ŠTÍTEK: Veolia Environnement

Jiří Lukeš (vlevo) kategoricky odmítl, že by ostravskému primátorovi Tomáši Macurovi nabídl úplatek.
„Tříminutový rozhovor, po kterém přišly tři roky pekla! A ještě s takovým výsledkem. Nic jsem přitom neudělal,“ kroutil hlavou dvaasedmdesátiletý někdejší poradce teplárenské společnosti Veolia Jiří Lukeš krátce poté, co si v těchto dnech u Krajského soudu v Ostravě vyslechl definitivní verdikt v údajné úplatkářské aféře.

Potvrzeno: poradce chtěl podle soudu uplatit primátora Macuru

Zločiny a soudy
Sportovci z příbramského spolku Fit senior se her již tradičně zúčastnili a přivezli si nejen spoustu krásných zážitků, ale také celou řadu medailových úspěchů.
Příbram - Recept na spokojené stárnutí možná spočívá ve sportu. Na konci května se v Praze podeváté uskutečnily Sportovní hry seniorů. Sportovci z příbramského spolku Fit senior se her již tradičně zúčastnili a přivezli si nejen spoustu krásných zážitků, ale také celou řadu medailových úspěchů. Čtyři medaile z celkových pěti vybojovali fit senioři v disciplíně nordic walking - závodu na 800 metrů.

Senioři přivezli zlaté medaile ze sportovních her

Ostatní sporty
Ilustrační foto
/ROZHOVOR/ Informuje, zkoumá, zjišťuje. A s tím, co dosud zjistil, není vůbec spokojený. Prostějovan Čeněk Svoboda se už před časem pustil do zjišťování, jak je to s cenou vody, co ji ovlivňuje a jak se na koncové ceně pro zákazníka projevuje vlastnictví či pronájem vodovodní sítě nadnárodní společnosti.

Okrádají nás na vodě, tvrdí Čeněk Svoboda. A žaluje radnici

Prostějovsko
Senioři pochodovali s holemi Kladnem jako zamlada, vděčí za to nadaci.
Kladno - To, že kladenští senioři nejsou žádní peciválové a zajímají se o zdravý životní styl i o to, jak si co nejdéle prodloužit kvalitu svého života, dokazuje akce, která se konala tento týden. Více než třicítka žen a mužů s rozesmátými obličeji si to štrádovala v Kladně ulicemi města se sportovními holemi v rukou, aby se od známého cvičitele Davida Hufa senioři něco zajímavého přiučili. Cíl byl na kladenském Sletišti, který je místem setkávání sportovců, obyvatel města mladých a v neposlední řadě dříve narozených.
13 fotografií

Senioři pochodovali s holemi Kladnem jako zamlada, vděčí za to nadaci

Kladensko
Ilustrační foto.
Ústecký kraj - Na jednání u kulatého stolu v Teplicích se sešlo vedení Severočeské vodárenské společnosti (SVS) a akcionáři, tedy zástupci měst a obcí ze severu Čech. Ti se zajímali o parametry fungování vodárenství od 1. ledna 2019, které projednají na valné hromadě 19. dubna.

Starostové se zajímali o nové fungování vodárenství

Z okolí
Ilustrační foto.
Ústecký kraj - Na jednání u kulatého stolu v Teplicích se sešlo vedení Severočeské vodárenské společnosti (SVS) a akcionáři, tedy zástupci měst a obcí ze severu Čech. Ti se zajímali o parametry fungování vodárenství od 1. ledna 2019, které projednají na valné hromadě 19. dubna.

Starostové se zajímali o nové fungování vodárenství

Z okolí
Rybářská alej je dnes místem poklidných procházek Přerovanů. Stromořadí ale v budoucnu prořídne kvůli stavbě protipovodňové zídky. Stromy se nyní kácejí také u centrálního tenisového kurtu, kde má vyrůst nová hala.
Na kácení stromů jsou lidé v Přerově obzvlášť citliví. Nejprve se museli smířit s tím, že kvůli stavbě protipovodňové zídky padly letité kaštany na nábřeží Edvarda Beneše, teď bezmocně přihlížejí likvidaci jehličnanů u centrálního tenisového kurtu. Další stromy padnou zřejmě už v příštím roce také ve vyhlášené Rybářské aleji u řeky Bečvy - kvůli stavbě protipovodňové zídky.
18 fotografií

Lidem vadí kácení stromů u tenisu, navíc je na řadě Rybářská alej

Přerovsko
Vodné. Ilustrační foto.
Magistrát má ještě letos získat zpět podíl ve strategickém podniku Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Dlouhodobě jej vlastní francouzský koncern Veolia, který zajišťuje zpracování a distribuci vody pro asi třetinu země. Podle dohody s Veolií o harmonogramu transakce nejdřív Praha získá zpátky 49 procent akcií PVK, za což by měla zaplatit maximálně dvě miliardy korun. 

Město chce kontrolovat vodu

Podnikání
Vodovod. Ilustrační foto.
Rada hl. města Prahy dnes schválila harmonogram odkupu akcií Pražských vodovodů a kanalizací. Praha by tak od Veolie měla získat až 49 procent Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., (PVK)  a měla by být podepsána opční dohoda o případném budoucím odkupu zbývajících akcií PVK, k němuž by mělo dojít v roce 2028. Dokumenty ke koupi části akcií by mělo hlavní město připravit do konce letošního června. V úterý o tom informoval pražský magistrát na svých stránkách. 

Hlavní město odkoupí část PVK od Veolie. Potřebné dokumenty připraví do léta

Podnikání
Ilustrační foto.
Sokolov – Městu Sokolov končí za dva roky koncesní smlouva s vodohospodáři. Již v těchto dnech vedení města tvrdí, že si poté budou chtít tuto službu provozovat sami jako město.

Město si chce s vodou hospodařit samo

Sokolovsko
Sobotní hrátky ve Vodním domě Hulice.
Hulice – Odehraje se křest nové knížky s tradičním sektem, nebo tentokrát poslouží obyčejná voda? A je nutné použitý výtisk publikace polévat, přičemž hrozí jeho poničení, či postačí, když si nad ním pozvaní hosté symbolicky přiťuknou a připijí? Co a jak organizátoři připravili, se ukáže 9. ledna odpoledne v kraji Želivky, téměř na břehu nádrže Švihov.

Unikátní knihu o vodě čeká křest. Ve Vodním domě

Benešovsko
Popelnice na tříděný odpad. Ilustrační foto.
Praha a skupina EHC, která patří Danielu Křetínskému, v polovině prosince dokončily výměnu akciových podílů v Pražských službách a Pražské teplárenské. Hlavní město prodalo asi 24 procent v Pražské teplárenské firmě  EP Infrastructure a od firmy AVE z holdingu EP Industries odkoupila 19,3 procenta Pražských služeb. Město ve firmě, která např. vlastní malešickou spalovnu, drží skoro stoprocentní podíl. Praha na transakci vydělala 1,6 miliardy.
5 fotografií

Praha dokončila výměnu akcií v Pražských službách a Pražské teplárenské

Podnikání
Ilustrační foto.
Kubík vody stojí ve Zlíně 86,71 koruny. V některých dalších částech republiky za něj lidé zaplatí i přes stovku, jinde za to mají naopak kubíky dva. Je tedy 87 korun přijatelná částka, nebo je to moc? Obyvatelé to vidí jednoznačně: podle nich je voda v regionu nepřiměřeně drahá. Označují ji dokonce za problém číslo jedna.
8 fotografií

Poslanci kauzu s vodou nevyřeší. Nemají prý jak

Zlínsko
Ilustrační foto.
Zákaz plýtvání vodou a omezování zavlažování. Kdo nemusí, ať zbytečně ani nenapouští bazén. Striktní nařízení platila přes celé léto v Lukovečku na Zlínsku, mimo jiné také v dalších obcích Zlínského kraje.

Sucho už Zlínsko nedrtí. Deště pomohly

Zlínsko