ŠTÍTEK: média

Případ vražd u Bodomského jezera byl srovnáván s vraždou sedmnáctileté finské dívky Kyllikki Saariové, k níž došlo v roce 1953. Ani tento zločin nebyl nikdy vyřešen. Na snímku stojí Kyllikki vpravo.
Jde o jeden z nejtajemnějších případů finské kriminalistiky. V květnu před 70 lety někdo zavraždil sedmnáctiletou Auli Kyllikki Saariovou. Tělo dívky se našlo až o několik měsíců později pohřbené v bažinách. Vraha se dosud nepovedlo vypátrat. Mezi hlavními podezřelými byl i bývalý nacista a zřejmě agent KGB, který se navíc podobal pachateli brutálních a dosud nevyřešených vražd studentů u Bodomského jezera. 

Případ dívky pohřbené v bažinách děsí Finsko dodnes. Podezřelým byl i agent KGB

Svět
Britský tisk píše o skandálu prince Andrewa.
O krizi v královském paláci píší dnes na titulních stranách britská média v reakci na středeční oznámení prince Andrewa, že "na dohlednou dobu" nebude vykonávat své veřejné povinnosti. Podle britských listů aféra kolem vévody z Yorku a jeho styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem "těžce poškodila" obraz britské královské rodiny. O Andrewovi píší noviny mimo jiné jako o "vyděděnci".

Královský vyděděnec. Odchod prince Andrewa do ústraní je definitivní, píše tisk

Svět
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
Jestliže středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) svěřila auto poskytnuté krajským úřadem svému manželovi, který byl mimo jiné vyfotografován, jak superbem kraje jede do práce v benešovském kadeřnictví (což loni v srpnu vyvolalo značný ohlas v médiích i rozruch na politické scéně, vedoucí k tomu, že hejtmanka auto vrátila), bylo to z pohledu paragrafů v pořádku. V pondělí na to upozornil radní a předseda zastupitelů klubu ANO v krajském zastupitelstvu Martin Herman.
6 fotografií

Případ řízení krajského auta manželem hejtmanky prý policie odložila

Česko
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
Jestliže středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) svěřila auto poskytnuté krajským úřadem svému manželovi, který byl mimo jiné vyfotografován, jak superbem kraje jede do práce v benešovském kadeřnictví (což loni v srpnu vyvolalo značný ohlas v médiích i rozruch na politické scéně, vedoucí k tomu, že hejtmanka auto vrátila), bylo to z pohledu paragrafů v pořádku. V pondělí na to upozornil radní a předseda zastupitelů klubu ANO v krajském zastupitelstvu Martin Herman.
6 fotografií

Případ řízení krajského auta manželem hejtmanky prý policie odložila

Z okolí
Radka Matesová Marková - Den otevřených dveří v České tiskové kanceláři (ČTK).
Bezmála 800 lidí se v sobotu přišlo podívat do pražského sídla České tiskové kanceláře na Den otevřených dveří. Národní tisková agentura se otevřela veřejnosti teprve podruhé ve své více než stoleté historii. Akce se konala v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce, která znamenala zásadní zlom i pro fungování ČTK. Agentura byla v té době státní, nyní je médiem veřejnoprávním.

Podruhé za více než sto let. ČTK v sobotu uspořádala Den otevřených dveří

Praha
Jihočeská pravda.
Události z listopadu před 30 lety zná celý svět. V Praze stály davy obyčejných lidí proti vyzbrojeným policistům, amatérské záběry z protivládních demonstrací putovaly do všech stran, ale tisk mlčel. Cenzura a vliv jediné mocenské struktury na média byly vidět víc než kdy jindy.

Co psala Jihočeská pravda

Strakonicko
Demonstrace proti Andreji Babišovi na Letné 16. listopadu 2019.
/CELÝ PŘENOS Z DEMONSTRACE, FOTOGALERIE/ Na pražské Letné se od 14.00 hodin uskutečnila velká protivládní demonstrace. Policie odhadla ve 14.45 počet lidí na 200 tisíc s tím, že další ještě přicházejí. Na konci odhad upravila na čtvrt milionu. Milion chvilek v závěru uvedl, že počet demonstrantů byl 300 tisíc. Organizátoři vyzvali premiéra Andreje Babiše, aby se do konce roku zbavil podnikatelských aktivit a médií a odvolal ministryni Marii Benešovou, nebo z funkce odstoupil. Představili také novou podpisovou výzvu.
51 fotografií

Zbavte se Agrofertu, nebo odstupte. Proti Babišovi demonstrovaly statisíce lidí

Praha
Demonstrace proti Andreji Babišovi na Letné 16. listopadu 2019.
/CELÝ PŘENOS Z DEMONSTRACE, FOTOGALERIE/ Na pražské Letné se v sobotu od 14:00 hodin uskutečnila velká protivládní demonstrace. Podle odhadů policie dorazilo nejméně 200 tisíc lidí, podle organizátorů jich bylo 300 tisíc. Milion chvilek vyzval premiéra Andreje Babiše, aby se do konce roku zbavil podnikatelských aktivit a médiií a odvolal ministryni Marii Benešovou, nebo z funkce odstoupil. Představil také novou podpisovou výzvu.
51 fotografií

Zbavte se Agrofertu, nebo odstupte. Proti Babišovi demonstrovaly statisíce lidí

Česko
Svazky klíčů v barvě trikolory z Rychnova nad Kněžnou jako symbol 30. výročí sametové revoluce.
Zvonění klíčů znělo v listopadu 1989 náměstími desítek měst po celé republice. Staly jedním ze symbolů sametové revoluce, který se zrodil v rychnovské továrně FAB. A v Rychnově nad Kněžnou vznikla po třiceti letech i speciální edice tří klíčů v barvě trikolory jako připomínka kulatého výročí tehdejších událostí.
17 fotografií

FOTO: Klíče z Rychnova po 30 letech opět zazvoní v Praze

Rychnovsko
Britský premiér Boris Johnson
Londýn před britskými parlamentními volbami vypsanými na druhý prosincový týden nenominuje svého kandidáta do nové Evropské komise. Podle webu Politico či agentury AFP to ve středu večer britská vláda dopisem oznámila příští šéfce EK Ursule von der Leyenové. Britskou účastí v komisi přitom vlády zemí Evropské unie podmínily nedávno schválený odklad brexitu do konce ledna.
8 fotografií

Británie nenavrhne svého kandidáta do Komise. Podle podmínek odkladu ale musí

Evropa pro Čechy
Výbuch v Gaze po útoku izraelské rakety.
S odvoláním na mluvčího palestinské skupiny o tom informovala agentura AP. Izrael informaci zatím nepotvrdil. Podle médií příměří začalo platit v 5:30 místního času (4:30 SEČ). Několik hodin před tím zahynulo při izraelském útoku na Pásmo Gazy šest lidí. Bilance útoků proti radikálům v Pásmu Gazy, které Izrael zahájil v úterý, tak stoupla na 32 mrtvých a téměř sto zraněných.

Konec útoků? Izrael se dohodl s Palestinci na příměří v Pásmu Gazy

Svět
Ilustrační foto.
/ANKETA/ Jindřichohradecké Muzeum fotografie a moderních obrazových médií (MF MOM) funguje ve své dnešní podobě od roku 2011. Původně jako Národní muzeum fotografie vzniklo roku 2002. Od té doby urazila instituce pod rukama dvou ředitelů, nejprve Miloslava Paulíka a později Evy Florové, dlouhou cestu. Nyní stojí před dalším rozcestím.

KOMENTÁŘ ADAMA HUDCE: Přichází změny?

Jindřichohradecko
Ilustrační foto
Některá média bez ověření šíří informace opozičního zastupitele Michaela Pánka (ODS), které se nezakládají na pravdě; jsou prokazatelně lživé a účelové. To je drsné tvrzení z tiskové zprávy, kterou v úterý vydal středočeský krajský úřad. A nešetří ani další zástupce opozice. „Informace v podobě přebraných tiskových zpráv či článků se objevují dokonce i na facebookových stránkách některých středočeských krajských zastupitelů,“ uvádí tisková zpráva, již médiím odpoledne rozeslala Helena Frintová z kanceláře hejtmanky.

Posudky opozičníka nemají pravdu, odmítá hejtmanství kritiku silničářů

Z okolí
Protivládní shromáždění v Hongkongu. Na snímku policejní složky zasahují proti demonstrantům.
Dva lidé jsou v nemocnici v kritickém stavu po nepokojích, které v noci na dnešek pokračovaly v Hongkongu. Jedním z nich je 21letý demonstrant, jejž postřelil policista ve východní části ostrova. Dalším je muž, kterého zapálil blíže neupřesněný útočník poté, co se na ulici dostal do politického sporu se skupinou mladých lidí, napsala agentura AP.

Policie v Hongkongu střílela na demonstranty. Dva lidé jsou v kritickém stavu

Svět
Sametová revoluce - Jak to vypuklo. Založení Občanského fóra. 19. listopad
Ze zpětného pohledu se zdá, že vítězství listopadové revoluce bylo jisté. Jakmile se jednou zaplnilo Václavské náměstí v Praze, už je nic nemohlo zvrátit. Celá ruská (sovětská) říše se zhroutila. Jak by mohl v Československu přežít Jakeš? Z pohledu těch, kdo prožívali demonstrace, to tak nebylo. Tu se mluvilo o tom, že přijede armáda, jindy se roznesla fáma, že milicionáři dostali zbraně s „ostrými“.
23 fotografií

Za oponou revoluce: prvními vůdci byli studenti, spanilé jízdy nahrazovaly média

Jak vidí Češi listopad 89
Elektronická evidence tržeb (EET), vytištěná účtenka. Ilustrační snímek
Ministerstvo financí mění pravidla účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET). Od prosince bude moci jeden hráč zaregistrovat do loterie maximálně 500 účtenek měsíčně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podepsala dodatek ke smlouvě s provozovatelem účtenkové losovací hry. Řekla to dnes na tiskové konferenci k národní konferenci o hazardním hraní. Některá média před nedávnem informovala o tom, že jeden hráč za měsíc zaregistroval přes 11 tisíc účtenek a účtenkovku mohli ovládnout profesionální hráči.
28 fotografií

Pravidla účtenkové loterie se změní. Existuje podezření, že není regulérní

Ekonomika
Ilustrační foto
Česku se raději vyhněte, nebo skončíte ve vězení. Zhruba takto se před čtyřmi lety varovali přes různé mobilní aplikace či Facebook uprchlíci jdoucí do Evropy. Sociální sítě ovšem využívají čím dál častěji i státní a mezinárodní orgány, aby sledovaly, kdy a odkud přijdou nové migrační vlny.
9 fotografií

Kudy půjdou příště? EU sleduje migranty přes web

Svět
Drakiáda na Vysoké.
/FOTOGALERIE/ Přesto, že metrologové předpovídali větrný víkend a média přinášela v sobotu 2. listopadu informace o škodách způsobených silným větrem, druhý den jakoby někdo mávnul kouzelným proutkem. A tak se padesátka závodníků, která přišla na pátý ročník drakiády na kopci Vysoká u Kutné Hory, musela poprat s absolutním bezvětřím. Kdo s drakem neběhal tak zkrátka nelétal.
50 fotografií

OBRAZEM: Bezvětří pokazilo drakiádu na Vysoké

Kutnohorsko
Logo společnosti Google
Americká internetová společnost Google koupí za 2,1 miliardy dolarů (asi 48 miliard korun) výrobce chytrých hodinek a náramků Fitbit. Hodlá tak vstoupit na rychle rostoucí trh nositelné elektroniky (wearables). Fitbit dnes potvrdil dřívější informace médií, že od dceřiné společnosti amerického Alphabetu obdržel nabídku k převzetí. Ta jej hodnotí o 19 procent výše, než za kolik se prodávaly jeho akcie v závěru čtvrtečního obchodování na burze.

Google se chystá na trh s nositelnou elektronikou. Kupuje výrobce náramků Fitbit

Ekonomika
Meghan Markle
Desítky britských poslankyň v úterý podpořily manželku prince Harryho Meghan Markleovou v souvislosti se způsobem, jakým o ní a o její rodině informují některá britská média. V dopise, který vévodkyni ze Sussexu poslaly, se ohradily proti "hnusným a zavádějícím" zprávám, jež prý mnohdy mají "staromódní a koloniální podtóny". Solidaritu takto vyjádřilo 72 členek parlamentu z celého politického spektra.
35 fotografií

Hnusné a zavádějící zprávy. Britské poslankyně podpořily vévodkyni Meghan

Společnost
Ilustrační foto
Nové podmínky při nákupu energií, konkrétně elektřiny a plynu, bude mít Benešov. Městu končí dvouletá smlouva o nákupu strategických médií sjednaná s Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Nově bude nakupovat energie na Komoditní burze Praha. „Od ní jsme dostali nabídku,“ potvrdil místostarosta Roman Tichovský.

Benešov mění burzu, energie tentokrát koupí v Praze

Benešovsko
Šéf labouristů Jeremy Corbyn.
Británie zřejmě směřuje k prosincovým předčasným volbám poté, co podporu tomuto kurzu vyjádřil lídr hlavní opoziční strany Jeremy Corbyn. Labouristický předák po schůzi svého stínového kabinetu uvedl, že dojednání tříměsíčního odkladu britského odchodu z EU splnilo jeho podmínku ohledně eliminace rizika brexitu bez dohody. Britská vláda dnes poslancům předkládá návrh zákona, který by umožnil uspořádat volby 12. prosince.  
0 fotografií

K brexitu bez dohody nedojde. Labouristé podpoří předčasné volby

Evropa pro Čechy
Majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner
Plánované převzetí společnosti Central European Media Enterprises (CME) včetně televize Nova investiční skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může být podle mediálních analytiků veden i snahou získat vliv v mediálním prostoru. Očekávají, že Nova omezí vysílání bezplatných kanálů. Nadační fond nezávislé žurnalistiky se obává dalšího podkopání důvěry v nezávislost médií. Podle německého listu Handelsblatt se Kellner stane "televizním králem východní Evropy".
9 fotografií

Kellner se stane televizním králem východní Evropy, píše německý list

Ekonomika
Policie eskortuje kamion, ve kterém bylo v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019).
Řidič kamionu, v němž se ve středu na jihovýchodě Anglie našlo 39 mrtvých, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom dnes soud v anglickém městě Chelmsford. Další soudní řízení se zadrženým se bude konat 25. listopadu před soudem v Londýně, informovala BBC. Státní příslušnost mrtvých z kamionu zatím není potvrzena. Britská média dříve informovala, že jde o Číňany, nyní Británie v této záležitosti komunikuje s úřady ve Vietnamu.
5 fotografií

Řidič kamionu, v němž našli v Anglii 39 mrtvých, zůstává ve vazbě

Svět
Protivládní shromáždění v Hongkongu 27. října 2019. Na snímku policejní složky zasahují proti demonstrantům
S nasazením slzného plynu a vodního děla rozehnala dnes policie v Hongkongu další protivládní demonstraci. Několik tisíc lidí tentokrát kritizovalo především nadměrné násilí, jež podle nich policisté uplatňují proti účastníků již několik měsíců trvajících demonstrací. I dnes se někteří protestující podle médií uchýlili k násilnostem, včetně vrhání zápalných lahví na strážce pořádku.

Lidé v Hongkongu protestovali proti násilí. Policie je rozehnala slzným plynem

Svět
Americký prezident Donald Trump
Donald Trump potvrdil dnešní zprávy médií, že v Sýrii byl zabit vůdce teroristické organizace Islámský stát. Na mimořádné tiskové konferenci v Bílém domě americký prezident řekl, že abú Bakr Bagdádí byl zlikvidován minulou noc při akci vedené americkými silami. Identitu Bagdádího podle Trumpa potvrdily následné testy. Islámský stát dosud na zprávy o smrti svého předáka nereagoval.

Vůdce islamistů Bagdádí je po smrti, oznámil Trump. Zemřel při vojenské operaci

Svět
Policista v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie u kamionu, ve kterém bylo nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019)
Jedenáct z 39 lidských těl nalezených v kamionu na jihovýchodě Anglie nechala policie převézt k pitvě, která má určit příčinu smrti. Policie dnes postupně oznámila, že kvůli podezření z pašování lidí a ze zabití v souvislosti se středečním nálezem zadržela další tři osoby - muže a ženu ve věku 38 let a 48letého muže. Už od středy je přitom ve vazbě pětadvacetiletý řidič kamionu ze Severního Irska. Ve čtvrtek policisté uvedli, že mrtvými jsou čínští občané, čínské velvyslanectví v Londýně to ale zatím nepotvrdilo. Nově se spekuluje, že mezi oběťmi jsou i Vietnamci. Britská policie odmítla o identitě mrtvých hovořit, chce vyčkat na identifikaci.
5 fotografií

Těla nalezená v kamionu byla převezena na pitvu. Britská policie znovu zatýkala

Svět
Zdravotní sestra Věra Marešová hovoří s novináři, poté co ji Vrchní soud v Praze 26. července 2016 pravomocně zprostil viny z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku
Mediální dům Czech News Center (CNC), který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 900 tisíc korun za to, že v článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Kvůli nerespektování presumpce neviny Marešová žaluje i další vydavatelství, celkem se domáhá zhruba 35 milionů korun. Po CNC požadovala 4,8 milionu korun.
20 fotografií

Vydavatelství CNC musí zdravotní sestře Marešové zaplatit 900 tisíc

Česko
Facebook - Ilustrační foto
Lidské podvědomí neumí myslet v záporu. Jakmile tam jednou něco dostaneme, máme to tam uloženo. Veřejné mínění tak není ničím jiným, než zrcadlovým obrazem toho, co se píše v dostatečně velkém počtu médií. Rozhoduje četnost, s níž se o dané věci či o daném politikovi informuje, nikoli správnost informací. A to je zneužitelné, varoval na konferenci Forum Media analytik František Vrabel. K šíření dezinformací a jednostranné propagandě může podle Vrabela sloužit například demokratické prostředí internetu.
6 fotografií

Jak se tvoří veřejné mínění? Pozor na Facebook i dezinformační weby

Česko
Britský premiér Boris Johnson na schůzi parlamentu
Britská vláda je podle tamních médií rozdělena otázce dalšího postupu na cestě k brexitu. Zatímco část ministrů si přeje uspořádat před Vánocemi předčasné volby, druhá plánuje zajistit schválení prováděcího zákona v parlamentu, napsal zpravodajský web BBC. Další zdroj z kabinetu premiéra Borise Johnsona ale zprávy v médiích o sporech uvnitř vlády odmítl. Do odchodu Británie z Evropské unie, který schválili v roce 2016 voliči v referendu, zbývá už jen týden. Stále pravděpodobnější je nyní další odklad.

Brexit, nebo volby? Britská vláda je rozdělená, píší tamní média

Evropa pro Čechy
Policisté zasahují v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie u kamionu, ve kterém bylo nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019).
 Třicet devět mrtvých, kteří se ve středu našli v návěsu nákladního vozu v průmyslové zóně na jihovýchodě Anglie, byli čínští občané. V prohlášení o tom dnes informovala britská policie s tím, že mezi oběťmi bylo 31 mužů a osm žen. Také čínské ministerstvo zahraniční podle státního deníku Global Times potvrdilo, že mrtví jsou z Číny. Britští policisté zároveň podnikli tři domovní prohlídky v Severním Irsku, odkud pochází 25letý řidič kamionu. Muž zůstává ve vazbě, čelí obvinění z vraždy.
5 fotografií

Mrtví nalezení na jihovýchodě Anglie byli Číňané. V kamionu nejspíše umrzli

Svět
Vlajky Evropské unie před sídlem EU v Bruselu
Po úterním hlasování britské Dolní sněmovně se odchod Británie z Evropské unie ocitl "v očistci", plány premiéra Borise Johnsona poslanci roztrhali "na cucky". Tak dnes popisují vývoj kolem brexitu britská média. Předseda Evropské rady Donald Tusk mezitím doporučil lídrům zemí EU aby podpořili další odklad brexitu. K tomu by podle současného termínu mělo dojít již 31. října.

Další zpoždění brexitu? Tusk doporučil evropským lídrům, aby odklad podpořili

Evropa pro Čechy
Demonstranti s deštníky v britských barvách a s vlajkami EU a USA před budovou parlamentu v Londýně 22. října 2019
Britský premiér Boris Johnson pozastavil projednávání prováděcího zákona k brexitové dohodě. Udělal to poté, co utrpěl porážku v Dolní sněmovně, kde poslanci odmítli vládní harmonogram pro schvalování tohoto obsáhlého dokumentu předpokládající, že vše se stihne za pouhé tři dny. Johnson po své další parlamentní prohře doplnil, že vláda nyní musí zrychlit přípravy na možnost brexitu bez dohody. Do nyní platného data odchodu Británie z Evropské unie, o němž už roku 2016 rozhodli voliči v referendu, zbývá devět dní.

Poslanci odmítli harmonogram zákona o brexitu. Johnson projednávání zastavil

Evropa pro Čechy
Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek
Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow zablokoval nový pokus vlády předložit dnes poslancům ke schválení dohodu o brexitu. Vláda podle něj navrhovala v zásadě stejné usnesení jako v sobotu, přičemž se nezměnily vnější okolnosti, nové projednávání této otázky by tudíž porušovalo procedurální pravidla. Podle Bercowa nicméně kabinet premiéra Borise Johnsona může předložit zákon o ratifikaci podmínek odchodu z Evropské unie.
14 fotografií

Hlasovat se nebude. Předseda britského parlamentu zablokoval projednání brexitu

Evropa pro Čechy
Princové William a Harry
Po několika měsících spekulací v britských bulvárních médiích princ Harry poprvé přiznal, že v jeho vztahu s bratrem Williamem panuje určité napětí. V dokumentárním filmu, který v neděli odvysílala stanice ITV, řekl, že se vydali "rozdílnými cestami". Média v minulosti spekulovala, že se princové odcizili kvůli vzájemným sporům jejich manželek. Harryho choť Meghan v dokumentu ITV přiznala, že nová role po boku britského prince není jednoduchá. Před sňatkem s Harrym ji prý přátelé varovali, že jí britský bulvár zničí život.
35 fotografií

Vydali jsme se jinými cestami. Princ Harry přiznal napětí ve vztahu s Williamem

Společnost