ŠTÍTEK: média

Australan Brenton Tarrant svou střelbu živě vysílal na internet.
Australští poslanci schválili sérii kontroverzních zákonů, podle nichž hrozí manažerům sociálních médií, kteří rychle neodstraní extrémistické materiály ze svých platforem, až tři roky vězení. Firmy vlastnící tyto platformy mohou čelit pokutám dosahujícím až miliard dolarů. Australský Institut veřejných záležitostí to označil za očividný útok na svobodu sdělovacích prostředků.
8 fotografií

Za extrémistický obsah jdete do vězení, hrozí Austrálie správcům sociálních sítí

Svět
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Střední Čechy – Pokud napětí stoupající v posledních dnech mezi středočeskými politiky poroste i nadále dosavadní měrou, nelze asi vyloučit vůbec nic. Ani to, že by si na sklonku dubna, až se sejdou na veřejném zasedání krajského zastupitelstva, mohli pánové vjet do vlasů. Byť pravděpodobněji vše skončí spíše podnětem k policejnímu prošetřování.

Napětí mezi středočeskými politiky by se dalo krájet. Hlavně kvůli externistům

Z okolí
Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn
Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn bude usilovat o to, aby parlament vyslovil nedůvěru premiérce Therese Mayové a britští voliči šli k předčasným volbám. Britským médiím to řeklo několik labouristických poslanců, jejichž strana získává v posledních průzkumech náskok před vládnoucími konzervativci. Mayová sice čelí od pátečního třetího odmítnutí brexitové dohody rostoucímu tlaku na odstoupení i z řad své vlastní strany, většina torů se však kvůli hrozící volební prohře cestu k novým volbám otevřít nechystá.
13 fotografií

Nedůvěra premiérce Mayové. Šéf labouristů Corbyn chce předčasné volby

Evropa pro Čechy
Zuzana Čaputová ve svém štábu
Vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách vnímají slovenské deníky v prvních komentářích jako naději na novou kulturu a slušnost v politice, popřípadě jako porážku populismu a předsedy vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. Zahraniční média vítězství Čaputové spojují s nespokojeností Slováků s atmosférou ve společnosti a politice po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka. Všímají si, že ve spíše konzervativní zemi se prezidentkou stane žena s jasně liberálními názory.
15 fotografií

Národ odmítl Fica. Slovenská média slaví vítězství Čaputové

Svět
Kamiony. Ilustrační foto.
Negativní obraz kamionové dopravy a jejich řidičů v médiích a u veřejnosti může podle dopravců dále prohloubit současný nedostatek šoférů a tím ohrozit další fungování některých tuzemských dopravních firem. Nehodovost kamionů přitom mírně klesá. ČTK to sdělilo sdružení dopravců Česmad Bohemia. Nákladní vozidla se v Česku loni podílela na 7763 dopravních nehodách, což bylo 7,4 procenta všech nehod roku 2018. Meziročně nehod nákladních vozů ubylo o 331. Kamiony ale v posledních týdnech způsobily několik incidentů.
16 fotografií

Dopravci se obávají nedostatku řidičů. Odrazuje je medializace nehod

Ekonomika
Petr Rafaj
Nevládní organizace Transparency International (TI) dnes otevřeným dopisem vyzvala vládu, aby iniciovala odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje z funkce. Podle organizace Rafaj narušuje důvěryhodnost úřadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) se k záležitosti nechtěl blíže vyjadřovat, informace má pouze z médií. Podle něj je vyšetření případu především věcí policie. Počátkem března zasahovali v ÚOHS policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).
20 fotografií

Rafaj představuje riziko. Aktivisté vyzvali vládu k odvolání šéfa ÚOHS

Česko
Kosmonauti zkoumali plášť lodi Sojuz.
Dosavadní vyšetřování neobjasnilo původ záhadného otvoru v plášti kosmické lodi Sojuz MS-09, v jehož důsledku koncem loňského srpna poklesl v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tlak. Novinářům to dnes v Moskvě řekl šéf ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Odhalení příčin nepomohl ani loňský výstup do otevřeného kosmu, a tak bude vyšetřování pokračovat, možná i formou experimentu na oběžné dráze.
8 fotografií

Co způsobilo díru v plášti Sojuzu? Záhada trvá, vyšetřování odpovědi nepřineslo

Věda a technika
Vladimír Darida (vpravo) proti Anglii.
Pětihvězdičkový výkon anglických fotbalistů proti české reprezentaci v úvodním utkání kvalifikace mistrovství Evropy dal podle britských médií definitivně zapomenout na předchozí léta promarněných talentů. Vystoupení výběru trenéra Jaroslava Šilhavého, který v pátek ve Wembley utrpěl debakl 0:5, naopak deníky označily za neškodné a plné chyb volajících po potrestání.
7 fotografií

Neškodný, volající po potrestání, hodnotí britská média český výkon v Anglii

Fotbal
Ivan Hoffman
Zatímco se perou zastánci svobody internetu s vyznavači principu, že krást se nemá, třetím vzadu, který se směje, jsou lidé od reklamy. Je jim jedno, na čí stranu se nakonec přikloní Evropský parlament. Zkrátka nepřijdou, neboť mají v hrsti obě strany sporu. Jak vydavatelské domy, tak i internetové platformy žijí z reklamy, neboť zisk z prodávaného obsahu už většinou nepokryje náklady.

Týden Ivana Hoffmana: Svoboda v éře ohlupování

Komentáře
Britská premiérka Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová požádala šéfa Evropské rady Donalda Tuska o odklad brexitu do 30. června. V Dolní sněmovně uvedla, že není připravena pozdržet odchod Spojeného království z unie více. Předsedovi Evropské komise Jean-Claudovi Junckerovi se však navrhovaný termín nelíbí. Mayovou varoval, aby neodkládala brexit za termín voleb, které se uskuteční 23. května.
9 fotografií

Dojde k brexitu 30. června? Mayová požádala EU pouze o krátký odklad

Evropa pro Čechy
Při střelbě ve dvou novozélandských mešitách zemřely desítky lidí.
/VIDEO/ Bilance dnešní střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch vzrostla na 49 obětí. Oznámil to policejní komisař Mike Bush. Dalších 48 lidí utrpělo podle zdravotnických úřadů zranění. Jeden ze čtyř zatčených byl obviněn z vraždy. Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. 
8 fotografií

Útočníci stříleli v novozélandských mešitách, zabili desítky lidí

Svět
Jednání Sněmovny o žádost o vyslovení souhlasu s trestním stíhání poslanců Andrej Babiš a Jaroslava Faltýnka 19. ledna v Praze. Faltýnek, Babiš
Dozorující státní zástupce Radek Mezlík se ohradil proti tomu, že by informace v kauze kolem prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a firmy Kapsch unikly do médií od policie či státního zastupitelství. Podle něj soudní příkazy či usnesení policie obdrželo přes 100 lidí a není v moci policie, aby zabránila poskytnutí informací od všech dotčených.
5 fotografií

Kauza Faltýnek. Informace neunikly od státního zastupitelství, tvrdí žalobce

Česko
Jan Hamáček.
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) počátkem týdne požádá policejního prezidenta Jana Švejdara o prověření, zda od policie unikly do médií odposlechy v kauze kolem prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a firmy Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Do budoucna chce zajistit, aby k podobným únikům nedocházelo, podle něj to komplikuje vyšetřování. Řekl to dnes v pořadu Partie na televizi Prima.
24 fotografií

Odposlechy v kauze kolem Faltýnka: Hamáček požádá o prověření jejich úniku

Česko
Ilustrační foto.
Španělskem tento týden otřásl případ týraných a okrádaných seniorů poblíž Cádizu na jihu země. Ve vile, kterou místní média označila za dům hrůzy, policisté našli zdrogované a zamknuté seniory krmené sondou. Zatkli šest lidí, za vůdce gangu je považován německo-kubánský pár, jenž starce týral a okrádal. Za několik let staří lidé v jejich "péči" přišli dohromady až o 1,8 milionu eur (přes 46 milionů korun).

Španělský gang týral a okrádal zahraniční seniory. Přišel si na 46 milionů korun

Svět
Ilustrační foto.
Benešovsko - Umístěním nové dopravní značky upozorňující řidiče, že jsou v pozici, odkud by najeli na dálnici v protisměru, se v pátek 8. března pochlubilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Instalována byla za účasti médií na Benešovsku u Divišova; na exitu 41 brněnské dálnice D1. Na jiných místech u dálnic D1, D2 a D6 silničáři umístili dalších šest těchto cedulí. Jedna vychází zhruba na 1500 korun.

Upozornění na nájezd do protisměru se stává skutečností

Benešovsko
Ilustrační foto
Ráno nedokázal vstát z postele a ze školy nosil stále horší známky. Když měl pochopit běžný slovní výklad, který nedoprovázel obraz, byl naprosto ztracený. Nepamatoval si z něho téměř nic. Lékař proto rodičům doporučil, aby chlapci omezili přístup k mobilu, internetu a sociálním sítím. Podobnými příznaky se totiž projevuje počínající digitální demence. Tedy porucha vnímání a poznávání, kterou má na svědomí dlouhodobá závislostí na digitálních médiích.
6 fotografií

Školáky ničí závislost na mobilech. Skočili by i z okna

Zdraví
Ilustrační foto.
Díky záběrům zveřejněných v médiích se policistům podařilo dopadnout muže, který v polovině února během jízdy tramvají okradl v Ostravě spícího pasažéra. Na videu je jasně vidět, jak sleduje okolí a znaveného cestujícího. Pak bere odložené zavazadlo a vystupuje.

Kamery v Ostravě pomohly dopadnout dalšího pachatele

Zločiny a soudy
Recep Tayyip Erdogan
Turecko vydalo zatykače na 1112 osob, které podezírá z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jež podle vlády stálo za pokusem části armády o puč v létě 2016. Informovala o tom dnes televize CNN Türk. Těžiště operace sice leží podle CNN Türk v metropoli Ankaře, ale celkem se zatýká v 76 z 81 tureckých provincií. Další podrobnosti zatím média neuvádějí.
6 fotografií

Erdogan chystá další zásah proti pučistům. Ankara vydala 1112 zatykačů

Svět
Slawomir Kowalski přebírá ocenění pro nejlepšího konzula
Norské úřady se rozhodly vyhostit polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, kterého označily za nežádoucí osobu. O vyhoštění diplomata informoval náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęk, který ohlásil reciproční reakci v podobě vyhoštění norské konzulky.   

Norsko kvůli nevhodnému chování vyhostilo polského konzula v Oslu

Svět
Britská premiérka Theresa Mayová
Podle britských médií se chystá britská premiérka Theresa Mayová v nadcházejícím týdnu požádat poslance, aby jí poskytli více času na vyjednání změn v brexitové dohodě mezi Londýnem a Bruselem. Většina Britů si přitom přeje, aby Mayová odchod Británie z EU odložila. Vyplývá to z průzkumu společnosti BMG Research pro britský deník The Independent.
14 fotografií

Mayová chce více času na vyjednávání. Britové si přejí odložit brexit

Evropa pro Čechy
Ilustrační foto.
Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski nemá signály, že by inspektoři Evropské komise (EK) při kontrole polských jatek zaznamenali nějaká dramatická odhalení, „a to byli všude“. Ministr to na závěr inspekce z Bruselu dnes řekl novinářům stanice Radio Zet. Kontroloři podle něj navštívili skoro 1300 jatek. O bezpečnosti potravin bude Ardanowski příští týden jednat s českým protějškem Miroslavem Tomanem.
5 fotografií

Inspekce polských jatek skončila. Kontroloři navštívili přes tisícovku zařízení

Ekonomika
Andrej Babiš.
Střední Čechy - S mimořádnou pozorností - a až nečekanou - se setkávají aktuální organizační změny na středočeském krajském úřadu. Jakub Dušánek z mediálního odboru Pirátské strany je v pátek 8. února dal do přímé souvislosti s možným vlivem premiéra Andreje Babiše a jeho údajného střetu zájmů jakožto někdejšího vlastníka podnikatelského impéria, jehož součástí byla i média.

Řízení kolem Babiše přineslo horký brambor do středočeské politiky

Z okolí
Kutná Hora je u návštěvníků stále oblíbenější.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Návštěvnost kutnohorských památek mají turisté stále ve větší oblibě. Alespoň to dokládá statistika za uplynulý rok. Podle ní loni evidovaly kutnohorské památky rekordní počet návštěvníků, a to celkem 1 223 827 osob. Návštěvnost památek je srovnatelná s rokem 2017. Oproti roku 2016 se jedná o přibližně o jedenácti procentní nárůst.
14 fotografií

Kutná Hora je u návštěvníků stále oblíbenější

Kutnohorsko
Ilustrační foto
Téměř devadesát procent českých firem tvoří podniky vlastněné rodinnými příslušníky. V současnosti ale od státu zvláštní podporu nemají, a to i přesto, že tvoří základ zdravé ekonomiky. To se ale má změnit. Vláda totiž finišuje s návrhem, který může institut rodinné firmy zanést přímo do zákona.

Rodinné firmy si polepší, vláda chystá plán, jak na to

Ekonomika