ŠTÍTEK: Mráz

Většina lidí sází zeleninu na jaře. Ani v červenci však není pozdě. Naopak se pak člověk může radovat z čerstvých výpěstků i na podzim a v zimě.
Mnoho zahrádkářů dodnes věří, že s koncem léta končí i možnost vypěstování si čerstvé zeleniny. Opak je pravdou. Podzimní zahrádkaření může být stejně bohaté jako jarní sezóna. Správně vybrané plodiny přinesou úrodu i během chladnějších měsíců. Zahrádkář z Valašska Roman Paťava prozradil, jak na to, aby člověk sklízel čerstvou zeleninu i kolem Vánoc.
10 fotografií

Zahrádkář z Valašska sklízí čerstvou zeleninu i kolem Vánoc. Je čas zasít, radí

Zahrádkaření
Počasí v letošní zimní sezoně by mohl ovlivnit polární vír. Podle meteorologů totiž první data naznačují, že by mohl být slabší než normálně, což by do Evropy přineslo příliv chladnějšího počasí.
Kdo by se uprostřed úmorných letních veder staral o zimní počasí? Ale ano, jsou takoví lidé. Například správce lyžařských areálů či majitele horských hotelů nebo zanícené lyžaře určitě zajímá, jak to v následující sezoně bude se sněhem a mrazem. A meteorologové už zkoumají, jaké indicie jim příroda a klima dávají k předpovědi počasí pro letošní zimu. O tom, jaká bude, se totiž už rozhoduje. A zdá se, že by mohla být zasněženější a mrazivější než ty uplynulé.

Příroda už dává indicie k zimě: Polární vír zeslábne, pošle nám sníh a mráz

Věda
Vinařství v ohrožení? Senát probíral spotřební daň i jarní mrazy
Zdravotní benefity vína, spotřební daň, víno jako historická součást evropské kultury i jarní mrazy a nejasná budoucnost vinařství. To byla témata, kterým se věnovala toto úterý panelová diskuze v Senátu. Kromě senátora a vinohradníka Rostislava Koštiala dorazil třeba také ministr zemědělství Marek Výborný a viceprezident Vinařské unie ČR David Šťastný.

Vinařství v ohrožení? Senát probíral spotřební daň i jarní mrazy

Břeclavsko
Většinu letošní úrody ovocnářům spálil mráz
Náhlé jarní mrazíky zmařily plány nejen mnoha pěstitelů ovoce, ale také palírníků. Ti čelí nečekané krizi, kvůli které letos desítky pálenic zřejmě skončí. Úbytek palíren začal přitom už letos v lednu, kdy kvůli zvýšení spotřební daně na líh ukončilo činnost dvacet malých lihovarských provozoven, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Jednou z možných alternativ pálení v době nedostatku ovoce by mohlo být pivo, zde však destilatéři narážejí na české zákony.

Konec pálenic? Kvůli vyšší dani a nečekaným jarním mrazům nastala krize

Ekonomika
Jahody jak z pohádky. Tak vypadají a chutnají jahody ze Svádova na Ústecku, které si můžete koupit v na trhu v Ústí nad Labem nebo přímo ve Svádově.
Jahody jak z pohádky. Tak vypadají a chutnají jahody ze Svádova na Ústecku, které si můžete koupit na trhu v Ústí nad Labem nebo přímo ve Svádově. Letošní úroda jahod na poli je ale více jak z poloviny zdevastována nedávnými mrazy. Zato v obrovských foliovnících, kde byly rostliny chráněné před výkyvy počasí, nyní plodí krásné velké a chutné plody.
7 fotografií

Svádovské jahody jsou i letos jak z pohádky. Na poli je ale zpola spálily mrazy

Ústecko
Aby byl krásný, je dobré trávník sekat jednou týdně.
Krásně zelený a hustý trávník je ozdobou zahrady, dává vyniknou kráse květin v záhonech a skvěle se na něm relaxuje. Aby byl trávník zdravý, hebký jako koberec a dělal vám radost po celou sezonu, je třeba se o něj starat. A nejdůležitější je právě jeho jarní údržba. Přečtěte si, co všechno musíte udělat s trávníkem po zimě, jak urychlit růst trávy a jak ji potom udržet v co nejlepší kondici až do prvních mrazů.
10 fotografií

Jak na dokonalý trávník? Jarní údržba je klíčová, správná péče urychlí růst

Zahrada
V Bochoři začal samosběr jahod.
Oblíbený samosběr jahod začíná na plantážích v Bochoři. Lidé, kteří si chtějí sami vysbírat sladké plody, mohou přijít poprvé v pondělí 20. května v šest hodin ráno. Manželé Měšťánkovi, kteří obhospodařují jahodová pole, ale letos hlásí ztráty. Například velmi žádaná odrůda Karmen zřejmě v nabídce vůbec nebude, protože ji poničily dubnové mrazy.
16 fotografií

Dnes začíná samosběr jahod v Bochoři. Kdy je nejlepší dorazit?

Přerovsko
Jarní mrazy se na hradecké zeleni podepsaly
Vrtkavé počasí s jarními mrazy způsobilo škody nejen ovocnářům, lesníkům a zemědělcům. Škody počítají i hradecké Technické služby. Mrazy totiž poškodily stromořadí po celém městě. Některé stromy přišly o téměř všechny rašící výhonky. Jejich obnovu zachrání spící pupeny a příznivý vývoj počasí.
4 fotografie

Jarní mrazy se podepsaly na hradecké zeleni

Hradecko
Opravy na státní silnici I/38 ve Znojmě začaly v pondělí 6. května. Na rekonstrukci čeká Pražská a Mariánské náměstí.
/VIDEO/ Unikla vám událost posledních dnů na Znojemsku? Připravili jsme pro vás přehled zajímavosti z uplynulého týdne. Minulý týden začaly opravy průtahu Znojmem a pro spoustu řidičů znamenaly zkoušku nervů. Ve znojemské Nevoze pořádali Den otevřených dveří v první firemní školce. Jevišovice i další obce u z regionu se utkají o titul Vesnice roku. Ovocnáři i vinaři sečetli škody po dubnových mrazech.
55 fotografií

Souhrn událostí na Znojemsku. Opravy průtahu ve Znojmě, otevřela firemní školka

Znojemsko
Snímek z webkamery na Slaměnce na úpatí Králického Sněžníku, 1105 m.n.m., 21. 4. 2024, 13:00 hodin
/HISTORICKÉ REKORDY/ Ačkoliv jsme ve druhé polovině dubna zažili chladné období s mrazy i v nížinách, které výrazně poničily úrodu ovoce, celkově byl duben v Pardubickém kraji další v řadě 11 teplotně nadprůměrných měsíců. Může za to první polovina a také samotný závěr měsíce, kdy jsme zažívali vysloveně letní teploty. Informovali o tom meteorologové ve své bilanční zprávě. 

Dubnové mrazy, jež ničily úrodu? I přesto byl měsíc v kraji teplotně nadprůměrný

Orlicko
Ne nadarmo jsou jiřiny považované za královny zahrad. Teď je ten správný čas na jejich sázení.
Jakmile pomine riziko přízemních mrazíků a země se začne prohřívat, je čas na výsadbu jiřin. Hlízy jiřin, ať už přezimující nebo nově koupené, je třeba vysadit do zrytého záhonu. To samé platí i pro předpěstovanou sadbu jednoletých odrůd. Pak už se můžete těšit, jak vás nádherné květy jiřin v mnoha barvách i tvarech budou těšit od léta až do prvního mrazu. Přečtěte si, jak jiřiny správně pěstovat, kdy a jak je zasadit a kdy stříhat.
10 fotografií

Už se těší do země: neodolatelné královny zahrad se sázejí až do poloviny května

Zahrada
Jahodové květy spálené mrazem.
Noční mrazy už déle než týden ničí úrodu v Česku. Teploty několik stupňů pod nulou zasáhly především ovocné sady. Někteří pěstitelé počítají ztráty i na 100 procent a letos tak nebudou mít co sklízet. Mrazivé počasí v uplynulých dnech ale poničilo v Česku také vinice a některá pole se zelím, kořenovou zeleninou nebo ranými bramborami.
6 fotografií

Mrazy zasáhly i jahodárnu v Dolní Pěně. Kvetoucí rostliny schovali pod plachtu

Jindřichohradecko
Dubnové mrazy v Česku zničily úrodu ovoce i vína. Ilustrační snímek
Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Právě to jsou podle něj podniky, které se věnují výhradně produkci ovoce. Všechny jsou to také rodinné farmy. Ludvík doplnil, že v Česku je aktuálně 700 až 800 profesionálních pěstitelů ovoce, jejich počet v čase však mírně klesá.
11 fotografií

Mráz ohrozil existenci až 500 pěstitelů ovoce, miliardové škody hlásí i vinaři

Česko