ŠTÍTEK: kosmická sonda

Martin Kratochvíl.
Lidstvo i o svátcích kráčelo mílovými kroky za hranice svých možností. Přesněji řečeno: dokráčelo na konec sluneční soustavy a našlo tam sněhuláka. Ale až jednou dorazí až na konec vesmíru, bude tam restaurant.

Týdenní zkrat: Sněhulák na konci soustavy

Komentáře
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na dnešní tiskové konferenci zveřejnil první ostrý snímek planetky Ultima Thile, který pořídila sonda New Horizons během úterního průletu. NASA již v úterý ukázal snímek z neděle před maximálním přiblížením sondy, fotografie ale i přes digitální očištění byla značně zrnitá; přesto ukazovala v hrubých rysech podobu planetky. Tu šéf projektu New Horizons Alan Stern přirovnal ke sněhulákovi.
11 fotografií

Vesmírný sněhulák: NASA zveřejnil první ostrý snímek planetky Ultima Thule

Věda a technika
Uherské Hradiště odhalilo úsek městských hradeb mezi ulicemi Hradební a Kollárova. Významný doklad historie opevnění města, který přímo navazuje na přilehlý bastion.
Nově obnoveným úsekem starobylých městských hradeb mezi ulicemi Hradební a Kollárova v Uherském Hradišti se mohou kochat obyvatelé města i jeho návštěvníci. Významný doklad historie hradišťského opevnění, přímo navazujícího na přilehlý bastion, je nyní přístupný veřejnosti. Na místě lze vidět také část překvapivé podoby původního zdiva vodního příkopu, které bylo nalezeno pod úrovní terénu.
16 fotografií

Obnovený úsek hradeb je hradišťským skvostem

Slovácko
Přistání na Měsíci
/VIDEO/ Příští rok v červenci uplyne půl století od okamžiku, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Už v 70. letech 20. století se však objevily konspirační teorie, které tvrdí, že přistání na Měsíci v rámci amerického programu Apollo bylo podvod. Existuje však celá řada argumentů, jež jasně hovoří pro to, že člověk naší jediné přirozené družice skutečně dosáhl a vrátil se zpět.
5 fotografií

Přistání na Měsíci nebyl podvod. Máme sedm důkazů, které to potvrzují

Věda a technika
Přistání na Měsíci
/VIDEO/ Příští rok v červenci uplyne půl století od okamžiku, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Už v 70. letech 20. století se však objevily konspirační teorie, které tvrdí, že přistání na Měsíci v rámci amerického programu Apollo bylo podvod. Existuje však celá řada argumentů, které jasně hovoří pro to, že člověk naší jediné přirozené družice skutečně dosáhl a vrátil se zpět.
5 fotografií

Přistání na Měsíci nebyl podvod. Máme sedm důkazů, které to potvrzují

Zprávy ze světa
Jak jsme žili v Československu. Tentokrát z Hanušovic
V tištěném Šumperském a jesenickém deníku vyjde v pátek 7. prosince další díl seriálu Jak jsme žili v Československu. Představíme železničáře z Hanušovic. Páteční tištěné vydání Olomouckého deníku najdete ve zvýšeném počtu kusů v trafikách na ulici Hlavní v Hanušovicích.

Jak jsme žili v Československu. Tentokrát z Hanušovic

Šumpersko
Ilustrační foto
Plzeňsko – Nedostatek vláhy negativně poznamenal letošní výnosy zemědělců. A situace je složitá nadále, přestože v minulých dnech svatý Petr poslal na zem vody více a předpověď slibuje další přeháňky.

Zemědělci volají po vodě

Rokycansko
Snímek sondy InSight
Poté, co minulý týden sonda InSight úspěšně přistála na Marsu a začala se nabíjet, přichází pro její tým další, neméně důležitá část. Nyní zkoumají okolí, ve kterém sonda přistála. Právě zde totiž začne vrtat do povrchu a zjišťovat další informace. Z nejnovějších snímků vyplývá, že výzkumní pracovníci budou mít důvod k radosti. Povrch je totiž rovný, písčitý a sondě nic v průzkumu nebrání. 
17 fotografií

Ideální písečné prostředí. Sonda InSight poslala další snímek z Marsu

Svět
Planetární sonda InSight bude zkoumat povrch Marsu.
Americká sonda InSight na začátku týdne úspěšně přistála na povrchu Marsu. V následujících letech by ji mohla doplnit hned tři další podobná zařízení. Vyslání dalšího přístroje plánuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), vlastní sondy však chystá i Čína a v rámci společného projektu také Evropská unie a Rusko. Na oběžnou dráhu rudé planety by se měly podívat čínská a arabská družice.
17 fotografií

Mars obsadí roboti. Na rudou planetu vyrazí další tři sondy

Věda a technika
Snímky sondy InSight na Marsu.
Americká sonda InSight dnes večer přistála na povrchu Marsu. Zkoumat bude seismickou aktivitu i objem tepla, jež vychází z vnitřku planety a ovlivňuje různé geologické procesy. Nejnáročnější z celé mise bylo přistání, které trvalo šest a půl minuty. Sonda ještě musí rozvinout solární panely, pomocí kterých bude získávat energii. Informoval o tom server BBC.  
17 fotografií

Na Marsu přistála sonda InSight, poslala první snímky

Věda a technika