ŠTÍTEK: klimatické změny

Demonstrace za klima v Madridu
/FOTOGALERIE/ Podle aktuálních odhadů dnes vyrazilo demonstrovat za klima do ulic Madridu kolem půl milionů lidí. Švédská aktivistka Greta Thunberg musela být z bezpečnostních důvodů z průvodu eskortována. Protest se koná (nejen) v souvislosti právě probíhajícího klimatického summitu COP25, na kterém státníci rozhodují o budoucích opatřeních, které mají následky klimatické změny zmírnit.
29 fotografií

Demonstrace za klima v Madridu. Půl milionu lidí v čele s Gretou Thunberg

Svět
Globální oteplování.
Podle shromážděných dat se 64 procent českých občanů obává dopadů změny klimatu. 53 procent z nich si myslí, že dopad klimatické změny na Českou republiku bude špatný. O tom, že lidé vlastním chováním a aktivitami mohou přispět ke zmírnění změny klimatu, je přesvědčena nadpoloviční většina (54 procent) dotázaných. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které zveřejnilo aktuální postoje české veřejnosti ke změně klimatu na zemi.  
6 fotografií

Češi se bojí dopadů klimatických změn. Jsou ochotni přispět k jejich zmírnění

Věda a technika
Vodovod. Ilustrační foto.
S budováním vodovodů, zajišťujících v dalších oblastech Středočeského kraje zásobování pitnou vodou z Želivky, podél části trasy chystané dostavby dálnice D3 se definitivně počítá. Plyne to z návrhu změny zásad územního rozvoje (což je součást územně plánovací dokumentace na úrovni kraje), jejíž projednání schválili středočeští zastupitelé. Jde o určení koridorů vymezených pro veřejně prospěšnou stavbu vodovodu v okolí dálnice.

Vodovod podél dálnice má pomoci bojovat se změnou klimatu

Z okolí
Národní konference v Rakovníku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Problémy se suchem jsou a pokud lidstvo nezačne rapidně snižovat množství skleníkových plynů v atmosféře, budou mnohonásobně horší. Shodli se na tom odborníci, kteří vystoupili v rámci Národní konference na téma „Sucho a voda”, která se uskutečnila v Rakovníku v Domu osvěty. Některým z nich se pak nelíbí systém dotací v boji se suchem. Ten totiž nyní řeší pouze důsledky, ale stát nepodporuje „boj” s příčinami.
17 fotografií

V Rakovníku se sešli odborníci na sucho a klimatické změny

Rakovnicko
PTAČÍ PARK Josefovské louky. Tak ho vidí opeřenci.
Tento týden vyvrcholil první ročník celorepublikové soutěže Adapterra Awards, v níž Nadace Partnerství ocenila pětici nejlepších nápadů na zvládání dopadů klimatické změny pomocí zadržování vody v krajině. V rámci konference "Jak na sucho a horko - ve městě i v krajině" byl za nejsympatičtější projekt veřejností vybrán Ptačí park Josefovské louky.

Josefovské louky jsou sympatické, ví jak na sucho a horko

Náchodsko
Ilustrační foto
Titulky předních deníků v Rakousku před pár dny ovládla zpráva o tom, jak zásadním způsobem ovlivní klimatické změny nejpěstovanější odrůdu vína v zemi, veltlínské zelené. Řada vinařů v čele s tím nejznámějším, Willim Bründlmayerem, hovoří dokonce o katastrofě. Rakouští vinaři varují, že jejich hlavní vývozní artikl je v ohrožení.  Čeští vinaři jsou ve svých závěrech opatrnější.
12 fotografií

Změny klimatu? Rakouští vinaři se bojí zániku veltlínu. Nadsazené, zní z Moravy

Ekonomika
Projekt Školní les.
Několik posledních nezvykle horkých a suchých let, zvýšený počet tropických dní v létě, ale hlavně umírající lesy, které jsou nepřehlédnutelné i ze silnic, způsobuje, že stále více lidí bere vážně fakt, že přichází klimatická změna.
3 fotografie

Školy, založte si les!

Čtenář reportér
Souostroví Nová země (Novaja Zemlja)
Klimatické změny s sebou přináší celou řadu negativních důsledků, které mohou život na Zemi výrazně ovlivnit. V určitých momentech však může být přínosem alespoň pro vědce a pomoci jim s dalším poznáváním naší planety. Příkladem je tající arktický led, který v souostroví Nová země (Novaja Zemlja) na severu Ruska odhalil neznámé ostrovy.
16 fotografií

Arktida odhalila další tajemství. Pod ledem se ukrývaly dosud neznámé ostrovy

Věda a technika
Odborná porota ocenila především principy ekologického zemědělství a provoz bez chemie.
Mitrov – Farma Mitrovský dvůr ze Žďárska, pod jejíž značkou Mitrovsky Angus najdou zákazníci bio vyzrálé hovězí či vepřové maso a produkty z nich, získala ocenění kvality GREEN BRANDS - mezinárodní, nezávislé organizace spojující spotřebitele i podniky v boji proti změnám klimatu, při ochraně životního prostředí a v rozvoji udržitelného podnikání, která zahájila své působení v České republice v listopadu roku 2018.  
7 fotografií

Značka Mitrovsky Angus dostala prestižní ocenění

Žďársko
Ilustrační foto
Nové Město na Moravě - Hodnocení vodohospodářské bilance, dostupnosti vodních zdrojů a spolehlivosti dodávky pitné vody pro obyvatelstvo v období sucha i dopadů klimatické změny na území proběhlo v rámci Národního dialogu o vodě 2019, který se uskutečnil v Novém Městě. Konal se pod odbornou gescí České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti a Svazu vodního hospodářství ČR.

Riziko nedostatku vody trvá i přes srážky, zní z Povodí Moravy

Žďársko
Životní prostředí - Ilustrační foto
Pelhřimov – Je změna klimatu jen výmysl? Je pravda, že z Evropy může být v roce 2050 poušť? Dodržuje opravdu Česká republika Pařížskou úmluvu o snižování skleníkových plynů? Odpovědi na tyto a spousty dalších otázek dostanou zájemci, kteří v pátek 18. října zavítají do Městské knihovny v Pelhřimově.  

V knihovně se v pátek zaměří na změnu klimatu

Pelhřimovsko
Cítíte-li úzkost pokaždé, když slyšíte o klimatické změně, plastu v oceánech či vymírajících živočišných druzích, možná stejně jako mnozí další trpíte environmentálním žalem.
Tématickou besedu o problematice změn klimatu zařadilo Město Týnec nad Sázavou do programu na pondělí 14. října. Beseda se nese v duchu Klima se mění, změň se i ty. 

Podiskutují o změnách klimatu

Volný čas
Ilustrační foto.
Do lesů Lesního hospodářského celku Lipník, který se rozkládá na katastrálním území hned 20 měst a obcí, se nesmí. Zákaz vydal Vojenský lesní úřad. Důvodem je kůrovcová kalamita.

U Lipníku zakázali vstup do lesů

Boleslavsko
Stromy, ilustrační
Čelíme jedné z největších kalamit v dějinách lesnictví. Hlavním viníkem je probíhající klimatická změna a s ní související sucho. Historickou výzvou za obnovu českých lesů, kterou nelze než přijmout, by se mohla stát celonárodní dobrovolnická akce Lesů ČR s názvem Den za obnovu lesa.

Celé Česko bude sázet lesy pro budoucnost

Ostravsko
Práce žáků ze ZŠ Křížová.
Jihlava – Připadalo jí, že toho pro životní prostředí dělá málo, a tak se rozhodla to změnit a zburcovat taky další lidi. Zorganizovala proto akci Nebuďte lhostejní vol.1, která se uskuteční v sobotu 19. října v Projekt Dirty Family a bude se točit kolem odpadů a se souvisejícími klimatickými změnami. Řeč je o Miroslavě Zápotočné z Jihlavy. Ta do aktivity navíc zapojila také žáky ze Základní školy Křížová, kteří v těchto dnech vytvářejí nejrůznější práce věnované tomuto tématu.
6 fotografií

OBRAZEM: Nebuďte lhostejní, vzkazuje obyvatelka Jihlavy ostatním

Jihlavsko
Ledové kry v Antarktidě
V Antarktidě se minulý týden utrhla obří ledová kra o rozloze 1636 kilometrů čtverečních, což je zhruba trojnásobek území českého hlavního města Prahy. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na vědce z australského antarktického programu, kteří oblast dlouhodobě sledují. Podle nich tato událost nesouvisí s klimatickými změnami, ale je částí normálního cyklu šelfových ledovců.
12 fotografií

V Antarktidě se odtrhla obří ledová kra. Má rozměry jako tři Prahy

Věda a technika
Sucho. Ilustrační foto
Za největší problém související s klimatickými změnami považují Češi nedostatek vody. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Skanska a Asociaci pro vodu ČR. Za velmi závažný ho označilo 73 procent respondentů, pro dalších pětinu je velmi vážný. Více než polovina respondentů se pak cítí nedostatkem vody přímo ohrožena. Průzkumu se v červenci a srpnu zúčastnilo 1010 lidí.
17 fotografií

Důsledky klimatických změn: Čechy nejvíce trápí nedostatek vody

Česko
Ilustrační foto
Správa KRNAP a spolek Krkonošská kavárna ve vrchlabském Ekocentru Krtek ve čtvrtek 26. září od 18 hodin promítnou dokument Petra Jančárka Krajina v tísni o tom, jak je, nebo není česká krajina schopná snášet důsledky změny klimatu.

Promítání v Krtku: Krajina v tísni

Volný čas
Greta Thunbergová
Greta Thunbergová je jednou ze čtyř osobností, které byly dnes vyznamenány takzvanou alternativní Nobelovou cenou. Kromě ní letošní Cenu za správný život (Right Livelihood Award) dostal brazilský vůdce domorodého obyvatelstva Davi Kopenawa, čínská bojovnice za práva žen Kuo Ťien-mej a marocká bojovnice za lidská práva a za nezávislost území Západní Sahary Amínátú Hajdarová.
10 fotografií

Švédská aktivistka Thunbergová dostala alternativní Nobelovu cenu

Svět
Biskup mezi mladými.
Pasov - Hnutí Fridays-for-Future v pátek v Pasově mělo prominentního účastníka – také biskup Stefan Oster mašíroval vpředu, aby požadoval od politiků víc angažovanosti proti změně klimatu, napsala PNP.

U sousedů demonstroval i biskup

Z okolí
Český premiér Andrej Babiš
Ke změně klimatu je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) třeba přistupovat racionálně, nikoliv tak, aby se z boje proti změnám stalo fanatické náboženství. V New Yorku, kam příští týden pojede na světovou klimatickou konferenci, plánuje mluvit o roli OSN v celosvětovém přístupu k tomuto tématu. Na dnešní konferenci v Poslanecké sněmovně uvedl, že na změny je třeba se připravit.  
10 fotografií

Babiš: Ke změně klimatu přistupujme realisticky. Není možné to přehánět

Česko