ŠTÍTEK: Leoš Janáček

Na oslavách narozenin Leoše Janáčka brňané poslouchali operu i studenty konzervatoře. Ti, kteří vydrželi déšť, si pak pochutnali na dortu.
Módní přehlídka nebo vystoupení operních pěvců. Příznivci umění si ve středu přišli na své při výročí slavného skladatele Leoše Janáčka. Sto sedmdesát let, které by známý skladatel měl, se rozhodli oslavit divadelníci z Janáčkova divadla v Brně. Volně přístupného programu se na piazzettě divadla mohli Brňané zdarma zúčastnit od deseti hodin dopoledne.
71 fotografií

Brňané oslavili sto sedmdesáté narozeniny Janáčka s hudbou, divadlem i dortem

Brněnsko
Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo předává ocenění Knihovnická K2 Markétě Kološové z Hukvald.
Knihovnice z Hukvald Markéta Kološová získala ocenění Knihovnická K2, které uděluje Moravskoslezský kraj. Společně s oceněnou slaví celá Obecní knihovna při Základní škole a Mateřské škole Leoše Janáčka Hukvaldy. Druhé místo míří do Ostravy, třetí do Petřvaldu.

Ocenění Knihovnická K2 putuje i do Ostravy

Ostravsko
Festival nového cirkusu Cirkulum, 7. června 2023.
Jak si užít nastávající víkend? Na Ostravsku můžete vyrazit na sportovní i kulturní a zábavné akce. V průmyslovém areálu Dolních Vítkovic se hraje světový plážový volejbal, Ostrava hostí i festival klasické hudby, obecní dobové slavnosti či artistická a cirkusová představení. Spoustu se toho ale děje i na jiných místech našeho kraje, více v tipech Deníku.
9 fotografií

Tipy na víkend: V Ostravě cirkusy, špičkový beachvolejbal a Leoš Janáček

Volný čas
Ivana Leberová (Emilia Marty) a Martin Valouch (Prus).
Kdo by chtěl žít 300 let a je dlouhý život pro člověka požehnáním nebo trestem? O tom ví své Emilia Marty, jejíž kouzlo chladné dokonalosti zasáhne každého, kdo ji pozná. Co se však za tím skrývá? Odpovědi na tyto i další otázky hledá hra Věc Makropulos ve Slezském divadle v Opavě.

Věc Makropulos: tajemství dlouhověkosti na opavské scéně

Opavsko
Česká i světová interpretační, pěvecká a baletní špička se představí letos od 30. května do 3. července na Mezinárodním hudebním festivalu (MHF) Leoše Janáčka, který je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby v České republice.
Česká i světová interpretační, pěvecká a baletní špička se představí letos od 30. května do 3. července na Mezinárodním hudebním festivalu (MHF) Leoše Janáčka, který je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby v České republice. Slavit se bude také výjimečný Rok české hudby s připomínkou dalších velikánů: Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.
4 fotografie

Festival Leoše Janáčka bude také poctou Smetanovi a Dvořákovi

Podnikání
Zleva umělecký šéf činohry Roman Vencl, umělecká šéfka souboru opery a operety Veronika Kos Loulová a ředitel divadla David Gerneš
Na pět premiérových činoher, tři opery, dva balety, operní site-specific projekt a novou pohádku se mohou v sezoně 2024/2025 těšit diváci Moravského divadla Olomouc. Soubor baletu nabídne Labutí jezero nebo Concerto Fantasy, činohra láká na tragikomedii Konečně jsi doma!, adaptaci filmu Chvilky, Kytici nebo drama Andělé mezi námi a opera například na La traviatu či Její pastorkyni.
3 fotografie

Koule, Labutí jezero i gigantický Verdi. Moravské divadlo chystá novinky

Olomoucko
Plzeňský Majáles v roce 2023
V Plzni se o víkendu uskuteční desátý Plzeňský festival stepu, který letos láká i na účast čvýcarského mistra světa Daniela Boraka, v pátek se při Monster Meetingu představí na ploché dráze kromě dalších Dymytry s novým zpěvákem Noidem Bártou, o den později na stejném místě vyvrcholí Plzeňský Majáles. Milovníci turistiky mohou vyrazit na pochod do Starého Plzence, koná se výstava železničních modelů, na koncert mohou zajít příznivci klasiky šansonů či undergroundu.

Tipy na víkend: Jubilejní festival stepu, Monster Meeting a Majáles

Volný čas