ŠTÍTEK: klimatické změny

Protestující studenti středních škol v Olomouci
FOTOGALERIE/ Je jí teprve šestnáct let, přesto se už Greta Thunbergová ze Švédska dočkala nominace na Nobelovu cenu míru. Založila totiž hnutí proti klimatickým změnám a inspirovala tak svoje vrstevníky po celém světě. Včetně Olomouce, kde v pátek asi dvě desítky studentů v rámci akce Fridays for Future (Pátky pro naši budoucnost) vyšly do ulic, protože jim není lhostejná planeta, na které žijí.
46 fotografií

VIDEO: Olomoučtí středoškoláci vyšli do ulic

Olomoucko
Studenti v Praze se 15. března 2019 připojili k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.
Stovky studentů po celém Česku se dnes připojily k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. V Praze se středoškoláci vydali na Malostranské náměstí, kde zopakovali své požadavky a poté se vydali na průvod centrem metropole. Projdou kolem úřadu vlády a před polednem se vrátí zpět na náměstí. 
46 fotografií

Neexistuje planeta B. Stovky studentů protestovaly proti ignorování změn klimatu

Česko
Studenti v Praze se 15. března 2019 připojili k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.
Tisíce studentů po celém Česku se dnes připojily k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. V Praze se středoškoláci vydali na Malostranské náměstí, kde zopakovali své požadavky a poté se vydali na průvod centrem metropole. Prošli kolem úřadu vlády a před polednem se vrátili zpět na náměstí. 
46 fotografií

Stovky studentů protestovaly v Praze proti ignorování změn klimatu

Zprávy z Česka
Demonstrace studentů v Londýně za životní prostředí
Tisíce žáků a studentů se dnes v Británii připojily ke globálnímu mládežnickému hnutí, které požaduje po politicích větší úsilí v boji proti klimatickým změnám. Zaplnili například Westminsterské náměstí u budov britského parlamentu, další větší shromáždění se konala v Brightonu či Oxfordu, informoval zpravodajský server BBC. Mladí demonstrovali i v Německu a podle agentury AFP se dnes poprvé přidala i mládež v Paříži.
6 fotografií

Londýn ovládly protesty studentů. Chtějí tvrdší boj proti klimatickým změnám

Svět
Ilustrační foto
Každý rok ve světě zmizí 2,5 procenta z celkového objemu hmyzu a bude-li ubývat dosavadním tempem, tak za 100 let zmizí úplně. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v časopise Biological Conservation, na kterou upozornil britský list The Guardian. Ubývá přes 40 procent hmyzích druhů a třetina je ohrožena. Hmyz přitom mizí osmkrát rychleji než savci, ptáci a plazi. Markantní ubývání hmyzu v první řadě způsobuje intenzivní zemědělství, zejména užívání pesticidů, ale přispívá k němu také urbanizace a klimatické změny.
30 fotografií

Kolaps ekosystému? Na celém světě rekordně ubývá hmyzu, za sto let zmizí úplně

Svět
Mokřady. Ilustrační fotografie.
Strakonice – Další z dílů besed Zelené otazníky je připraven na tuto středu 13. února od 18 hodin ve společenském sále Šmidingerovy knihovny na třetím nádvoří strakonického hradu.

Zelené otazníky o vodě

Strakonicko
Lesníci z Arcibiskupství pražského převzali cenu za péči o les.
Rožmitál pod Třemšínem /FOTOGALERIE/ - Že opravdu odvádí dobrou práci, se přesvědčili lesní hospodáři z Arcibiskupství pražského. Ocenění z rukou ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Františka Pelce převzali Karel Štícha a vedoucí rožmitálského polesí Josef Hrdina z Arcibiskupství pražského, které hospodaří v lesích na Rožmitálsku v Chráněné krajinné oblasti Brdy.
16 fotografií

Lesníci z Arcibiskupství pražského převzali cenu za péči o les

Příbramsko
Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.
Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.
6 fotografií

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Věda a technika
Ilustrační foto
Příbramsko - Brdy a přilehlé Hřebeny jsou oblíbenou lokalitou po běžecké lyžování. Také letos se lyžaři ptají, než vyrazí hledat bílou stopu, jak to nahoře v CHKO Brdy vypadá se sjízdností tras. Opět došlo k dohodě a i v letošním roce jsou vybrány cesty, které nebudou upravovány. Jejich celková délka stoupla na 88 kilometrů.

Běžkaři mají v CHKO Brdy vyhrazeno téměř 90 kilometrů tras

Příbramsko
Vinobraní v rodinném vinařtví Vaďura v Polešovicích.Viniční trať Míšky  odrůda Ryzlink rynský
Čísla hovoří jasně: Za posledních 60 let se zvýšila průměrná teplota na jižní Moravě o 1,5 stupně. Zatímco dřív tuzemští vinaři každý rok napjatě sledovali cukernatost hroznů, od níž se odvíjí mimo jiné zatřídění vína (zda může být prohlášeno za přívlastkové), v posledních letech už přívlastková vína dělají relativně snadno. Ročník 2018, jeden z nejteplejších v novodobé historii, je toho neklamným důkazem.
63 fotografií

Česko mezi vinařskými velmocemi? Pomáhá tomu i klimatická změna

Ekonomika
Ilustrační foto
Brzkov - Až šest kusů větrných elektráren chce v lokalitě u obce Brzkov a Polná stavět společnost Meridian Nová energie z Karlových Varů se sídlem v německém Suhlu. V žádném případě, větrné elektrárny mají negativní vliv na životní prostředí a působí prudké změny klimatu, zdůraznil starosta obce Brzkov Aleš Bořil, přesto že společnost nabízí obci peníze. Starosta Bořil poukázal na případ z doby zhruba před pěti lety, kdy obec Brzkov postihla dvě silná krupobití za sebou.

Větrné elektrárny ničí klima, nechceme je tu říkají v Brzkově

Havlíčkobrodsko
Čištění vod newyorského přístavu pomocí ústřic
Nezisková organizace Billion Oyster Project se již pátým rokem usilovně snaží o vyčištění vod v okolí extrémně vytíženého newyorského přístavu. K dosažení ambiciózního cíle však neslouží žádná speciální moderní technologie, nýbrž samotná matka příroda. Život, který zde bujel ještě před dvěma sty lety, by se do této oblasti měl vrátit díky vysazení miliardy ústřic. Ty totiž fungují coby jakási přírodní „čistička“. Informoval o tom server CNN.
11 fotografií

Přírodní „čistička“. Špinavé vody newyorského přístavu mají zachránit ústřice

Svět
Impossible Burger 2.0 přichází s novou recepturou, která nabízí ještě vyšší podobnost s hovězím masem.
/VIDEO/ Řada lidí si ráda vychutná dobře propečený hovězí hamburger a možná při tom ani netuší, že se tak významně podílí na klimatických změnách. Jedna kráva vyprodukuje za den ve svém žaludku až 500 litrů metanu, který má na globální oteplování větší vliv než oxid uhličitý z automobilové dopravy. Firmy se proto snaží nalézt způsob, jak nahradit hovězí maso něčím ekologičtějším. Americká společnost Impossible Foods tento týden představila již druhou generaci svého rostlinného burgeru, který od toho z pravého hovězího nerozeznáte.

Impossible Burger 2.0. Vypadá i chutná jako hovězí, ale přitom to není hovězí

Věda a technika
Věnujte v lednu hodinu času sčítání opeřenců.
Královéhradecko - Od pátku do neděle se v Česku poprvé sčítají ptáci na krmítku. Ornitologové díky akci získají informace o tom, jací opeřenci v Česku zimují. Do sčítání se může zapojit každý, podrobné informace jsou na webu pořádající ornitologické společnosti.

Poprvé sčítáme přezimující ptáky

Jičínsko
Totemy
/INFOGRAFIKA/ Ministerstva zemědělství schválilo vyhlášku, která omezuje pěstování smrků na nevhodných stanovištích a doporučuje druhově pestřejší a odolnější porosty. Slibuje si od ní rychlejší obnovu lesů postižených kalamitou. Podle ekologů z Hnutí Duha je však rozdíl proti 28 let staré úpravě příliš malý s k ozdravění českých lesů nepovede.
11 fotografií

Nová vyhláška má omezit výsadbu smrků. Zdaleka nestačí, oponují ekologové

Ekonomika
Tomáš Jirsa
Téměř bez povšimnutí proběhlo pětileté výročí zahájení protestů na ukrajinském Euromajdanu 21. listopadu 2013. Pravda, není příliš co oslavovat. Legendární Majdan byl zcela jistě národním vzepětím ukrajinského lidu proti nadvládě oligarchů i všudypřítomné korupci a představoval boj za právní stát a za lepší životní podmínky.

Glosa Tomáše Jirsy: Pět let od Majdanu

Komentáře
Brankář Dušan Melichárek.
Brno – Před necelým rokem prodloužil kontrakt až do léta 2021. Fotbalová Zbrojovka s jeho službami počítala, měl neochvějnou pozici jako brankářská jednička. Přestože natáhl sérii neprůstřelnosti až na 530 minut, odnesl gólman Dušan Melichárek nepovedený podzim a sedmé místo ve druhé lize jako jeden ze čtyř hráčů, kteří v brněnském klubu skončili. „Vzal jsem jednání o rozvázání smlouvy, jak člověk má. Dopadlo to tak a jedeme dál,“ uvedl pětatřicetiletý vyškovský rodák v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Odcházející Melichárek: Důvod? Nevím. Majitel i trenér mi každý řekl něco jiného

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády
Ministerstvo životního prostředí chce do roku 2030 uvolnit 56 miliard korun na projekty na zlepšení stavu životního prostředí a ochranu biodiverzity, zlepšení kvality ovzduší a vod nebo adaptaci na změnu klimatu a zmírnění jejích dopadů. Uvedla to Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu. Téměř polovina částky bude vyčleněna na program Nová zelená úsporám.

Zlepšení kvality životního prostředí? Ministerstvo požaduje 56 miliard

Ekonomika
Klimatická konference COP24 v polských Katovicích
V polských Katovicích v neděli začala 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24). Zasedání se účastní zástupci 190 zemí včetně České republiky a jednání budou trvat až do 14. prosince. Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015 a odpověděla na varovné zprávy vědců.
16 fotografií

Klimatická konference začala. V Polsku se bude jednat o plnění pařížské dohody

Svět
Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
V Buenos Aires dnes za mimořádných bezpečnostních opatření začíná dvoudenní summit skupiny G20. Vůdci nejsilnějších světových ekonomik budou jednat o obchodu i klimatických změnách. Očekává se ale, že setkání ovlivní nejnovější rusko-ukrajinský konflikt, dopad vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího a také obchodní války. Na odpoledne je v argentinské metropoli svolána demonstrace odpůrců globalizace. 

V Buenos Aires začíná summit skupiny G20. Obyvatelé mají město raději opustit

Svět
Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel přezval na dnešním slavnostním galavečeru v Praze hlavní Národní cenu vlády při předávání ocenění Česká hlava. Ceny dostali také další čtyři lidé. Uspěly algoritmus pro rozpoznání písmen počítačem v obraze, prostředky proti virům způsobujícím vážná onemocnění nebo počítačový program pro výpočet stavebních konstrukcí.
6 fotografií

Rostlinný genetik Doležel převzal cenu Česká hlava. Oceněni byli i další

Česko
Tomáš Jirsa
Mezinárodní panel OSN pro změnu klimatu dospěl nedávno k závěru, že na zastavení globálního oteplování zbývá přesně 12 let. Vědci, tedy panelisté -alarmisté, říkají, že je do roku 2030 nutné snížit emise oxidu uhličitého o 45 procent.

Glosa Tomáše Jirsy: Trvalý spor o klima

Komentáře
Panelová diskuze Deníku v brněnském Vida centru s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem
Brno /ANKETA, VIDEO/ – Rok 2018 je pro vedení kraje rokem půlení. Co se mu zatím povedlo? Jak bude kraj bojovat se změnou klimatu, jíž jsme právě svědky? Jak se bude snažit předcházet suchu nebo zmírňovat jeho dopady? Je to vůbec možné? A co na to starostové, zemědělci nebo vinaři? A také, jak se kraji daří pomáhat s proměnou vytápění v domácnostech a jaký to má vliv na životní prostředí? To byla hlavní témata úterní panelové diskuze s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem. Sledovat jsme ji mohli i online na našem webu.
86 fotografií

Diskuze s hejtmanem: Hospodaření s vodou? Budeme se muset uskromnit, řekl Šimek

Brněnsko