ŠTÍTEK: kosmická sonda

Ilustrační fotografie.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradecko
Ilustrační foto.
Silničáři pilně opravují silnice a pro motoristy jejich aktivita znamená omezený provoz v regionu. Most přes Heraltický potok projde od 1. července do 31. srpna rekonstrukcí a zcela uzavře úsek silnice mezi Velkými Heralticemi a Košeticemi.

Dopravu v regionu opravy komplikují i nadále

Opavsko
Rekonstrukce lokality Bakaláře v Písku.
Písek – Práce na poslední etapě rekonstrukce lokality Bakaláře už pokročily až k jezírku u Chelčického ulice. Jeho podstatná část je zbouraná a pracovníci Městských služeb Písek dnes odstěhují plastiku akademického malíře Dalibora Říhánka.

Bakaláře ještě prozkoumají archeologové

Písecko
ZUŠ Sokolov
Sokolov - Při opravě základní umělecké školy v Sokolově bylo vedení města nuceno navýšit cenu zakázky. Může za to dřevomorka, kterou zjistily sondy i o patro níže. Výuka ve škole není sice přerušena, ale narušena ano.

Město navýší cenu zakázky. Kvůli dřevomorce

Z okolí
Ilustrační foto
Praha - Poprvé budou moct občané ze 22 členských států Evropské kosmické agentury (ESA), k nimž patří i Česko, veřejně diskutovat o budoucnosti a směřování kosmických programů. ESA pořádá debatu netradiční metodou, z každého členského státu se bude moct 10. září zúčastnit zhruba stovka občanů. V Praze se sejdou v Masarykově koleji v Dejvicích, názory Čechů se poté pošlou do ESA, řekla mluvčí pořádajícího Technologického centra Akademie věd ČR Michaela Blšťáková. Registrace skončí 28. srpna o půlnoci.

Češi se zapojí do první veřejné debaty o kosmických programech

Česko
ESA. Ilustrační foto.
Praha - Poprvé budou moct občané ze 22 členských států Evropské kosmické agentury (ESA), k nimž patří i Česko, veřejně diskutovat o budoucnosti a směřování kosmických programů. ESA pořádá debatu netradiční metodou, z každého členského státu se bude moct 10. září zúčastnit zhruba stovka občanů. V Praze se sejdou v Masarykově koleji v Dejvicích, názory Čechů se poté pošlou do ESA, řekla v pondělí mluvčí pořádajícího Technologického centra Akademie věd ČR Michaela Blšťáková. Registrace skončí 28. srpna o půlnoci.

Češi se zapojí do první veřejné debaty o kosmických programech

Praha
Nika. Objev duté niky se středověkým sklem. Střepy okenních bucen se stanou předlohou výroby replik.
Doupě – Byla dříve místní kaple, nebo hradní ochoz? Stavebně historické sondy na hradě Roštejn odhalily nové okolnosti jeho středověké minulosti. Potvrdily domněnku historiků, že místní kaple byla postavena dříve než hradní ochoz, který k ní z jedné strany přiléhá. „Mezi zdmi ochozu a kaple jsme objevili niku, která nám poskytla informace o historickém vývoji hradu.

Stavební sondy odhalily tajemství základů hradu Roštejn

Z okolí
Stanice technické kontroly Ivesur v Litoměřicích si pořídila nový přístroj Capelec pro měření emisí a diagnostiku. Nyní čeká, až obdrží od homologační zkušebny potřebný certifikát pro software.
Litoměřice – Majitelé automobilů, které čeká v nejbližších měsících návštěva STK, jsou nervózní, jak dopadne kontrola jejich miláčka po uplatnění metodiky, již vydalo na začátku roku Ministerstvo dopravy ČR pro nový systém měření emisí automobilů.

Některým novějším vozům nevyšly emise

Litoměřicko
Archeologické nálezy
Slaný - V rámci rozšíření dětského koutku ve Vlastivědném muzeu ve Slaném byla v archeologické expozici pro děti instalována cvičná sonda s ukázkami archeologických nálezů. 

Archeologické nálezy jsou v muzeu

Kladensko
Na snímku, který zveřejnila americká vesmírná agentura NASA, je vidět Sluncem osvětlená polovina Jupiteru i tři jeho měsíce.
Washington - Sonda Juno, která nedávno vstoupila na oběžnou dráhu kolem Jupiteru, poslala na Zemi první fotografie této největší planety sluneční soustavy. Na snímku, který zveřejnila americká vesmírná agentura NASA, je vidět Sluncem osvětlená polovina Jupiteru i tři jeho měsíce.

Sonda Juno poslala první fotografie Jupiteru a jeho měsíců

Svět
Archeologové hledají na Hrotku stopy bitvy u Třebele
Boudy – Nenápadný kopec čnící se nad obcí Boudy se stal středem pozornosti archeologů. Pomocí několika sond zde hledají stopy po velké vojenské akci, která se do dějin zapsala jako bitva u Třebele. Právě zde totiž mělo být ležení švédské armády, která se na konci třicetileté války střetla s císařskými oddíly. Archeologické práce v těchto dnech vrcholí a snahou je doložit hmatatelnými věcmi historické prameny, které o bitvě hovoří.
21 fotografií

Archeologové hledají na Hrotku stopy bitvy u Třebele

Tachovsko
Americká družice Juno.
Washington /VIDEO/ - Sonda Juno americké vesmírné agentury NASA dnes ráno SELČ vstoupila na oběžnou dráhu kolem Jupiteru, čímž úspěšně završila pětiletou cestu k největší planetě Sluneční soustavy. Cílem projektu za 1,1 miliardy dolarů (26,8 miliardy Kč) je průzkum nitra tohoto obřího plynného tělesa.

Sonda Juno vstoupila na oběžnou dráhu kolem Jupiteru

Svět
Až sonda dorazí k Jupiteru, poletí rychleji, než kdy letěla jakákoli jiná člověkem vyrobená věc více než 64 kilometru za sekundu, tedy přes 231 tisíc kilometrů za hodinu.
Washington - Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odpočítává poslední dny před příletem k Jupiteru, kde ji čeká odvážný manévr, aby se mohla dostat k obří planetě blíž než kterýkoli jiný kosmický aparát v dějinách.

Mise za miliardy. Chystá se odvážný manévr

Svět
Ilustrační foto
Praha - Česko se pravděpodobně už začátkem července podle zjištění ČTK zapojí do prestižního programu kosmických nosných raket Ariane a Vega, které provozuje Evropská kosmická agentura (ESA). České firmy a výzkum by se měly podílet na vývoji, zkouškách a následné sériové výrobě částí pro Ariane 6. Finanční podporu přislíbil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který řekl, že chce podpořit orientaci České republiky na letecký a kosmický průmysl.

Česko se zapojí do vesmírného programu raket Ariane a Vega

Česko
Z archeologického průzkumu v husitské ulici v Tachově
Tachov – Výkopové práce v tachovské Husitské ulici odhalily středověkou zeď, která byla součástí opevnění. Archeologové hovoří o největším objevu za poslední roky. „Povedlo se odkrýt jednu ze stěn pozdně gotického předsunutého opevnění. Je to součást koridoru předbraní, jehož vznik je možné datovat do období po husitských válkách, tedy druhé poloviny patnáctého století," řekl Deníku archeolog Muzea Českého lesa v Tachově Tomáš Mařík.
25 fotografií

Vzácný objev: gotická zeď

Tachovsko
Rosetta.
Brusel - Vesmírná sonda Rosetta objevila na kometě ingredience nutné pro vznik života. Kometa Čurjumov-Gerasimenko odvrhla při průletu kolem Slunce do vesmíru glycin
a fosfor, což jsou látky, které můžeme najít
i v lidském těle.

Existují důkazy. Život mohl přijít z vesmíru

Svět
Sesuv v Dubí
Dubí - Tisíce tun zeminy včetně vzrostlých stromů stále ujíždějí do vodní nádrže ČSM 1 v Dubí. Problém by měly pomoci vyřešit ekomiliardy, které Ústecký kraj žádá po vládě. V Dubí se počítá na sanaci s rozpočtem zhruba 200 milionů korun. Zajišťovat ji má Palivový kombinát Ústí. Ten se na odstraňování starých ekologických zátěží specializuje. „Zdá se, že stát k tomu problému přistoupil zodpovědně. Už se uskutečnily sondy a průzkum. Letos by měly začít probíhat přípravné práce," sdělil starosta Dubí Petr Pípal.

Se sanací budou řešit i hladinu ČSM 1 v Dubí

Teplicko
Praha - Na sondě TARANIS poletí do vesmíru 101 vzkazů od účastníků soutěže Pošlete vzkaz skřítkům. Mezi deseti nejlepšími, které ocenila porota, jsou vzkazy od seniorů i kojenců. Vzkazy byly společně s 547 jmény naprogramovány do paměti modulu, který bude na palubě řídit vědecké experimenty. Vyvíjí ho tým fyzika Ondřeje Santolíka z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Na sondě TARANIS poletí do vesmíru 101 vzkazů od soutěžících

Česko
Bazilika Navštívení Panny Marie je jednou z dominant Frýdku-Místku. Barokní stavba vznikla v 18. století, v roce 1999 ji papež Jan Pavel II. povýšil na basiliku minor.
Frýdek-Místek - Plány na zpřístupnění krypty v Bazilice Navštívení Panny Marie pokročily. Frýdečtí farníci v uplynulých dnech zajistili sondy, které zjišťovaly, zda je možné ze statického hlediska nový vchod do podzemí vybudovat. Průzkum ukázal, že řešení není vhodné, prověřovat se bude alternativa.

Zpřístupnění krypty? Další vývoj naznačily sondy

Frýdecko-Místecko
Odemykání staďáku 2015
Radomyšl - Divadelní spolek Radomyšl Třískovo prozatímní divadlo, nastudovalo novou divadelní hru autorské dvojice Martin Tříska Levý Jan Honza Červenka. Její název je Oáza klidu. Režie se ujal sám autor Martin Levý a ke hře dodává: „O napsání hry rozhodla chuť ukázat, že i starší lidé na sklonku života prožívají krásné chvilky."

Oáza klidu, to je sonda do života lidí na sklonku jejich života

Strakonicko
NA FAŘE aktuálně pokračuje i obnova zdejší zdi.
Dolní Krupá - Stavební a rekonstrukční práce na dolnokrupské faře jsou v plném proudu. Odborníci si při kontrolním dnu prohlédli aktuální stav a diskutovali nejen o technologii ošetření omítek, ale také o osvětlení před farou.

Restaurovanou faru opět zkontrolovali odborníci

Boleslavsko
Ondřej Rychlý při zkoušce
Plzeň – Krutě komickou irskou hru s názvem Howie a Rookie Lee uvede zítra v české premiéře činohra Divadla J. K. Tyla (DJKT) v Plzni na Malé scéně Nového divadla.

Česká premiéra kruté komedie

Volný čas
Ilustrační foto.
Paříž - Producenti francouzské národní delikatesy, takzvaných foie gras, přijdou letos o stovky milionů eur. Od pondělí do poloviny srpna totiž musejí zastavit výrobu v oblastech postižených ptačí chřipkou. Informoval o tom francouzský list Le Figaro. Zákaz se zřejmě odrazí na ceně této lahůdky z kachních jater, neboť z oblastí postižených ptačí chřipkou pochází 70 procent francouzské produkce foie gras.

Výrobci foie gras přijdou kvůli ptačí chřipce o miliony eur

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Více než pět stovek Čechů již poslalo textové poselství, které může na své palubě nést kosmická sonda Taranis. Krátkou zprávu do vesmíru, která bude nad hlavami lidstva obíhat planetu několik let, posílají v rámci soutěže nazvané Vzkaz skřítkům. Pořádající Ústav fyziky atmosféry Akademie věd a časopis Vesmír prodloužily soutěž do 13. května kvůli několikadennímu zpoždění montáže družice, dnes o tom informoval Marek Janáč z časopisu Vesmír. Soutěž začala 14. dubna.

Vzkaz do kosmu poslalo více než pět stovek Čechů

Česko
Koupaliště  v Miroslavi.
Miroslav – Jak je to vlastně s naším koupalištěm? Proč běží stále ve zkušebním provozu? Nepřijdeme o letošní sezonu? Takové otázky letí v těchto dnech hlavou mnohým obyvatelům Miroslavi. Řadu odpovědí najdou například ve spotu, který je zveřejněný na YouTube.cz. O shromáždění informací se postarala jedna z místních obyvatelek Eliška Nohavicová. „Spot jsem vyrobila proto, že obyvatelé města neměli objektivní informace. Shrnutím celé kauzy jsem chtěla dát lidem možnost, ať si udělají obrázek sami na základě faktů, a ne polopravd a lží, které četli především na sociálních sítích," vysvětlila Nohavicová.

Miroslavské koupaliště čeká další sezona v provizoriu. Úpravy přijdou na miliony

Znojemsko
Ilustrační foto.
Holubice – Jedna část pochází z 19., druhá ze začátku 20. století. Opravy, kterých se objekt, v němž sídlí kulturní středisko a hostinec v Holubicích, za dobu své existence dočkal, byly podle starosty Stanislava Přibyla pouze nepatrné. A tak se nyní nachází v poměrně špatném stavu. Podle stavařů, kteří budovu posuzovali, by měla jít k zemi.

Kulturní středisko zřejmě čeká demolice. Zastupitelstvo bude jednat o novém

Vyškovsko
Rekonstrukce zimního stadionu v Šumperku
Šumperk – Rozsáhlá oprava šumperského zimního stadionu je v plném proudu. Krytá hala se proměnila v jedno velké staveniště, na kterém nyní pracují dělníci s těžkou technikou. Z původní betonové desky už zbyly hromady suti, které v těchto dnech nákladní vozy vyvážejí na skládku. V místě původní ledové plochy vzniká hluboký kráter. Na ten pak přijde nový betonový povrch.
14 fotografií

Ze zimního stadionu se stalo obrovské staveniště. Podívejte se

Šumpersko
Ilustrační foto.
Praha - Zkoumat blesky vznikající nad mraky poletí francouzská vesmírná sonda Taranis vybavená českými přístroji. Jejich tvůrci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd umožní zájemcům, aby paměť těchto zařízení nesla jména lidí, případně vzkazy lidí pro „skřítky". Tak se totiž nazývají výboje vznikající na zlomky sekundy ve výškách 50 až 60 kilometrů nad zemským povrchem. Na dnešním setkání s novináři to uvedl vedoucí projektu Ondřej Santolík.

Lidé se mohou symbolicky účastnit vesmírné mise zkoumající blesky

Česko