ŠTÍTEK: kosmická sonda

Ilustrační foto
Duet pro dvě tanečnice, dílo francouzského choreografa Rachida Ouramdana, uvede v neděli večer festival Tanec Praha v Divadle Archa. Jeho choreografie je intimní a prostou sondou do života dvou tanečnic, jež mají mnoho let blízko k jeho práci, a vyzdvihuje sdělnost, jednoduchost a čistotu pohybu.

Tanec Praha uvede duet pro litevskou a britskou tanečnici

Divadlo
Ilustrační foto
Praha - Duet pro dvě tanečnice, dílo francouzského choreografa Rachida Ouramdana, uvede v neděli večer festival Tanec Praha v Divadle Archa. Jeho choreografie je intimní a prostou sondou do života dvou tanečnic, jež mají mnoho let blízko k jeho práci, a vyzdvihuje sdělnost, jednoduchost a čistotu pohybu. V představení Tordre tančí litevská tanečnice Lora Juodkaiteová a Britka Annie Hanauerová, která má protézu ruky.

Tanec Praha uvede duet pro litevskou a britskou tanečnici

Volný čas
Dederova kola
Třešť – Projekt Dederova kola v Třešti ožívá i toto léto. Parta nadšenců z TJ Orel Třešť chce každoroční moderní sdílení kol opět obohatit. Tentokrát o šlapadlo. Za projektem stojí Tomáš Niederhafner a Pavel Forst. Akce je inspirována třešťským rodákem Dederou, který byl známý svou vášní pro kolo a brázdil a něm celou řadu chovatelských výstav.

Dederova kola odstartují třetí sezonu na šlapadle

Jihlavsko
Záchranný arechologický výzkum na staveništi dálnice D11 u Hradce Králové.
Hradec Králové - Ještě než se na úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří nahrnou buldozery silničářů, je celá lokalita pod pečlivým dohledem archeologů z Univerzity Hradec Králové, pražské archeologické společnosti Archaia a Archeologického centra Olomouc.

Co vydala pole pod dálnicí D11?

Hradecko
Zákaz vjezdu kamionů. Ilustrační foto.
Praha – Říčany, Neratovice a Ovčáry (avšak nikoli na Kolínsku, nýbrž na Mělnicku). To jsou místa, kde na frekventovaných silnicích II. třídy s vysokou intenzitou nákladní dopravy chce středočeské hejtmanství umístit váhy odhalující přetížená nákladní vozidla. Dynamické váhy, jejichž sondy umístěné ve vozovce zváží auta přímo během projezdu kontrolním místem.

Řidiče náklaďáků pohlídají váhy i měřiče rychlosti

Z okolí
Části zdiva stavby ze 13. století v Klementinum.
Praha - Archeologové našli v Klementinu další cenný doklad dávného osídlení této lokality u vltavského břehu. Pod halou služeb, nejznámějším místem pro návštěvníky Národní knihovny, se našly části zdiva stavby ze 13. století. Mohla patřit ke středověkému dominikánskému klášteru, jehož části objevili archeologové v minulých letech. Významné jsou podle nich i doklady staršího osídlení. Jsou jimi slitky barevných kovů i výrobních zařízení, které dokládají, že už ve 12. století na místě pracovali kovolitci a další řemeslníci.

Archeologové našli v Klementinu zbytky zdí a raně středověký hrob

Praha
Masarykovo náměstí v Jihlavě.
Jihlava - Úředníci jihlavského magistrátu budou brzy vědět, v jakém stavu jsou spodní vrstvy silnic v krajském městě. Zastupitelé totiž nedávno schválili téměř půl milionu korun na objednání speciální moderní technologie, která zjistí vady i ve spodních vrstvách komunikací. Bude stát půl milionů korun. Díky průzkumu vznikne plán oprav, který jihlavský odbor dopravy roky postrádá.

Co v Jihlavě opravit? To napoví sondy

Jihlavsko
Silvie Pelant Janatová je zakladatelkou facebookové skupiny M!kulov.
Mikulov - Jsou to čtyři roky, co se Silvie Pelant Janatová rozhodla, že na Facebooku založí diskuzní skupinu M!kulov. Dnes je jejími členy tři a půl tisíce lidí. „Takové množství jsem vůbec nečekala. Původně jsem si myslela, že to bude jen pro domorodce. Jsem ale ráda, že se přidali také lidé z Prahy nebo Olomouce. Dozví se o problémech obyvatel a mohou se pak chovat jinak, případně vyjádřit svůj názor. Pomalu se z toho stává fenomén," říká Janatová.

Z M!kulova se stává fenomén, tvrdí jeho zakladatelka Janatová

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Uherské Hradiště – Opakující záněty střev léčí Uherskohradišťská nemocnice fekální bakterioterapií. Metodu používá jako jediná v kraji. Celý proces spočívá v transplantaci stolice, získané od příbuzných nebo i nepříbuzných dárců, u kterých je předpoklad, že nemají antibiotiky narušenou mikrobiální skladbu stolice.

Průjmy léčí nemocnice stolicí od příbuzných

Slovácko
Z připravované nové expozice v Králíkách.
Králíky – Budova zrušeného gymnázia v Králíkách se dočká nového využití. Nyní slouží jako zázemí, archiv a depozitář pro muzeum v pěchotním srubu K-S 14, ještě letos se ale otevře veřejnosti. Postupně v ní vzniká expozice věnovaná historii celnictví.

Expozice celnictví přiblíží život celníků i pašeráků

Orlicko
Divadlo Antonína Dvořáka Příbram.
Příbram – Udržovat stav zastaralých objektů je mnohdy nekonečný a nákladný problém. Příkladem může být příbramský kulturní dům. Při každé opravě se projeví další potíže. „Stav se dlouho opomíjel, město čeká samá investice," komentuje stav kulturního domu místostarosta Příbrami Václav Švenda.

S pořadím oprav v příbramském divadle pomůže posudek

Příbramsko
Nemocnice. Ilustrační foto.
Praha - Hlavní město rozdělí mezi pražské nemocnice zhruba 1,607 milionu korun. Peníze jsou určeny na nákup přístrojů a modernizaci lékařské pohotovostní služby. Přidělení peněz v pondělí schválili pražští radní. Pražské pohotovosti loni ošetřily 140 788 pacientů, což je o několik stovek lidí víc než předloni. V Praze byla loni pohotovost na sedmi místech a město na její provoz vyčlenilo 20,5 milionu korun.
41 fotografií

Praha rozdělí mezi nemocnice zhruba 1,6 milionu korun

Podnikání
Hasičský kurz v Krkonoších
Královéhradecko /FOTO/ - Chata Výrovka v Krkonoších je pro mnohé hasiče synonymem tvrdé zimní dřiny. Právě odtud totiž vyrážejí na záchranné akce, když v nejvyšších českých horách absolvují kurz bezpečného pohybu a záchrany osob v nepřístupném zimním terénu.
14 fotografií

Nebyla to dovolená v horách, ale tvrdá dřina

Z okolí
Kardiologické středisko v Orlickoústecké nemocnici.
Ústí n. O. - Kardiologie Orlickoústecké nemocnice má od ledna nový přístroj za více než 1,9 milionu korun. Pořízen byl díky Nadačnímu fondu S námi je tu lépe!, jehož mediálním partnerem je také Orlický deník.

Kardiologie získala nový moderní přístroj

Orlicko
Pátrání po dnu Hranické propasti
Robot, který se loni v září zasloužil o zaznamenání světového rekordu hloubky Hranické propasti, je stále uvězněn v jejích útrobách. Potápěčům se jej dosud nepodařilo vytáhnout, vylovení nyní plánují na březen nebo duben. Sonda rekordní hloubku 404 metrů změřila během zkoušení robota, průzkum byl poté ukončen kvůli dosažení konce vodícího kabelu. Speleologové doufají, že několikaměsíční nechtěný pobyt pod vodou robotovi neuškodí, řekl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.
19 fotografií

Robot z rekordního ponoru je stále uvězněn v Hranické propasti

Česko
Sídliště Vítězná
Sokolov - Řidiče na druhém největším sokolovském sídlišti Vítězná čeká velká prověrka jejich nervů. Letos se totiž uzavře a opraví tamní páteřní komunikace, která se na některých místech dokonce propadá. Již teď však na ní parkuje hodně tamních řidičů a přijet odpoledne či k večeru rovná se jistotě nezaparkovat. Není totiž kde.

Oprava propadající se vozovky prověří nervy řidičů

Sokolovsko
Krysztof Starnawski při hledání dna Hranické propasti
Hranice - Město Hranice slavnostně ocenilo potápěče, kteří dlouhodobě zkoumají hlubiny již světoznámé Hranické propasti. Zasloužili se mimo jiné o to, že se propast dostala loni v září na seznam obdobných útvarů jako nejhlubší zatopená jeskyně na světě. Česko-polská expedice tehdy spustila sondu až do hloubky 404 metrů. Trojice mužů zastupující Českou speleologickou společnost z Hranického krasu obdržela Cenu města, podpořit je dnes přišly desítky kolegů tří generací spjatých s výzkumem propasti, který sahá do 60. let minulého století.
19 fotografií

Hranice ocenily potápěče za dlouholetý výzkum Hranické propasti

Česko
ČÁST SONDY, kterou čtyři studenti Gymnázia Cheb vyšlou pomocí dronu do oblak, aby tam změřila několik různých veličin, prezentoval student Ondřej Hejzek.
Cheb - Sondu, která bude při sestupu z několika set metrů nad zemí měřit různé veličiny, sestrojují již podruhé studenti Gymnázia Cheb. Po cestě k nebesům bude sonda měřit například teplotu anebo tlak. Na jejím sestavení pracovali čtyři studenti několik týdnů.
2 fotografie

Studenti vyšlou do oblak sondu

Chebsko