ŠTÍTEK: média

Boris Johnson.
Britský premiér Boris Johnson před očekávanou parlamentní bitvou přijal v Downing Street skupinu konzervativních poslanců, kteří dávají najevo nesouhlas s vládní brexitovou strategií. Asi hodinová schůzka podle informací britských novinářů potenciální rebely nepřesvědčila o tom, že premiér má plán na včasné vyjednání a ratifikaci dohody o vystoupení z Evropské unie.
5 fotografií

Johnson asi hodinu jednal s rebely, podle médií je nepřesvědčil

Evropa pro Čechy
Požár lodi u kalifornského ostrova Santa Cruz západně od Los Angeles
Po pondělním požáru lodi u kalifornského ostrova Santa Cruz západně od Los Angeles se potápěčům zatím podařilo nalézt 25 mrtvých a pobřežní stráž pokračuje v pátrání po dalších devíti lidech, kteří se pohřešují, uvedly dnes tiskové agentury AP a Reuters. Média zprvu informovala o smrti nejméně sedmi osob a desítkách pohřešovaných.

Loď u kalifornského ostrova zachvátily plameny. Zemřelo nejméně 25 osob

Svět
Vadim Petrov
Hudebník, pedagog a mediální expert Vadim Petrov byl v březnu zvolen za hnutí ANO do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která kromě jiného dohlíží na objektivitu veřejnoprávního zpravodajství a publicistiky. Podle Petrova nelze říct, že by bylo neférové. „Častokrát ale daleko víc záleží na tom, co neodvysíláte, než to, co jde do éteru. Důležitá je skladba nebo výběr hostů. Jistě by byla zajímavá analýza spíkrů, které si v delším časovém horizontu ČT zve, a hlavně těch, jež si nezve,“ říká v rozhovoru pro Deník.
11 fotografií

Nejvíc stížností chodí na Českou televizi, říká hudebník a pedagog Vadim Petrov

Česko
Vadim Petrov
Hudebník, pedagog a mediální expert Vadim Petrov byl v březnu zvolen za hnutí ANO do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která kromě jiného dohlíží na objektivitu veřejnoprávního zpravodajství a publicistiky. Podle Petrova nelze říct, že by bylo neférové. „Častokrát ale daleko víc záleží na tom, co neodvysíláte, než to, co jde do éteru. Důležitá je skladba nebo výběr hostů. Jistě by byla zajímavá analýza spíkrů, které si v delším časovém horizontu ČT zve, a hlavně těch, jež si nezve,“ říká v rozhovoru pro Deník.
11 fotografií

Nejvíc stížností chodí na Českou televizi, říká hudebník a pedagog Vadim Petrov

Zprávy z Česka
Demonstrace - ilustrační foto
Ve druhém čtvrtletí letošního roku pokračoval trend nárůstu nenávistných projevů vůči lidem pro jejich politické přesvědčení. Uvádí to čtvrtletní zpráva o extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) podle zprávy upozadilo tradiční extremistické strany, volby do evropského parlamentu ukázaly jeho dominanci mezi xenofobně laděnými subjekty.

Zpráva o extremismu: Nenávistných projevů kvůli politice přibývá

Česko
Horolezec na stěně. Ilustrační foto
Norská policie se dnes spolu se záchranáři pokusí dostat k tělům dvou pohřešovaných českých horolezců, kteří podle všeho zemřeli na kolmé skalní stěně Trollveggen nad údolím Romsdalen. Těla byla na stěně spatřena při pátrání z vrtulníku v pondělí odpoledne a místní policie se domnívá, že oba muži jsou mrtví, informoval list Norway Today. České ministerstvo zahraničí zprávu norských médií dnes ČTK potvrdilo.

V Norsku lokalizovali na horské stěně dva Čechy. Patrně jsou mrtví

Svět
Britský ropný tanker Stena Impero zadržený Íránem v Hormuzském průlivu.
Všech 23 členů posádky britského tankeru Stena Impero, který v pátek zadržel Írán, je v pořádku. Prohlásil to dnes šéf úřadu spravujícího přístavy v íránské provincii Hormozgán Alláhmorád Afifipúr. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt již v sobotu uvedl, že reakce Británie bude rázná.

Posádka zadrženého tankeru je v pořádku. Británie zvažuje sankce

Svět
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin rozšířil nabídku ruského občanství pro všechny obyvatele Donbasu na východě Ukrajiny, informují ruská média s odvoláním na dnes zveřejněný prezidentův výnos. Právo na jednodušší získání ruského pasu mají nově všichni Ukrajinci, kteří v dubnu 2014 měli stálé bydliště v Doněcké či Luhanské oblasti.

Občanství pro všechny. Putin rozšířil nabídku ruských pasů na celý Donbas

Svět
Nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová
Budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová bude muset ve své nové funkci hledat kompromisy a stavět mosty mezi jednotlivými státy rozhádané Evropské unie. V reakci na úterní zvolení dosavadní německé ministryně obrany to napsal evropský tisk. Řada listů upozorňuje na slabou pozici von der Leyenové, která získala při hlasování v Evropském parlamentu jen o devět hlasů více, než potřebovala. Autoři některých komentářů ale očekávají, že von der Leyenová by mohla být velmi silnou a samostatnou postavou evropské politiky.

Evropa v krvi. Von der Leyenová může být dobrou šéfkou Komise, píše tisk

Evropa pro Čechy
Místopředseda ČSSD a adept na nového ministra kultury Michal Šmarda
Kandidát ČSSD na ministra kultury Michal Šmarda by uvítal, kdyby se více než měsíční spor kolem jeho výměny za stávajícího ministra Antonína Staňka (ČSSD) dočkal rozuzlení. Úvahy médií o tom, že by mohl nastoupit na jiný resort nebo že by ČSSD navrhla místo něj někoho jiného, označil dnes v Poslanecké sněmovně za spekulace. Výměnu ministra, kterou přes měsíc odkládá prezident Miloš Zeman, považuje za jednoduchý administrativní úkon. Starosta by ho podle něj stihl vyřídit za den.  
20 fotografií

Jednoduchý úkon. Starosta by to zvládl za den, řekl Šmarda o výměně ministra

Česko
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump dnes na svém twitterovém účtu zveřejnil smyšlený citát, ve kterém jeho někdejší republikánský předchůdce Ronald Reagan hovoří o dojetí ze setkání s mladým Trumpem. Vymyšlený citát byl umístěn na falešném účtu, který se vydával za oficiální hnutí The Reagan Battalion (Reaganův prapor). Americká média k tomu poznamenala, že Trump novináře často kritizuje za smyšlené zprávy a za zveřejňování neověřených informací.
12 fotografií

Trump retweetnul falešný citát, ve kterém jej chválí Ronald Reagan

Svět
Německá kancléřka Angela Merkelová
Proces obsazování vrcholných postů v jejích institucích ukázal, že Evropská unie by si zasloužila více demokracie. Rozhodování je nadále příliš závislé na vůli francouzsko-německého spojenectví. Po mimořádném summitu EU v Bruselu, který rozhodoval o personálních otázkách, to dnes píše evropský tisk. Ačkoli v čele Evropské komise usedne Němka a spojenkyně Angely Merkelové, označují některé listy německou kancléřkou za hlavní poraženou.  
26 fotografií

EU by si zasloužila více demokracie. Merkelová prohrála, píší evropská média

Evropa pro Čechy
Herečka Julianne Moore na 54. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech
Jiří Bartoška měl dobrý odhad. Z americké herečky Julianne Moore, jež převzala na karlovarském festivalu Křišťálový glóbus za svůj přínos světovému filmu, se vyklubala skvělá parťačka. V pátek večer popadla před Thermalem manžela Barta Freundlicha za ruku a vydala se s ním napříč davem podepisovat autogramy a zdravit nadšené diváky. Na setkání s médii vyměnila osmapadesátiletá rusovláska žluté šaty za bílé a dorazila znovu ve výborné náladě, usměvavá a vstřícná.
52 fotografií

Všichni chtějí točit příběhy, říká hvězda karlovarského festivalu Julianne Moore

Film a televize
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Zástupci organizací na pomoc lidem v tísni vyzvali dnes ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), aby stáhla svůj návrh zákona se změnou dávek na bydlení a nechala připravit nový. Podle nich by zamýšlené zavedení nového přídavku na bydlení a zrušení dávek do ubytoven ohrozilo tisíce domácností v bytové nouzi. Chystanou normu označili za "nebezpečný experiment s osudy seniorů a rodin s dětmi". Ministryně ČTK sdělila, že chystá razantní změnu dávek na bydlení kvůli ukončení obchodu s chudobou, seniory a rodiny ale úprava nepoškodí. Šéfka resortu dodala, že návrh není konečný a do médií unikl jen interní dokument.
10 fotografií

Změna dávek na byt? Organizace žádají, aby Maláčová návrh stáhla

Česko
Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi vlády 3. června 2019 v Praze
Podezření vůči premiérovi Andreji Babišovi jsou tak závažná, že by do jejich vyšetření měl přerušit výkon všech politických funkcí. Je o tom přesvědčen německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Masové demonstrace v Praze podle něj dokazují, že řada Čechů demokracii rozumí lépe než muž v čele jejich vlády. Protestům proti Babišovi se na své poměry velmi obsáhle věnují i další německá a také rakouská média. Největších protestů v Praze od pádu komunismu si všímají dnes i polská média.
66 fotografií

Babiš by měl přerušit výkon politických funkcí, píše německý list

Svět