ŠTÍTEK: klimatické změny

Ilustrační foto
Berlín - Při dalším oteplování podnebí o více než 1,5 stupně Celsia se kromě jiného jih Španělska promění v poušť. Uvedla to zpráva evropských klimatologů. Zaměřili se podle agentur AP a AFP na oblast Středomoří, kde by podle nich přílišné oteplování způsobilo největší změny tamních ekosystémů za posledních 10.000 let, tedy od začátku lidské civilizace.

Při dalším oteplování se podle vědců část Španělska změní v poušť

Svět
Přívalové deště vtrhly do několika domů a sklepů ve Slavíkovicích.
Třebíčsko - Klimatické změny a nevyzpytatelné počasí nutí lidi bojovat s vodou. Nejen s jejím nedostatkem v podobě sucha, ale stále i jejím nadbytkem při přívalových deštích. Stavět poldry chtějí například v Opatově a Slavíkovicích. Další obce získají peníze na zlepšení varování před velkou vodou.

Obce se chystají na povodně

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Kigali, Praha - Na klimatické konferenci ve Rwandě se zhruba 150 zemí dohodlo postupně omezit používání částečně fluorovaných uhlovodíků (HFC), což je jedna z kategorií takzvaných skleníkových plynů, které přispívají k oteplování planety. Výsledek jednání, který podle agentury Reuters představuje další významný milník v boji proti globálním klimatickým změnám, dnes oznámil rwandský ministr přírodních zdrojů Vincent Biruta. HFC se využívají například v ledničkách.

Na 150 zemí se dohodlo snížit produkci skleníkových plynů

Svět
Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Praha – Téměř miliarda korun půjde z evropských dotací na ochranu proti povodním, sanaci a zajištění nestabilních svahů. Ministerstvo životního prostředí schválilo na dvě stovky projektů napříč Českou republikou. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) jsou v současnosti prioritou, protože dopady klimatické změny v posledních letech jsou stále výraznější. Dotace pocházejí ze čtyř výzev Operačního programu Životní prostředí, směřovat budou zejména obcím a městům, které o ně žádaly, informovala Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva.

Téměř miliarda korun z dotací EU půjde na projekty proti povodním

Česko
Americký prezident Barack Obama a herec Leonardo DiCaprio spojili své síly v boji proti globálním klimatickým změnám.
Washington - Americký prezident Barack Obama a herec Leonardo DiCaprio spojili své síly v boji proti globálním klimatickým změnám. Shodují se v tom, že není času nazbyt a že je třeba zastavit neustále stoupající rtuť světového teploměru. "Opravdu bojujeme s časem," řekl podle agentury AFP Obama, pro kterého se během osmi let v prezidentském křesle stal boj proti změně klimatu jednou z hlavních priorit.

Obama a DiCaprio spolu vystoupili proti klimatickým změnám

Svět
Ilustrační foto.
Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil klimatickou dohodu, která byla pod záštitou OSN přijata loni v Paříži. Celkem 610 europoslanců bylo pro, 38 proti. Jde o historické hlasování, uvedl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Před europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku v této souvislosti promluvil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ocenil vůdčí roli EU v boji proti klimatickým změnám.

EP schválil dohodu o klimatu, šéf OSN ocenil vůdčí roli EU

Svět
Ministr životního prostředí Richard Brabec
Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce na boj proti suchu do konce roku dát další tři miliardy korun. Možnosti jejich čerpání vyhlásí prostřednictvím výzev. Brabec to dnes řekl v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Od roku 2014 se na sucho podle ministra z evropských fondů již tři miliardy korun vydaly. Brabec také chce do konce roku předložit vládě Národní akční plán adaptace na změnu klimatu, který bude obsahovat 400 úkolů, které by měly pomoci zmírnit dopady klimatických změn v ČR.

Brabec dá na sucho další tři miliardy, předloží i akční plán

Česko
Michail Gorbačov
Praha - Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov uvažuje o založení think-tanku, který by se zabýval aktuálními geopolitickými problémy. Naznačil to v poselství, které zaslal mezinárodní konferenci s názvem Společná evropská bezpečnost po studené válce, jíž se měl v Praze účastnit. Ze zdravotních důvodů nakonec nepřicestoval. Tým intelektuálů bude propojen s nadací New Policy Forum, za kterou pětaosmdesátiletý Gorbačov stojí.

Bývalý sovětský prezident Gorbačov uvažuje o založení think-tanku

Praha
Michail Gorbačov
Praha - Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov uvažuje o založení think-tanku, který by se zabýval aktuálními geopolitickými problémy. Naznačil to v poselství, které zaslal mezinárodní konferenci s názvem Společná evropská bezpečnost po studené válce, jíž se měl v Praze účastnit. Ze zdravotních důvodů nakonec nepřicestoval. Tým intelektuálů bude propojen s nadací New Policy Forum, za kterou pětaosmdesátiletý Gorbačov stojí.

Bývalý sovětský prezident Gorbačov uvažuje o založení think-tanku

Česko
Ilustrační foto.
Londýn - Devět aktivistů britské odbočky amerického hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) dnes ráno proniklo na ranvej letiště London City na východě britské metropole a způsobilo zpožďování a rušení letů. Policie postupně všechny aktivisty zatkla a provoz na letišti byl kolem poledne částečně obnoven.

Demonstranti dočasně přerušili provoz letiště London City

Svět
Ilustrační foto.
Washington - Letošní červenec byl nejteplejším měsícem v zaznamenané historii. V pondělí to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle něj už deset měsíců v řadě padají rekordy pro nejvyšší zaznamenanou globální teplotu v dané roční době.

Letošní červenec byl podle NASA nejteplejší v historii

Svět
Ilustrační foto
Remeš (Francie) - Klimatické změny by v budoucnu mohly znehodnotit slavné šampaňské víno a posílit choroby, které napadají vinnou révu. Vinaři ze Champagne spustili program, jehož cílem je vyšlechtit nové, odolnější odrůdy, a přitom zachovat charakteristický ráz nejproslulejšího z vín, napsala agentura AFP.

Odrůdy budoucnosti mají zachránit šampaňské před oteplováním

Ekonomika
Ilustrační foto
Londýn - Jedna z posledních známých skupin mamutů vymřela kvůli nedostatku pitné vody. Myslí si to vědci, o jejichž zjištěních dnes informoval zpravodajský server BBC. Mamuti jako zvířata doby ledové žili na odlehlém ostrově u pobřeží Aljašky. Vědci jejich zánik datují do doby před 5600 lety. Podle nich vedlo oteplování klimatu k tomu, že jezera byla mělčí, a mamuti tak nedokázali uhasit žízeň.

Vědci: Poslední mamuti zahynuli žízní

Svět
Ilustrační foto.
Brno - Výsadba dřevin, budování nízkoenergetických budov, využívání obnovitelných zdrojů nebo zakládání zelených střech a zadržování odtoku přívalových srážek jsou podle odborníků možnými cestami, jak zmírnit klimatické extrémy ve městech. Vyplývá to z dvouletého průzkumu brněnských odborníků, na kterém se podílela Mendelova univerzita v Brně.

Vědci dokončili projekt, který sleduje klimatické změny v krajině

Česko
Ilustrační foto
Washington/Praha - Až 23 procent konfliktů, které vznikly v letech 1980 až 2010 v etnicky roztříštěných zemích, je vázáno také na klimatické změny. Vyplývá to ze studie zveřejněné v americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Hnutí DUHA a Greenpeace dnes na vědeckou studii reagovaly společným tiskovým prohlášením, podle kterého by tyto skutečnosti měla česká vláda vzít v úvahu.

Ozbrojené konflikty podle vědců mohou souviset i s klimatem

Svět
Ilustrační foto
New York - Většina nejbohatších zemí světa v plnění cílů OSN k vymýcení chudoby a nerovnosti příliš nepokročila. V žebříčku zachycujícím posun 149 zemí světa v této věci skončily v první desítce jenom Německo a Británie. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků srovnání, které vypracovala agentura OSN pro řešení v oblasti udržitelného rozvoje (SDSN) a německá nadace Bertelsmann Stiftung.

Nejbohatší země světa v plnění cílů OSN zatím moc nepokročily

Ekonomika
Návštěvou šintoistické svatyně začal dnes v japonském turistickém středisku Ise-Šima dvoudenní summit skupiny velkých světových ekonomik G7.
Ise-Šima (Japonsko) - Návštěvou šintoistické svatyně začal dnes v japonském turistickém středisku Ise-Šima dvoudenní summit skupiny velkých světových ekonomik G7. Z politických otázek se hodlají prezidenti a premiéři sedmi států věnovat boji proti terorismu a kontroverzní čínské rozpínavosti v mořských oblastech. Jednat budou rovněž o oživení světového hospodářství, změnách klimatu a o migrační krizi.

Summit G7 v Japonsku začal návštěvou šintoistické svatyně

Svět
Ilustrační foto.
Londýn - Hnůj krav, které dostávají antibiotika, obsahuje až dvojnásobné množství metanu, než exkrementy skotu, který léky nepožívá. Ve studii zveřejněné v prestižním časopise britské Královské společnosti Proceedings B to uvedl mezinárodní tým vědců. Metan je jedním ze skleníkových plynů a výrazně přispívá ke globálním změnám klimatu.

Klimatická hrozba: Hnůj krav na antibiotikách obsahuje víc metanu

Svět
Premiér Bohuslav Sobotka v Hradci Králové.
Hradec Králové - Jak reagovat na méně srážek a zajistit kvalitní vodu nejen pro obyvatele Hradecka, o tom se radili vodohospodáři s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který v úterý navštívil v rámci své cesty pro kraji sídlo společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové.

Premiér Sobotka řešil budoucnost kvality hradecké vody

Hradecko
Ilustrační foto.
Londýn - Více než pětině současných druhů rostlin, což znamená zhruba 78.000 druhů, nyní hrozí zánik. Zároveň je ale ve světě každým rokem objeveno na 2000 druhů nových. Tvrdí to autoři zprávy, kterou dnes zveřejnila Královská botanická zahrada v Kew na předměstí Londýna. Jde údajně o první komplexní zprávu o stavu vegetace ve světě a o druzích rostlin, jimž hrozí zánik kvůli lidské činnosti, chorobám a změnám klimatu.

Více než pětině druhů rostlin ve světě hrozí podle vědců zánik

Svět
V jihozápadním Tichomoří zmizelo v důsledku stoupající hladiny moře a eroze již pět ze Šalamounových ostrovů.
Canberra – V jihozápadním Tichomoří zmizelo v důsledku stoupající hladiny moře a eroze již pět ze Šalamounových ostrovů. Vyplývá to ze studie australských vědců. Dalších šest ostrovů tohoto státu bylo erozí poškozeno tak, že na jednom z nich spláchla voda do oceánu mezi lety 2011 a 2014 desítku domů.

Šalamounovy ostrovy ubývají, pět jich zmizelo pod hladinou moře

Svět
Ilustrační foto.
Brno – Čím příjemnější vzpomínky mají na podzimní vzájemný duel Pardubice, tím nepříjemnější jsou pro Brno. Pardubice na konci srpna zvítězily na domácím hřišti 5:3 a Jihomoravané jim svým přístupem pomohli k jediným bodům v úvodní polovině DRFG Superligy malého fotbalu. „Výsledek na podzim ovlivnilo, že jsme jeli pouze s jedním hráčem na střídání," připomíná brněnský kouč Jakub Prokeš. Navíc dohrával pouze se šesti fotbalisty, protože se ještě vykartoval David Macko.

DRFG Superliga: Brno touží na domácím hřišti oplatit Pardubicím prohru

Fotbal
Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.
Olomouc – Za nějakých třicet let by měly na Zemi žít asi o dvě miliardy lidí víc než dnes. A takovou masu bude také nutné nakrmit. Vědci z Olomouce vědí, jak na to. Vždyť profesor Jaroslav Doležel, vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, má před očima chromozomy jedné z nejklíčovějších plodin, které má lidstvo k dispozici – pšenice seté. Na rozluštění jejího genomu se profesorův tým podílel a díky němu dostanou lidé odolnější rostlinu, která bude lépe čelit klimatickým změnám a škůdcům.

Šéf Centra pro zemědělský výzkum: Pěstovat rostliny kvůli biopalivům je zločin

Česko
Ilustrační foto
Na jižní Moravu se kvůli změnám klimatu a životního prostředí dostávají nové druhy borelií. Pětiletá studie prokázala výskyt druhu Borrelia spielmanii, do té doby v Česku nezaznamenaného. O výzkumu dnes informovala společnost Elisabeth Pharmacon, která na něm pracovala s Ústavem biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Na jih Moravy se podle výzkumu dostávají nové druhy borelií

Zdraví
Rozmary počasí na Královéhradecku.
Hradec Králové - Protipovodňové zábrany na soutoku Labe a Orlice a ve Svinarech, odsávání vody na Malšovickém stadionu, solární panely a kolektory na střechách vysokých budov, bioplynovou stanici a nový park a rybník na louce za dopravním podnikem. Tato opatření představili žáci 8. B Základní školy Sever ve svém vítězném návrhu zastupitelům města.

Jak si poradit s extrémním počasím? Žáci našli řešení

Hradecko
Ilustrační foto
Brusel - Průměrné emise oxidu uhličitého (CO2) u nových osobních aut loni v Evropské unii klesly o tři procenta na 119,6 gramu na kilometr. Byly tak o osm procent nižší, než si EU stanovila za cíl. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Emise CO2 u nových aut v Evropské unii loni klesly o tři procenta

Ekonomika
Ilustrační foto
Oslo – Nárůst hladiny moří v tomto století by mohl být až o 50 centimetrů vyšší, než se očekávalo. Vyplývá to z nové studie, na které se podíleli klimatologové ze dvou amerických univerzit. Experti zjistili, že led na Antarktidě taje mnohem rychleji, než se dosud myslelo, uvedla agentura Reuters. Poslední zpráva OSN o dopadech globálního oteplování podle nich rychlost tání ledů podceňuje.

Experti: Nárůst hladiny moří může být vyšší, než se předpokládalo

Svět
Americký herec Leonardo DiCaprio dnes ocenil úsilí Číny v boji proti klimatickým změnám.
Peking – Americký herec Leonardo DiCaprio dnes ocenil úsilí Číny v boji proti klimatickým změnám. Země, která je největším světovým znečišťovatelem životního prostředí plyny se skleníkovým efektem, by podle jeho názoru mohla být dokonce vzorem hnutí za ochranu životního prostředí.

DiCaprio ocenil úsilí Číny v boji proti klimatickým změnám

Svět
Celosvětová akce Hodina Země
Východní Čechy - K dnešní akci Hodina Země se každoročně připojují tisíce institucí i jednotlivců po celém světě. Cílem je upozornit na jeden z nejvážnějších environmentálních problémů současnosti – změny klimatu.

Dnes zhasněte světla, rozsviťte lásku

Z okolí