ŠTÍTEK: Korsika

Renault R8 Gordini.
Jasná modrá barva, dvojitý bílý pruh přes levou stranu karoserie, čtyři světlomety a mezi nimi emblém diamantu, symbolu známé automobilky. To byly charakteristické rysy jednoho z nejslavnějších závodních vozů Evropy, Renaultu 8 Gordini. Od konce jeho produkce ve Francii letos uplyne rovných 50 let. Slavný vůz si zahrál také ve filmu, když za jeho volat usedli Alain Delon nebo Lino Ventura.
11 fotografií

Renault R8 Gordini je vyhledávaným veteránem. Ve filmu ho řídili Delon a Ventura

Automagazín
Ilustrační foto.
Biologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) se podíleli na objevu nového druhu plže v Nové Kaledonii. Tým profesora Ángela Valdése z katedry biologických věd, Kalifornské státní polytechnické univerzity v Pomoně, jej nakonec pojmenoval po ostravské účastnici expedice Pařížského přírodovědného muzea.

Nově objevený druh plže nese jméno ostravské vědkyně

Podnikání
Z cesty Marta Eslema do Kolumbie.
/ROZHOVOR/ Lockdowny spoustu rodin a vztahů rozvrátily, ale ústecký cestovatel, publicista a fotograf Mart Eslem si dlouhý společný čas s partnerkou opravdu užil. "Uvědomili jsme si, jak rádi spolu jsme, i po více než dvou dekádách společného života. Odclonili jsme venkovní šílenství a prožívali jedno z nejlepších období našeho života,” říká Eslem. Nyní už jezdí do světa znovu, ačkoli zatím jen po Evropě. Jak to s ním v posledních letech život „zaonačil” obšírně líčí v rozhovoru, ve kterém dává nahlédnout zblízka do své tvůrčí dílny.
14 fotografií

Lockdown? Poprvé za víc než dvacet let jsem byl rok v kuse doma, říká cestovatel

Ústecko
Bouřka, blesky - ilustrační foto
Kvůli bouřím a silnému větru dnes v Evropě zemřelo nejméně 13 lidí. Šest z nich na Korsice, pět v Rakousku a dva v Itálii. O nových obětech na Korsice informoval francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, který na ostrov odpoledne dorazil. Prezident Emmanuel Macron předsedá virtuální ministerské schůzce svolané kvůli zprávám o mrtvých. S rozmary počasí se potýká také Řecko, které čeká vlnu veder s teplotami nad 40 stupňů Celsia.

Kvůli bouřím zemřelo v Evropě nejméně 13 lidí, nejvíce ve Francii a Rakousku

Státy EU
Jan Kačírek z Hostomic je Kanonýrem Deníku.
Přiznal férově, že hostující Újezd přijel do Hostomic k předposlednímu kolu třetí třídy fotbalistů v poněkud slepené sestavě. A také to, že pár šancí zahodil. Čtyři góly ale přece jen vstřelil a to se nepovede každý týden. Navíc jich dal v sezoně už 27 a lepší je v tomhle ohledu jen nedostižný hudlický Vít Sklenář. I proto je hostomický Jan Kačírek dalším Kanonýrem Deníku.

KANONÝR DENÍKU: Pokladník Kačírek musí účtovat platbu sám sobě

Fotbal
Divadlo V Dlouhé ve středu večer uvádí online Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic.
Máte už nějaký nápad, jak si zpestřit středu? Máte už vymyšlený program na zlepšení nálady nebo zahnání hrozící nudy? Podívejte se na pár našich tipů a třeba si vyberete.

Tipy na středu 5. května

Volný čas
Karel Zich
Během listopadu vydá nakladatelství Galén knihu vzpomínek na populárního zpěváka, kytaristu, osobnost naší pop hudby, člena Spirituál Kvintetu a autora písniček Karla Zicha. Muzikant, o němž se ne náhodou psalo jako o „českém Elvisu Presleym“, se narodil 10. června 1949 v Praze a tragicky zahynul na dovolené na Korsice poblíž města Porto-Vecchio při potápění 13. července 2004 na srdeční infarkt.

Ke knize „Dvanáct strun Karla Zicha“ patří CD Sám se svou kytarou

Čtenář reportér
Do zámeckého parku Ctěnice je přístup denně a zdarma.
Počasí je o něco příjemnější, než tomu bylo v předchozích dnech, ale příliš mnoho příležitostí k venkovním aktivitám se ještě nabízet nemůže. Podívejte se na pár tipů na online akce, procházku nebo shlédnutí filmu přes okno automobilu.

Tipy na středu 4. listopadu

Volný čas
Karel Zich
Během listopadu vydá nakladatelství Galén knihu vzpomínek na populárního zpěváka, kytaristu, osobnost naší pop hudby, člena Spirituál Kvintetu a autora písniček Karla Zicha. Muzikant, o němž se ne náhodou psalo jako o „českém Elvisu Presleym“, se narodil 10. června 1949 v Praze a tragicky zahynul na dovolené na Korsice poblíž města Porto-Vecchio při potápění 13. července 2004 na srdeční infarkt.

Ke knize „Dvanáct strun Karla Zicha“ patří CD Sám se svou kytarou

Čtenář reportér
Lesníci z Mimoně dokončili ochranu obory Židlov v Ralsku proti šelmám
Lesníci z Mimoně dokončili ochranu obory Židlovv Ralsku proti šelmám. Speciálními bránami a zdokonaleným oplocením se snaží lesníci Vojenských lesů a statků (VLS) ochránit před vlky chovanou zvěř ve svých rozlehlých oborách na území Ralska.

V Mimoni opevnili oboru, chrání muflony před vlky

Českolipsko
1.
Od mala ho provází zvuk motorů závodních aut a skvěle fotografuje. Pavlu Kacerovskému z Kájova se stal zřejmě motorsport osudným, neboť je nyní i jeho povoláním. Pavel Kacerovský je Krumlovák, toho času žijící v Kájově. Vystudoval Obchodní akademii v Kaplici a pak se dal na dráhu novinářskou v Českokrumlovském deníku i jinde.

Pavel Kacerovský žije motorovým sportem a cestováním

Zprávy z Česka
Vlny se přelévají přes vlnolamy Blackpoolu
Ve většině Evropy se počasí sice ve srovnání s pondělím uklidnilo, varování před dozvuky mohutné bouře nazývané Sabine či Ciara ale trvá. Déšť doprovázený silným větrem dnes hlásí ze severovýchodu i jihovýchodu Německa, rakouští meteorologové před větrem varovali především obyvatele a návštěvníky hor. Výstraha před bouřkami a místními záplavami platí nadále na severu Francie, na ostrově Korsika naměřili vítr o rychlosti téměř 220 kilometrů za hodinu. Bouře, která se v neděli a v pondělí prohnala Evropou, si vyžádala nejméně deset lidských životů.
5 fotografií

Počasí v Evropě se uklidnilo. Varování před bouří však trvá i nadále

Svět
Napoleon Bonaparte
Znojemsko /STALO SE PŘED/ - Příští pondělí to bude přesně 250 let od narození Napoleona Bonaparta. Rodák z Korsiky se dal od mládí na rychle stoupající vojenskou dráhu. Začínal jako mladý důstojník dělostřelectva, hodnosti generála dosáhl ve 24 letech. O dva roky později vedl svoje první vítězné tažení v Itálii. V roce 1804 se stal císařem Francie. 

Před 250 lety se narodil Napoleon Bonaparte

Znojemsko
Napoleon Bonaparte
Vyškovsko /STALO SE PŘED/ - Příští pondělí to bude přesně 250 let od narození Napoleona Bonaparta. Rodák z Korsiky se dal od mládí na rychle stoupající vojenskou dráhu. Začínal jako mladý důstojník dělostřelectva, hodnosti generála dosáhl ve 24 letech. O dva roky později vedl svoje první vítězné tažení v Itálii. V roce 1804 se stal císařem Francie. O rok později císař navštívil Slavkov u Brna, kde drtivě porazil vojska koalice ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. ve slavné Bitvě u Slavkova.

Před 250 lety se narodil Napoleon Bonaparte

Vyškovsko
Park lednického zámku.
Jižní Morava – Když se v roce 1769 na Korsice narodil malý Napoleon, těžko někdo předpokládal jak, přesně po 250 letech, si jeho osobnost budou připomínat v jednom moravském městě. Právě v duchu výročí narození Napoleona Bonaparte se ponese letošní sezona na zámku ve Slavkově u Brna. Startuje ve čtvrtek 21. března odpoledne v Historickém sále.
18 fotografií

Zámky se opět probouzí. Lednický láká na restaurátory v akci při opravě Minaretu

Břeclavsko