ŠTÍTEK: média

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.
Před pákistánským soudem, který projednává případ Češky zadržené v lednu s devíti kilogramy heroinu, dnes přednesli své argumenty k případu obhájci obou obžalovaných. Případ je podle nich smyšlený. ČTK o výsledku soudního líčení informovala mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Soud s Češkou začal v březnu a podle pákistánských médií se chýlí ke konci.
6 fotografií

Obhájce Češky v Pákistánu: Případ pašování drog je smyšlený

Česko
Karvinští farníci si prohlédli největší zvon na světě, který odlili zvonaři v polském Krakově.
/FOTOGALERIE/ Zážitek, na který se nezapomíná, ještě stále vstřebává skupina farníků z Karviné. Od minulého týdne mohou směle říkat „vyvolení“, neboť jako jedni z mála lidí mohli na vlastní oči a zblízka vidět obrovský kostelní zvon, který vyrobili zvonaři v polském Krakově pro novou katedrálu v brazilském poutním místě Boha Otce Věčného.  
9 fotografií

Farníci oněměli úžasem. Spatřili největší zvon na světě

Karvinsko
Kokain v kufru
Celníci na pražském letišti zadrželi pětadvacetiletého cizince, v jehož cestovní tašce našli zhruba šest kilogramů kokainu. Jestli byla droga určena pro tuzemský trh, nebo měla jít dál do zahraničí, je předmětem vyšetřování. Médiím to sdělila mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská. Muž přicestoval do Prahy z Rio de Janeira přes Lisabon. V poslední době je to tak druhý případ, při kterém pražští celníci odhalili pašování kokainu z Brazílie.
9 fotografií

Další zásilka z Brazílie. Celníci na pražském letišti zadrželi kokain z Ria

Zločiny a soudy
Polští novináři, zleva: Bertold Kittel, Anna Sobolewska a Piotr Wacowský při přebírání ocenění Andrzeje Woyciechowského.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Dva agenti polské tajné služby ABW si pohlídali byt kameramana polské televize TVN Piotra Wacowského a při jeho návratu z práce ho zadrželi a obvinili z propagace fašismu. Toho se měl dopustit, když se s kolegy z investigativního pořadu Superwizjer inflitroval do skupiny slezských neonacistů a natočil tajný lesní obřad narozenin Adolfa Hitlera během něhož hajloval.
4 fotografie

Boj o polská média přitvrzuje. Zapojily se i tajné služby

Svět
Přepadená banka na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě
Policisté po několikaměsíčním vyšetřování objasnili přepadení banky, ke kterému došlo letos počátkem srpna v Ostravě-Porubě. Tehdy neznámý slovensky mluvící pachatel pod hrozbou použití střelné zbraně přinutil zaměstnance k vydání několika desítek tisíc korun. Pak i s penězi utekl.

Přepadení banky objasněno. Loupil cizinec

Ostravsko
Ivan Hoffman
Podle zjištění STEM nás strach z uprchlíků a z islámu neopouští. Uprchlíků se bojí 71 % obyvatel, islámu 86 %. Po celou dobu migrační krize řešíme, proč nám uprchlíci tak vadí, když tu prakticky nejsou. Je strach, který deklarujeme, strachem z uprchlíků, anebo je strachem z neznámého?

Den Ivana Hoffmana: Strach a politika

Hoffmanův deník
Ilustrační foto.
Praha se pomalu halí do sváteční výzdoby, hlavní město letos stejně jako loni za vánoční osvětlení v ulicích zaplatí 1,8 milionu korun. Městské části za výzdobu zaplatí většinou od 200 tisíc do 300 tisíc korun. Nejvíce zaplatí Praha 8, která počítá s náklady 1,5 milionu na výzdobu a předvánoční program. Vyplývá to z ankety médií mezi radnicemi a magistrátem.
5 fotografií

Praha za vánoční osvětlení zaplatí 1,8 milionu korun. Nejskromnější je Praha 13

Praha
Oranžová proti násilí.
Linec - Budova Ars Electronica Centra (AEC) v Linci se na úvod kampaně OSN „Oranžový svět“ rozsvítí od neděle 25. listopadu, Mezinárodního dne pro odstranění násilí na ženách, do 10. prosince, který bude Dnem lidských práv, oranžovou barvou.

U sousedů jdou do oranžového

Z okolí
Zdeněk Bergman na hradě v Krupce
V říjnu proslul tím, že chtěl zahrabat portréty českého prezidenta Miloše Zemana do kompostu. Nyní se ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman může těšit na pěkné Vánoce. Radní Ústeckého kraje pro něj schválili rekordní odměnu přesahující 90 tisíc korun. Jak s ní ředitel naloží, zatím netuší. „Ještě o ní ani oficiálně nevím. Dočetl jsem se to v médiích,“ reagoval včera dopoledne.
5 fotografií

Ředitel gymnázia chtěl zahrabat Zemana do kompostu. Získá odměnu téměř sto tisíc

Česko
Carlos Ghosn.
Japonská automobilka Nissan jednomyslně odvolala z postu svého předsedy zatčeného Carlose Ghosna. Odvolána byla i jeho pravá ruka, vysoký manažer Greg Kelly. Ghosn, který do tohoto týdne vedl automobilovou alianci Nissan-Renault-Mitsubishi a platil za zachránce Nissanu, čelí podezření z finančních machinací a od pondělí je ve vyšetřovací vazbě. Ghosn zároveň řídil i francouzský Renault.
28 fotografií

Zatčený Ghosn skončil v čele Nissanu. Automobilka ho viní ze zneužití peněz

Ekonomika
Mateusz Morawiecki, polský premiér
Největší zásluhu na změně sporné reformy polského nejvyššího soudu má podle tamních médií umírněná frakce ve vládní národně-konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS). Není však jasné, zda konec nuceného penzionování soudců, který včera bleskově odsouhlasila dolní komora polského parlamentu, může přimět Evropskou komisi, aby zastavila soud s Polskem v této věci.  
4 fotografie

Polsko změnilo kontroverzní zákon o soudcích. Úspěch umírněných, píší média

Svět
Vladimír Weiss ze Slovenska (vpravo) proti Rusku.
Jeden skandál nestačil. Slovenský záložník Vladimír Weiss se jen měsíc poté, co porušením životosprávy přispěl ke konci trenéra Jána Kozáka, „předvedl“ znovu. Co se stalo? Běžela 79. minuta utkání a Slováci se proti Česku snažili vyrovnat. Místo povzbuzování se ale Weiss najednou zvedl a rozzlobeně odešel do šatny.

Uražený potížista. Skončí Weiss ve slovenské reprezentaci?

Fotbal
Ilustrační foto.
Pekingský magistrát se chytá zavést od roku 2021 takzvaný „bodový systém“, na jehož základě budou občanům udělovány body, které budou mít vliv na přístup k veřejným službám. Systém by mohl podle kritiků zvýšit už tak silnou kontrolu Komunistické strany Číny nad společností. Světová média postup dokonce přirovnávají k románu George Orwella 1984.
3 fotografie

Peking bude hodnotit poslušnost občanů a firem. Zavádí bodový systém

Svět
Na pražském Václavském náměstí 15. listopadu protestovali lidé proti premiérovi Andreji Babišovi.
Lékařka Dita Protopopová končí na vlastní žádost v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ), kde léčila Andreje Babiše mladšího. Jak zjistil Deník, smetla ji kauza Čapího hnízda. Psychiatrička totiž napsala Babišovu synovi lékařskou zprávu, podle níž se Babiš junior nemůže účastnit trestního řízení kvůli své duševní chorobě. Psychiatrička uvedla, že ve své lékařské praxi nic nezanedbala a částečný úvazek v NUDZ ukončí kvůli mediálnímu tlaku.
4 fotografie

Protopopová z kauzy Babiš končí v ústavu duševního zdraví. Kvůli tlaku médií

Z okolí
V Národním ústavu duševního zdraví, kde se léčil Andrej Babiš mladší, v pondělí hořelo.
Osm jednotek hasičů zasahovalo v pondělí v podvečerních hodinách v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ), kde na malý úvazek pracuje psychiatrička Dita Protopopová. Kandidátka hnutí ANO ve volbách do zastupitelstva Prahy 8 se zapletla do kauzy Čapí hnízdo a údajného únosu premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Škoda je vyčíslena na dva miliony korun.
6 fotografií

Hořelo v ústavu, kde se léčil Babiš mladší. Nikdo nebyl zraněn

Požáry
Premiér Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem na pravidelné schůzce
Premiér Andrej Babiš navštívil v pondělí v podvečer na zámku v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Šlo o pravidelnou schůzku, přičemž na programu byly především události posledních dní. Tedy situace kolem kauzy Čapí hnízdo a také údajný únos Babišova syna na Krym. Prezident ujistil premiéra, že pokud jeho kabinet padne, pověří ho sestavením nové vlády.  
12 fotografií

Babiš povečeřel se Zemanem. Prezident ho ujistil, že má jeho jasnou podporu

Česko
Pražští kriminalisté prověřují okolnosti úmrtí neznámého muže v blízkosti stanice MHD Vltavská.
Během uplynulého víkendu došlo na území Prahy podle informací médií až k šesti nálezům mrtvých těl. Pražská policie v pondělí informace upřesnila. Koroner u všech úmrtí neshledal cizí zavinění. Čtyři muži byli podle policistů s největší pravděpodobností bezdomovci. Ale jejich smrt nelze podle vyšetřovatelů automaticky svádět na příchod zimního počasí.
4 fotografie

Čtyři mrtví muži byli bezdomovci, potvrdila policie. Může za jejich smrt mráz?

Zločiny a soudy