ŠTÍTEK: kosmická sonda

Poutní kostel svatého Mikuláše ve Vraclavi
Vraclav – Obec dokončuje opravu střešních konstrukcí poutního kostela svatého Mikuláše. Specializovaná firma ošetřuje horkým vzduchem barokní krovy proti dřevokaznému hmyzu. Jeho larvy vysoká teplota ničí, vysvětlil Jan Štěpánek ze společnosti Thermosanace.

Horký vzduch ničí v kostele dřevokazný hmyz

Orlicko
 Indie dnes na oběžnou dráhu úspěšně vypustila svou první vesmírnou observatoř a šest družic.
Dillí – Indie dnes na oběžnou dráhu úspěšně vypustila svou první vesmírnou observatoř a šest družic. Jak s odvoláním na oficiální zdroje uvedla agentura AP, observatoř pojmenovaná Astrosat byla vypuštěna ze střediska v jihoindickém státě Ándhrapradéš a má se pokusit o hlubší studium vesmíru, zvláště pak hvězdných soustav.

Indie úspěšně vypustila svou první vesmírnou observatoř

Svět
Vědci mají důkazy, že se na Marsu vyskytuje v určité podobě tekoucí voda, přinejmenším po dobu léta. To znamená, že by na této planetě mohl být i život.
Mys Canaveral – V týdnu, kdy se do kin chystá očekávaný sci-fi film Marťan režiséra Ridleyho Scotta, přišla paradoxně americká NASA s objevem, 
v jehož světle vypadá existence života na rudé planetě mnohem pravděpodobněji.

Tekoucí voda na rudé planetě. Stopa života?

Svět
HORNÍ NÁDRAŽÍ MIZÍ. Do původních objektů horního nádraží v Karlových Varech se zakousl bagr a srovnává je se zemí. Na místě zdemolovaných budov vznikne moderní terminál. Vyřešit bude třeba osud historické konstrukce nad prvním nástupištěm.
Karlovy Vary - O co déle lidé kritizovali neutěšený stav horního nádraží v Karlových Varech, o to rychleji nyní zdevastované budovy mizí. Bagry se do nich zakously už v pondělí a koncem týdne je do země pohřbí úplně. A proměna nevábného železničního baráku na nový, moderní terminál tak může začít.
10 fotografií

A je to! Horní nádraží jde k zemi

Karlovarsko
Archeologpvé nalezli v Uherském Brodě na křižovatce ulic Komenského a U Sboru vstup do suterénu středověkého domu a v něm unikátní soubor dětských hraček.
Velehrad, Uherský Brod – Neporušenou románskou mozaikovou dlažbu složenou z čtvercových a kosočtverečných dlaždic, střenku příboru vyřezanou z kosti a zdobenou vyrytými ornamenty, kovolitecký žáruvzdorný tavicí kelímek, torzo reliéfně zdobené dlaždice i dvě stříbrné mince z 16. a 17. století objevili archeologové z Archai Olomouc na sklonku minulého týdne v areálu někdejšího velehradského kláštera.
19 fotografií

Unikátní nálezy objevili archeologové na Velehradě i v Uherském Brodě

Slovácko
Václav Kulhánek neboli Krychlič známý z pardubického vlakového nádraží vypil své první pivo až někdy v pětašedesáti letech.
Pardubice – „Dokument je vždycky velké dobrodružství. Člověk nikdy neví předem, kam ho zavede," nechal se slyšet při pondělním slavnostním uvedení režisérské verze snímku Pivo a Pardubice jeho režisér a scénárista JAN CHICAGO NOVÁK.

Režisér: Dokument je velké dobrodružství

Volný čas
Přestavba vacenovické radnice se zpožďuje.
Vacenovice – Stavba nové vacenovické radnice se zřejmě prodlouží až do května příštího roku. Proti původnímu termínu otevření zrekonstruovaného obecního úřadu byly nevyhovující základy původního objektu. Výběrové řízení na rekonstrukci radnice, z níž měly zůstat jen obvodové zdi a základy, se zúčastnilo devět firem. Z nich čtyři nesplnily zadávací podmínky.

Náročnou stavbu radnice ve Vacenovicích zbrzdily špatné základy

Hodonínsko
Sekyrka, sekeromlat, část obytného domu či úlomky keramiky s výzdobou připomínající notovou osnovu. To je jen část předmětů, které nyní archeologům z Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě vydala země na poli v Pustějově u Fulneku.
Sekyrka, sekeromlat, část obytného domu či úlomky keramiky s výzdobou připomínající notovou osnovu. To je jen část předmětů, které nyní archeologům z Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě (FPF SU) vydala země na poli v Pustějově u Fulneku.

Archeologové narazili u Pustějova na výjimečné nálezy

Opavsko
Počítačová grafika publikovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) znázorňuje přiblížení sondy Rosetta ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Ilustrační foto.
Berlín – Kometa 67P/ Čurjumov-Gerasimenko, na které loni v listopadu přistál modul Philae sondy Rosetta Evropské vesmírné agentury (ESA), se včera v rámci své oběžné dráhy nejvíce přiblížila ke Slunci a nyní se od něho opět vzdaluje. Další nejbližší přiblížení komety ke Slunci nastane za 6,5 roku.

Kometa se i s modulem přiblížila Slunci

Svět
Do Kostelíka přijel známý publicista a odborník na vše, co souvisí s dobýváním vesmíru Pavel Toufar.
Kostelík - Možná ne všichni čtenáři Rakovnického deníku vědí, kde přesně leží Kostelík, malá vesnička nad Berounkou, ale ti co se zajímají o společenský život v okrese, budou Kostelík znát. Kromě velkého letního festivalu Skotsko v Kostelíku místní občanské sdružení pořádá v kapli sv. Máří Magdaleny celou řadu dalších zajímavých akcí. V sobotu 25. července do Kostelíka přijel známý publicista a odborník na vše, co souvisí s dobýváním vesmíru, pan Pavel Toufar.

V Kostelíku se hovořilo o dobývání vesmíru

Rakovnicko
Horní nádraží v Karlových Varech na začátku rekonstrukce a přestavby.
Karlovy Vary - Ačkoliv Správa železniční dopravní cesty (SDŽC) ohlásila renovaci horního nádraží v Karlových Varech už před několika měsíci a staveniště také předala provádějící firmě, nic se nedělo. Ovšem jen zdánlivě. Podle Jakuba Ptačinského, mluvčího SDŽC, začali dělníci pracovat v prostorách nádraží, ale v tak zvané neviditelné části.
9 fotografií

Horní nádraží spí? Jen zdánlivě

Karlovarsko
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Washington - Planeta Pluto je v mnohem větším mlžném oparu, než vědci předpokládali, a na jejím povrchu se pohybují ledové plochy. Vyplývá to z dalších snímků neprobádané planety, které dnes zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Fotografie pořídila minulý týden sonda New Horizons během svého průletu v blízkosti trpasličí planety.

Mlžný opar okolo Pluta je mnohem větší, odhalily snímky planety

Svět
NASA zveřejnila unikátní snímky ledových plání na povrchu Pluta¨.
Washington – Na planetě Pluto jsou vedle vysokých hor i obrovské ledové pláně. Ukázaly to další unikátní snímky, které v pátek podle zahraničních agentur zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). První fotografie, které sonda New Horizons pořídila při úterním průletu kolem trpasličí planety Pluto a jejího měsíce Charon, udivily vědce ve středu.

NASA zveřejnila unikátní snímky ledových plání na povrchu Pluta

Svět
merický Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zveřejnil detailní snímky, které sonda New Horizons pořídila při úterním průletu kolem trpasličí planety Pluto a jejího měsíce Charon.
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zveřejnil detailní snímky, které sonda New Horizons pořídila při úterním průletu kolem trpasličí planety Pluto a jejího měsíce Charon. Jde o první podrobnější obrázky, které nyní budou po dobu 16 měsíců přicházet z paluby aparátu, jenž se pohybuje pět miliard kilometrů od Země.

NASA zveřejnila detailní snímky Pluta a jeho měsíce Charon

Svět
Ivan Hoffman
Když ze Země startovala k Plutu sonda New Horizons, psal se rok 2006. Kromě toho, že v té době byl odsouzen k smrti Saddám Husajn, David Rath byl ministrem zdravotnictví a čeští fotbalisté byli podle žebříčku FIFA po Brazilcích druhým nejlepším týmem světa, se právě v roce 2006 Mezinárodní astronomická unie rozhodla, že Pluto již nebude planetou sluneční soustavy. Stalo se tak na pražském astronomickém kongresu v srpnu, kdy už sonda k Plutu byla na cestě.
0 fotografií

Pluto je tady

Hoffmanův deník
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Mys Canaveral /INFOGRAFIKA/ – Dlouhých 4,7 miliardy kilometrů putovala vesmírem zpráva sondy New Horizons, že splnila hlavní cíl své průkopnické mise – jako první těleso vytvořené člověkem v úterý prolétla kolem vzdáleného Pluta. Potvrzující signál dorazil k Zemi čtyři hodiny a 25 minut poté.

Sonda prolétla kolem Pluta. Je větší, než se myslelo

Věda a technika
Planeta Mars.
Washington/Praha - Americká sonda Mariner 4 poslala před 50 lety, 15. července 1965, vědcům na Zemi 21 neobyčejně ostrých fotografií Marsu. Byly třicetkrát kontrastnější než do té doby nejlepší snímky z teleskopu. Fotografie ukázaly, že se Mars podobá více Měsíci než Zemi. Byly ale jen začátkem dalšího objevování rudé planety. V posledních letech povrch nejbližšího planetárního souputníka Země zkoumaly sondy Phoenix nebo vozítko Opportunity, které vysílá údaje už víc než 11 let.

Před 50 lety získali vědci první snímky z blízkosti Marsu

Svět
Umělecké vyobrazení sondy New Horizons.
Mys Canaveral (USA) – Americká sonda New Horizons zahájila intenzivní pozorování trpasličí planety Pluto, do jejíž blízkosti dorazila po více než devítiletém letu. Již v pondělí vědci oznámili, že podle nového měření je Pluto v průměru o 80 kilometrů větší, než se doposud předpokládalo. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Sonda NASA po devíti letech dorazila k Plutu a hlásí: Je větší, než se myslelo

Svět
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Praha – Sonda New Horizons, která v lednu 2006 odstartovala na svou cestu k Plutu, se této trpasličí planetě nejvíc přiblíží v úterý po poledni. Bude 4,8 miliardy kilometrů od Země, informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Pavel Suchan: Sonda New Horizons prozkoumá Pluto

Česko
KRAJSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA. Ilustrační foto.
Liberec - Krajská vědecká knihovna v Liberci omezí od pondělí provoz, v dalším týdnu od 20. do 28. července bude zavřena úplně. V době uzavření mohou čtenáři pro vracení dokumentů využít bibliobox před budovou knihovny. Knihovna také nabízí k vyzkoušení e-knihy, vybírat je možné z téměř 2000 titulů krásné a populárně naučné literatury v češtině.

Liberecká knihovna omezí od pondělí provoz, v dalším týdnu zavře

Liberecko
Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Berlín – Evropská robotická sonda Philae, která před sedmi měsíci přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko, v noci na dnešek opět krátce obnovila spojení se Zemí. Vědci ale zatím nevědí, proč aparát nekomunikuje pravidelně, uvedla s odvoláním na německé vesmírné středisko DLR agentura DPA.

Sonda Philae opět obnovila spojení se Zemí

Svět
Středověké fresky z Hrozové a hlavně jejich profesionální obnova soutěžící o cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro neboli Dědictví pro budoucnost.
Podobně jako ctitelé dívčích půvabů volí miss, vyhlašují své soutěže také památkáři. Národní památkový ústav (NPÚ) se rozhodl odměnit pozitivní příklady péče o kulturní dědictví cenou Patrimonium pro futuro neboli Dědictví pro budoucnost.

Podpořte fresky v Hrozové v soutěži Památky děkují

Bruntálsko
Do nejstarší zděné budovy v Zaječově míří parkety a prkna ze staré školy
Zaječov – Záchrana nejstarší zděné budovy v Zaječově pokračuje. Zástupci občanského sdružení Zděná, kteří o zachování stejnojmenného objektu usilují už několik let, nyní navíc navázali úspěšnou spolupráci s obecním úřadem.

Zděná získala vzácné dubové parkety a prkna

Berounsko
Tenkrát v ráji.
Každý čtenář, který otevře některý z románů Josefa Urbana (Habermannův mlýn, Sedm dní hříchu) se s ním vydává na dobrodružnou cestu. A kdyby se jeho romány neodehrávaly v české kotlině, staly by se legendárními westerny, protože půdorys jejich vyprávění zachovává klasický rámec takových příběhů.

Tenkrát v ráji

Volný čas
Václav Kulhánek neboli Krychlič známý z pardubického vlakového nádraží vypil své první pivo až někdy v pětašedesáti letech.
Pardubice – Jubilejní desátou sezonu Pardubického letního kina odstartovala v pátek večer v areálu vedle skateparku světová premiéra nového dokumentu režiséra Jana Chicago Nováka Pivo a Pardubice.

Letní kino zahájil film nejen o pivu

Volný čas