá k prvnímu čtení, stvrdit ji musí prezident.

V pátek začne platit pařížská dohoda, přispět mohou i Češi

Česko
Ilustrační fotografie.
Frýdecko-Místecko - Houbařská sezona letos začala brzy a velice slibně, už v červnu si lidé z lesů odnášeli i hřibovité houby. A rostou stále i nyní dokud nezačne výrazně mrznout, mohou si lidé vychutnávat pokrmy z čerstvých úlovků.

Hřiby stále rostou

Frýdecko-Místecko