ŠTÍTEK: média

Člen pátrací skupiny policie Zlínského kraje Marian Valko.
ROZHOVOR/ Ročně pátrají policisté na Zlínsku po zhruba 150 osobách. Po dětech, seniorech, lidech, kteří vyhrožují sebevraždami, ale i po osobách, které jsou v hledáčku policie kvůli spáchání trestného činu.

Mrtvého identifikovali až díky lebce

Zločiny a soudy
Opřel se do toho.
ZABRAL! Franz Müllner (48) ze Salcburku táhl na letišti Hörsching v Linci jen silou svých svalů 30 metrů dlouhý Hercules C-120 o váze 43 tun přes deset metrů daleko. Dokázal to i značně unaven předchozími čtyřmi neúspěšnými pokusy. Müllner má za sebou v bilanci svých 28 světových rekordů ještě vyšší číslo – před čtyřmi roky roztáhl 150 tun těžký Boeing 777, napsaly OÖN.

Nemluvte se "zlými" médii, radí u sousedů vnitro!

Z okolí
Ilustrační foto.
Čeští středoškoláci mají potíže s porozuměním zprávám a neumí je kriticky hodnotit. Zhruba polovina studentů středních škol nepozná rozdíl mezi komerčním a zpravodajským sdělením. Vyplývá to z výzkumu, který pro vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni udělala agentura Median. O něm dnes informovala mediální koordinátorka programu Táňa Abrhámová. Výsledky průzkumu mimo jiné ukázaly, že takzvaná mediální gramotnost ovlivňuje to, jak lidé vnímají novináře.

Průzkum: Středoškoláci neumí rozlišovat fakta a dezinformace

Česko
Tajfun Jebi zasáhl Japonsko
Japonsko se potýká s nejsilnějším tajfunem posledního čtvrtstoletí. Úřady evakuovaly více než milion obyvatel, zrušeny jsou stovky letů a většina trajektů zůstává v přístavech. Meteorologové varují, že by bouře mohla způsobit záplavy a sesuvy půdy. Místní média již zveřejnila první tragická čísla. Řádění přírodních živlů stálo životy šest Japonců a další desítky utrpěly zranění.
5 fotografií

Jebi má první oběti. Nejsilnější tajfun za 25 let zabil v Japonsku šest lidí

Svět
Ivan Hoffman
Klasikou, kdy zloděj křičí chyťte zloděje, je nynější lobbing Pirátů za „svobodu internetu“. Za svobodu považují parazitování internetu na médiích, ze kterých vyhledávače bez ohledu na autorská práva přebírají zprávy, aby si jejich publikováním zvýšily sledovanost a tím i zisk z reklamy. 

Den Ivana Hoffmana: Svoboda podle Piráta

Hoffmanův deník
Mark Zuckerberg na půdě Evropského parlamentu
Více než stovka předních žurnalistů ze 27 zemí Evropy se připojlia ke společné výzvě poslancům Evropského parlamentu. Žádají, aby politici schválili plné znění nové směrnice o autorském právu, která by donutila společnosti jako je Facebook nebo Google platit za sdílení obsahu. Parlament se bude směrnicí zabývat v polovině září. Informaci zveřejnila agentura AFP. 
7 fotografií

Chceme větší ochranu. Evropští novináři volají po reformě autorského práva

Svět
Trenér Josef Jandač na české střídačce.
Výraznější rozdíl si lze představit jen stěží. Na jedné straně Praha. Historické město nad Vltavou, vyzdobené nesčetnými památkami na tisíciletou minulost. Na straně druhé Magnitogorsk. Obří průmyslový komplex na Uralu, šerý dědic stalinistické vášně pro industrializaci. Hokejový trenér Josef Jandač si po letech působení ve Spartě a české reprezentaci zvyká na zcela odlišné kulisy.
6 fotografií

Nezdar se nepřipouští. Jandač čelí ruské výzvě

Hokej
Útok na pařížském předměstí Trappes
/VIDEO/ Dva lidi zabil, jednoho těžce zranil. K útoku Kamela Salhiho, který na předměstí Paříže napadl trojici osob, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Podle francouzských médií však šlo spíše o důsledek rodinného sporu. Muž podle svědků vykřikoval muslimskou frázi „Alláhu Akbar“ (Alláh je veliký). Policie útočníka zastřelila. Informaci zveřejnil britský deník Mirror.
13 fotografií

Útočník nedaleko Paříže ubodal svou sestru a matku. Křičel Alláhu Akbar

Svět
Předseda senátu Milan Štěch přišel uctít k Českému rozhlasu památku padlých v srpnu 1968.
Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v souvislosti s 50. výročím srpna 1968 zdůraznil roli veřejnoprávních médií pro objektivní informování občanů. Pokusy o diskreditaci České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře jsou nepřijatelné, řekl Štěch při dnešní pietě za oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy před budovou Českého rozhlasu.
29 fotografií

Štěch při pietě: Pokusy o diskreditaci Rozhlasu či ČT jsou nepřijatelné

Česko
Letní žurnalistická škola v Havlíčkově Brodě. Ilustrační foto.
Havlíčkův Brod – Do Havlíčkova Brodu se po roce opět sjedou mladí lidé se společným zájmem o média, kulturu, historii a společnost střední Evropy. Začíná zde již 14. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského, který přinese týden plný zajímavých přednášek a besed i pro veřejnost. Hostem Letní žurnalistické školy letos bude například spisovatel Michael Viewegh, historik Jan Urban nebo redaktor Martin Veselovský.

Letní žurnalistická škola láká na zajímavá témata i známá jména

Havlíčkobrodsko
Iniciativa proti cílenému podkopávání médií.
Téměř 350 redakcí světových médií dnes spustilo iniciativu za svobodu tisku. Vydaly úvodníky, ve kterých se ohrazují proti rétorice amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se snaží cíleně podkopávat jejich důvěryhodnost. Kampaň svolal list Boston Globe v reakci na Trumpovo prohlášení, že proti němu redakce vedou „špinavou válku“. Na stranu amerických médií se postavil i Senát.
6 fotografií

Spojené redakce. Na 350 médií se ohradilo proti Trumpovým útokům

Svět
Alex Jones, zakladatel a provozovatel konspiračního webu Infowars
Televizní stanice CNN začala přezkoumávat tweety amerického konspirátora Alexe Jonese. Tomu v pondělí zrušila účet většina velkých provozovatelů sociálních sítí i médií (Facebook, Apple, Youtube, Spotify a další). Twitter to odmítl s tím, že Jones neporušil jeho interní pravidla. CNN nyní na základě své rešerše tvrdí, že Jonesovy tweety pravidla Twitteru porušují. Firma však trvá na svém stanovisku.
6 fotografií

Alex Jones podle CNN porušuje pravidla Twitteru, ten však odmítá zrušit mu účet

Svět
Tomáš Klus
Zpěvák Tomáš Klus nebude účinkovat na akcích, které jsou financované z peněz premiéra Andreje Babiše a jeho firem a neobjeví se ani v jím vlastněných médiích. K bojkotu, o kterém Klus minulý týden informoval na svém Instagramu, se nyní připojili i další umělci, mezi kterými nechybí herec a zpěvák Jiří Macháček, zpěvák Matěj Ruppert nebo herečka Iva Pazderková.
12 fotografií

Zpěvák Klus nebojuje sám. K bojkotu Babiše se připojili Macháček i Pazderková

Hudba
Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Americký prezident Donald Trump se v posledních týdnech snaží změnit světový pořádek, hodnotí vystoupení Trumpa list Politico. Podle něj je včerejší summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem třeba posuzovat v kontextu událostí posledních měsíců. Podle časopisu Time zase ostřílený obchodník z New Yorku zvyklý ostře vyjednávat vypadal před Putinem jako slaboch.
8 fotografií

Slaboch, který mění světový řád, hodnotí média Trumpovo vystoupení

Svět
Luis Urzua (na snímku s dalším zachráněným chilským horníkem Rolandem Gonzalesem) varuje thajské chlapce před mediálním cirkusem
"Kluci, držte se u svých rodin. Nenechte si poplést hlavy tím, že vám budou nabízet peníze. Své příběhy vyprávějte až poté, co budete připraveni," vzkázal dvanácti zachráněným chlapcům, vyproštěným z thajské jeskyně, bývalý chilský horník Luis Urzua. Sám patří mezi 33 horníků, kteří se před osmi lety ocitly v ohnisku světových médií poté, co je na 69 dnů uvěznil zával v dole.
20 fotografií

Pozor na náhlou slávu, varují zachráněné thajské chlapce chilští horníci

Svět
Ministryně spravedlnosti Taťána Malá a premiér Andrej Babiš
Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) nemá ve vládě co dělat, když postavila své vzdělání na kopírování práce jiných. V tiskové zprávě to v úterý uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Média minulý týden informovala, že experti objevili opsané pasáže v diplomové práci Malé na soukromé vysoké škole v Bratislavě. Tento týden média upozornila, že opsané pasáže jsou i v diplomové práci Malé z brněnské Mendelovy univerzity.
5 fotografií

ODS požaduje okamžitý vyhazov pro Malou. Plagiátoři do vlády nepatří

Česko
Primář Neuner se sestrou Gabrielou Radlerovou
Linec - V Zemské nemocnici ve Freistadtu se loni narodilo 516 dětí, o 5,74 procenta víc než předloni, napsal Volksblatt. Letošní nárůst by mohl být podle primáře Petera Neunera obdobně vysoký – v prvním čtvrtletí pomohli na svět dokonce o deset procent více maličkým.

Porodů u sousedů přibylo s dálnicí

Z okolí
Směrnice o autorských právech na digitálním trhu přijatá ve středu právním výborem europarlamentu má omezit dominanci technologických firem jako je Facebook nebo Google, předejít pomocí „daně z odkazu“ dosavadní praxi, aby mohly přebírat obsah a neplatit za to.  Je to dobrá zpráva pro všechny čtenáře i tvůrce tradičních médií, novin, časopisů i internetových stránek.
7 fotografií

Pohledem Tomáše Skřivánka: Proč mají Google a Facebook platit

Komentáře
Americký prezident Donald Trump
/VIDEO/ Severokorejská státní média zveřejnila ve čtvrtek video ze zákulisí summitu v Singapuru, ve kterém americký prezident Donald Trump salutuje tříhvězdičkovému generálovi, kterého mu Kim Čong-un představil. Americký prezident si za tento krok vysloužil kritiku některých amerických médií a svých politických oponentů. Podle Bílého domu šlo však o běžnou slušnost. Informovala o tom agentura AP.
9 fotografií

Trump čelí kritice. Na summitu salutoval severokorejskému generálovi

Svět