ŠTÍTEK: kosmická sonda

ČERVENÉ NEBYLY TŘEBA. Také na Kutnohorsku do sebe fotbalisté o uplynulém víkendu občas „zajeli“, jak dokládá snímek z utkání přeboru mezi Zbraslavicemi a béčkem Sázavy, počtem udělených červených se ale okres držel téměř na nule.
Střední Čechy – Jako by se lekli podmínky proměněné týden předtím jedním z fotbalistů v dlouhý ostrý trest. Ale třeba si jen nechtěli na podmáčených terénech zmazat dresy. Prostě hráli v rukavičkách. Účastníci okresních fotbalových soutěží mužů na Kladensku se během uplynulého víkendu vyvarovali byť jen jediného vyloučení.

Vzorné Kladno a nedisciplinovaná Boleslav? Už příště může být všechno jinak

Fotbal
Bohdanečský kostel skrývá unikát.
Kutnohorsko - Když před časem začala vznikat publikace o dějinách Bohdanečska, netušili mnozí, kam až tato iniciativa povede a že na jejím konci bude unikát republikového měřítka.

Bohdanečský kostel skrývá unikát

Kutnohorsko
Divadlo Komedie v Praze.
Předáním cen významným osobnostem, projektům, nadějným tvůrcům a inovativním činům nezávislého divadla pokračoval v neděli večer v pražském Divadle Komedie 24. ročník festivalu divadelní a jiné alternativy …příští vlna/next wave… Do síně slávy vstoupila teatroložka Věra Ptáčková za vše, co od 60. let vykonala pro reflexi a propagaci scénografie. Zejména v sondách do nových tendencí umění i v reprezentativních monografiích, pedagogicky i expertně při koncipování mnoha ročníků Pražského quadriennale.

Teatroložku Věru Ptáčkovou ocenil festival divadelní alternativy

Volný čas
OHRAZENÍ starých důlních děl není potřebné ani tak z bezpečnostních důvodů, ale spíš aby traktory a harvestory při těžbě dřeva  nezničily archeologicky cenou lokalitu.
Lesy kolem Andělské Hory a Suché Rudné jsou plné jamek a kopečků. Běžnému turistovi nic neříkají, ale manželé Josef Večeřa a Viera Večeřová v nich vidí těžební jámy, odvaly štol, prospektorské sondy i sedimenty přemístěné rýžováním zlata. Jsou totiž geologové, kteří se zaměřili na báňskou historii.
22 fotografií

Nepatrné stopy, které zasvěceným mnohé prozradí

Bruntálsko
Sonda Cassini, v pozadí měsíc Enceladus
/VIDEO/ Americká vesmírná sonda Cassini dnes po dvaceti letech ukončila svou výzkumnou misi. Cassini zkoumala planetu Saturn a její četné měsíce. Na svém kontě má mnoho průlomových objevů, které vědce z NASA i Evropské kosmické agentury překvapily. Sonda již vyčerpala své zásoby paliva a byla by tak nadále neovladatelná. Svou misi tak zakončila destruktivním letem do Saturnových oblaků.
7 fotografií

NASA se po 20 letech loučí se sondou Cassini. Shořela v atmosféře Saturnu

Svět
Archeologové při práci.
Sluneční paprsky se líně prodíraly mezi korunami stromů obklopujících hradisko v Chotěbuzi-Podoboře a pomalu ztrácely na síle. Prázdniny se chýlily ke konci, stejně tak i další sezona archeologického výzkumu v této lokalitě. V pořadí už devětatřicátá. Bádání archeologů i tentokrát přineslo zajímavé poznatky ze života našich předků.
5 fotografií

Potvrzeno: osídlen byl také prostor mimo hradiště

Karvinsko
Hráz Konopišťského rybníka
Benešov – Výsledky vrtného průzkumu hráze Konopišťského rybníka, jehož vodu Národní památkový ústav Středočeského kraje podezírá z devastace staveb na druhé straně bariéry, zatím nikdo nezná. Zajímá se o ně nejen majitel opěrných zdí u domu č. p. 5, Národní památkový ústav, ale také vlastník nádrže a její hráze, město Benešov.
5 fotografií

Výsledky sondy hráze neznají, voda už ale neprosakuje

Benešovsko
Kaple Nejsvětější Trojice.
FOTOGALERIE / Na jejím místě už jedna kaple stála. Byla ovšem zbudována z hlíny smíšené s plevami a vodou, které byly napěchované do deskového bednění. I proto se už před více než sto lety rozhodli nivničtí rodáci, že na takzvaném „Pánském kopci“ nad obcí postaví novou kapli, která bude stejně jako ta předchozí zasvěcena Nejsvětější Trojici.
4 fotografie

Ujíždějící svah ohrožuje kaple v Nivnici

Slovácko
Sokolovská ulice 5.května
Sokolov – Betonovou propadající se dlažbu v sokolovské ulici 5. května nahradí žulové kostky. Na práce město vyčlenilo zhruba 5 milionů korun a začnou ihned po Hornické pouti. Ulice je totiž jakousi spojovací tepnou mezi Starým náměstím a náměstím Budovatelů. Poté chce město pokračovat v opravách celého náměstí, které je pouhou betonovou plochou.

Sondy mají odhalit, co se skrývá pod náměstím

Sokolovsko
Solar Orbiter se Sluncem.
Praha – S velkými nadějemi vzhlížejí ke Slunci odborníci z astronomického ústavu Akademie věd ČR i z Karlovy univerzity. Dohlédnou tam však až s velkým odstupem. Teprve za několik let začnou očekávaná data posílat přístroje meziplanetární sondy Solar Orbiter, na jejichž přípravě se podíleli. A bude to velké napětí: odolají tato zařízení extrémním teplotám, jimž bude vystaven štít sondy? A vysoké radiaci?
6 fotografií

Dílo našich vědců se za pár let dostane téměř na dosah Slunci

Praha
Na hlavním mostu Libeňského soumostí začaly 10. července večer zatěžovací zkoušky, které potrvají do 15. července vždy od 20:00 do 04:30 za úplného uzavření mostu pro dopravu.
Praha – V prosinci by mělo být jasno, jakým způsobem Libeňský most z roku 1928 opravit tak, aby se nezměnil jeho charakteristický vzhled – a další desítky let mohl sloužit nejen jako spojení dvou sousedních částí města oddělených Vltavou, ale také být využíván pro převoz lidí a materiálu v případě povodní. V pondělí večer to uvedl náměstek primátorky a radní s kompetencí pro oblast dopravy Petr Dolínek. Přímo na mostě, kde v rámci mapování stavu před zamýšlenou rekonstrukcí začaly noční zatěžovací zkoušky.
18 fotografií

Co se stane s Libeňským mostem? To má být jasné za pět měsíců

Praha
Vaňorného náměstí ve Vysokém Mýtě.
Vysoké Mýto - V plném proudu jsou práce na rekonstrukci Vaňorného náměstí v Mýtě, která spolkne 28 milionů korun. Už týden je prostor mezi gymnáziem a kostelem sv. Vavřince uzavřen jak chodcům, tak cyklistům i řidičům aut, mohou sem pouze složky záchranného systému.

Vaňorného náměstí musí objet i obejít

Orlicko