ŠTÍTEK: klimatické změny

Včelstvo se nezastaví. Včely vylétávají z úlu a nosí zpátky pyl i třeba vodu
Poměrně mírnou zimu a nástup nezvykle teplého jara si neužíváme jen my v Česku. Vyšší teploty zaznamenali ve většině Evropy, ale také za oceánem, v Americe i Asii. Vědecká obec napříč světem proto teď zkoumá, jaký dopad bude mít globální oteplování na populace včelstev. Experti se shodují na tom, že nejvíc se změny mohou projevit v Evropě.

Změny klimatu způsobí masivní úhyn včel, odhadují odborníci. V Evropě nejvíc

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto.
Fakulta životního prostředí UJEP si ve spolupráci s ostatními součástmi UJEP a dalšími partnery připravila řadu osvětových akcí o klimatické změně a souvisejících tématech. Pomáhá jí v tom nový projekt, který podpoří debaty a workshopy, komentované procházky s odborníky i hravé aktivity pro děti. Březen zahajují hned dvěma významnými akcemi.

(Ne)děláme z toho vědu: o klimatu srozumitelně nejen na UJEP

Čtenář reportér
Zubr evropský. Ilustrační foto.
Návrat velkých kopytníků, jako jsou zubři, divocí koně a pratuři, do krajiny přispívá k ukládání uhlíku v půdách a pomáhá tak zmírnit klimatické změny. Výzkum na toto téma zpracovali jihočeští vědci, kteří zároveň říkají, že tradiční intenzivní pastva domácích krav má účinky spíše opačné. Velcí kopytníci už na jihu Čech žijí v rezervacích na Lipně, v Novohradských horách a také na Třeboňsku. 
19 fotografií

Zubři, divocí koně, pratuři. Návrat velkých kopytníků umí zmírnit změny klimatu

Českokrumlovsko
Jak zadržet vodu v krajině? Co způsobuje povodně a erozi? Odborníci pozvali veřejnost na komentovanou procházku přírodou nad Krásnými Loučkami.
Při kůrovcové kalamitě zmizely hektary lesů. Vysychají prameny v přírodě i studny u domů. Zemědělskou i lesní půdu ohrožuje eroze. Extrémní sucho střídají přívalové deště, které odnášejí ornici z polí a způsobují bleskové povodně. Obytné čtvrti se přehřívají. Takové důsledky změny klimatu a neadekvátního způsobu hospodaření se projevují také na Krnovsku.
52 fotografií

Krnovsko má vizi, jak se připravit na klimatické změny, povodně, sucho i erozi

Bruntálsko
Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny
Téměř každý pivař řekne, že chuť piva musí být „jako křen“. Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny. Ty mají vliv nejen na jeho pěstební objem, ale i na chuť piva. I proto chmelaři stále častěji sázejí na nové odrůdy.

České pivo kvůli změnám počasí (ne)hořkne. Budoucností jsou nové odrůdy

Ekonomika
Odborníci zvou veřejnost do Riegrovy ulice.
Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uspořádá 26. října od 18 hodin panelovou diskusi pro širokou veřejnost o budoucnosti Země. Debata se má týkat úlohy přírodních a humanitních věd v současné společnosti a také informovanosti veřejnosti o environmentálních hrozbách, ztrátě biodiverzity a klimatické změně.

Planeta má potíže, univerzita nabízí veřejnou debatu

Českobudějovicko
Květinová louka. Ilustrační foto.
/ROZHOVOR/ Hlavní město zažívá výrazně teplé léto. O tom, jak může každý občan zodpovědně přispívat k situaci, která změnou klimatu ve městě nastává, strategii magistrátu k ochlazování města, hospodaření se srážkovou vodou a stavebních úpravách budov, mluví specialistka a vedoucí pracovní skupiny pro adaptaci na změnu klimatu na pražském magistrátu Kateřina Schön.
8 fotografií

Zachycení srážkové vody a výsadba zeleně zmírní dopady změny klimatu, říká Schön

Praha
Vincent Hospodářský v hlavní roli filmu Brutální vedro
Planeta, klima a my. V posledních letech se filmaři znovu zaměřují na téma naší civilizace, její budoucnosti na Zemi i vztah k ní. Originálním způsobem je pojímá i český film Brutální vedro, který za několik dnů vstoupí do kin a jenž přiléhavým názvem kopíruje to, co nyní venku zažíváme. Život lidí na modré planetě a její občasný vzdor ale tematizují i snímky mnohem starší. Pojďme si některé připomenout.

Klimatická změna na stříbrném plátně: Volání filmařů je stále naléhavější

Film a televize
Klimatolog Radim Tolasz
Dívá se do budoucnosti. Radim Tolasz se svými kolegy počítá, jaké klima bude v České republice vládnout v příštích desítkách let a na co se mají její obyvatelé připravit. Už nyní se ví, že v letních měsících se za posledních třicet let zvýšila průměrná teplota skoro o dva stupně. Počasí se tedy mění před očima. „Lidé kolem padesátky už to vidí. Ten, komu je dvacet, to nevnímá. Je už zvyklý na něco jiného,“ říká klimatolog. Počasí v Česku podle něj bude stále teplejší.

Technologie mohou pomoci. Když přejdeme na jádro, bude to dobře, říká klimatolog

Česko
Řecko decimují ničivé lesní požáry, které se rozšířily i do obydlených oblastí. Jejich vznik ovlivňuje hned několik faktorů.
Pro výskyt extrémních požárů je potřeba splnit tři hlavní podmínky, větrné počasí bez srážek s vysokými teplotami, dostatek paliva a počáteční impulz. Přírodně vzniklých požárů je podle vědců minimum, ve většině případů je na vině člověk. ČTK to řekli Radan Huth z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd (AV ČR), Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR a Martin Možný z Českého hydrometeorologického ústavu.

Extrémní požáry? Aby vznikly, musí se sejít tři hlavní okolnosti, říká expert

Česko
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Hasiči zatím marně bojují s ohněm, který ničí jižní a východní část řeckého ostrova Rhodos. Hoří i na dalších místech, příčinou jsou vlny veder. Podle odborníků je potřeba počítat s tím, že sezona požárů bude kvůli klimatickým změnám delší. „Vysoké teploty, vyprahlá půda a následné lesní požáry jsou poslední dekády už standardem ve Středomoří a bohužel i ve zbytku Evropy. Není to nic, co teprve přijde, ale stav, který už delší dobu pozorujeme," říká klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček. 
15 fotografií

Za vedra nemůže El Niño. Teplota poroste i bez jeho vlivu, míní klimatolog

Česko
Na Mapě republiky v Krkonoších se stále drží sníh.
Sněhové pole připomínající tvar bývalého Československa na úbočí Studniční hory v Krkonoších je jedním z nejviditelnějších indikátorů klimatické změny v ČR. Zatímco v minulosti odtávalo koncem léta, nyní je to zpravidla na přelomu června a července. Správci KRNAP dělají na Mapě republiky podrobné měření od konce 90. let 20. století. I když za tuto dobu změny nejsou tak zřetelné, v horizontu sta let už ano, řekl dnes ČTK při obchůzce sněhového pole mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Mapa republiky v Krkonoších má stále rozlohu poloviny fotbalového hřiště

Krkonoše
Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.
6 fotografií

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Zdraví
Recyklohraní.
S cílem pomoci pedagogům vyučovat o klimatické změně vytvořil školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět metodickou příručku EKOABECEDA pro klima a čtyři sady výukových scénářů. Celý komplet doplňuje ještě seriál deseti krátkých tematických videí namluvených hercem Petrem Vackem. Pro školy zapojené do Recyklohraní jsou veškeré tyto materiály zdarma k dispozici na webu programu. Jen v Libereckém kraji s Recyklohraním spolupracuje 188 mateřských, základních a středních škol.

Recyklohraní pomáhá školám na Liberecku učit děti o klimatické změně

Čtenář reportér
Zatopená silnice ve městě North Port na Floridě, kterou zasáhl hurikán Ian, 29. září 2022
Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia proti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí. Tvrdí to Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců jde zatím o nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci. Zprávu podpořily všechny členské země včetně České republiky.

Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí, varovala OSN

Svět
Jiří Malík
Rok 2022 se pomalu blíží ke svému konci. Lesní požáry, vyschlé řeky, abnormálně teplý říjen, ale třeba i dopady válečného konfliktu na Ukrajině – to je jen krátký výčet toho, co si z něj budeme pamatovat. Jaký to byl rok pro ekologa Jiřího Malíka z Teplic nad Metují, jehož dlouholeté úsilí o zadržování vody v krajině bylo letos oceněno Cenou Josefa Vavrouška za výjimečný ekologický počin?

Průšvih je na spadnutí. Klimatická změna postupuje rychleji, než se čekalo

Věda
Jiří Malík
Rok 2022 se pomalu blíží ke svému konci. Lesní požáry, vyschlé řeky, abnormálně teplý říjen, ale třeba i dopady válečného konfliktu na Ukrajině – to je jen krátký výčet toho, co si z něj budeme pamatovat. Jaký to byl rok pro ekologa Jiřího Malíka z Teplic nad Metují, jehož dlouholeté úsilí o zadržování vody v krajině bylo letos oceněno Cenou Josefa Vavrouška za výjimečný ekologický počin?

Klimatická změna postupuje rychleji, než se čekalo, říká ekolog z Broumovska

Náchodsko
Ilustrační foto.
V Praze se většině lidí žije dobře a nic na tom nezměnila ani pandemie covidu. Naopak v řadě aspektů hodnotili Pražané život v metropoli v roce 2020 lépe než před čtyřmi lety. Vyplývá to z průzkumu, který provedl městský Institut plánování a rozvoje (IPR) v roce 2020 a jehož výsledky shrnuje právě publikovaná studie, nazvaná Spokojenost a kvalita života Pražanů.

Lidé jsou se životem v Praze spokojeni více než před čtyřmi lety

Praha
Konference Darwin’s Circle:  Zelené technologie pomohou lidstvu dosáhnout udržitelné budoucnosti
Klimatické změny a ubývající biologická rozmanitost druhů závratně rychle proměňují svět kolem nás. Jak se v současné situaci orientovat a co lze pro zvrácení tohoto procesu učinit diskutovali účastníci mezinárodní konference Darwin's Circle v rakouské Vídni. Slavný koncept Charlese Darwina mezi organizátory postupně dostává nový rozměr, a to, že otázkou přežití již není jen síla či inteligence, ale především schopnost přizpůsobení se změnám. 

Zelené technologie pomohou lidstvu dosáhnout udržitelné budoucnosti

Technologie
Satelitní snímek Antarktidy
Internetem koluje video, které šokuje lidi napříč světem. Záběry na něm totiž ukazují, co by se stalo, kdyby na Zemi roztál veškerý led. Na vlastní oči si tak člověk může v několika vteřinách uvědomit rozsah klimatické krize a možnou hrozivou budoucnost naší planety. Klimatické změny čím dál víc znepokojují i epidemiology a také výtvarníky, kteří se rozhodli na obrovský problém upozornit netradičním počinem.

Jak by vypadala Země bez ledu? Šokující video způsobilo na internetu rozruch

Věda
Vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Zuzana Harmáčková
Žít udržitelně, znamená žít tak, abychom neomezovali kvalitu života jiným lidem kolem nás, těm, co přijdou v budoucnosti, ani sobě samotným za několik let. „Nejde o problémy vzdálené budoucnosti. Projevy klimatických změn se totiž dostavily mnohem dříve, než jsme se domnívali,“ říká v rozhovoru pro Deník vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Zuzana Harmáčková, která je zároveň členkou několika významných evropských institucí zabývajících se souvislostmi mezi kvalitou života a životním prostředím.

Vědkyně Zuzana Harmáčková: Klimatické změny jsou tu. Musíme změnit své návyky

Věda
Ústečtí rodiče za klima provedli průzkum programů stran kandidujících v Ústí nad Labem a zhodnotili je z hlediska snižování emisní náročnosti města a přípravy města na další oteplování.
Ústečtí rodiče za klima provedli průzkum programů stran kandidujících v Ústí nad Labem a zhodnotili je z hlediska snižování emisní náročnosti města a přípravy města na další oteplování. Všem stranám dále poslali doplňující otázky. Klimatickou změnu, a to jak příspěvek lidské společnosti k ní, tak zmírnění jejích dopadů na lidskou společnost, je nutné řešit na všech úrovních – jednotlivec, komunita, stát, nadnárodní společenství. 

Povolební ohlédnutí: Kandidáti do zastupitelstva z hlediska klimatické politiky

Čtenář reportér
Názory na klimatické změny se různí.
Reakce na klimatickou změnu je v první řadě morální volba, píše sociální psycholog Mathew Nisbet. Politologové dělí společnost na liberály a konzervativce. Ti první ctí stejnou měrou svobodu a rovnost. Konzervativci ctí svobodu stejně jako řád. Výzvy klimatické změny vnímají jako útok na svobodu i na a řád. Liberálové je naopak vítají jako potřebu nastolení rovnosti a spravedlnosti.

Klimaspratci aneb Jak přemýšlí popírači klimatických změn?

Věda