ŠTÍTEK: muzeum

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení výstavy Zlaté poklady filmového Hollywoodu, které proběhne ve čtvrtek 18. dubna 2024 od 17 hodin v prostorách hlavní budovy muzea v Husově ulici 678 s kytarovým vystoupením žáků ZUŠ Žatec ze třídy Lucie Kolmanové.

Zlaté poklady filmového Hollywoodu v žateckém muzeu

Čtenář reportér
Výstava v Muzeu papírových modelů představuje zemědělství v trochu širším pohledu.
/FOTO, VIDEO/ Snad každý, kdo alespoň jednou viděl komedii Vesničko má středisková, si vybaví bránu zemědělského areálu s nápisem „JZD Mír Neveklov, středisko Křečovice", kterou sladěným krokem procházeli řidič pan Pávek a jeho ne zrovna bystrý závozník Otík Rákosník. A právě tato brána s papírovými postavičkami obou hlavních protagonistů doplněná o alegorickou „vejtřasku" ukazuje jednu z tváří nejen tuzemského zemědělství, které připomíná několik desítek exponátů vystavených v polickém Muzeu papírových modelů.
19 fotografií

Po žních k Turkoj: Otík nechybí mezi zemědělskými modely traktorů a kombajnů

Náchodsko
Výjevy událostí za života Kryštofa Želínského. Bitva u Lepanta.
Znáte místokancléře a nejvyššího mincmistra Království českého Kryštofa Želínského ze Sebuzína? Nejspíš nikoli. Přitom v Čechách populární císař Rudolf II., milovaný především díky jeho ztvárnění Janem Werichem v komedii Císařův Pekař, pekařův Císař, mu důvěřoval mnohem víc, jak svému tajemníkovi. Přízeň císařovu si pan Kryštof zachoval až do své smrti v listopadu 1606 (případně 1608, přesný údaj se ztratil v běhu staletí).
5 fotografií

Osobnost Ústí? Kryštofovi ze Sebuzína císař Rudolf II. věřil víc jak tajemníkovi

Ústecko
Prezident Petr Pavel pracuje s dřevem při prohlídce Valašského muzea v přírodě v rámci dvoudenní návštěvy Zlínského kraje, 16. dubna 2024, Rožnov pod Radhoštěm, Vsetínsko.
FOTOGALERIE, VIDEO/ Prezident během dvoudenní návštěvy zamíří do všech čtyř okresů Zlínského kraje. Setká se s krajskými zastupiteli, starosty některých obcí a také s občany a podnikateli. V aktualizovaném plánu jeho cesty po Zlínsku byl zrušen program manželky prezidenta, paní Evy Pavlové. Ta ho měla doprovázet během akcí, v plánu byla i její separátní návštěva Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně.
44 fotografií

Prezident Pavel první den ve Zlínském kraji navštívil TON i skanzen v Rožnově

Zlínsko
Spanilá jízda motorkářů dorazila v neděli po poledni do Poděbrad.
Auto-moto akce jsou v plném proudu, jejich nabídka je čím dál tím bohatší. Konat se bude například Rallye Prague Revival, v Brně Tuning Show nebo 8H Le Brno, v Příbrami Česká Route 66 a desítky dalších. Kam se můžete od pátku 12. dubna do neděle 14. dubna vypravit, pokud rádi obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu. A nechybí ani tipy na dlouhodobější akce a výstavy či burzy.
160 fotografií

Tipy na motoakce: Česká Route 66, Emilova jízda a řada dalších. Užijte si víkend

Automagazín
Dorostenci hokejistů HC Zubr Přerov po sezoně navštívili Švédsko.
/FOTO + VIDEO/ Během této sezony si s předstihem zajistil udržení extraligy a účast minimálně v předkole play-off. Dorostenecký tým Zubrů za to čekala zasloužená odměna. Na přelomu března a dubna se Hanáci vypravili do Švédska, kde nastoupili nejen do zápasů proti domácím týmům, ale také si prošli několik měst s řadou památek a dalších zajímavostí. S celou akcí panovala velká spokojenost, na daleký Sever zamířil Přerov celkově potřetí v historii a i kvůli pandemii koronaviru poprvé od roku 2011.
23 fotografií

Zubří dorost ve Švédsku vyprášil tři soupeře a užil si krásy Skandinávie

Hokej
Výstava Pretty Woman představí tvorbu Ivety Juchelkové.
Přerovská fotografka Iveta Juchelková přichází s novou výstavou. Na jejích fotografiích najdete výhradně ženy. Nejde však o modelky. „Nejraději fotím ty, které nemají žádné zkušenosti,“ říká autorka, která pracuje jako fotografka Muzea Komenského v Přerově. Vernisáž se uskuteční 11. dubna ve čtyři hodiny odpoledne v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou.
5 fotografií

Ráda fotí ženské tělo. Fotografka Juchelková o nové výstavě i práci v muzeu

Přerovsko
Výstava Pretty Woman představí tvorbu Ivety Juchelkové.
Fotografka Iveta Juchelková přichází s novou výstavou. Na jejích fotografiích najdete výhradně ženy. Nejde však o modelky. „Nejraději fotím ty, které nemají žádné zkušenosti,“ říká autorka, která pracuje jako fotografka Muzea Komenského v Přerově. Vernisáž se uskuteční 11. dubna ve čtyři hodiny odpoledne v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou.
5 fotografií

Ráda fotí ženské tělo. Fotografka Juchelková o nové výstavě i práci v muzeu

Hranicko
Čeká nás výzva, jak se chovat v budoucím světě digitálu. Jsme na neviditelné křižovatce, míní šéf Muzea literatury Michal Stehlík
Jeho pracovna prozrazuje skoro všechno, co má Michal Stehlík rád. Dva portréty T. G. Masaryka, plakát Občanského fóra, řádně srovnané pracovní věci i dýmky a tabák, Bibli a fotografie jeho osmi dětí. Nezapře historika, svobodomyslného člověka a milujícího tátu. A mezi tím vším trůní pod sklem na větvi symbolicky i on sám – stehlík. Maličký a vycpaný. „Nejsem tak samolibý. Dostal jsem ho darem od kolegů přírodovědců při odchodu z Národního muzea,“ směje se čerstvý ředitel Muzea literatury Michal Stehlík, který při tomto postu zvládá ještě přednášet na Filozofické fakultě a točit populární podcasty Přepište dějiny!
4 fotografie

Šéf Muzea literatury: Mladí nasávají svět skrze obraz. Možná skončíme u smajlíků

Literatura