ŠTÍTEK: média

Český premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) podle většiny Čechů rozděluje společnost, je ve střetu zájmů a ovlivňuje média. Podle většiny lidí ale také zlepšil výběr daní a ekonomickou situaci Česka. Vyplývá to z průzkumu agentury Median z 13. a 14. listopadu. Průzkum agentura provedla po zveřejnění kauzy kolem výroků Babišova syna. Již dříve Median zveřejnil, že podle většiny účastníků průzkumu by měl kvůli kauze premiér sám, nebo i s celou vládou odstoupit.
16 fotografií

Průzkum: Babiš podle Čechů rozděluje společnost a ovlivňuje média

Česko
Facebook - Ilustrační foto
Společnost Facebook si údajně najala PR agenturu, která měla na internetu zdiskreditovat jeho konkurenci. Kritické příspěvky zaměřené proti sociální síti Facebook současně agentura spojovala s multimiliardářem Georgem Sorosem. Články zveřejňovala na spřízněném webu a mimo jiné měla zlehčovat roli ruských dezinformačních kampaní a odvádět pozornost. 
5 fotografií

Facebook si údajně objednal nenávistné příspěvky. Měly poškodit konkurenci

Věda a technika
Kim Čong Un
Severní Korea otestovala pod dohledem svého vůdce Kim Čong-una nově vyvinutou ultramoderní zbraň. V pátek o tom informovala severokorejská státní média. Podle Američanů jde o vzkaz Spojeným státům, že je Pchjongjang připravený vrátit se ke své militaristické rétorice, pokud nebudou rozhovory o jaderném odzbrojení pokračovat podle jeho představ.
14 fotografií

Jasný vzkaz Spojeným státům? Severní Korea otestovala novou zbraň

Svět
Český premiér Andrej Babiš
Trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ráno před odletem do Bruselu zopakoval, že v žádném případě neodstoupí. Poděkoval také Miloši Zemanovi a senátoru Jiřímu Čunkovi za podporu. Ke kauzám údajného únosu premiérova syna a dotací pro Čapí hnízdo také promluvili zástupci Městského státního zastupitelství v Praze a policie. Ti se podle svých slov snaží o navázání přímého kontaktu s Andrejem Babišem mladším, zatím však neodpověděl.
12 fotografií

Nikdy neodstoupím. Nikdy, řekl Babiš. Policie se pokouší spojit s jeho synem

Česko
Když ojetinu, tak oktávku! Jiří Zákravský z Trutnova patří mezi motoristy, kteří si oblíbili vůz Škoda Octavia.
Trutnov - Každé deváté auto prodané v autobazarech nebo přes inzerci na území Královéhradeckého kraje je Škoda Octavia. Letos se jich prodalo už 156 kusů. To je suverénně nejvíc. Oktávka vévodí statistickému žebříčku kupovaných i dovážených ojetých vozů. Pro porovnání, škodováckých fabií se prodalo „jen“ 81 a Fordu Focus dokonce jen 35 kusů. Celkem se letos prodalo už 1372 aut.

Když ojetinu, tak oktávku. To auto je držák

Krkonoše
Kanibal, který se sám udal na policii
Jen těžko uvěřitelný případ se nyní dostal před soud v Jihoafrické republice v provincii KwaZulu-Natal. Jde o muže kanibala, který měl podle obžaloby znásilnit, zabít a následně zkonzumovat několik žen. O to neuvěřitelnější však je, že podezřelý kanibal přišel vloni v srpnu na policejní stanici, kde se následně udal. Dokonce s sebou přinesl odříznutou lidskou ruku a nohu jako důkaz se slovy, že ho už "nebaví jíst pořád lidské maso." Informoval o tom server Newsweek.  

Kanibal se sám udal na policii. Už mě nebaví jíst lidské maso, řekl

Svět
Andrej Babiš mladší
Petr Protopopov odmítá, že by unesl syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym. Právu řekl, že byl jeho asistentem a do Ruska a na Krym odjeli loni kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. Protopopov uvedl, že se o Babiše mladšího staral jako o nevlastního bratra. Premiér dnes na facebooku poděkoval manželům Protopopovým za péči o svého syna, který podle něj trpí schizofrenií. 
14 fotografií

Babiše juniora jsem neunesl, na Krym jsme jeli na dovolenou, tvrdí Protopopov

Česko
Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Většina Čechů věří, že premiér Andrej Babiš (ANO) se snaží, aby jeho blízcí nevypovídali v kauze Čapí hnízdo. Téměř polovina lidí to zároveň považuje za závažnou informaci. Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Syn Andreje Babiše řekl serveru Seznam Zprávy, že premiér chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Premiér a jeho dvě dospělé děti čelí v kauze obvinění z dotačního podvodu.
12 fotografií

Většina Čechů věří, že Babiš brání svým dětem vypovídat, ukázal průzkum

Česko
Na otevření Národního muzea se navzdory počasí stála fronta.
Velká sláva proběhla kolem otevření Národního muzea po složité rekonstrukci. Od 28. října, kdy bylo opět zpřístupněno veřejnosti, se na jeho návštěvu čekají dlouhé fronty. Do konce letošního roku je totiž vstup zdarma. Ve víru událostí však zapadla jedna podstatná informace: bezbariérový přístup do budovy není vzhledem ke stále probíhajícím stavebním úpravám zatím možný. Takže invalidé na vozíku mají smůlu. 
35 fotografií

Národní muzeum po rekonstrukci: vozíčkáři se dovnitř nedostanou. Do února

Praha
Syn Andreje Babiše, Andrej Babiš mladší
Své děti zapletl do kauzy Čapí hnízdo podle komentářů v dnešních vydáních českých deníků sám premiér Andrej Babiš (ANO). Babišův syn řekl televizi Seznam, že byl kvůli kauze, v níž premiér i jeho dvě dospělé děti čelí obvinění z dotačního podvodu, držen v zahraničí. Premiér označil reportáž serveru za hyenismus a snahu, dostat ho z politiky. 
12 fotografií

Komentáře deníků: Své děti zapletl do kauzy Čapí hnízdo sám Babiš

Česko
Mezinárodní konference v Palermu na Sicílii o Libyi. Andrej Babiš a ruský premiér Dmitrij Medvěděv.
V italském Palermu dnes bez konkrétní dohody skončila dvoudenní mezinárodní konference o Libyi. Po půl roce se na ní opět sešli lídři dvou znesvářených táborů libyjského konfliktu, premiér Fayez al-Sarraj i generál Chalífa Haftar, který ovládá východ země. Za Česko na Sicílii přijel premiér Andrej Babiš. Libye se od svržení svého dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 zmítá v chaosu.  
6 fotografií

Konference v Palermu konkrétní dohodu o Libyi nepřinesla. Česko zastupoval Babiš

Svět
Ilustrační foto
Proplácet pacientům první tři dny nemocenské je úplně v pořádku. Jestli po nás stát chce, abychom platili sociální a zdravotní pojištění za každý den, kdy klopýtáme po tomhle světě a na oplátku nám v prvních třech dnech nemoci nakašle, pak tento stát je zloděj. To, že nemocný bude první tři dny bez koruny, má prý zabránit zneužívání nemocenských dávek.

Glosa: Tři dny nemoci

Názory z regionu
Ilustrační snímek.
Benešovsko - I když stále existují lidé, kteří v návalu přehnané šetrnosti pálí ve svých domácích kotlech i to, co tam nepatří, obecně se situace lepší. Potvrzuje to názor Jany Zmeškalové, členky Českého svazů ochránců přírody a také vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Vlašim.

Osvěta pomáhá, lidem se dýchá lépe, úřady by měly více pomáhat

Benešovsko
Rozhodčí Miroslav Zelinka. Ilustrační foto
Brno - Miroslav Zelinka patří mezi nejzkušenější české fotbalové rozhodčí. V nejvyšší soutěži rozhoduje zápasy již jedenáctou sezonu. Zkušenosti sbírá také v evropských pohárech nebo v reprezentačních zápasech. Nervozitě se však i přesto nebrání. „Zdravá nervozita musí být před každým zápasem, i kdyby to byl přátelský zápas a bylo tam padesát diváků,“ říká sedmatřicetiletý brněnský rodák, který by rád rozhodoval zápas Ligy mistrů.

Jinak reaguji na větu s vole a jinak, když mě někdo pošle někam, říká Zelinka

Zajímavosti z fotbalu
Rozhodčí Josef Váňa předvádí prostná cvičení před bekem Bohemky Janem Pencem.
Střední Čechy - Derby pražských „S“ bude pískat Petr Ardeleánu, přesto není v tomto týdnu nejslavnějším českým fotbalovým rozhodčím. Tím je Josef Váňa, rakovnický arbitr, který s duelu České fotbalové ligy Živanice – Písek zastavil začínající potyčku dvou hráčů hodně neortodoxně – roztrhl je takovou silou, že domácí hráč spadl na zem. Vinu ale odmítá.

Váňa se brání: Podle médií jsme gauneři. A co ostatní?

Fortuna ČFL + MSFL
Mirella Gregori  (vlevo) a Emanuela Orlandi (vpravo)
Při rekonstrukci ambasády Vatikánu v Římě se našly lidské kosti. Podle italských médií mohou patřit dvěma dívkám, které sloužily papeži Janu Pavlu II. a v roce 1983 záhadně zmizely. Objev tak přináší nové poznatky v jedné z největších kriminálních záhad Vatikánu moderní doby. Celý případ halí rouška tajemství, podle některých verzí souvisel dokonce s atentátem na Jana Pavla II.
5 fotografií

Na ambasádě Vatikánu našli lidské kosti. Mohly patřit záhadně zmizelým dívkám

Svět
Ilustrační foto.
Policie kvůli koncertu ke 100. výročí vzniku Československa v sobotu odpoledne omezila dopravu u Václavského náměstí v centru Prahy. Větší dopravní komplikace to ale nepřineslo. Médiím to řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Podle portálu pražské Technické správy komunikací (TSK) zhoustl provoz v Ječné a Wilsonově ulici, v ostatních ulicích blízko náměstí však byla doprava normální.

Koncert v centru Prahy omezil dopravu. Řidiči ale s komplikacemi počítali

Praha
Americký prezident Donald Trump
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) potvrdil, že se podařilo zachytit další dva balíčky s výbušninou, adresované demokratické kongresmance Maxine Watersové. Podobné zásilky dosud neznámý pachatel poslal i bývalému prezidentu Baracku Obamovi a dalším vlivným představitelům Demokratické strany. Prezident Donald Trump žádá média, aby „ukončila nekonečné nepřátelství“.
12 fotografií

FBI objevila další výbušné balíčky. Trump žádá média, ať zastaví nepřátelství

Svět
Čeští vojáci na základně Bagrám v Afghánistánu.
Sněmovní branný výbor se usnesl, že nedávná koaliční operace speciálních sil v Afghánistánu byla v souladu s mandátem pro působení českých vojáků v zahraničí. Reagoval tak na nedávný únik informací do médií, podle kterého české speciální síly zaútočily na pachatele srpnového atentátu na české vojáky v Afghánistánu.
9 fotografií

Branný výbor se postavil za české působení v Afghánistánu

Svět
Zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Na snímku Alexandra Udženija.
Ačkoliv všichni tři lídři z chystané vládnoucí koalice na pražském magistrátu budou chtít udržovat korektní a konstruktivní vztahy s opozicí, kandidát na primátora z hnutí Praha sobě a poslanec Jan Čižinský během povolebního vyjednávání v médiích nelichotivě hovoří hlavně o ODS. Na jeho útoky zareagovala předsedkyně zastupitelů vítězné strany Alexandra Udženija.
31 fotografií

Čižinský útočí: ODS je napojená na kmotry. Udženija: Chaos v Praze je jeho vina

Praha
Ivo Rittig u Městského soudu v Praze.
Obžalovaný lobbista Ivo Rittig je v kauze zakázek pražského dopravního podniku (DPP) jen návnadou pro média, prohlásil u soudu spoluobžalovaný bývalý šéf DPP Martin Dvořák. V dnešním dokončení své výpovědi Dvořák také zdůraznil, že on sám nikdy nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet. Obžaloba o manažerovi tvrdí, že ke škodě DPP zmanipuloval tři zakázky a že část zpronevěřených peněz skončila právě u něj a u Rittiga. Oba muži to odmítají.
30 fotografií

Rittig je v kauze dopravního podniku jen návnada pro média, řekl u soudu Dvořák

Česko
Ivo Rittig u Městského soudu v Praze.
Obžalovaný lobbista Ivo Rittig je v kauze zakázek pražského dopravního podniku (DPP) jen návnadou pro média, prohlásil u soudu spoluobžalovaný bývalý šéf DPP Martin Dvořák. V dnešním dokončení své výpovědi Dvořák také zdůraznil, že on sám nikdy nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet. Obžaloba o manažerovi tvrdí, že ke škodě DPP zmanipuloval tři zakázky a že část zpronevěřených peněz skončila právě u něj a u Rittiga. Oba muži to odmítají.
30 fotografií

Rittig je v kauze dopravního podniku jen návnada pro média, řekl u soudu Dvořák

Zločiny a soudy
Jan Hamáček ve volebním štábu ČSSD
Předseda ČSSD Jan Hamáček zkritizoval svého předchůdce v čele strany Milana Chovance za obsah dopisu straníkům, který dnes publikoval na facebooku. Bývalý ministr vnitra v něm doporučuje ČSSD odejít z vlády a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení. Hamáček takovou možnost v prohlášení zaslaném ČTK odmítl a vyzval členy ČSSD k tomu, aby své výhrady neřešili prostřednictvím médií. 
19 fotografií

Válka v ČSSD. Hamáček zkritizoval Chovance za dopis straníkům

Česko