ŠTÍTEK: kosmická sonda

Sesuv půdy u letního kina v zámeckém parku ve Vlašimi.
Vlašim - Následky zřícení svahu a části letního kina v zámeckém parku ve Vlašimi na Benešovsku jeho správa a město nadále řeší. „Zástupce společnosti, která zřícený svah odstraňuje, mne informoval, že už na skládku odvezli dvě stě padesát tatrovek zeminy," uvedl Petr Dlabol ze správy parku.

Hlavní budovu správy parku ve Vlašimi stále tíží tři metry závalu

Regiony
Pluto má podle fotografií ze sondy New Horizons modrou oblohu.
Houston (USA) - Pod povrchem trpasličí planety Pluta se možná skrývá oceán. Nasvědčují tomu údaje, které získala americká planetární sonda New Horizons, napsala gentura Reuters s tím, že informace byla ve středu zveřejněna ve dvou vědeckých studiích.

V srdci Pluta se možná skrývá oceán

Svět
Americká družice Juno.
Los Angeles (USA) - Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která obíhá kolem planety Jupiter, zaznamenala zatím neznámý technický problém. Kvůli němu přešla do bezpečného módu a vypnula své kamery a další vědecké přístroje jen několik hodin předtím, než měla přeletět nad hustými mraky planety, informovala v noci na dnešek NASA, kterou citovaly tiskové agentury.

Sonda Juno obíhající Jupiter má potíže, vypnula kamery

Svět
Modul Schiaparelli.
Darmstadt - Na Marsu dnes přistál modul Schiaparelli, zatím se ale neví, zda byl manévr úspěšný či nikoli. Pozemní řídící středisko nedostalo očekávaný potvrzující signál a čeká na data ze satelitů kroužících kolem Marsu. Modul k rudé planetě dorazil v sobotu s družicí Trace Gas Orbiter (TGO) v rámci projektu ExoMars Evropské kosmické agentury (ESA) a ruské agentury Roskosmos, který je zaměřen na hledání případných stop života na Marsu.

Modul Schiaparelli přistál na Marsu, ale neví se, zda úspěšně

Svět
Povrch Marsu. Ilustrační foto
Berlín - Od sondy ExoMars se dnes podle plánu oddělil sestupný modul Schiaparelli, který by měl ve středu přistát na Marsu. Informovala o tom Evropská kosmická agentura (ESA). Společná evropsko-ruská mise je poprvé zaměřena nejen na průzkum Marsu, ale přímo na hledání případných stop života na jeho povrchu.

Od sondy ExoMars se oddělil modul, který přistane na Marsu

Svět
Ilustrační foto
Kyjev - V Kyjevě dnes ve věku 80 let zemřel významný ukrajinský astronom Klym Čurjumov, člen kyjevské a newyorské akademie věd, který se proslavil objevem komety nesoucí jeho jméno. Kometa Čurjumov-Gerasimenko se dostala do povědomí veřejnosti díky evropské kosmické sondě Rosetta, která vesmírný objekt zkoumala.

V Kyjevě zemřel astronom Čurjumov, objevitel známé komety

Svět
Nasadit klobouk a k opasku připevnit bič. Jako známou postavu Indiana Jonese si i dnes mnoho lidí představuje práci archeologů. Z omylu je chtěli vyvést v sobotu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity při příležitosti světového dne archeologie.
Brno – Nasadit klobouk a k opasku připevnit bič. Jako známou postavu Indiana Jonese si i dnes mnoho lidí představuje práci archeologů. Z omylu je chtěli vyvést v sobotu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Při příležitosti světového dne archeologie tam zájemcům představili výsledky své práce v České republice, nebo přístroje, se kterými pracují.
14 fotografií

Nejvíc nás trápí amatérští hledači, zjistili lidé při světovém dnu archeologie

Brněnsko
Ilustrační foto
Pardubice - Na frekventované Sukově třídě v Pardubicích se o dva metry rozšíří chodník a rozdělí se na úsek pro chodce a pro cyklisty. Práce v centru města skončí ještě letos na podzim. Nyní je úsek zavřený. Dnes to řekl vedoucí oddělení majetku a investic Petr Janata z městského obvodu I. Projekt má dva a půl roku zpoždění. Alej nechá obvod vysadit příští rok.

Na Sukově třídě v Pardubicích vznikne širší chodník a cyklostezka

Cestujeme
Nálezy u kostela sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě.
Vysoké Mýto – V pátek se mohou zájemci zúčastnit komentovaných prohlídek středověkého pohřebiště odkrytého na nám. Otmara Vaňorného.

V Mýtě ukáží staré hroby

Orlicko
Ilustrační foto
/POZVÁNKA/ Dalším snímkem Líná zátoka se Opavský filmový klub vrací do kina Mír a po realistické maďarské sondě do současnosti nabídne mysteriózní francouzskou retrodetektivku.

FILMOVÝ KLUB: Líná zátoka

Volný čas
Ilustrační foto.
Votice – Po zjištění a prokázání kontaminace nejvydatnějšího zdroje pitné vody nežádoucími látkami, pravděpodobně z nelegální skládky průmyslového odpadu v kopci u Jestřebice, a jeho následném odstavení od vodovodu votická radnice pokračuje v úsilí o sanaci lokality.

V likvidaci skládky utopí Votice půl milionu korun

Benešovsko
Náměstí Vaňorného ve Vysokém Mýtě.
Vysoké Mýto – „Puzzle, u kterého se dopředu neví, kolik tam bude kostiček." Tak označil archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích záchranný archeologický výzkum, který proběhl v okolí kostela sv. Vavřince. Město tu totiž plánuje zrekonstruovat náměstí Vaňorného a archeologický výzkum je nezbytnou součástí plánované rekonstrukce.

Sonda objevila ostatky předků

Orlicko
Počítačová grafika publikovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) znázorňuje přiblížení sondy Rosetta ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Ilustrační foto.
Darmstadt (Německo) - Sonda Rosetta Evropské vesmírné agentury (ESA) dnes po poledni SELČ ukončila více než 12 let trvající misi v hlubokém vesmíru. Zmlknutí signálu sondy v řídícím středisku ESA v Darmstadtu potvrdilo, že Rosetta dosedla na kometu Čurjumov-Gerasimenko, kterou zkoumala. Vědci hodnotí misi jako velký úspěch.

Sonda Rosetta přistála na kometě a ukončila svou výzkumnou misi

Svět
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) má patrně další důkaz o tom, že na Jupiterově měsíci Europa je voda.
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) má patrně další důkaz o tom, že na Jupiterově měsíci Europa je voda. Záběry pořízené díky Hubbleovu teleskopu odhalily možné vodní gejzíry, informovala NASA na svých internetovéch stránkách.

Na Jupiterově měsíci Europa je možná voda

Svět
Ilustrační fotografie
Mys Canaveral (USA) - Na vůbec první misi svého druhu vypustil ve čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sondu, která bude po dobu příštích sedmi let sbírat vzorky z asteroidu. Sonda Osiris-Rex, která by podle plánu měla na Zemi přinést materiál z asteroidu Bennu, může podle vědců přispět k objasnění vzniku života na naší planetě.

NASA vypustila sondu Osiris-Rex mířící k asteroidu

Svět
Sonda Rosetta objevila svůj robotický modul Philae.
Paříž - Necelý měsíc před ukončením své mise objevila sonda Rosetta svůj robotický modul Philae, který přistál v listopadu 2014 na kometě Čurjumov-Gerasimenko. Na svém webu o tom dnes informovala Evropská kosmická agentura (ESA), které sonda patří. Aparát Philae se po přistání ztratil Rosettě z dohledu a od loňského léta s ním vědci nemají spojení.

Sonda Rosetta našla robota Philae, který se ztratil na kometě

Svět
Šest centimetrů vysokou sukničkovitou venuši nalezl u znojemské městské části Kasárna archeolog David Humpola ze znojemského pracoviště Ústavu archeologické památkové péče Brno.
Znojmo – Šest centimetrů vysokou sukničkovitou venuši nalezl u znojemské městské části Kasárna archeolog David Humpola ze znojemského pracoviště Ústavu archeologické památkové péče Brno. „Stalo se tak na základě letecké archeologie a dálkového průzkumu Země. S využitím satelitních snímků jsme u Kasáren objevili lokalitu, která je obdobná, jako u Hlubokých Mašůvek. V rámci badatelského výzkumu jsme otevřeli na severním vstupu do areálu sondu patnáct krát dvacet metrů. V jednom z příkopů jsme našli tuto úžasnou sukničkovitou venuši," řekl archeolog Humpola.

Archeolog Humpola našel sukničkovitou venuši. I díky pohledům shůry

Znojemsko
Americká družice Juno.
Washington - Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) provedla první blízký průlet kolem Jupiteru. Nejvíce se k němu přiblížila v sobotu odpoledne SELČ, kdy proletěla ve vzdálenosti asi 4200 kilometrů nad zvířenými mračny planety rychlostí 208.000 kilometrů za hodinu ve vztahu k Jupiteru, uvedla vesmírná agentura na svém webu.

Sonda Juno provedla první z blízkých průletů kolem Jupiteru

Svět
STŘEPY. Mezi nalezenou keramikou byly také střepy s olověnou a manganovou glazurou. Archeologové našli majoliku.
Zašová - Průzkum rajského dvora přináší svědectví o přítomnosti řádu trinitářů. Ve dvoře bývalého kláštera v Zašové archeologové v minulých dnech ručně vyhloubili tři sondy. Před zamýšlenými stavebními úpravami měli ověřit, zda se pod zemí neskrývají historicky cenné důkazy o působení řádu, jehož původním posláním bylo pořádat sbírky a vykupovat křesťanské otroky ze zajetí nevěřících.

Rajský dvůr zkoumají archeologové

Valašsko
Tělocvičnu Základní školy Purkyňova ve Vyškově nově zdobí i její logo.
Vyškov – Při pohledu na její dvě nejdůležitější investice není o jejím zaměření pochyb. Základní škola Purkyňova ve Vyškově se totiž o prázdninách nepustila jen do rekonstrukce bazénu za miliony korun. Za sebou už má i renovaci starého povrchu v tělocvičně. „Je tvořený dřevěnými parketami. Firma je tak obrousila a natřela několika vrstvami laku," popsal ředitel základní školy Luděk Höfer.

Parkety v tělocvičně přebrousili. Podlahu zdobí logo

Vyškovsko
Irom Šarmilaová
Dillí – Indická aktivistka Irom Šarmilaová ukončila hladovku, kterou držela 16 let. K zastavení protestní akce, během níž ji úřady nuceně vyživovaly sondou, se rozhodla, protože se jí tak nepodařilo dosáhnout zrušení zákona o rozšířených pravomocích armády. Nyní chce o stejný cíl usilovat vstupem do politiky, uvedla BBC.

Indická aktivistka ukončila šestnáctiletou hladovku

Svět