ŠTÍTEK: klimatické změny

Ilustrační foto.
Březová – Město Březová u Sokolova před blížící se zimou řeší opět provoz tamního lyžařského vleku, takzvaného háčku. Hledá způsob nahrazení toho stávajícího na stráni. Podle města je opět poškozeno nosné lano, a je tedy třeba vyřešit adekvátní náhradu za toto zařízení.

Březová hledá náhradu za poškozený lyžařský vlek

Sokolovsko
Ilustrační foto.
Zítra se Česká republika stane oficiálně smluvní stranou Pařížské klimatické dohody, na jejímž přijetí se v prosinci 2015 podílela. Dohoda začala globálně platit před rokem, 4. listopadu 2016. Státy světa se v ní shodly, že kvůli probíhající změně klimatu ukončí využívání fosilních paliv a ničení pralesů. ČR k dohodě přistoupila v EU jako poslední.  
8 fotografií

V sobotu Česko přistoupí k Pařížské klimatické dohodě. Jako poslední země v EU

Ekonomika
Ilustrační foto.
Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, meteorologové místy očekávají první sníh. Právě takové období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Rakovnicko nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost.  

Chřipka zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Zdraví
Ilustrační foto.
Rakovnicko - Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, meteorologové místy očekávají první sníh. Právě takové období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Rakovnicko nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost.  

Chřipka zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Rakovnicko
Ilustrační foto.
Příbramsko - Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia. a meteorologové slibují na nejbližší dny teploty právě pod hranicí desti stupňů a sněžení i ve středních polohách. Právě takovéto období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Příbramsko nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost.  

Chřipky zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Příbramsko
Ilustrační foto.
Kladensko - Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, meteorologové slibují první sníh, a to i ve středních polohách. Právě takovéto období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Kladensko a Slánsko nepostihly, ovšem podzimních viróz je už celkem dost.  

Chřipky zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Kladensko
Ilustrační foto.
Berounsko - Rtuť v teploměrech se už jen zřídka přehoupne přes deset stupňů Celsia. Meteorologové očekávají první sníh. Právě toto období plné různých změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Berounsko nepostihly, ovšem podzimní virózy už potrápily hodně lidí.  

Virózy v těchto dnech trápí především děti

Berounsko
Ilustrační foto.
Kladensko - Takzvané babí léto je už dávno za námi. Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, na dveře už dokonce pomalu ale jistě klepe první sníh. Právě takovéto období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě náš region nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost. 

Chřipky zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Kladensko
Praha 7 vysadí nové stromy.
Praha 7 bude zelenější. Magistrát se společně s Technickou správou komunikací a městskou částí dohodl, že v ní vysadí stovku stromů. První by se měly začít v ulicích objevovat již v podzimních měsících, další pak budou vysadí na jaře 2018.

Praha 7 se zazelená. Vysadí tu 100 nových stromů

Praha
Kněžická bioplynová stanice se má do budoucna rozšířit.
Kněžice, Brusel – Evropská unie finišuje v přípravě legislativy, která by měla proměnit celou evropskou energetiku. Konvenční energetické zdroje jako hnědé uhlí se totiž podepisují na zásadních změnách klimatu a je nutné hledat jiné cesty. Řady jednání s europoslanci se zúčastnil spolu se zástupci mnoha dalších evropských institucí také starosta Kněžic Milan Kazda. Model energetické soběstačnosti této malé obce na Nymbursku je vzorem pro celou Evropu.
9 fotografií

Cestou Kněžic chce jít evropská energetika

Nymbursko
Znojemský park. Ilustrační foto.
Znojmo /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Znojemská radnice čelí kritice ohledně zalévání Středního a Dolního parku pitnou vodou. O této skutečnosti již Znojemský deník Rovnost informoval. Nyní radnice doplnila informace ohledně spotřeby vody pro zalévání parků. A zjištění jsou alarmující. Za rok sem proteče bezmála sedm tisíc kubíků vody.

Plýtvání pitnou vodou: za sezonu nalije Znojmo do parků devět bazénů

Znojemsko
Korunní ulice. Ilustrační foto.
Asi 12 stromů odstraní Lesy hl. města Prahy ze stromořadí v Korunní ulici na Praze 2, které projde omlazením. Dvě lípy a deset akátů budou nahrazeny pouze akáty. Uvedla to Petra Fišerová z tiskového servisu Lesů hlavního města Prahy. Lidé musí v místě počítat i s určitým dopravním omezením, které by mělo být lokální a na nezbytně dlouhou dobu. Na chodnících budou zábrany a na bezpečnost budou dohlížet pracovníci.

Stromořadí v Korunní ulici projde omlazením. Dvanáct stromů bude nahrazeno

Praha
Africké zemědělství. metoda Zai
/VIDEO/ Unikátní plán „stavby“ Velké zelené zdi při jižním pásu Sahary má za úkol zabránit desertifikaci (rozšiřování pouští). Kromě pouště dokázal zastavit i migraci z oblastí, odkud lidé dlouhodobě odcházejí a má ambice zbrzdit imigraci do Evropy. V plánu, který běží již deset let, je vysázet pás stromů napříč Afrikou (od západu na východ) osm tisíc kilometrů dlouhý a 15 kilometrů široký. Jedenáct milionů nových stromů letos hlásí například Senegal. 
14 fotografií

Zabrání Velká zelená zeď migraci? Zatím zastavuje poušť

Svět
Ilustrační foto.
Beroun - Jak připravit město na častější výskyt extrémních klimatických jevů? S tímto úkolem se snažili vypořádat studenti obchodní akademie a střední pedagogické školy v Berouně prostřednictvím akční simulační deskové hry „Adapťáci“.  

Berounští studenti zkoumali extrémní klimatické jevy

Berounsko
Meteorit spadlý na zem.
Frýdlant – Střední hospodářská a lesnická škola ve Frýdlantě začala spolupracovat s Astronomickým ústavem Akademie věd, a to díky bolidové stanici, kterou si škola pořídila.

Škola sleduje pohyb meteorů

Liberecko
Ivan Hoffman
Zdá se, že hurikánů přibývá a jsou stále ničivější v reakci na rozhodnutí USA odstoupit od Pařížské dohody o klimatu. Jako by se příroda rozhodla ujistit Donalda Trumpa, že to s oteplováním míní vážně, respektive že kvůli lidské aktivitě nemá na výběr.

Den Ivana Hoffmana: Klimatická lekce

Hoffmanův deník
Černínský palác.
Praha - Černínský palác, v němž sídlí ministerstvo zahraničních věcí, se dnes odpoledne otevře veřejnosti. Lidé si budou moci prohlédnout historické prostory i zahradu. Vstup na Večer s českou diplomacií je volný a není nutná předchozí registrace. Uskuteční se také několik diskusí na zahraničně politická témata s vedoucími českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Jejich kapacita je ale momentálně naplněna.
5 fotografií

Černínský palác se odpoledne otevře veřejnosti

Praha
Tak bude vypadat nová chata.
Linec - Slavnostním prvním rýpnutím rýčem začala v pondělí v lijáku a při třech stupních nad nulou stavba nejvýše položené budovy v Horních Rakousích – nové Seethalerovy chaty rakouského alpského svazu nad jižní stěnou Dachsteinu, ve výšce 2740 metrů nad mořem. Otevřena má být na podzim příštího roku.

Staví nejvýš v celém Horním Rakousku

Z okolí
Tým ZŠ Horažďovice, Blatenská zvítězil v celorepublikové environmentální soutěži CO2 liga
Horažďovice – Vítězstvím v celorepublikové soutěži CO2 liga se může chlubit desetičlenný tým horažďovické základní školy v Blatenské ulici. V celoroční soutěži pro žáky základních i středních škol od 13 do 18 let, kterou pořádá ekologický institut Veronica, řešili žáci úkoly související se změnou klimatu.
13 fotografií

FOTO: Horažďovičtí školáci byli v CO2 lize nejlepší

Klatovsko
Angela Merkelová a Donald Trump.
Německá kancléřka Angela Merkelová řekla dnes v projevu před poslanci Bundestagu, že „kdo si myslí, že problémy dnešního světa vyřeší izolacionismem a protekcionismem, ten se hluboce mýlí". Narážela tak na záměry amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně omezení vzájemného volného obchodu mezi Amerikou a Evropou a také jeho odpor k pařížské klimatické dohodě.
6 fotografií

Merkelová kritizovala izolacionismus. Nepřímo mířila na Trumpa

Svět