ŠTÍTEK: Mosul

Dva ozbrojení iráčtí povstalci ze severního Iráku z doby, kdy do Iráku vstoupila americká armáda a koaliční síly.
Byl pátek 7. května 2004. Skupina pěti maskovaných ozbrojenců vyvlekla v Iráku před zapnutou videokameru spoutaného 26letého Američana Nicholase Evana Berga. Zatímco kamera natáčela, militanti donutili Berga sednout si před ně na zem a přečíst prohlášení, v němž se identifikuje. Pak mu prostřední ozbrojenec uřízl hlavu. O čtyři dny později se děsivé záběry objevily na internetu. Byla to předzvěst toho, co mělo přijít.
10 fotografií

Stětí Američana Nicka Berga v Iráku spustilo hrůzný trend islámských videopoprav

Historie
Při požáru svatební síně v Iráku zahynulo nejméně sto lidí
Nejméně 100 lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. O odvoláním na irácká média o tom v noci informovaly světové agentury. Náměstek guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovoří až o 113 mrtvých. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice Al-Džazíra. Úřady zatím příčinu tragédie oficiálně nepotvrdily.

Svatba v Iráku skončila tragicky. Při požáru zahynulo nejméně sto lidí

Svět
Soudní přelíčení. Ilustrační foto.
Soud začal projednávat případ Iráčana, kterého obžaloba viní z toho, že z Česka odjel bojovat za Islámský stát (IS). Vátik Muhammad Júsif Sammarraí je stíhaný jako uprchlý, protože není zřejmé, kde se nyní nachází. Jeho otec ve středu ve svědecké výpovědi vyjádřil přesvědčení, že syn zahynul pod troskami v Mosulu. Šestadvacetiletému muži hrozí za teroristický útok a za účast na teroristické skupině 12 až 20 let vězení a případně i propadnutí majetku.
5 fotografií

Vydal se z Česka bojovat za Islámský stát. Otec u soudu: Jeho dny jsou sečteny

Zločiny a soudy
Mohammed Yousef Al Samarraie u Krajského soudu v Pardubicích.
Chtěl pomoci synovi a poslal mu peníze, nyní dostal podmínku za financování terorismu. Pomoc synovi dostala čtyřiasedmdesátiletého Iráčana žijícího na Pelhřimovsku až před pardubický soud, jeho syn totiž žil v iráckém Mosulu a byl členem Islámského státu (IS). Soud uznal muže vinným z financování terorismu a uložil mu podmíněný tříletý trest s tříletou zkušební dobou. Obě strany se vzdaly práva odvolání.
10 fotografií

Pomáhal synovi? Financoval terorismus, uznal soud

Zločiny a soudy
Ilustrační snímek
Šel do Kauflandu a poslal peníze teroristům do Iráku. To se píše v obžalobě Mohammeda Yousefa Al Samarraiea z Havlíčkobrodska. Muž obviněný z financování terorismu stane ve čtvrtek před pardubickým soudem. Za to, že poslal 54 tisíc korun svému synovi, který je členem teroristické organizace, mu hrozí 3 až 12 let ve vězení.

Pomohl teroristům? Rozhodne soud

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Orlickoústecko - Hrůzy války i pohlazení poezií, to vše v dnešních tipech vašeho Deníku.

Tipy Deníku

Volný čas
Ilustrační foto.
Hradec Králové - V pátek si šly pro vysvědčení nejen děti ze základních škol, ale dá se říci, že i studenti hradecké Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Tedy ti, kteří letos úspěšně ukončili poslední ročník a v pátek je čekalo slavnostní vyřazení.

Prestižní prsten pro nejlepšího

Hradecko
Středisko irácké provincie Anbár, město Ramádí, bývalo domovem milionu lidí. Z kdysi rušného města zbyly po boji mezi armádou a Islámským státem (IS) trosky.
Tři roky nepřetržitého válčení a ekonomických zvratů v Iráku si vybírají svou daň. Obnova země přijde totiž ostatní státy na 88,2 miliardy dolarů (v přepočtu 1,8 bilionu korun). Informoval o tom Kusaj Abdal Fattáh z iráckého ministerstva plánování, který se spolu s dalšími představiteli a investory sešel v Kuvajtu na mezinárodní konferenci věnované obnově Iráku. Zprávu přinesla agentura Reuters.
5 fotografií

Daň za Islámský stát: Obnova Iráku si vyžádá téměř 1,8 bilionu korun

Svět
NĚKDEJŠÍ CHLOUBA. „Uvnitř bylo 250 tisíc knih a milion dalších svazků,“ říká o bývalém fondu knihovny doktor Abdul Ameer, stojící před kompletně spálenou budovou.
/REPORTÁŽ/ Iráčané v Mosulu a jeho okolí žili dva roky pod nadvládou Islámského státu. Během tohoto období se museli vypořádat s nedostatkem potravin či leteckým bombardováním. Válka zpustošila i knihovnu Mosulské univerzity, jež v dobách své největší slávy obsahovala více než 250 tisíc knih a milion dalších svazků. S její obnovou chtějí místním obyvatelům nyní pomoci studenti Filozofické fakulty Karlovy univerzity ve spolupráci s organizací Člověk v tísni. 
5 fotografií

Knihovna Mosulské univerzity lehla popelem. S její opravou pomohou Češi

Cestujeme
Belgičtí vojáci, kteří slouží v Iráku v rámci spojeneckých sil, pozorují boje o město Tal Afar.
Irácká armáda je jedna z mála současných ve světě, která má nejen praktické vojenské zkušenosti, ale má zkušenosti s bojem proti ozbrojencům Islámského státu. I když se už roky může spolehnout s větší či menší podporou spojeneckých sil pod vedením Spojených států, dobytí značné části jedné z bašt IS je její zásluha.
5 fotografií

Další úspěch irácké armády, dobyla centrum města Tal Afaru

Svět
Oslavy vítězství v Mosulu
Nad městem stále létají koaliční bojové letouny a ozývají se sporadické výbuchy, avšak iráčtí vojáci již mají důvod k oslavám. Po devítiměsíčních bojích se jim podařilo dobýt zpět jedno z nejdůležitějších center Islámského státu – Staré město v západní části Mosulu. K vítězství jim přijel v neděli také osobně popřát irácký premiér Hajdar Al-Abádí.
15 fotografií

Mosul slaví vítězství. Přišel však o milion obyvatel

Svět
Irácká armáda; Mosul
Na severním okraji mosulského starého města dál probíhají tuhé boje. Podle armádních zdrojů byli vojáci irácké armády zatlačeni zpět o zhruba 75 metrů, ale v sobotu ráno však vojenské jednotky zahlásily, že vítězství je na dosah a v nejbližších hodinách budou mít Mosul pod kontrolou.
15 fotografií

Iráčtí vojáci v Mosulu: Naše vítězství je na dosah

Svět
Následky bombardování, Sýrie
V obci, kterou ovládali bojovníci Islámského státu (IS), zemřelo podle různých údajů od 15 do 30 osob. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že letecké pumy zabily kolem třiceti civilistů. Jiné skupiny uvádějí přibližně poloviční počty. Všichni se ale shodují v tom, že mezi oběťmi byly ženy a děti.

V Sýrii zemřelo při bombardování 15, nebo také 30 lidí. Informace se liší

Svět
Obrněné sebevražedné automobily byly připravené k akci
Vůdce Islámského státu v Mosulu je (možná) mrtev. Jeho bojovníci vyklízejí jednu ulici po druhé, jeden dům za druhým. Bojovníci chalífátu se snaží odnášet si s sebou co nejvíc věcí, co nejvíc toho, čím žili po celé tři roky, kdy okupovali Mosul. Přesto po nich zůstávají zajímavé stopy dokládající, jaký ve skutečnosti byl a pořád je Islámský stát ve svém „soukromí". Za oponu teroristické organizace pronikli spolu s iráckými vojáky reportéři britského deníku The Guardian.
6 fotografií

Život pod Bagdádím. V soukromí Islámského státu

Svět
Irácké jednotky osvobodily starověké město Nimrúd, které dva roky ovládal Islámský stát (IS).
Na tržnici v šiítském městě Karbalá odpálila sebevražedná atentátnice na svém těle výbušninu. Zabila tím nejméně třicet lidí a dalších 35 zranila. K útoku se přihlásil samozvaný Islámský stát (IS). Ten utrpěl těžké ztráty na bojištích v Sýrii i v Iráku, co což se mstí a zintenzivňuje tak své teroristické útoky. 

Sebevražedný útok IS v Iráku: třicet mrtvých. Na bojištích IS ztrácí

Svět