ŠTÍTEK: média

Milan Vyhnanovský
Rakovnicko - Fotbalový podzim je již minulostí. Rakovnický deník si povídal o nedávno skončené sezoně se sekretářem Okresního fotbalového svazu Rakovník a rozhodčím České fotbalové ligy a divize Milanem Vyhnanovským. Ten vzal vše ze široka, dnes se poohlédneme po okresních soutěžích.

Vyhnanovský: Lubná je pro mě překvapením

Okresy
Martin Zuzek dostal ocenění.
Písek, Dobruška - Dvanáctiletý kluk zachránil život spolužačce, když si dospělí nevěděli rady – titulek, který proběhl médii. Když jeho spolužačka ve škole zkolabovala, dvanáctiletý Martin Zuzek z Dobrušky hned poznal, že jde o hypoglykemický šok.
3 fotografie

Ocenění do Dobrušky i do Písku

Písecko
Rozvoz jídla v Indii - ilustrační foto
Na sociálních sítích se objevilo video, jehož hlavním aktérem se neúmyslně stal neznámý poslíček firmy Zomato, která doručuje jídla až do domu. Video jej zachytilo, jak v ulicích indického města Maduraj ujídá z krabic určených zákazníkům, přičemž z každého pokrmu okusí jen část, aby zbytek doručil tomu, kdo si jej objednal. Když se o tomto videu dozvědělo vedení Zomata, zmíněného zaměstnance vyhodilo. A zatímco jedni popisují jednání kurýra za „nechutné“, druzí se jej zastávají, neboť podle nich poukazuje na jeden velice zásadní problém indické společnosti.

Kurýr snědl zákazníkovi část oběda. Dostal výpověď, ale dočkal se i pochopení

Svět
Ve Štrasburku se střílelo.
V ulicích Štrasburku pátrají stovky členů bezpečnostních složek, včetně příslušníků protiteroristického komanda GIGN, po útočníkovi, který v úterý večer zastřelil tři osoby a dalších třináct zranil. Devět lidí je ve vážném stavu. Neštěstí se odehrálo na tamních vánočních trzích. Pachatelem je podle televize BFMTV devětadvacetiletý Chekatt Cherif narozený ve Štrasburku, kterého poliie sledovala kvůli možné radikalizaci. V zemi byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší. Prokurátor Rémy Heitz řekl, že útočník podle svědků volal Alláhu akbar. 
8 fotografií

Střelec ve Štrasburku prý křičel Alláhu akbar. Policii stále uniká

Svět
Záchranáři u italského nočního klubu
Šest lidí zahynulo a dalších 120 utrpělo zranění v davové panice, která v sobotu vypukla mezi návštěvníky nočního klubu u italského přístavu Ancona. Podle zpráv italských médií chaos způsobil patrně pepřový sprej, který na koncertě v klubu rozprášil jeden z návštěvníků. V úterý večer jej zadržela policie. Jde o sedmnáctiletého mladíka. 

Policie zadržela muže, který měl v klubu stříkat dráždivý sprej. Zemřelo 6 lidí

Svět
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg a předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani
Před necelými třemi měsíci, 12. září, odhlasoval Evropský parlament velkou většinou navrhovanou směrnici, která dává tisku a tiskovým agenturám naději, že jim internetoví giganti konečně něco začnou platit. Po celá léta tyto internetové společnosti každý den přebíraly tisíce článků, aniž by zaplatily jediný halíř těm, kdo zprávy vytvořili.

Glosa Sammyho Ketze: Neberte nám autorská práva

Komentáře
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Před časem jsem s europoslancem bavorské CSU a mluvčím Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndem Posseltem hovořil o Viktoru Orbánovi. Maďarského premiéra pojí s CSU velmi dobré vztahy. Ptal jsem se, jak je to možné, když Orbán v Maďarsku v mnoha ohledech likviduje dělbu moci a další základní pilíře demokracie. 
5 fotografií

Orbán posiluje svojí pozici. Ovládl maďarská média

Svět
Brankář Dušan Melichárek.
Před necelým rokem prodloužil kontrakt až do léta 2021. Fotbalová Zbrojovka s jeho službami počítala, měl neochvějnou pozici jako brankářská jednička. Přestože natáhl sérii neprůstřelnosti až na 530 minut, odnesl gólman Dušan Melichárek nepovedený podzim a sedmé místo ve druhé lize jako jeden ze čtyř hráčů, kteří v brněnském klubu skončili. „Dozvěděl jsem se to asi jako vy v médiích. Vzal jsem jednání o rozvázání smlouvy, jak člověk má. Dopadlo to tak a jedeme dál,“ uvedl pětatřicetiletý vyškovský rodák v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Odcházející Melichárek: Důvod? Nevím. Majitel i trenér mi každý řekl něco jiného

Fotbalové perličky
V Uherském Hradišti jde do ostrého provozu mlžící stěna u tamní teplárny. Vedení města si od ní slibuje výrazné snížení prašnosti z tamní skládky uhlí.
Obavy z fungování mlžicí stěny u Centrálního tepelného zdroje (CTZ) v Uherském Hradišti se zatím naplňují. Obyvatele v její blízkosti už několik let trápí prach, který se šíří ze skládky uhlí sloužícího jako palivo CTZ.

Prach z CTZ v Hradišti stále obtěžuje okolí

Slovácko
Brankář Dušan Melichárek.
Brno – Před necelým rokem prodloužil kontrakt až do léta 2021. Fotbalová Zbrojovka s jeho službami počítala, měl neochvějnou pozici jako brankářská jednička. Přestože natáhl sérii neprůstřelnosti až na 530 minut, odnesl gólman Dušan Melichárek nepovedený podzim a sedmé místo ve druhé lize jako jeden ze čtyř hráčů, kteří v brněnském klubu skončili. „Vzal jsem jednání o rozvázání smlouvy, jak člověk má. Dopadlo to tak a jedeme dál,“ uvedl pětatřicetiletý vyškovský rodák v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Odcházející Melichárek: Důvod? Nevím. Majitel i trenér mi každý řekl něco jiného

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Útočníka zachytil kamerový systém
/VIDEO/ Sedmnáct lidí bylo zraněno při výbuchu v autobusu ve městě Le-šan, v čínské provincii S‘-čchuan na johzápadě Číny. Policie pátrá po čtyřiačtyřicetiletém muži, který po nástupu do autobusu zapálil batoh s výbušninou a dal se na útěk. Ve čtvrtek o tom informovala místní média.  

Číňan odpálil v autobuse batoh a utekl. Výbuch zranil 17 pasažérů

Svět
Mafra
Společnost Mafra uspěla u Nejvyššího správního soudu (NSS) v boji o ochrannou známku Mladá fronta Dnes. Soud zrušil rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, který před pěti lety prohlásil známku za neplatnou od počátku. Důvodem byla údajná klamavost. Spočívala podle úřadu v tom, že součástí známky je "společný kmen" Mladá fronta, krytý starší ochrannou známkou a označující jinou firmu.

Mafra vyhrála soud o ochrannou známku Mladá fronta Dnes. Spor je opět na začátku

Česko
Při protestech proti zvyšování cen paliv v Paříži použila policie slzný plyn a vodní dělo.
Protestovat se příznivci hnutí takzvaných žlutých vest chystají navzdory středečnímu oznámení, že vláda nepočítá v rozpočtu na příští rok se zavedením daně na pohonné hmoty. Právě proti zdražení pohonných hmot žluté vesty původně protestovaly. Současně se vláda obává, že bude sobotní protivládní demonstrace doprovázet "velmi velké násilí". Podle francouzských médií ale nyní lidé na demonstracích už vyjadřují širší nespokojenost se stavem ve Francii. Informovala o tom agentura AFP. 
12 fotografií

Francouzská vláda se obává velkého násilí. Prezident Macron vyzval ke klidu

Svět
Mark Zuckerberg
Britský poslanecký výbor zabývající se skandálem kolem již zaniklé poradenské firmy Cambridge Analytica přistoupil k neobvyklému kroku, když zveřejnil stovky interních dokumentů Facebooku zajištěných během vyšetřování. Mezi asi 250 stránkami materiálů jsou i e-maily, které svým kolegům v kalifornské firmě posílal její šéf Mark Zuckerberg. Podle magazínu Wired zveřejněné dokumenty nasvědčují tomu, že Facebook byl ochoten obětovat soukromí uživatelů ve prospěch svého růstu.
5 fotografií

Soukromí uživatelů, či vlastní prospěch? Pošta Marka Zuckerberga je veřejná

Svět
Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.
Sněmovna schválila nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Nový zákon má především zavést přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun, horní sazbu pokut pro malé obce poslanci omezili na 15 tisíc korun.
16 fotografií

Nová pravidla ochrany soukromí. Maximální sankce je dál na deseti milionech

Česko