ŠTÍTEK: média

José Mourinho
Neuplynul ani měsíc od doby, kdy si trenér José Mourinho balil kufry v Manchesteru United a už se ozývají noví nápadníci. Zájem už deklarovala ústy svého prezidenta Benfica Lisabon, slavého strátega však tato možnost příliš nenadchla. Zvučnější jména by však mohla být úspěšnější a nyní se spekuluje o jednom z nejprestižnějších. O návrat svého bývalého kouče údajně stojí Real Madrid. 
12 fotografií

Benfica láká Mourinha, ten o ní ale nestojí. Ozve se Real Madrid?

Zajímavosti z fotbalu
Obě hradecká infocentra přijímají inzerci do týdeníku Hradečák.
Hradec Králové - Nová koalice na hradeckém magistrátu si chce posvítit na týdeník Hradečák. Nelíbí se jim inzerce městských firem v týdeníku ani jeho spolupráce s městskými infocentry.

Vedení města brojí proti Hradečáku

Hradecko
Tomáš Jirsa
Nejen já si oprávněně myslím, že někteří policisté vyšetřující „kauzu Čapí hnízdo“ jednají až pod tlakem médií. Co jiného si máme myslet například o pobytu syna premiéra na Krymu nebo o komunikaci se švýcarskou stranou, která začala až po televizní reportáži.

Glosa Tomáše Jirsy: Složitý rok pro Lenku Bradáčovou

Komentáře
Martin Komárek
Francouzský spisovatel Yann Moix prohlásil, že ač padesátník, nemohl by se zamilovat do padesátileté ženy. Osobní a nikterak překvapivý výrok ovšem zaujal i světová seriózní média, která citují i reakce padesátiletých i mnohem mladších dam.

Glosa Martina Komárka: Mladé ženy, staré ženy

Komentáře
Ivana Chýlková.
Nekorektní revue aneb sentimentálněsenilní stařeckou last minute tragédii Bond/Médea představí zítra premiérovému publiku pražské divadlo Studio DVA. Pod režijní taktovkou bratří Cabanů se v hlavních rolích objeví Ivana Chýlková, Jan Kraus a Petr Fejk.

Antická klasika s narážkami na současnost

Divadlo
Anne-Elisabeth Falkevik Hagenová
V Norsku byla před deseti týdny unesena 68letá Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová, manželka místního miliardáře. Tu únosci od té doby zadržují na neznámém místě a za její propuštění požadují výkupné ve výši devíti milionů eur (přes 230 milionů korun). Žena je pohřešována již od 31. října, média však o případu informovala až nyní.

V Norsku zmizela manželka miliardáře. Únosci požadují výkupné v kryptoměně

Svět
Pirát Ivan Bartoš
Piráti dnes poslali městskému úřadu v Černošicích u Prahy právní analýzu, podle které je premiér Andrej Babiš (ANO) osobou ovládající holding Agrofert, a porušuje tak zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný funkcionář prostřednictvím Agrofertu vlastní média. Černošický úřad posuzuje možný Babišův střet zájmů a podle serveru iRozhlas.cz si vyžádal stanovisko k věci od všech sněmovních stran vyjma ANO. Babiš tvrzení, že je ve střetu zájmů, opakovaně odmítá.
16 fotografií

Babišův střet zájmů? Piráti poslali do Bruselu i Černošic právní analýzu

Česko
Britská premiérka Theresa Mayová
Vláda britské premiérky Theresy Mayové dnes utrpěla porážku v Dolní sněmovně, která schválila opatření výrazně omezující možnost kabinetu dovést zemi k odchodu z Evropské unie bez uzavřené dohody. Těsně schválený dodatek k rozpočtovému zákonu dává podle britských médií větší moc do rukou poslanců, jejichž souhlas bude vláda pro případ neřízeného brexitu potřebovat, aby mohla využívat na chod úřadů peníze z daní. Opoziční labouristé dnes oznámili, že parlament bude o samotné dohodě hlasovat v úterý 15. ledna.
8 fotografií

Mayová utrpěla porážku. Poslanci omezili možnosti vlády provést tvrdý brexit

Svět
Vizualizace českého Pivovaru v texaském Waco.
Texaské město Waco je domovem ve Spojených státech velice populární limonády Dr Pepper, která zde má dokonce i své muzeum. Nyní se však k němu upírají oči celé početné české komunity v Texasu a dalších milovníků českého piva. Ve městě totiž vznikne podnik inspirovaný českým pivovarnictvím, který ponese příznačný název „Pivovar“. Informovala o tom místní média.

Do Ameriky na tradiční ležák plzeňského typu. V Texasu postaví český pivovar

Ekonomika
Ilustrační foto.
Králův Dvůr - V Králově Dvoře chtějí stejně jako v uplynulých letech letos rozjet a realizovat několik náročných investičních akcí. V letošním roce povede město starosta Petr Vychodil společně se třemi místostarosty. Každý z nich odpovídá za určité oblasti.

Králodvorští místostarostové mají své gesce

Berounsko
Senior Jaromír Balda čelí obžalobě z teroristického útoku a z vyhrožování teroristickým trestným činem. Podle kriminalistů pokácel dva stromy na železniční tratě a šířil výhrůžné letáky.
Krajský soud v Praze začal projednávat poněkud zvláštní případ. Jednasedmdesátiletý důchodce Jaromír Balda, který ze zdravotních důvodů při soudním líčení seděl, čelí obžalobě z teroristického útoku a vyhrožování teroristickým trestným činem. Loni v červnu totiž pokácel dva stromy na železniční tratě a způsobil tím nehodu dvou vlaků. Důvod? Chtěl vyvolat odpor proti migrantům. Seniorovi hrozí pět až patnáct let za mřížemi.
19 fotografií

Pokácel stromy na koleje ze strachu z migrantů. Chtěl jsem lidi varovat, hájí se

Krimi
Porodnice - ilustrační foto
Arizonská policie vyšetřuje případ týkající se zcela nečekaného porodu ženy, jež se podle lékařských záznamů oficiálně dlouhou dobu nachází ve vegetativním stavu. S informací o této prozatím nevysvětlené události přišel web Azfamily.com. Žena je léčena na soukromé klinice Hacienda HealthCare facility, přičemž o tom, že je těhotná, prý nikdo z tamního ošetřujícího personálu neměl vůbec tušení.

V americkém Phoenixu porodila žena, která je již přes deset let v kómatu

Svět
Protivládní protesty v Bělehradu
Tisíce lidí v Bělehradě protestovaly proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho vládní Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti při již pátém takovém protestu za uplynulých pět týdnů mimo jiné požadovali svobodu médií a konec útoků na novináře a představitele opozice. Informovala o tom agentura Reuters.

Protesty v Bělehradu. Prezidenta Vučiče označili demonstranti za autokrata

Svět
Funkční prádlo bere Vesna výhradně od českých výrobců
Východní Čechy - Jen něco málo přes tisíc korun navíc vůči minimální mzdě dostávají některé prodavačky v české textilní firmě Vesna. Přestože firma vydělává miliony a finančně podporuje různé organizace, se zaměstnanci už třetím rokem marně jedná o nové kolektivní smlouvě. Zaměstnanci jsou prý dokonce zastrašováni.

Platy ve Vesně jsou stále na hranici bídy

Podnikání
V Budapešti protestovaly tisíce lidí proti novele zákoníku práce, kterou nazývají "otrocký zákon."
Vyvrcholením letošního pokračování prosincových protivládních demonstrací bylo dnešní shromáždění v centru Budapešti. Hlavním motivem protestů se stal odpor proti nedávno schválené novele zákoníku práce, která prolamuje limity na přesčasy zaměstnanců. Lidé šli v průvodu centrem města od Náměstí hrdinů a za vlhkého a chladného počasí došli před budovu parlamentu, informovaly agentury DPA a Reuters.
5 fotografií

V Maďarsku pokračovala série protivládních protestů. Sešlo se na 10 tisíc lidí

Svět
Při únikové hře v Polsku přišlo o život pět dívek
Pět mladých žen přišlo dnes o život při požáru v zábavním centru pro únikové hry v Koszalinu na severu Polska. Oznámila to místní média s odvoláním na policii. Ministr vnitra Joachim Brudziński kvůli tragédii nařídil prověřit podobná zařízení v celé zemi z hlediska plnění protipožárních předpisů.  

Tragédie v Polsku: pět patnáctiletých dívek uhořelo během únikové hry

Svět
Ilustrační foto.
V centru západoněmeckého Kolína nad Rýnem se dnes ozvaly výstřely. V blízkosti dómu byl zadržen muž se střelnou zbraní, informoval server deníku Bild. Podle svědků z místa ujeli muž a žena a další muž odešel pěšky. Podle policie by incident mohl souviset s působením motorkářských gangů. Média nehovoří o žádných případných zraněných.

V centru německého Kolína se střílelo. Policisté podezírají motorkářský gang

Svět
Ruská policie. Ilustrační snímek
Paul Whelan, kterého ruské bezpečnostní složky zadržely během minulého pátku v Moskvě, byl místními úřady oficiálně obviněn ze špionáže. Serveru CNN to dnes potvrdil jeho právník. Dle předchozích informací hrozí Američanovi až dvacetileté vězení. Jeho zatčení způsobilo diplomatickou roztržku mezi USA a Ruskem, která navíc přichází v době velice vyhrocených vztahů mezi oběma mocnostmi. Americká vláda žádá jeho okamžité propuštění.

Američan zadržený v Rusku byl obviněn ze špionáže. Jde o odvetu Moskvy?

Svět
Pouštní oblasti na jihozápadě USA zasypal sníh
Obyvatele západní části Spojených států amerických přivítalo do nového roku vskutku netradiční počasí. Zatímco na Aljašce naměřili v předchozích dnech neobvykle vysokých šest stupňů Celsia, v pouštních oblastech na jihozápadě země panovaly poprvé za poslední roky teploty pod bodem mrazu. Písečné pláně a kaktusy na některých místech zasypal sníh.
6 fotografií

Neobvyklé počasí v USA. Města v poušti přikryla sněhová pokrývka

Svět
Pohotovost ve Frýdlantě bude od července sídlit v budově plicní ambulance.
Frýdlantsko – Lékařská pohotovost na Frýdlantsku bude fungovat i v novém roce. Jak upozornila mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková, byla mezi svátky v médiích zveřejněna nepřesná informace o tom, že ve výběžku končí pohotovost.

Lékařská pohotovost na Frýdlantsku funguje

Liberecko
Novou tvář mají s novým rokem středočeští profesionální hasiči. Jejich mluvčí zprostředkovávající skrze média kontakt Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje s veřejností se stala Tereza Fliegerová. Střídá svého předchůdce Ladislava Holomčíka.
Střední Čechy – Novou tvář mají s novým rokem středočeští profesionální hasiči. Jejich mluvčí zprostředkovávající skrze média kontakt Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje s veřejností se stala Tereza Fliegerová. Střídá svého předchůdce Ladislava Holomčíka, který odchází do důchodu; služba pro něj skončila posledním dnem roku 2018.

Práci středočeských hasičů přiblíží lidem nová mluvčí

Z okolí
Útočník pobodal v britském Manchesteru trojici lidí
Muž vyzbrojený nožem pobodal v pondělí večer v centru Manchesteru na stanici železnice a tramvaje tři osoby - muže, ženu a policistu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC s odvoláním na policii. Útočníka zadržela policie, stanice Manchester Victoria je uzavřená. Policie případ šetří jako teroristický útok. Podle bulvárního deníku Daily Mail křičel muž "Alláh".  
3 fotografie

V Manchesteru útočil muž vyzbrojený nožem. Zřejmě šlo o teroristický čin

Svět
Výklad z karet Kateřiny Krausové.
Nová Paka – Co nás čeká v roce 2019? Někdo chce znát svoji budoucnost a nebojí se zeptat karet, kamenů či hvězd. Nám daly odpověď obrazové mariášové karty, jejichž autorkou je Kateřina Krausová z Nové Paky.
3 fotografie

Co říkají karty o roce 2019?

Jičínsko
Český squashista Daniel Mekbib.
Podepsané reprezentační dresy nebo speciální bílé míčky. O to byl největší zájem v rámci crowdfundingové kampaně „Squash na olympiádu“, která skončila úspěšně. Na Startovači se vybralo 171 tisíc korun, přitom požadovaná částka činila 140 tisíc. „Jsme nadšení. Chtěli jsme upozornit na to, že se squash chce dostat do programu olympijských her. Myslím, že se nám to podařilo, ale bojovat budeme dál,“ prohlásil Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe.

Kampaň Squash na olympiádu skončila úspěchem. Vybralo se přes 170 tisíc korun

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Kočov – Trpělivost s predátorem došla myslivcům i obyvatelům obce Kočov. Přemnožený norek americký decimuje ryby a další obyvatele vod v okolí a obec se rozhodla to jen tak nenechat a proti norkovi bojovat.

Norek americký decimuje obyvatele vod

Tachovsko
Londýnské letiště Gatwick
Britská policie v sobotu vyloučila, že by dva bezpilotní letouny, které v uplynulých dnech našla, byly těmi, které minulý týden v rušném předvánočním čase způsobily chaos na letišti Gatwick. Ředitel sussexské policie Giles York se dnes zároveň ve vysílání BBC Radio 4 omluvil dvojici, kterou policisté v souvislosti s vyšetřováním narušení vzdušného prostoru nad jihoanglickým letištěm zadrželi a následně bez obvinění propustili.
14 fotografií

Drony zadržené britskou policií nezpůsobily chaos na letišti Gatwick

Svět