ŠTÍTEK: média

Český premiér Andrej Babiš
Světová média si opět všímají podnikání českého premiéra Andreje Babiše. Reportáž německé stanice Deutsche Welle (DW) přináší svědectví zahraničních pracovníků jeho drůbežárny, kteří se do Česka dostali "za podivných okolností" a pracují zde za nevyhovujících podmínek. Reportéři upozorňují, že je to v přímém rozporu s protiimigrantským postojem Babišovy vlády.     
8 fotografií

Krvavá práce za málo peněz. V Babišově drůbežárně pracují migranti, tvrdí Němci

Svět
Andrej Babiš
Černošický úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun, napsal dnes deník Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Premiér v úterý uvedl, že jeho právníci proti rozhodnutí Černošic podali odvolání, podrobnosti rozhodnutí úřadu dosud nebyly známy. Babiš čelí podezření, že i když je vysokým ústavním činitelem, stále prostřednictvím holdingu Agrofert ovládá média.
24 fotografií

Střet zájmů? Černošický úřad uložil Babišovi pokutu 200 tisíc korun

Česko
Požár obytného domu v centru Paříže
Deset mrtvých a další desítky zraněných si vyžádal požár obytného domu v Paříži, který vypukl během pondělní noci. Příčiny neštěstí zatím nejsou známy, francouzská prokuratura se ale přiklání k názoru, že osmipatrová budova byla zapálena úmyslně. Policie již zadržela první podezřelou, která byla převezena na psychiatrickou kliniku. Podle médií měla žena v minulosti psychické potíže. 
6 fotografií

Při požáru domu v Paříži zemřelo deset lidí. Policie zatkla podezřelou ženu

Svět
Moskevský Kreml
Více než dvě pětiny mladých Rusů a Rusek by si přály trvale vycestovat do zahraničí. Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada, o kterém dnes informovala ruská média. "To není až tak moc," okomentoval poznatek mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury Interfax. V průzkumech podle něj hodně závisí na formulaci zadané otázky a na kontextu.

Více než dvě pětiny Rusů by si přály emigrovat. Nemají na to však peníze

Svět
Ilustrační foto.
Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na dvě řízené degustace originálních pivovarů tento čtvrtek. Degustaci pivovaru U Tomana připravili v Piváriu Zelená kočka od 17.30 (Dvořákova ulice v Brně). Degustaci pivovaru Ládví Cobolis zase v Lucky Bastard Beerhouse od sedmé večer (ulice bratří Čapků v Brně).

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na dvě pivní degustace v Brně

Brněnsko
Britská premiérka Theresa Mayová
Představitelé britské vlády se začali "vážně zabývat" možností, že by Británie po odchodu z Evropské unie zůstala na trvalo v bezcelní zóně evropského bloku. Píše to server The Independent s odvoláním na své zdroje na úřadu vlády. Trvalou celní unii s EU požadují opoziční labouristé, britská premiérka Theresa Mayová ale takovouto podobu brexitu veřejně odmítá.
14 fotografií

V bezcelní zóně i po odchodu z EU? Britská vláda to zvažuje, Mayová odmítá

Evropa pro Čechy
Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Spojené státy vypověděly smlouvu s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), která byla v době studené války jedním z hlavních výsledků snahy obou supervelmocí o kontrolu zbrojení. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Prezident Vladimir Putin svolal bezpečnostní radu státu. Mluvčí diplomacie Marie Zacharovová posléze uvedla, že Moskva si vyhrazuje právo na odvetu.
8 fotografií

Potvrzeno. USA vypověděly s Ruskem klíčovou dohodu, Moskva hrozí odvetou

Svět
Ilustrační snímek
Během posledních dnů se na sociálních sítích hojně sdílelo video zaznamenávající bití psa. Kauzy si následně začala všímat i média. O několik dnů později se ale na policejní služebnu v Hradci Králové dostavil otec s dcerami, kteří vysvětlili pozadí vzniku videa. Ukázalo se, že pes ve skutečnosti týraný nebyl. 

Nepovedený vtip. Video týraného psa, které pobouřilo internet, bylo nahrané

Krimi
Koncentrační tábor Buchenwald
Plán přesunout oblíbené muzeum klobás na místo, kde mezi lety 1944 až 1945 stála pobočka koncentračního tábora Buchenwald, vyvolal v Německu vlnu pobouření. Na pozemku, kde nacisté věznili 700 Židovek, by si přitom již od příštího roku mohli návštěvníci pochutnávat na tradičních durynských klobásách. Informovala o tom agentura DPA.   

Na místě koncentračního tábora má vyrůst muzeum klobás. Němci protestují

Svět
Herní konzole Sony PlayStation 4 - Ilustrační foto
Herní konzole se v současnosti těší stále větší popularitě. Jednu takovou si chtěl obstarat i mladý Francouz. Neměl sice dostatek peněz, vymyslel ale originální řešení. Krabici s konzolí vydával za ovoce, zaplatil za ni „pár drobných“ a z obchodu odešel. Osudnou se mu však stala nenasytnost. Když se o totéž pokusil druhý den znovu, dopadla ho policie. Za svůj malý podvod dostal tento týden čtyřměsíční podmínku.

Francouz si z obchodu za pár korun odnesl herní konzoli. Vydával ji za ovoce

Svět
Hrdý Budžes
Jičín - Představení Hrdý Budžes, které se mělo odehrát v úterý 29. ledna od 19 hodin v Masarykově divadle v Jičíně, se ruší z důvodu onemocnění hlavní protagonistky.

Hrdý Budžes je zrušen

Volný čas
Falešný učitel nebo veterinář? Kdo je vlastně Jaroslav K.?
Kladensko - Od září působil na jednom z učilišť na Kladensku. Vyučoval angličtinu a matematiku. Studenti si ho i oblíbili. Ukázalo se ale, že diplom z Karlovy univerzity v Praze, kterým se asi třicetiletý muž prokazoval, je falešný. To však samozvaného pedagoga nezastavilo v tom, aby se postavil před středoškoláky a učil. A to není všechno. Před časem se zřejmě stejný člověk měl vydávat i za veterináře či doktora humánní medicíny.

Na střední škole učil falešný pedagog. Vydával se i za veterináře

Zločiny a soudy
Podnikatel Zdeněk Bakala.
Vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala a jeho žena Michaela k dnešnímu dni opustili statutární orgány tohoto mediálního domu. Bakala nechce vydavatelství prodat a zůstává jeho klíčovou investicí, jejímž prostřednictvím chce podporovat a hájit nestrannou a nezávislou žurnalistiku, informovala v tiskové zprávě mluvčí společnosti BM Management Šárka Samková.
9 fotografií

Bakalovi končí ve vedení vydavatelství Economia. Prodat ho prý ale nechtějí

Ekonomika
Ilustrační foto.
Plzeň – Prvním rokem mohou florbaloví fanoušci v Plzni vidět na vlastní oči nejvyšší soutěž žen. A to díky týmu FBŠ Slavia Plzeň, který se poprvé v historii probojoval mezi elitu. V pondělí mohou příznivci této kolektivní hry i na mužskou Superligu.

Florbalová Superliga zavítá do Plzně

Ostatní sporty
Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Během prezidentské kampaně v roce 2016 a do nástupu do Bílého domu měl Donald Trump a nejméně 17 jeho spolupracovníků kontakty s Rusy, s investigativním serverem WikiLeaks nebo s jejich prostředníky. Napsal to dnes list The New York Times na základě analýzy veřejně dostupných informací a soudních dokumentů. Americká média v sobotu komentují i uvolnění financí na provoz vládních úřadů. Ústupek prezidenta Trumpa považují za pokořující porážku.
8 fotografií

Trump byl během prezidentské kampaně v kontaktu s Rusy, ukázalo vyšetřování

Svět