ŠTÍTEK: kosmická sonda

Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.
Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.
7 fotografií

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Vesmír
Vozítko Opportunity
Příležitost. Tak zní český překlad anglického slova Opportunity. Přesně takové jméno dostala sonda, kterou americký Národní úřad pro letectví a vesmír vyslal do kosmu v roce 2003, aby nasbírala informace o Marsu. A přístroj využil svou příležitost naplno. Na Marsu vozítko Opportunity přistálo v lednu přesně před 20 lety a lidstvu poskytlo přelomové poznatky. 
17 fotografií

Rekordman na Marsu: Vozítko Opportunity bylo podle vědců cílevědomé jako člověk

Historie
Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky
Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.
5 fotografií

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Vesmír
Io je vulkanicky nejaktivnějším tělesem ve sluneční soustavě. S průměrem 2 263 km je o něco větší než pozemský Měsíc.
Vesmírná sonda Juno proletí v sobotu 30. prosince těsně kolem Jupiterova vulkanického měsíce Io. Bude to nejbližší průlet tělesa ze Země za posledních 20 let. Juno se k měsíci přiblíží na vzdálenost asi 1 500 kilometrů od jeho povrchu. Nasbírá přitom údaje, které vědcům pomohou zjistit více informací o vulkanické činnosti a geologických vlastnostech jednoho ze čtyř největších měsíců plynného obra.

Sonda Juno může odhalit tajemství měsíce Io. Proletí kolem něj extrémně blízko

Vesmír
Ilustrace kosmické lodi NASA Lucy
Americká sonda Lucy, která je od roku 2021 na cestě k asteroidům na dráze kolem planety Jupiter, poslala na Zemi snímky malého vesmírného tělesa nazvaného Dinkinesh, jež má dokonce svou vlastní menší oběžnici. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Asteroid Dinkinesh se nachází na oběžné dráze Marsu a v nejširším místě měří jen zhruba 800 metrů.

Sonda Lucy poslala na Zemi snímky malého asteroidu. Má svůj vlastní měsíc

Vesmír
Přistávací modul Vikrám indické sondy Čandrájan-3 dosedl na povrch Měsíce
Přistávací modul Vikrám indické sondy Čandrájan-3 dosedl na povrch Měsíce, ukázal živý přenos indické vesmírné agentury (ISRO). Indie se tak po Spojených státech, Rusku (Sovětském svazu) a Číně stala teprve čtvrtou zemí světa, která úspěšně dopravila své zařízení na Měsíc, a první, které se podařilo přistát v blízkosti jeho jižního pólu.

Indie přepsala historii. Její sonda přistála na Měsíci, poprvé u jižního pólu

Vesmír
Start ruské rakety s modulem Luna-25
Ruský lunární modul Luna-25 „po nárazu do povrchu Měsíce přestal existovat“ poté, co se vymkl kontrole a dostal na nepropočtenou oběžnou dráhu, oznámila podle agentury RIA Novosti ruská vesmírná agentura Roskosmos. Zpráva přišla den poté, co Roskosmos ohlásil „nestandardní situaci“ při manévrech před přistáním, která nastala v sobotu ve 14:10 moskevského času (13:10 SELČ). Operátoři s modulem ztratili spojení o 47 minut později.

Rusko ztratilo modul Luna-25. Vymkl se kontrole a narazil do Měsíce

Vesmír
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA
Experti vyhodnocují první pokus americké NASA o přípravu obrany Země před asteroidy. Sonda DART úkol splnila, úspěch však podle vědců provází nové riziko. Jak se totiž ukázalo, cílený náraz družice do asteroidu vypustil vesmírné smetí v podobě suti a četných balvanů. Jejich případný náraz by uvolnil energii srovnatelnou s atomovou bombou svrženou na Hirošimu.
4 fotografie

Obrana proti asteroidu má háček. Zásah sondy uvolnil balvany o síle jaderné pumy

Vesmír
Pět planet na Kraví hoře v Brně
/FOTO, VIDEO/ Lunalón, Terralóna, Marsmeloun, Heliosféra a letos poprvé také Temnalóna. Všech pět obřích modelů vesmírných těles mají možnost vidět od úterý návštěvníci Festivalu planet na brněnské Kraví hoře. Podle ředitele Hvězdárny a planetária Brno Jiřího Duška nemá tak rozsáhlá přehlídka v České republice obdoby. „Nabídneme všem návštěvníkům unikátní možnost prožít výjimečně estetický zážitek s kapkou poučení," sdělil. Deník přibližuje čtenářům detaily jednotlivých modelů.

Obří modely planet jsou na Kraví hoře v Brně. Podívejte na detaily všech těles

Brněnsko
Planeta Jupiter na snímku NASA ze 3. dubna 2017.
Ve čtvrtek má z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovat raketa Ariane 5 s obří sondou Juice, která se vydá na osm let dlouhou cestu k Jupiteru. Úkolem sondy je kromě zkoumání systému největší planety Sluneční soustavy prostudovat trojici jejích ledových měsíců: Callisto, Europu a zejména největší měsíc Ganymedes. Mimo jiné se pokusí zjistit, zda se na nich může vyskytovat život. Na projektu pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.
11 fotografií

Z kosmodromu v Kourou odletí sonda Juice. Vyrazí zkoumat soustavu Jupiteru

Vesmír
Světlá se na trase rychlodráhy stane důležitým železničním uzlem. V současné době se tu odehrává náročná a drahá rekonstrukce nádražní budovy
/MAPA, VIDEO/ Stavba vysokorychlostní tratě, která spojí Vysočinu s okolními kraji, se opět o něco přiblížila. Do roku 2027 chce Správa železnic začít stavět úsek ze Světlé nad Sázavou do Poříčan na Kolínsku. Do terénu kolem Světlé na Havlíčkobrodsku proto vyrazí odborníci se sondami. Mají za úkol zjistit kvalitu podloží pod tratí ale hlavně zabránit, aby stavba trati nepoškodila vodní zdroje.
8 fotografií

Příprava rychlodráhy přes Světlou začíná. Do terénu jdou odborníci se sondou

Havlíčkobrodsko
Planeta Jupiter na snímku NASA ze 3. dubna 2017.
Evropská sonda Juice je připravena na svou osmiletou cestu k Jupiteru. U největší planety Sluneční soustavy se mimo jiné pokusí zjistit, zda oceány skryté pod povrchem Jupiterových ledových měsíců mají potenciál pro výskyt mimozemského života, napsala agentura AFP. Na misi, kterou Evropská kosmická agentura (ESA) zahájila na začátku loňského desetiletí, se podíleli i čeští vědci.
7 fotografií

Sonda Juice je připravena na cestu k Jupiteru. Podíleli se na ní i čeští vědci

Vesmír
Umělecké zobrazení cesty sondy Pioneer 10 vesmírem
Jedním z největších technologických úspěchů minulého století se stala americká sonda Pioneer 10. Ta jako vůbec první lidmi vyrobené těleso proletěla pásem asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a prozkoumala největší planetu Sluneční soustavy. Poté se vydala za hranice našeho planetárního systému. Sonda má na sobě i jednu nevídanou specialitu - jako první totiž do kosmu odvezla poselství lidstva pro mimozemské civilizace.
13 fotografií

Sonda Pioneer 10 letěla tam, kam nikdo před ní. Nesla poselství pro mimozemšťany

Vesmír
„Selfie“ sondy InSight.
Nástup kosmického věku nám umožnil spatřit, jak Mars vypadá na povrchu. Stále však před námi zůstává skrytá vnitřní stavba Marsu. Některá z tajemství rudé planety odhalila až sonda InSight, jejíž práci a objevy přiblíží ve čtvrtek 19. ledna návštěvníkům teplické hvězdárny planetární geolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Teplický Café Nobel vám ukáže sondu InSight lovící marsotřesení

Čtenář reportér
Školáci vypustili sondu k hranicím vesmíru s podporou United Energy.
Kdo by netoužil dotknout se vesmíru? S finanční pomocí United Energy se to podařilo členům RoboKlubu při 18. základní škole v Mostě. Skupina nadšenců se zapojila do unikátního celorepublikového projektu Dotkni se vesmíru 2022, jehož záměrem bylo vypustit stratosférický balón s vlastní sondou až do výše 35 kilometrů a pořídit unikátní video a fotografie zakřivení Země. Pusťte si zajímavé video uvnitř článku.

Školáci vypustili sondu k hranicím vesmíru s podporou United Energy

Čtenář reportér
Fotografie měsíce Europy pořízená v devadesátých letech minulého století sondou Galileo.
Juno ve čtvrtek proletěla kolem jednoho z nejzajímavějších oceánských světů v naší sluneční soustavě. Sondě, která od roku 2016 obíhá kolem Jupitera, se tento týden podařilo přiblížit se k povrchu zmrzlého měsíce Europa až do blízkosti 352,4 kilometrů. Při průletu pořídila jedny z vůbec nejkvalitnějších snímků ledového pláště Europy.

Vodní svět u Jupitera. Sonda Juno pořídila nejdetailnější snímky měsíce Europa

Vesmír
Ilustrace sondy DART před dopadem na binární systém Didymos/Dimorphos.
NASA chystá cosi jako vesmírný kulečník - vlastně spíš cvrnkanou - a Češi budou u toho. Realitou se má stát vědecké dobrodružství, jaké dosud znali spíš jen příznivci sci-fi příběhů. Na pondělí 26. září se chystá test reálné schopnosti lidstva posunout vesmírným tělesem - což má být příprava na odvrácení případně hrozícího střetu většího útvaru z kosmu se Zemí, pokud někdy v budoucnu bude naši planetu ohrožovat.

Vesmírný kulečník: Lidé zkusí posunout měsíček, dohlídnou na to čeští vědci

Z okolí
Prezident Miloš Zeman na snímku z 22. září 2021, kdy byl po osmidenní hospitalizaci propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze
Prezident Miloš Zeman byl krátce po 10:00 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, kde byl od čtvrtka na plánované návštěvě a kontrole vyživovací sondy. Všechny zdravotní testy dopadly podle Hradu "uspokojivě". Pavilon B opustil prezident podle zpravodajky ČTK na vozíku, z něhož za pomocí ochranné služby před budovou nastoupil do přistaveného automobilu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz ČTK uvedl, že Zeman po propuštění z nemocnice odjel na zámek v Lánech a příští týden ho čeká naplánovaný pracovní program.

Zeman odjel z nemocnice do Lán. Výsledky jsou podle Hradu uspokojivé

Česko
Miloš Zeman na archivním snímku
Prezident Miloš Zeman je v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na plánované kontrole vyživovací sondy. Po její kontrole bude z nemocnice propuštěn, řekl ČTK jeho kancléř Vratislav Mynář. Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku. Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní, panovaly pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti.
12 fotografií

Prezident Zeman je v nemocnici. Jde o plánovanou kontrolu, uvedl Mynář

Česko
Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala 4. srpna 2022 jihokorejská sonda Danuri, která míří k Měsíci.
Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala první jihokorejská sonda, která míří k Měsíci. Podle světových agentur ji vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a k cíli má dorazit v prosinci. Její mise je prvním krokem Jižní Koreje v průzkumu Měsíce, družice poháněná solární energií se bude pohybovat kolem Měsíce, kde bude přinejmenším rok shromažďovat různá data a zkoumat místa pro budoucí přistání, napsala agentura AP.

Jižní Korea vyslala k Měsíci svoji první sondu. Má zkoumat místa pro přistání

Vesmír
Zátěžový test centrální trubice proběhl úspěšně
Existují ve vesmíru planety podobné Zemi? Odpovědět na otázku se pokusí čeští vědci, kteří se podílejí na astronomické misi Plato Evropské kosmické agentury. Inženýři brněnské společnosti OHB Czechspace ve spolupráci s týmem Vysokého učení technického v Brně provedli v červenci významný zátěžový test. Ověřovali, zda hlavní nosná část sondy vydrží extrémní tlakovou zátěž.
6 fotografií

Vědci budou ve vesmíru hledat druhou Zemi. První úspěšný test byl v Brně

Brněnsko