ŠTÍTEK: kosmická sonda

Ilustrační fotografie.
Hodonín – Ukázka kardiostimulátoru, jícnové sondy, Echo srdce či zátěžového testu. Zdarma natočení EKG, měření krevního tlaku, vyšetření hladiny cukru v krvi či cholesterolu a také odborné poradenství. To vše nabídne tento pátek Nemocnice TGM Hodonín na pracovišti kardiologické ambulance u příležitosti světového dne krve.

Zdarma poradí i vyšetří. Kvůli srdci

Hodonínsko
Jupiter - Na snímku ze 3. dubna 2017
V plynném povrchu planety Jupiter se zřejmě vyskytují oblasti s výrazně nižší hustotou, než se doposud odhadovalo. Odhalené "díry" v ionosféře mají průměr až 130.000 kilometrů. Analýzou elektromagnetického měření sondy Juno k tomu dospěli vědci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR ve spolupráci s americkými kolegy. Článek s výsledky jejich bádání v červnu otiskl časopis Nature Communications. ČTK to dnes sdělila Markéta Růžičková z odboru mediální komunikace Akademie věd.

Nečekaný vesmírný objev. Plynný povrch Jupiteru pokrývají díry s nízkou hustotou

Věda a technika
Japonská sonda Hajabusa 2 podruhé úspěšně dosáhla povrchu asteroidu Ryugu, který je aktuálně vzdálen od Země 244 milionů kilometrů. Na snímku počítačová animace sondy.
Japonská sonda Hajabusa 2 podruhé úspěšně dosáhla povrchu asteroidu Ryugu, který je aktuálně vzdálen od Země 244 milionů kilometrů. Tentokrát bylo úkolem aparátu odebrat vzorky materiálu, který byl v dubnu vyvržen při vytváření umělého kráteru. O dnešním úspěchu mise na twitteru informovala japonská kosmická agentura JAXA. Vědci věří, že sonda dnes i při prvním sestupu v únoru získala vzorky, které později dopraví na Zemi.
4 fotografie

Další úspěch. Japonská sonda podruhé dosáhla povrchu asteroidu Ryugu

Věda a technika
Snímek pořízený sondou InSight
Seizmograf na marsovské sondě InSight zaznamenal první otřesy, které podle vědců pocházejí z nitra planety. O takzvaném marsotřesení, obdobě zemětřesení, se dosud jen spekulovalo. Objev dnes oznámilo francouzské Národní středisko pro výzkum vesmíru (CNES), které přístroj SEIS na měření seizmických vln vyrobilo a spravuje. SEIS je součástí sondy InSight, kterou na rudou planetu dopravil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
17 fotografií

Konec spekulací. InSight na rudé planetě poprvé zaznamenala marsotřesení

Věda a technika
Model sovětské sondy z řady Veněra, ke které patřila i neúspěšná sonda Kosmos 482
Sovětský svaz vyslal v roce 1972 do vesmíru sondu Kosmos 482, která měla zkoumat planetu Venuši. Mise však nebyla úspěšná a zařízení kvůli selhání motorů uvízlo na nízké zemské orbitě. Amatérský astronom Thomas Dorman však nyní vypozoroval, že se sonda nebezpečně přibližuje k zemskému povrchu, kam se zřejmě již na konci letošního roku zřítí. Není přitom možné odhadnout, kam trosky dopadnou.
5 fotografií

Neúspěšná sovětská sonda se má brzy zřítit na Zemi. Nikdo neví, kam dopadne

Věda a technika
Vizualizace sondy Hajabusa 2
Japonská vesmírná sonda Hajabusa 2 se během pátečního rána chystá odebrat vzorky z asteroidu Ryugu, který je od Země vzdálen úctyhodných 280 milionů kilometrů. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by pomoci s vyjasněním otázky týkající se počátku sluneční soustavy a života na naší planetě. Na svém twitterovém účtu o tom informovala japonská vesmírná agentura JAXA.
5 fotografií

Sběr vzorků povolen. Japonská sonda může objasnit vznik naší soustavy a života

Věda a technika
Sonda "Beresheet" izraelské společnosti SpaceIL
Izraelská nezisková organizace SpaceIL oznámila, že se chystá vyslat na Měsíc vlastní robotickou sondu. Pokud to počasí dovolí, k zahájení mise dojde již tento čtvrtek 21. února. Do vesmíru ji z floridského mysu Canaveral vynese raketa Falcon 9 společnosti Space X, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk. V případě úspěchu se Izrael stane historicky teprve čtvrtou zemí, která na tomto přirozeném satelitu Země provede takzvané „hladké přistání“.
14 fotografií

Měsíc přivítá nového robota. Je z Izraele a má pořídit i detailní fotky povrchu

Věda a technika
Vizualizace velké rakety Falcon.
/VIDEO/ Nový rok, nové plány, nová očekávání a další „boj“ o prvenství. V čem? V nepolevujícím dobývání vesmíru. Pokud se o loňském roce z hlediska výzkumu mluvilo jako o přelomovém, letos rozhodně nepůjde jen o nějaké paběrkování. Naopak. Vesmírných projektů je požehnaně. NASA dokonce mluví o výjimečném roce. Američané se pokusí zbavit závislosti na ruské kosmické dopravě díky soukromníkům, Čína otevře vlastní stanici a člověk by se mohl přiblížit návratu na Měsíc.
8 fotografií

Ve vesmíru bude rušno: Na Měsíc míří USA, Čína i Indie, ke hvězdám turisté

Věda a technika
Slavnostní vyhlášení 32. ročníku audiovizuálních cen Trilobit 2019.
Beroun /FOTOGALERIE/ - Křišťálové ceny z nižborské sklárny mají nové majitele. V neděli 20. ledna večer se v sále berounské Plzeňky uskutečnilo slavnostní vyhlášení 32. ročníku audiovizuálních cen Trilobit 2019. Porotu si nejvíce získala třídílná dokumentární série, která je českou sondou do sovětské represivní mašinérie 'Čechoslováci v gulagu' režisérky Marty Novákové, jíž udělila hlavní cenu Trilobit 2019.
37 fotografií

Křišťálové sošky Trilobit 2019 si převzali noví laureáti

Volný čas
Ilustrační foto.
Beroun - Kauza ohledně skládky Lištice zaměstnává vedení města Berouna už roky. To současné nyní řeší její vyklizení. Sondy, které jsou podle vedení města nezbytné před případným vyklizením skládky, prý ale majitel pozemků odmítá. Kvůli přístupu na jeho pozemky i město vedlo s jejich majitelem spor, který byl odročen na neurčito.

Skládka Lištice: letitá kauza stále nekončí

Berounsko
V rakouských Alpách každoročně hrozí laviny.
Pod lavinou v jihorakouské zemi Korutany dnes zahynul 24letý Čech, který byl ve volném terénu na skialpinistické túře se svým otcem. Informovala o tom agentura APA. Podle mluvčího policie měli oba muži lavinové vybavení, cestou na hřeben v oblasti alpského štítu Ankogel (3246 m. n. m.) ale jednoho z nich v nezalesněné části kopce strhla masa sněhu. 

Mladý Čech zemřel pod lavinou na jihu Rakouska. Byl na túře s otcem

Svět
Na Měsíci vyklíčila semena bavlníku
Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Informoval o tom dnes Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozeného satelitu Země, jsou kromě jiného také biologické experimenty.  
8 fotografií

Na Měsíci vyklíčil bavlník. Jeho semena na něj dopravila čínská sonda

Věda a technika