ŠTÍTEK: klimatické změny

Pohled na Hirštejn.
Bělá nad Radbuzou, Mnichov – Starý Hirštejn a Pleš, to jsou přírodní rezervace zaujímající 52,7 hektarů lesa, které jsou nově ponechány samovolnému přírodnímu vývoji.

Část lesa bude bez zásahů

Domažlicko
Kambodžský chrám Angkor Vat
Středověké město Angkor na severozápadě Kambodže dnes připomíná zejména majestátní chrám Angkor Vat. Největší město preindustriální éry a centrum Khmerské říše v 15. století jeho obyvatelé opustili, až doposud přitom nebylo jasné proč. V minulosti se spekulovalo o prohrané válce se sousedním královstvím, skutečnost však je zřejmě úplně jiná. Podle nejnovějších výzkumů vše způsobily změny klimatu.
6 fotografií

Co zavinilo pád kdysi největšího města? Angkor zničily klimatické změny

Cestujeme
Ilustrační foto.
Globální oteplování může výrazně zvýšit ceny piva a omezit jeho nabídku. Klimatické změny totiž vážně ohrožují pěstování ječmene, který je jednou z hlavních surovin pro výrobu zlatavého moku. Postiženy budou především země, které piva vyrábějí nejvíce – Česká republika, Belgie a Irsko. Ječmen je totiž na extrémní sucha a vysoké teploty velmi choulostivý, uvádějí vědci.
16 fotografií

Pivo výrazně zdraží. Může za to globální oteplování, tvrdí studie

Ekonomika
Klima - ilustrační foto
Po Uherském Brodu, Velkém Meziříčí a Kopřivnici zamíří také do Krnova originální putovní výstava nazvaná Klima se mění. Změň se i ty!, která srozumitelnou formou seznamuje s fakty o dopadech globální změny klimatu, jejich příčinách a zejména možnostech, jak na ně mohou lidé reagovat.

Unikátní výstava poukáže na změny klimatu

Volný čas
Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Střední Čechy - Půlka října je skoro za námi, podzim je nepopiratelně v plném proudu. Nebo ne? Překonané teplotní rekordy tomu úplně nenapovídají; stejně tak fakt, že současné počasí má celkem daleko do sychravého podzimu. Melancholie stranou: sucho zůstává dále problémem i na podzim. Kdy obvykle vydatně prší.

Sychravý podzim? Ani náhodou. Střední Čechy stále trápí sucho

Z okolí
Politik Ivan Gabal.
/ROZHOVOR/ Jako sociolog i politik se v životě věnoval několika výrazným tématům – sociálně vyloučeným lokalitám a v parlamentu třeba účasti českých vojáků na zahraničních misích. Poslancem za lidovce byl v období mezi lety 2013 a 2017. Teď se podruhé zkouší dostat do Senátu. Tentokrát má v tom podporu Zelených, s nimiž „cítí synergii“ v otázce klimatické změny, která podle něj vyžaduje bezodkladné řešení od úrovně jednotlivce až po celosvětovou.
6 fotografií

Senátní kandidát Gabal: Problém poslanců je nevzdělanost. Kritizoval i Okamuru

Praha
Jizerské hory.
Jizerské hory /ROZHOVOR/ – Jak sucho mění a do budoucna může měnit tvář Jizerských hor? Jsou klimatické změny skutečně tak výrazné a překvapující z pohledu celé jejich dlouhé historie? A jakou roli v tom hraje nebo může hrát člověk? To jsou otázky pro ředitele územního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jiřího Huška. 

„Les není továrna na dřevo,“ říká šéf ochrany přírody Jiří Hušek

Českolipsko
Jizerské hory.
Jizerské hory /ROZHOVOR/ – Jak sucho mění a do budoucna může měnit tvář Jizerských hor? Jsou klimatické změny skutečně tak výrazné a překvapující z pohledu celé jejich dlouhé historie? A jakou roli v tom hraje nebo může hrát člověk? To jsou otázky pro ředitele územního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jiřího Huška. 

„Les není továrna na dřevo,“ říká šéf ochrany přírody Jiří Hušek

Liberecko
Rekonstrukce vzhledu neandrtálského muže a ženy
Po svém příchodu z Afriky do Evropy před přibližně 45 tisíci lety zjistili předkové Homo sapiens, že se zdaleka nejedná o opuštěnou krajinu. Už stovky tisíc let tu žili neandertálci, kteří zhruba před 30 tisíci roky za nejasných okolností vymřeli. Dlouho se tradovalo, že podlehli v konkurenčním boji moderním lidem, protože byli méně rozvinutí. Nová studie však naznačuje, že v jejich zmizení hrály mnohem větší roli, než se dříve myslelo, změny klimatu.
8 fotografií

Za vyhynutí neandertálců mohl i jejich jídelníček. Zima je připravila o kořist

Svět
Rozhovor s hydrometeorologem Petrem Dvořákem.
Horko, kterému v uplynulých dnech neunikl nikdo v Čechách, znovu vneslo do hospodských debat věčně zelené téma: Proč jde v posledních letech počasí do stále větších extrémů? Co způsobuje nepříjemná vedra? Letecký meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák Deníku vysvětlil, co se v atmosféře vlastně děje a jaké změny se dají očekávat v budoucnosti. 
11 fotografií

Meteorolog Petr Dvořák: Středomořské klima čeká nejdřív tak naše vnoučata

Magazín
Rozhovor s hydrometeorologem Petrem Dvořákem.
Horko, kterému v uplynulých dnech neunikl nikdo v Čechách, znovu vneslo do hospodských debat věčně zelené téma: Proč jde v posledních letech počasí do stále větších extrémů? Co způsobuje nepříjemná vedra? Letecký meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák Deníku vysvětlil, co se v atmosféře vlastně děje a jaké změny se dají očekávat v budoucnosti. 
11 fotografií

Petr Dvořák: Středomořské klima čeká nejdřív tak naše vnoučata

Česko
Tropické počasí v Praze. Fontána před Justičním palácem na Smíchově slouží lidem jako osvěžující malé koupaliště.
Dětská hřiště a pískoviště v hlavním městě potřebují zastínění. Na radnici Prahy 7 se obrátilo několik lidí, kteří na chybějící stín upozorňují. Pražští zelení proto chtějí prosadit, aby byla příští rok všechna hřiště v hlavním městě zakrytá plachtovými střechami. Řekl to pražský zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský, který je kandidátem Zelených na primátora.
23 fotografií

Boj s horkem v Praze? Zelení chtějí sázet stromy a zastínit dětská hřiště

Z okolí
Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová
Praze dnes začalo jednání Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC) o plnění rozvojových cílů světové organizace. Schůzky v Černínském paláci se účastní zástupci 67 zemí světa. Zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová před začátkem schůzky novinářům řekla, že účastníci dnešního jednání budou hledat způsob řešení nadnárodních problémů, jako jsou klimatická změna, konflikty nebo migrace. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v zahajovacím projevu zdůraznil odpovědnost všech států za řešení těchto problémů.

V Praze začalo jednání ECOSOC, účastní se 67 zemí

Praha
Hodina Země 2018
Pražská Petřínská rozhledna, brněnský hrad Špilberk, radniční věž v Ostravě a stovky dalších objektů se v sobotu večer na hodinu ponoří do tmy. Veřejné osvětlení vypnou desítky obcí. Česko se tak zapojí do celosvětové akce Hodina Země, která má upozornit na nutnost společného postupu proti změně klimatu. Akce se v tuzemsku uskuteční podeváté.
7 fotografií

Při Hodině Země na ochranu klimatu zhasne i Petřínská rozhledna

Praha
Hodina Země je příležitost k posezení s přáteli při svíčkách.
Vypnou se elektrické přístroje v domácnostech, ulice se ponoří do tmy, zhasne osvětlení kostelů a památek. Ne všude a ne na dlouho. Některé obce i jednotlivci se dnes večer tímto symbolickým způsobem přidají k Hodině Země.  

Hodina Země: zhasínáme

Bruntálsko
Brněnský Špilberk. Ilustrační foto.
Brno – Špilberk, Nová radnice a obelisk v Denisových sadech v sobotu večer na hodinu symbolicky zhasnou své nasvícení při letošním ročníku Hodiny Země. Tři brněnské dominanty potemní o půl deváté večer. Představitelé města tím chtějí upozornit na plýtvání energiemi a přispět k ochraně životního prostředí.

Špilberk, Nová radnice i Denisovy sady potemní. Na oslavu Hodiny Země

Brněnsko
Ilustrační foto.
Přibližně 200 lidí dnes prošlo Prahou v rámci akce Ženy na hrad! Protestovali proti prezidentovi Miloši Zemanovi i proto, aby upozornili na klimatické změny a násilí na ženách. Akci uspořádala Koalice 8. března, která sdružuje feministická hnutí a další organizace. Podobné demonstrace dnes proběhly i ve Španělsku, kde ženy také protestovaly proti násilí a za rovné platy.

Asi 200 lidí prošlo Prahou. Upozornili na násilí na ženách a klimatické změny

Praha
Ledová kra v Arktickém oceánu - Ilustrační foto
Letošní zima v Arktidě přinesla špatné zprávy. V oblasti byly zaznamenány nejvyšší teploty od počátku jejich měření. Zprávy od meteorologů ze Spojených států zároveň uvádí, že tloušťka ledu v moři byla nejtenčí, jakou kdy změřili. Za vším zřejmě stojí klimatické změny, které podle odborníků způsobily i velké bouře v Evropě a na severovýchodním pobřeží USA.
11 fotografií

Arktida zažila nejteplejší zimu v historii. Vědci: Nic takového jsme neviděli

Svět
Ilustrační fotografie.
Třebíč, Milovy – Více zeleně a vodních prvků ve městech a obcích. To je cílem grantového programu Zelené oázy, který vyhlásila Nadace Partnerství. Jedna z oáz vznikne také v Třebíči. Sdružení Chaloupky promění bývalé zahradnictví u řeky Jihlavy v otevřený zahradní prostor.

Zelené oázy vzniknou v Třebíči i na Žďársku

Třebíčsko
Ilustrační foto
Skuteč – Skutečtí dobrovolní hasiči si v nejbližší době polepší. Město totiž vypsalo dotační projekt, jehož cílem je zvýšení odolnosti jejich hasičské zbrojnice. Ta původní bude zbourána a na jejím místě vznikne nová, modernější.

Ve Skutči zvýší odolnost zbrojnice

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Kladensko – Na čtyři stovky dobrovolníků, zejména amatérských ornitologů, se o víkendu vydali sčítat vodní ptáky zimující v Česku. Cílem mezinárodní akce, do které se zapojují lidé na pěti kontinentech, je zjistit, jak opeřenci reagují na změny klimatu a mění své zvyky. Sčítání se letos konalo po třiapadesáté.

Také Kladeňáci pomáhali sčítat vodní ptactvo

Kladensko
Vodní nádrž Římov - letecký snímek.
Jižní Čechy - V České republice byla v minulém století vybudována na říční síti více než stovka víceúčelových přehradních nádrží. Za dobu své existence prošly nádrže celou řadou změn, ze kterých lze při seriózní analýze časových řad zjistit a doložit mnoho zajímavých informací nejen o lidských aktivitách v povodí, ale také o stavu znečišťování atmosféry a změnách klimatu.
5 fotografií

České vodní nádrže prozrazují, jak hospodaříme i jak se mění klima

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Chrudim – Zastupitelé v minulém týdnu schválili Adaptační strategii města na klimatickou změnu. Část tohoto dokumentu je věnována vodě a potřebě jejího udržení v městském prostředí.

Chrudim počítá s oživením fontán

Chrudimsko
Ladovská zima
Stěžujeme si na počasí, jak to jde – buď je moc zima, nebo je málo sněhu… Je poetická ladovská zima už nadobro minulostí? Podívejme se, jaké počasí mívali na Vánoce naši předkové a proč mohli bruslit na Vltavě.

Kam se poděla ladovská zima

Ostatní
Chrudim nechce být zaskočena klimatickou změnou.
Chrudim – „Proč zvedat kalhoty, když brod je ještě daleko?“ táže se jedno české úsloví. Vedení chrudimské radnice se ale zřejmě domnívá, že v případě klimatických změn brod až tak daleko není. Zařadila proto do programu poslední schůze městského zastupitelstva projednání a schválení „Adaptační strategie města Chrudim na klimatickou změnu“.

Chrudim nechce být zaskočena klimatickou změnou

Chrudimsko
Výhled do Labského údolí.
Ústí nad Labem - Další rozvoj města Ústí s ohledem na klimatické změny bude náplní semináře, který připravily Ústav výzkumu globální změny a Akademie věd České republiky ve spolupráci ústeckým magistrátem a Fakultou sociálně ekonomickou Univerzity J. E. Purkyně.

Seminář ukáže, jak klimatické změny mohou uškodit Ústí

Ústecko