ŠTÍTEK: média

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump přednese svůj projev o stavu země až poté, co bude vyřešen jeho spor s Kongresem o finance na obranu hranice s Mexikem. Požádala ho o to předsedkyně dolní komory Nancy Pelosi. Podle amerických médií by zákonodárci mohli přistoupit na kompromis a Trumpovi peníze poskytnout, místo stavby zdi by však sloužily k pořízení dronů, čidel či zvýšení platů pohraničníkům.
12 fotografií

Trump odložil významný projev k poslancům. Počká na vyřešení krize

Svět
Kateřina Perknerová.
Městský úřad v Černošicích rozhodl, že Andrej Babiš spáchal přestupek, neboť je ve střetu zájmů kvůli ovládání médií prostřednictvím holdingu Agrofert. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje možné pochybení kriminalisty Pavla Nevtípila v kauze Neograph. Tyto dvě zdánlivě nesouvisející zprávy spojuje osoba Andreje Babiše.

Glosa Kateřiny Perknerové: Hra o Nevtípila

Komentáře
Ilustrační foto
Pardubice - Jak fungují současná česká média? Na tuto otázku chce nabídnout odpověď nový dokumentární film Tomáše Bojara s názvem Mimořádná zpráva. Ten bude promítnut ve středu v pardubickém Divadle 29.

Jak fungují současné česká média?

Pardubicko
Klára Samková
Advokátka Klára Samková podala dnes k rukám vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové trestní oznámení na novináře Janka Kroupu a Jana Pokorného a Český rozhlas, který je zaměstnává. Viní je, že před pěti lety v reportáži, kvůli níž odstoupila z voleb do Evropského parlamentu, použili dokumenty získané trestným činem. Médiím dnes řekla, že v kauze vysílané rozhlasem nepadlo žádné trestní oznámení a nikdo nebyl poškozen.

Samková podala trestní oznámení na novináře ČRo. Měl si počínat protizákonně

Krimi
Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek
Odchod Británie z Evropské unie při zachování průchodnosti hranice mezi Severním Irskem a Irskem je podle deníku The Guardian pouhou fantazií. Premiérka Theresa Mayová by však v případě úspěchu jednání o takzvané irské pojistce mohla podle listu Financial Times přecejenom získat podporu parlamentu. Dnešní vydání britských deníků se však soustředí i na možnost druhého referenda o brexitu.
9 fotografií

Brexit s otevřenou irskou hranicí? Je to jen fantasie, píší britská média

Evropa pro Čechy
Jaroslav Foglar.
Dvacáté výročí úmrtí Jaroslava Foglara, které připadá na 23. ledna, připomene speciální uvedení divadelního představení Záhada hlavolamu a vydání autobiografie s originálními artefakty ze spisovatelova bytu. V tomto roce se jeho příznivci mohou těšit na klasická díla v novém hávu i sběratelské edice. Informovala o tom Magdaléna Černá ze Skautské nadace Jaroslava Foglara, která pečuje o spisovatelův odkaz.
40 fotografií

Dvacet let od smrti spisovatele Foglara připomene divadlo i autobiografie

Volný čas
V maďarské Budapešti se demonstrovalo i v uplynulých týdnech
Na desítkách míst po celém Maďarsku včetně Budapešti se dnes konaly větší či menší demonstrace a silniční blokády proti vládě premiéra Viktora Orbána, které trvají již více než čtyřicet dní. Protest organizují odbory, ale připojily se k nim i opoziční strany a některé občanské organizace. Vláda zatím podle maďarských médií není ochotna s odbory jednat o jejich požadavcích.  
5 fotografií

Maďaři blokovali dopravu. Orbánova vláda i nadále odmítá jednat s odbory

Svět
Do ulic Paříže znovu vyrazili příslušníci Hnutí žlutých vest
Hnutí žlutých vest, které ve Francii pořádá vždy v sobotu protivládní protesty, svolalo své příznivce do ulic i na dnešek. Podle odhadů se do demonstrací tentokrát zapojilo asi 27 tisíc lidí. Ulicemi Paříže prošlo přibližně sedm tisíc demonstrantů, kteří volali po rezignaci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ve městech bylo kvůli zajištění pořádku nasazeno na 80 tisíc policistů.
12 fotografií

Žluté vesty znovu vyrazily do ulic měst. Paříží prošlo sedm tisíc demonstrantů

Svět
Hlídkující američtí vojáci u mexické hranice
Americká pohraniční stráž měla během uplynulých dní pořádně napilno. Zhruba 375 migrantům pocházejícím převážně z Guatemaly se totiž podařilo doslova podkopat se pod jedním z plotů rozdělujících USA a Mexiko nedaleko arizonského města Yuma. Jedná se o jednu z největších skupin nelegálních uprchlíků, která se kdy do Spojených států takto dostala. Informoval o tom web CNN.
5 fotografií

Krize na mexické hranici. Téměř 400 uprchlíků se v týdnu podkopalo do USA

Svět
USA a KLDR - ilustrační foto
Jeden z předních státníků komunistické Severní Koreje Kim Jong-čol má namířeno do Spojených států amerických, kde by se měl v pátek sejít s tamním ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap. Detaily chystané schůzky nejsou známy, spekuluje se však, že by se jednání obou mužů mělo točit kolem potenciálního druhého summitu mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a vůdcem KLDR Kim Čong-unem.
5 fotografií

Do USA míří vysoký severokorejský představitel. Přivítá ho tam ministr zahraničí

Svět
Novinářka Petra Procházková měla inspirativní přednášku v Hálkově divadle.
Nymburk – Nevěřte vždy všemu, co čtete bylo doporučení, jímž uvedla elitní válečná novinářka Petra Procházková letošní první Inspirativní kavárnu, která se konala tradičně na Malé scéně Hálkova divadla. Téma jedné z aktivit, které se konají v rámci Místního akčního plánu vzdělávání II, znělo Jak učit děti porozumět zprávám v médiích a jak je učit pracovat s informacemi. Potvrdilo se, že pohled pod pokličku současného, bez přehánění ďábelského mediálního kotle, zajímá mnoho z nás.
4 fotografie

Novinářka Procházková v Nymburce: Nevěřte vždy všemu, co čtete

Nymbursko
Jaroslav Bednář v dresu Vrchlabí.
Vrchlabí /FOTOGALERIE/ - Další skorosenzaci měli na hokejkách kolínští mušketýři. Proti druhému Vrchlabí, které je bod za první příčkou a vyhrálo šest utkání v řadě a bylo proti Kolínu posílené o ex-reprezentanty Jaroslava Hlinku a Jaroslava Bednáře, kozlové třikrát vedli. Nakonec utkání dovedli do prodloužení. V něm padli.
18 fotografií

Senzace na dosah. Z Vrchlabí kozlové vezou nakonec bod

Hokej
Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu před hlasováním o brexitové dohodě
Hlasování, v němž poslanci Dolní sněmovny odmítli brexitovou dohodu, kterou britská vláda vyjednala s Bruselem a která má upravit podmínky odchodu z evropského bloku, označují dnes britská média za historickou porážku. Píší také o naprostém ponížení premiérky Theresy Mayové. Bulvární list The Sun považuje dohodu za zcela mrtvou a premiérku podle bulváru Daily Mail čeká boj o přežití.  
14 fotografií

Historická porážka, ponížení, mrtvá jako dodo, píší o nezdaru Mayové v Británii

Evropa pro Čechy
Jednání o brexitové dohodě provází v Londýně protesty
S nejistotou pohlížejí Britové na dnešní hlasování Dolní sněmovny o brexitové dohodě, kterou vyjednala vláda premiérky Theresy Mayové s Bruselem. Zatímco to, že poslanci dohodu odmítnou, považují za vysoce pravděpodobné komentátoři i trhy, co přesně bude následovat, zůstává nejasné. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum, ale i neřízený brexit bez dohody.  
13 fotografií

Jednání o brexitu vrcholí. Britská média řeší scénáře, které mohou nastat

Evropa pro Čechy
Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath ukazuje obrázek s kritikou pomalé práce justice v soudní síni krajského soudu v Praze.
Druhá část korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha se dostala k soudu. Hlavními obviněnými je devět lidí a osm firem z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. Kromě bývalého hejtmana zde figuruje například i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. David Rath svou vinu odmítá, před začátkem zopakoval, že žádné úplatky nebral. K soudu si rovněž přinesl obrázek hlemýždě, aby upozornil na to, že se případ objevil u soudu až po sedmi letech. Informoval o tom server iRozhlas.
26 fotografií

Soud projednává druhou větev Rathovy kauzy. Exhejtman přinesl šnečka

Česko
Takzvanou druhou větev kauzy údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje a jeho nemocnic začal v úterý rozplétat Krajský soud v Praze.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Připraven nejen na to, že ho čekají vážné životní momenty, ale i trocha show, přišel v úterý ke Krajskému soudu v Praze někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath. Přinesl a ochotně ukazoval do objektivů plakát, který podle svých slov v pondělí vlastnoručně namaloval. Na rubovou stranu jakési mapy ztvárnil obrázek hlemýždě, který má přes ulitu nápis „prokurátor“ – přičemž aby nebylo mýlky, vše doplňuje nápis: „Už po 7. letech k soudu“.
26 fotografií

Rath přinesl k soudu šnečka, advokáti vystrčili růžky

Zločiny a soudy
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v pondělí po jednání krajských radních vystoupila na tiskové konferenci před novináři.
Střední Čechy – Měla by na okraji Prahy v Letňanech vyrůst zcela nová vládní čtvrť? S touto myšlenkou opakovaně vystupoval v médiích premiér Andrej Babiš (ANO). Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) tomuto záměru nefandí. Podle něj by bylo užitečnější, kdyby tam vznikla nemocnice. Těmito debatami se v pondělí zabývali i středočeští radní – a mají jasno: může tam být cokoli, hlavně ať to není špitál. Ten by pro kraj znamenal pohromu.
6 fotografií

Plány Prahy na nemocnici v Letňanech by prý pohřbily středočeské zdravotnictví

Z okolí