ŠTÍTEK: média

Vražedná zbraň - Ilustrační foto
Polskem otřásla vražda desetileté dívky, pohřešované od čtvrtka. Podezřelého dopadla policie v neděli a prokuratura jej obvinila, že dívku zavraždil "s mimořádnou krutostí". Podezřelý se k činu přiznal, oznámil dnes policejní mluvčí. Ministr spravedlnosti již přislíbil pachateli "nejpřísnější trest" a vyjádřil politování nad tím, že mu nelze vyměřit trest smrti.

Brutální vražda 10leté dívky: Polská policie dopadla podezřelého

Svět
Na sociální síti Instagram vlastněné společností Facebook se objevilo zfalšované video se zlověstným vzkazem od zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga. Šéf sociální sítě se zde v několika sekundách zdánlivě chlubí "totální kontrolou nad ukradenými údaji miliard lidí". Média označují událost jako další test přístupu Facebooku k falešnému obsahu, společnost se jej podle prvotního vyjádření odstranit nechystá.  
5 fotografií

Internetem se šíří falešné video. Kontroluji data miliard, chlubí se Zuckerberg

Svět
Seriál HBO Černobyl.
Pětidílná minisérie HBO nesoucí název Chernobyl (Černobyl) sklidila nevídaný úspěch u českých i zahraničních fanoušků, ruská média však na její konto nešetřila kritikou. Například podle jednoho z nejčtenějších ruských listů, Komsomolskej Pravdy, stojí za vznikem seriálu zahraniční konkurence Rosatomu (Federální agentury pro atomovou energii Ruské federace), jejímž cílem je pošpinit reputaci Ruska jako jedné z jaderných velmocí. 
8 fotografií

Rusové se ostře pustili do seriálu Černobyl. Je to karikatura, ne pravda, tvrdí

Svět
Hrobka bývalého španělského diktátora Franciska Franka v památníku v Údolí padlých u Madridu
Španělský nejvyšší soud dnes pozastavil exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka, kterou plánovala socialistická vláda na příští pondělí. Soud vydal předběžné opatření, dokud se nevyřeší stížnosti podané rodinou a některými organizacemi, které s přemístěním ostatků z baziliky v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu nesouhlasí. Informovala španělská média.

Exhumace diktátora Franka se odkládá. Soud přemístění ostatků zastavil

Svět
Britská královna Alžběta II. a americký prezident Donald Trump Buckinghamském paláci. Uprostřed první dáma Melania Trumpová
Jako "velmi dobrou" zhodnotil americký prezident Donald Trump první londýnskou část své státní návštěvy Británie, která vyvrcholila státním banketem v Buckinghamském paláci. Trump, na něhož vedle královského přivítání čekaly i protesty, zavítal do Westminsterského opatství a setkal se u čaje s princem Charlesem a jeho ženou Camillou. Během večerního banketu připomněl, že obě země pojí historické pouto od doby vylodění v Normandii, jehož oslav se zúčastní ve středu.
12 fotografií

Trump se v Británii dočkal královského přijetí. Jeho návštěvu provázejí protesty

Svět
Premiér Andrej Babiš
Zjištění v návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. V České televizi to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj si Nejvyšší státní zastupitelství vypracuje vlastní analýzu navrhovaného dokumentu, výsledky by mohlo mít do dvou či tří týdnů. Babiš v reakci uvedl, že Zeman nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu. 
33 fotografií

Zpráva Evropské komise o Babišovi? Zjištění jsou závažná, říká státní zástupce

Česko
Ilustrační snímek
Dva Němci jsou pohřešováni poté, co se jejich loď v pátek převrhla po srážce s plavidlem s Čechy na přehradě na severovýchodě Španělska. Tři Češi při nehodě zranění neutrpěli, sdělil ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí. Španělská média píší, že posádku tvořili čeští i slovenští občané a jeden z nich byl lehce zraněn.

Ve Španělsku se pohřešují dva Němci. Srazili se s lodí s Čechy

Svět
Série explozí v závodě na výrobu trhavin ve městě Dzeržinsk v centrální části Ruska.
Série explozí v závodě na výrobu trhavin ve městě Dzeržinsk v centrální části Ruska dnes zranila nejméně 43 lidí, stav čtyř z nich je velmi vážný. Patnáct lidí skončilo v nemocnici, uvedlo regionální ministerstvo zdravotnictví. Rozsáhlý požár, který výbuchy způsobily, už se podařilo uhasit, napsala agentura Interfax.

Ruskou továrnou na výbušniny otřásly dvě exploze. Zraněno je 43 lidí

Svět
Donald Trump a Kim Čong-un na summitu v Hanoji
Severní Korea při čistce v diplomatických kruzích po neúspěšném únorovém summitu v Hanoji popravila svého hlavního vyjednavače v jaderných rozhovorech se Spojenými státy Kim Hjok-čchola. Agentura Reuters uvedla, že to dnes napsal jihokorejský list Čoson ilbo. Podle článku byli popraveni i další čtyři vysoce postavení činitelé severokorejské vlády. Reuters se nepodařilo zprávu o popravě vládních činitelů ihned ověřit a agentura AP uvádí, že je třeba ji brát s rezervou.
9 fotografií

Za neúspěšný summit s Trumpem poprava. Kim pročistil diplomatické kruhy

Svět
Další z dílů literárního Listování připravila pro žáky základních a středních škol v Domě osvěty městská knihovna.
Rakovník – Plné hlediště žáků základních a středních škol, kteří se mohli zaposlouchat do dalšího dílu Listování, který byl tentokrát plný humoru, ale i místy až mrazivého prozření. Na pořadu byl český bestseller Michala Gregora Nejlepší kniha o fake news, která má ve čtenářích posílit schopnost čelit propagandě, orientovat se ve světě médií, rozpoznávat hoaxy a nepodléhat fake news. Listování má už svoje místo v rakovnické kulturní nabídce.

Dům osvěty hostil český bestseller

Volný čas
Volodymyr Alexandrovič Zelenskyj
Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal nařízení o rozpuštění parlamentu. Stejným dekretem vypsal předčasné parlamentní volby na 21. července. Uvedla to dnes ukrajinská média s odvoláním na komuniké na prezidentově webu. Zelenskyj již při pondělním uvedení do nejvyšší funkce ohlásil, že zákonodárný sbor rozpustí. V řádném termínu měli Ukrajinci nový parlament volit na konci října.
10 fotografií

Ukrajinský prezident Zelenskyj rozpustil parlament a vypsal předčasné volby

Svět
Jamie Oliver
Skupina restaurací vlastněných proslulým britským kuchařem Jamiem Oliverem dnes přešla pod nucenou správu. Informovala o tom britská média, podle nichž krach podniků ohrožuje až 1300 pracovních míst. Většina z 25 dotčených restaurací patří do Oliverovy skupiny italských podniků, kterou Brit provozoval od roku 2008. Další část jeho gastronomických provozů zůstává beze změn, uvedla společnost v prohlášení.
9 fotografií

Kuchař Jamie Oliver krachuje. Jeho restaurace převzal insolvenční správce

Ekonomika
Alexander Van der Bellen.
Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se vyslovil pro to, aby se předčasné parlamentní volby v zemi konaly co nejdříve, a navrhl počátek září. Uvedl to dnes po schůzce s lidoveckým kancléřem Sebastianem Kurzem. Vládní koalice se rozpadla v sobotu poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž nyní už bývalý vicekancléř a šéf Rakouské strany svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache jednal s údajnou neteří ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek.
6 fotografií

Skandál v Rakousku: Předčasné volby by mohly být začátkem září, uvedl prezident

Svět
Ilustrační foto.
Ze čtvrtečních místních voleb v Anglii a Severním Irsku odchází jako poražené obě největší britské politické strany poté, co voliči podle médií potrestali vládní konzervativce a opoziční labouristy za jejich postup při odcházení země z Evropské unie. Konzervativci ztratili kontrolu nad zastupitelstvy ve 44 volebních obvodech a ačkoli labouristy takový propad nepostihl, neúspěchu vládní strany nedokázali využít. Stovky křesel v místních radách získala Zelená strana a liberální demokraté, tedy uskupení podporující setrvání Británie v Evropské unii.
8 fotografií

V britských místních volbách propadli konzervativci i labouristé

Svět
VÁLEČNÍCI zvládli všechny tři domácí duely. Teď by potřebovali vyhrát i ten čtvrtý.
Děčín – O čtvrtfinálové basketbalové sérii mezi Děčínem a Opavou toho bylo napsáno hodně. Jde o velkou bitvu, které nechybí emoce, napěchované haly, ale také opavské šťouchance skrze média na adresu děčínských Válečníků. Sedmý zápas, který vše rozlouskne, se hraje ve čtvrtek od 18 hodin. Stav série je 3:3, kdo vyhraje, jde do semifinále.

Rozhodující bitva je tady! Musíme vyhnat únavu, má jasno kouč Grepl

Basketbal
Iker Casillas v akci
Slavného brankáře Ikera Casillase postihl během dnešního tréninku fotbalistů Porta infarkt. Španělský mistr světa a Evropy, který koncem května oslaví 38. narozeniny, byl převezen do nemocnice a podle portugalských médií není v ohrožení života. V této sezoně si však už nezachytá.

Gólman Casillas měl během tréninku infarkt. Bude ještě chytat?

Fotbal
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump začátkem června zamíří na třídenní státní návštěvu do Británie, kde jej se všemi poctami přijme královna Alžběta II. Informoval o tom dnes Buckinghamský palác. Z Británie se pak Trump přesune do Francie, kde se 6. června sejde s prezidentem Emmanuelem Macronem, uvedl Bílý dům. Podle médií se pak zřejmě oba prezidenti společně zúčastní oslav 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.
12 fotografií

Trump pojede na státní návštěvu Británie, přijme ho královna

Svět
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Střední Čechy - První zpráva k tématu opozičně-koaličních sporů středočeských politiků kolem zaměstnávání externistů na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti za uplynulé týdny, která neobsahuje kontroverzi. Tak lze hodnotit čtvrteční sdělení předsedy zastupitelského klubu ANO Martina Hermana určené médiím.

Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise

Z okolí
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg
Facebook v nezašifrované podobě ukládal nejen hesla milionů uživatelů stejnojmenné sociální sítě, ale také k milionům účtů na síti Instagram. Kalifornská společnost dnes aktualizovala březnovou tiskovou zprávu o bezpečnostním problému, v níž původně hovořila o desetitisících zasažených instagramových účtů. Komentátorům neuniklo, že Facebook novou informaci vypustil ve chvíli, kdy americká média zaměstnává zveřejnění zprávy o ruských zásazích do prezidentských voleb.
6 fotografií

Facebook přiznal další problém. Nezašifrovaná byla hesla milionů lidí

Ekonomika
Nehoda autobusu na ostrově Madeira
Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo ve středu večer 29 lidí. Podle portugalského prezidenta jde výhradně o německé turisty. Německé ministerstvo zahraničí to zatím nepotvrdilo, i když připustilo řadu německých obětí. Dalších 27 lidí bylo zraněno, z toho někteří vážně, informovala místní média. Příčiny nehody vyšetřuje policie.
4 fotografie

Na ostrově Madeira havaroval autobus s turisty. Zemřelo 29 lidí

Svět