ŠTÍTEK: kosmická sonda

Sonda Curiosity na Marsu
Sonda Curiosity operující na Marsu zaslala 16 unikátních snímků, které poskytují dosud neznámý pohled na tuto planetu. Fotografie ukazují, že její povrch není tak rudý, jak se zdálo. Vesmírné plavidlo provádí výzkum Marsu již pět let, jeho hlavní činností je hledání pozůstatků po možném životě na Marsu a výzkum hornin.
8 fotografií

Mars není rudý. Vesmírná sonda nafotila unikátní snímky

Svět
Galerie Hollar.
Litografické příběhy má název výstava prací předního českého výtvarníka Vladimíra Suchánka, která bude dnes večer zahájena v pražské Galerii Hollar. Veřejnosti se jeho práce představují po pěti letech, které uplynuly od jeho retrospektivní výstavy v Císařské konírně Pražského hradu. Grafik oslaví 12. února pětaosmdesátiny.

Litografické příběhy vystavuje Vladimír Suchánek v Hollaru

Volný čas
Jihlavský pilot Martin Prokop poslední etapu Dakaru zvládl v dobrém tempu a v cíli si tak mohl se svým týmem M-Sports vychutnat sedmé místo.
Vysočina, Cordóba – Rallye Dakar s přívlastkem jubilejní je již definitivní minulostí. Závodníci se pustili do zdolávání nástrah nejtěžšího motoristického závodu už po čtyřicáté, podesáté pak na jihoamerickém kontinentu. Výraznou stopu pak za sebou zanechaly i obě posádky z Vysočiny: Martin Prokop s Janem Tománkem obsadili v závodě automobilů sedmou příčku, čímž vyrovnali dosud nejlepší české umístění Miroslava Zapletala, Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem byli klasifikováni na 33. pozici.

V cíli Dakaru vládly euforie a spokojenost

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.
6 fotografií

dTest: Domácí test přítomnosti dusičnanů v potravinách berte s rezervou

Ekonomika
Ilustrační foto
Součásti některých vědeckých přístrojů na sondách, které mají v následujících letech vyrazit do vesmíru, pocházejí z Česka. Kromě chystané sluneční sondy Solar Orbiter spolupracuje Česká republika i na dalších misích Evropské kosmické agentury (ESA), například na zkoumání ledových měsíců Jupitera nebo na unikátní dvojici satelitů Proba-3.
4 fotografie

Česko se účastní několika vesmírných misí, dodává přístroje

Česko
Dělníci vybourali část stávajícího hlediště, původní jatexový povrch společně s výměnou elektroinstalace a pokládkou nové sportovní podlahy.
Dobříš /FOTOGALERIE/ – V červenci tohoto roku začala rekonstrukce sportovní haly, při které dělníci vybourali část stávajícího hlediště, původní jatexový povrch společně s výměnou elektroinstalace a pokládkou nové sportovní podlahy. Jako další bylo doděláno dřevěné obložení a doplněno sportovní vybavení. Původní termín dokončení měl být do konce září, ale prosinec již začal a hala stále není otevřená.
4 fotografie

Sportovní hala zatím bude fungovat jen provizorně

Příbramsko
Centrum přírodních věd - Hvězdárna Jičín.
Jičín - O životě na Internacional Space Center přijede ve čtvrtek do Centra přírodních věd Hvězdárny Jičín přednášet uznávaný popularizátor kosmonautiky a člen české kosmické kanceláře Milan Halousek.

Jak se žije na kosmické stanici

Jičínsko
SOUČÁSTÍ programu byla i detailní prohlídka hradu zvenku i zevnitř. A to s odborníky, kteří se na projektu podíleli.
Bečov nad Teplou - Odbornou konferenci, která se zaměřila na náročný projekt obnovy vnějšího pláště, krovů a střechy bečovského středověkého hradu, hostila zámecká knihovna. Šest příspěvků představilo historii hradu, teoretické přístupy k jeho obnově i cenné praktické zkušenosti z realizace tohoto projektu.

Jak opravit fasádu, krovy a střechu na bečovském středověkém hradu?

Karlovarsko
Ilustrační foto
Kuks - Proražený vodní zdroj, který zásoboval slavné kaskády v Kuksu, je dál bez vody. Utěsnění kaverny obec intenzivně řeší s odborníky. „Je to na dlouho,“ říká ale starosta.

Ztracenou vodu Kuks stále hledá

Krkonoše
Ilustrační foto.
Rokycansko – Železniční trať mezi Plzní a Rokycany čeká příští rok revoluce. Zprovozněním tunelu u Ejpovic dojde od prosince 2018 k výraznému zkrácení jízdních dob.

Sonda bude o trati Rokycany-Plzeň

Rokycansko
Volby v Praze.
Obyvatelé hlavního města v minulosti hlasovali výrazně „pravicověji“ než lidé z ostatních regionů. Očekává se to i tentokrát, jak potvrdila také naše předvolební sonda. Praha je tradiční baštou pravice a liberálně orientovaných stran. Minulé parlamentní volby v roce 2013 opanovala v hlavním městě TOP 09. Hlasovalo pro ni přes 23 procent voličů, zatímco na celostátní úrovni jen 12, což stačilo na republikové čtvrté místo.
13 fotografií

Praha volí jinak než zbytek země. Potvrdí se to i letos?

Praha