ŠTÍTEK: muzeum

Depozitář autobusů vznikajícího Technického muzea ve Vysokém Mýtě
/VIDEO/ Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Místní Regionální muzeum je sváží z různých míst, kde je mělo uskladněné, protože se jinam nevešly. Některé jely po vlastní ose, další se převážely na podvalníku, protože nemají platnou technickou prohlídku a registrační značky. Nahlédněte s námi dovnitř.
3 fotografie

Vznikající Technické muzeum v Mýtě už zaplňují historické autobusy. Podívejte se

Orlicko
Kozlík je na cestě k životu.
V pondělí zachraňovali kolemjdoucí v hornorakouském Altmünsteru mladého kozlíka, který na ně pomekával ze zavřeného auta na parkovišti hostince u Gmündenu v brutálním vedru kolem 30 stupňů. Po chvíli našli majitele při chladném nápoji. Vzrušení nesdílel – sdělil, že kozel bude druhý den utracen. Projevená lhostejnost zachránce povzbudila, vyčerpané, vystrašené a dehydrované zvíře odkoupili za 70 eur a zřejmě mu tak zachránili život. 

Od sousedů: Kozlík zůstal ve vedru zavřený autě. Zachránci ho pak odkoupili

Českokrumlovsko
Koupaliště ve Vyskytné.
/PŘEHLEDNĚ/ Nejzásadnější a nejzajímavější zprávy z Pelhřimovska jsme pro vás připravili v souhrnu posledních dní. Vracíme se v něm například k muži, který pronásledoval svou bývalou partnerku, silným bouřkám i místům, kde se můžete v horku ochladit. Vracíme se v něm také k uzavírkám, vykradenému kulturnímu domu či Muzeu rekordů.
14 fotografií

Souhrn nejzajímavějšího z Pelhřimovska: pronásledování, uzavírky, koupání zdarma

Pelhřimovsko
Z Trampského muzea v Doudlebách nad Orlicí.
/FOTO, VIDEO, KVÍZ/ Kde bije srdce trampingu celého bývalého Československa? Přece v Trampském muzeu v bývalé zámecké sýpce v Doudlebách nad Orlicí, v kraji řeky Orlice, který je s tímto fenoménem také neodmyslitelně spojen. Muzeum se otevřelo teprve loni a už tehdy představilo tisíce zajímavých exponátů, do letošní sezony vkročilo s mnoha dalšími a v nové podobě.
22 fotografií

Oheň trampů hoří u zámku v Doudlebách. V muzeu najdete i chatu a řadu novinek

Rychnovsko
Celkový pohled na odkrytý depot bronzových předmětů uložených v keramické nádobě, který byl na Přerovsku objeven Tomášem Melichem.
Nález tři tisíce let starého bronzového depotu v keramické nádobě, který učinil během archeologického bádání na poli u Staré Vsi Tomáš Melich, vyvolal před několika lety značný rozruch. Jen málo se ví ale o tom, že podrobné prozkoumání keramické nádoby z pozdní doby bronzové umožnilo skenování na počítačové tomografii. Vyšetření nálezu na přístroji CT v přerovské nemocnici trvalo asi půl hodiny a zjistilo, co přesně keramická nádoba ukrývá. Detaily o tomto objevu zjistí návštěvníci výstavy Detektory kovů v archeologii na Přerovsku, která je nyní k vidění v Muzeu Komenského.
9 fotografií

Obsah 3 tisíce let staré keramické nádoby pomohl archeologům určit CT přístroj

Přerovsko
Pět obrazů z Kupkovy rané tvorby se vrátilo do minigalerie ve věži dobrušské radnice.
/OBRAZEM/ V polovině tohoto měsíce se hodnota dominanty Dobrušky – renesanční radnice – zvýšila o několik desítek milionů korun. Tak lze s trochou nadsázky popsat okamžik, kdy se v pátek 12. července do minigalerie v reprezentačních prostorách věže krátce před polednem vrátilo pět prvotin, vzácných originálů světoznámého malíře Františka Kupky.
16 fotografií

Vzácné Kupkovy prvotiny jsou zpět tam, kde vznikly. Doma v Dobrušce

Rychnovsko
Národopisná expozice Městského muzea Železný Brod bude o víkendu zdarma přístupná v rámci Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska.
Národopisná expozice Městského muzea Železný Brod bude o víkendu zdarma přístupná v rámci Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, interaktivní hry pro děti a pestrý doprovodný program včetně kouzelnických vystoupení a festivalu pouličního umění.

Muzeum v Železném Brodě láká na víkend plný zábavy. Vstup je zdarma

Jablonecko
Muzeum Hlučínska a vizualizace budoucího depozitáře.
Muzeum Hlučínska má málo místa pro uskladnění svých sbírkových exponátů. Uchovává je v nevyhovujících prostorách, které si navíc musí pronajímat. Problém by měl vyřešit nový depozitář. Objekt, který splňuje všechny současné požadavky, má jako novostavba vyrůst ve svahu vedle vlakového nádraží na pozemcích města. Obklopený bude zelení.
9 fotografií

Muzeum Hlučínska dostane nový depozitář pro své sbírky

Opavsko