ŠTÍTEK: kosmická sonda

Rekonstrukce zimního stadionu v Šumperku
Šumperk – Rozsáhlá oprava šumperského zimního stadionu je v plném proudu. Krytá hala se proměnila v jedno velké staveniště, na kterém nyní pracují dělníci s těžkou technikou. Z původní betonové desky už zbyly hromady suti, které v těchto dnech nákladní vozy vyvážejí na skládku. V místě původní ledové plochy vzniká hluboký kráter. Na ten pak přijde nový betonový povrch.
14 fotografií

Ze zimního stadionu se stalo obrovské staveniště. Podívejte se

Šumpersko
Ilustrační foto.
Praha - Zkoumat blesky vznikající nad mraky poletí francouzská vesmírná sonda Taranis vybavená českými přístroji. Jejich tvůrci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd umožní zájemcům, aby paměť těchto zařízení nesla jména lidí, případně vzkazy lidí pro „skřítky". Tak se totiž nazývají výboje vznikající na zlomky sekundy ve výškách 50 až 60 kilometrů nad zemským povrchem. Na dnešním setkání s novináři to uvedl vedoucí projektu Ondřej Santolík.

Lidé se mohou symbolicky účastnit vesmírné mise zkoumající blesky

Česko
Ilustrační foto.
Ivanovice na Hané – Je to už dvacet let, kdy se původní hanácké stavení přestavělo v Ivanovicích na Hané na první sociální byty. Dnes objekt trápí hlavně špatná střecha. Zatím přes ni nezatéká, ale ruce řemeslníků dům stojící v Tyršově ulici už nutně potřebuje. „Když se objekt na konci města stavěl, na střechu se použil lepený šindel. Jenže sklon střechy je nízký, a ta je kvůli špatně zvolené krytině v havarijním stavu," potvrdil starosta Vlastislav Drobílek.

Sociální byty v Ivanovicích se dočkají opravy střechy. Ta je v havarijním stavu

Vyškovsko
Světoznámý britský vědec Stephen Hawking.
New York - Ruský miliardář a mecenáš vědeckého výzkumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking dnes v New Yorku ohlásili revoluční projekt mezihvězdných cest sond, které budou schopny dosáhnout nejbližších hvězd během dvacetiletého letu. Předpokladem je, že zařízení poletí jednou pětinou rychlosti světla, což teoreticky umožňuje takzvané solární plachtění. Milner do výzkumu přislíbil vložit 100 milionů dolarů (takřka 2,4 miliardy korun).

Dostat se ke hvězdám. Milner a Hawking ohlásili projekt mezihvězdných letů sond

Svět
PODOBNÝ POHLED na stavební úpravy bečovského náměstí bude opět k vidění.
Bečov nad Teplou - V rámci připravované akce obnovy náměstí nechala v minulých týdnech radnice provést na náměstí průzkum archeologickými sondami. Vycházela tak z minulých zkušeností předchozích etap oprav této památkové zóny. Průzkum je již ukončen a nyní se čeká na oficiální nálezovou zprávu.

Sondy odhalily novou historii města

Karlovarsko
Minometný granát. Ilustrační foto
Praha - Rozruch zažívali ve čtvrtek na celní poště v Praze 5, kde celníci při kontrole zásilek objevili dva minometné granáty z druhé světové války. Historickou munici odhalil rentgen při kontrole balíčku odesílaného z České republiky do USA. Přivolaný pyrotechnik naštěstí odhalil, že nehrozilo žádné nebezpečí.

Na poště budily rozruch prázdné granáty

Nehody
Tereza Bartošová (Pia) s Michalem Stalmachem (Christian).
Inscenace Rodinná oslava je adaptací filmu z roku 1998, který získal řadu cen. Nevýhoda divadelního zpracování spočívá v nedostatku takových možností, jaké má film. Režisér se přesto snažil rozdíl překlenout, což se mu v podstatě podařilo. Výsledkem je dobře udělané představení o jedné honosné oslavě narozenin s nečekaným rozuzlením.

Mnohé prohřešky se nepromíjejí

Volný čas
Geologická sonda na staveništi v pražských Jinonicích připomínala munici.
Praha /FOTOGALERIE/ - Ohlášený nález dělostřeleckého granátu přivolal v úterý před desátou dopoledne na staveniště v pražských Jinonicích policisty včetně pyrotechnika i hasiče ze Smíchova, kteří přijeli zajistit asistenci. Podezřelý předmět odkryl bagr při zemních pracích na staveništi v Klikaté ulici.
6 fotografií

KRIMI MIX: Geologická sonda připomínala munici

Nehody
Ilustrační fotografie.
Třebíč - Chirurgické oddělení třebíčské nemocnice zavedlo moderních operační řešení křečových žil. Operují se pomocí radiofrekvenční sondy, která pracuje obdobně jako mikrovlnná trouba na základě vysokofrekvenčních elektromagnetických vln.

Léčba křečových žil je moderní a šetrná

Třebíčsko
Hra Cena facky aneb Gottwaldovy boty ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Česká televize bude první dva dubnové dny natáčet ve Slováckém divadle inscenaci Cena facky aneb Gottwaldovy boty. Stane se tak v rámci projektu Rok regionálních divadel. Více o něm prozradila dramaturgyně České televize Nora Obrtelová.

Nora Obrtelová: Cena facky bude dobře reprezentovat

Ostatní
Hra Cena facky aneb Gottwaldovy boty ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Česká televize bude první dva dubnové dny natáčet ve Slováckém divadle inscenaci Cena facky aneb Gottwaldovy boty. Stane se tak v rámci projektu Rok regionálních divadel. Více o něm prozradila dramaturgyně České televize Nora Obrtelová.

Nora Obrtelová: Cena facky bude dobře reprezentovat

Volný čas
Start kosmické rakety z Bajkonuru.
Bajkonur/Moskva - Výzkumné aparáty společné evropsko-ruské mise ExoMars se dnes úspěšně oddělily od nosných částí poté, co je raketa Proton-M po startu z kosmodromu Bajkonur vynesla na oběžnou dráhu. Informovala o tom večer na twitteru Evropská vesmírná agentura (ESA), jejíž společný projekt s ruským Roskosmosem je poprvé zaměřen nejen na průzkum Marsu, ale přímo na hledání případných stop života na jeho povrchu.

Z Bajkonuru odstartovala raketa k Marsu, má zkoumat stopy života

Svět
DO MĚSÍCE by měla být zchátralá tělocvična zbouraná.
Hodkovice nad Mohelkou - Zničená vnitřní konstrukce, střecha, kterou zatéká, neustále pod dohledem statika. Tak vypadá už několik let budova sportovní haly v Hodkovicích. Do tělocvičny je zákaz vstupu. Zastupitelé teď vybrali firmu, která provede demolici, jiná varianta není. „Rekonstrukce by byla za tak veliké náklady, že se to městu vůbec nevyplatí. Demolice je jediné možné řešení," uvedla už dříve místostarostka Helena Řezáčová.

Sportovní hala půjde k zemi, už brzy

Liberecko
Na brněnském veletrhu AMPER zaujme svou expozicí přední výrobce systémů pro měření výšky hladiny v ČR. Rozšiřování sortimentu a zkvalitňování služeb jde ve firmě Dinel ruku v ruce s rostoucí kvalitou a spolehlivostí samotných výrobků.

Jedinečné měření hladiny a průtoku má jméno Dinel

Reklama
SPECIÁLNÍ PRŮZKUMY na místě po bývalé porodnici proběhly v souvislosti s výstavbou nové budovy UJEP.
Klíše - Prostor po bývalé porodnici v kampusu ústecké univerzity (UJEP) znovu ožívá. Pracovníci společnosti K2H, jedné z nejlépe hodnocených společností v oblasti životního prostředí, tady provedli stavebně technické, geologické, hydrogeologické a radonové průzkumy.

Těžké stroje obklopily kampus

Ústecko
Ilustrační foto
Plzeň – Jarní start nižších fotbalových soutěží se neúprosně blíží a Deník opět přichází s oblíbenou přílohou, nazvanou Fotbalové jaro 2016, která vyjde ve čtvrtek 10. března. A co všechno čtenáři Deníku v příloze najdou?

V Deníku vyjde fotbalová příloha

Fotbal
Ilustrační foto.
Praha - Galerie Tančící dům v Praze připravuje na léto 2016 tematickou výstavu Retro, která bude sondou do 70. a 80. let v Československu. Výstava umístěná ve třech patrech Tančícího domu představí retro design a předměty z této doby. Galerie proto vyzývá k darování či zapůjčení dobových předmětů.

Galerie Tančící dům vyzývá ke sbírce předmětů ze 70. a 80. let

Ostatní
Ilustrační foto.
Praha - Galerie Tančící dům v Praze připravuje na léto 2016 tematickou výstavu Retro, která bude sondou do 70. a 80. let v Československu. Výstava umístěná ve třech patrech Tančícího domu představí retro design a předměty z této doby. Galerie proto vyzývá k darování či zapůjčení dobových předmětů.

Galerie Tančící dům vyzývá ke sbírce předmětů ze 70. a 80. let

Volný čas
 Pořizovací cena ultrazvuku je 1,5 milionu korun.
Třebíč - Nemocnice Třebíč zakoupila a do provozu uvedla celotělový ultrazvukový přístroj. Ten umožní výrazně kvalitnější zobrazení mapované oblasti, a zkvalitní tak práci radiologů i dalších lékařů. Pořizovací cena je 1,5 milionu korun, přičemž je tato částka složena z finančních darů od podporovatelů nemocnice. Největším podporovatelem je Nadace ČEZ, která věnovala 700 tisíc korun.

Nový celotělový ultrazvuk zkrátí dlouhé čekací doby

Třebíčsko
Ilustrační foto
Příbram – Na zážitek z promítání filmů ve 3D formátu si příbramští diváci ještě počkají. Plánovaná modernizace kina, díky které má být sledování filmů komfortnější, se opět posouvá kvůli statickému posudku. Podle průzkumu se riziková místa nachází pod hledištěm a promítací kabinou. Při bourání betonových schodů tak hrozí propadnutí podkladu.

Filmy ve 3D? Na ně si diváci příbramského kina počkají

Příbramsko
Požár střechy Národního muzea v Praze.
Praha - Likvidátoři pojišťovny Generali poprvé prohlédli za pomoci dronu následky požáru Národního muzea v Praze. Škody odhadli na deset milionů korun. Řekl to generální ředitel Generali Pavel Mencl. Příčina vzniku požáru, který poškodil střechu historické budovy muzea v pátek, se podle něj dále vyšetřuje.

Generali odhadla škodu v Národním muzeu na deset milionů korun

Požáry
STK Ivesur Mstišov Dubí
Teplicko - Pravidla se změnila a projít přes emisní měření až k technické kontrole je od Nového roku těžší. Na změny týkající se rozdílného posouzení závad vozidel při měření emisí v porovnání s dosavadní platností legislativy upozorňuje Profesní komora stanic technické kontroly.
9 fotografií

Řidiči, pozor! Emise zpřísnily

Teplicko
Ilustrační foto.
Pchjongjang/Tokio – Severní Korea navzdory mezinárodní kritice prý uspíšila termín vypuštění své kontroverzní rakety. Má se tak podle japonské a jihokorejské vlády nově stát mezi 7. a 24. únorem, přičemž Pchjongjang v minulých dnech uváděl termín 8. až 25. února. Uvedly to dnes agentury AP a Reuters.

Severní Korea uspíšila termín vypuštění kontroverzní rakety

Svět
Honzík Vacek z Brna si po pádu do bazénu těžce poranil mozek. Zůstal ve stavu vigilního kómatu. Pomoci se mu snaží i dva muži z Vyškovska.
Drnovice, Brno – Bylo mu dva a půl roku, když nešťastnou náhodou upadl do plaveckého bazénu a těžce si poranil mozek. Honzík z Brna, kterému jsou dnes čtyři roky, tak pouze leží ve stavu vigilního kómatu. Tedy je v bezvědomí, ale působí dojmem, že bdí. Navíc bojuje s poúrazovou epilepsií, má tracheotomii a sondu do bříška na podávání jídla. Jeho rodiče se o něj starají čtyřiadvacet hodin denně. Potřebují ale peníze na nákup speciální stravy do sondy, zdravotně rehabilitačních pomůcek a rehabilitaci.

Nemocnému chlapci pomůže koncert Honzíkova cesta. Konat se bude v Drnovicích

Volný čas
Nemocnice Třebíč.
Třebíč - V letošním roce bude Nemocnice Třebíč výrazně investovat do obnovy přístrojového vybavení. Novinky zkvalitní práci na operačních sálech i ve specializovaných ambulancích. V plánu investic jsou mobilní C rameno a ultrazvukové přístroje pro JIP interních oborů a celotělový pro radiodiagnostiku.

Nemocnice bude investovat do moderních přístrojů

Třebíčsko
Ilustrační foto
Praha - Čeští vědci po čtyřletém vývoji sestrojili model speciálního napájecího zdroje pro přístroj, který spolu s dalšími ponese kosmická sonda Juice. Ta má od roku 2022 při desetileté misi zkoumat Jupiterovy měsíce. Prototyp vytvořil vědecký tým pod vedením Jaroslava Laifra z Astronomického ústavu Akademie věd. "Po dokončení potřebné dokumentace pak na základě něj vybraná česká firma vytvoří samotný letový kus," sdělil Laifr.

Čeští vědci sestrojili zdroj pro satelit na misi na Jupiter

Česko
Intenzívní šetření, sondy pod povrchem a žádný výsledek. Po pondělním výbuchu plynu na brněnské třídě Kapitána Jaroše, kvůli kterému hasiči evakuovali víc než čtyři sta lidí, se plynaři pustili do vyšetřování události.
Brno /FOTOGALERIE/ – Požár elektroinstalace v podzemí, který se rozšířil na kabelové rozvody a uvolnil oxid uhelnatý, je pravděpodobnou příčinou pondělního výbuchu pod třídou Kapitána Jaroše v Brně. Brněnský deník Rovnost o tom informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. „Jde ale o pracovní verzi našeho vyšetřovatele. Vše ještě musíme konzultovat s plynaři a to potrvá několik dnů," podotkl.
8 fotografií

Příčina exploze? Nejspíš požár elektroinstalace, zjistili hasiči

Brněnsko
Intenzívní šetření, sondy pod povrchem a žádný výsledek. Po pondělním výbuchu plynu na brněnské třídě Kapitána Jaroše, kvůli kterému hasiči evakuovali víc než čtyři sta lidí, se plynaři pustili do vyšetřování události.
Brno /FOTOGALERIE/ – Požár elektroinstalace v podzemí, který se rozšířil na kabelové rozvody a uvolnil oxid uhelnatý, je pravděpodobnou příčinou pondělního výbuchu pod třídou Kapitána Jaroše v Brně. Brněnský deník Rovnost o tom informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. „Jde ale o pracovní verzi našeho vyšetřovatele. Vše ještě musíme konzultovat s plynaři a to potrvá několik dnů," podotkl.
8 fotografií

Příčina exploze v Brně? Zatím jsme bezradní, přiznávají plynaři

Jihomoravský kraj
Velitel zásahu Zdeněk Chvátal.
Brno /ROZHOVOR/ – Únik plynu z kanalizace, jeho nahromadění a následný výbuch. U gymnázia na třídě Kapitána Jaroše. S takovou představou se v pondělí kolem půl osmé ráno vydalo na místo nehody zasahovat osm jednotek hasičů spolu s velitelem Zdeňkem Chvátalem. „Po příjezdu na místo jsme zjistili, že jsou všechny kanály v oblasti vystřelené tlakem mimo obvyklou polohu. Hořelo v kanálech a taky jedno auto. Hasili jsme vše pěnou a postupně zjišťovali příčinu a únik plynu," popisuje velitel.

Přípojky pod Brnem mají desítky let, říká velitel zásahu z třídy Kapitána Jaroše

Požáry
Verdiho Rigoletto v Moravském divadle Olomouc
Olomouc - Tragické osudy dvorního šaška Rigoletta i jeho dcery Gildy představí během první letošní premiéry soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc. Jedna z nejslavnějších oper italského skladatele Giuseppe Verdiho okouzlí diváky jak vynikajícími pěveckými výkony účinkujících, tak originální scénou.
7 fotografií

Verdiho Rigoletto v Olomouci: originální scéna i neopren

Divadlo