ŠTÍTEK: muzeum

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Vyhlížíte trochu toho štěstí, a pořád se vám nedaří potkat kominíka? Vydejte se do nově otevřeného Kominického muzea, které vybudovali nadšenci v bývalém hostinci v Záříčí na Táborsku. K vidění je tam spousta zajímavostí jako například Řád hašení ohně z roku 1755 od Marie Terezie či kopie historických kominických razidel, děti si tam mohou prolézt komín a samozřejmě nechybí štětky, žebříky, čtyřlístky, legendární kominické kalendáře a spousta dalších věcí vztahujících se ke kominickému řemeslu.

77plus1: Kominické muzeum, samoobslužná posilovna i hrdina z Větřní

Česko
Přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve tvaru skleněného krystalu.
Park plný dětských hracích prvků, nové umělecké dílo pod skleněnou přístavbou nebo možnost pořádání svatebních obřadů. Jablonecké Muzeum skla a bižuterie (MSB) letos slaví 120 let od založení, za což považuje otevření první stálé expozice skla a bižuterie pod hlavičkou tehdejšího městského muzea. A oslavu chystá velkolepou. Kromě společenských akcí se významně promění vzhled hlavní budovy i park pod ní.
19 fotografií

Nové hřiště, maskot i svatby. Muzeum skla a bižuterie nadělí sobě i lidem dárky

Jablonecko
Muzeum Kroměřížska. Ilustrační foto
Přibližně 35 tisíc lidí navštívilo v loňském roce Muzeum Kroměřížska. Letos tu lákají návštěvníky na další výstavy. Hlavním tahákem budou tři soubory pokladů z doby bronzové z Hradiska u Kroměříže. Program muzea zaujme milovníky archeologie, přírody, etnografie i umění. Slibuje poznání a zábavu pro celou rodinu, na své si přijdou nejen dospělí, ale i děti.
4 fotografie

Muzeum v Kroměříži letos vystaví unikátní bronzový poklad

Kroměřížsko
Koněspřežka v Kerschbaumu v Horních Rakousích.
Národní technické muzeum (NTM) se musí vyrovnat s nezájmem uchazečů v tendrech na zajištění exponátů pro chystané železniční muzeum na Masarykově nádraží. Příkladem je neúspěšné hledání výrobce realistické makety koně, který by v expozici „táhl“ vůz koněspřežné železnice Hannibal, informuje web Zdopravy.cz.

Hannibal zůstává bez koně. Muzeum ani napodruhé nesehnalo výrobce

Česko
Ilustrační foto
Novou sérii krátkodobých výstav v roce 2024 zahájí žacléřské muzeum v lednu představením ojedinělého projektu nazvaného Tváře muklovského Vatikánu. Ten představuje na 30 portrétů vězňů z řad duchovních, biskupů, řeholníků a řeholnic, kteří byli pro svoji víru, názory a životní hodnoty pronásledováni minulým režimem. Autorkou portrétů je výtvarnice Barbora Pavelková působící pod pseudonymem CLAUDI ONDOK.

Výstava Tváře muklovského Vatikánu v Městském muzeu Žacléř

Čtenář reportér
Slavnostní otevření Kominického muzea v Záříčí u Dírné na Táborsku se uskutečnilo v sobotu 6. ledna odpoledne.
Štětky, žebříky, čtyřlístky, ale i výuční listy, kalendáře, pamětní listy, hodiny, plakáty, publikace, pracovní oděvy, dopravní prostředky i další historické a soudobé artefakty týkající se kominického řemesla shromáždil Spolek pro založení kominického řemesla a jeho propagaci v Záříčí na Táborsku. Za dobu fungování jeho členové vybudovali z bývalého hostince první české muzeum věnované této profesi.
64 fotografií

Kominíci v Záříčí oficiálně otevřeli muzeum. Spolek funguje již desátým rokem

Táborsko
Denisa Sedláková: Náhrdelník Doteky.
/FOTO/ Na téma ovlivnění naší společnosti výpočetní technikou, a to v pozitivním i negativním smyslu, reagují svými díly vybraní umělce, jejichž šperky v současné době představuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Výstava současného autorského šperku nese název Computer&Jewellery (počítač a klenoty) a je součástí Mezinárodního trienále skla a bižuterie Jablonec 2023.
5 fotografií

Náhrdelník z klávesnice či kabelů. Jablonecké muzeum představuje unikátní šperky

Jablonecko
Tříkrálový pochod ke kostelu U Ježíška v Plzni
První víkend v roce nabízí hlavně akce spojené se Třemi králi a tradiční charitativní sbírkou. V Plzni je to průvod ke kostelu U Ježíška, v Sušici přijdou Tři králové na náměstí a v muzeu v Tachově se chystá koncert. Ti, co mají rádi Českou mši vánoční, na ni mohou vyrazit do divadla v Plzni, kde bude poprvé uvedeno její scénické zpracování. A malé děti mohou v neděli Ledcích zjistit, co vše přináší péče o zvířátko.

Tipy na víkend: Akce ke Třem králům, zvířátkohraní či výstavy

Volný čas
Z Karpacze.
/FOTO, VIDEO/ Zajímavá muzea, přehrada, divoký vodopád, alpská bobová dráha, park pohádek, pozoruhodné kostely, ale spatřit tu můžete i skokanský můstek nebo Mlýn lásky. Nejen tato lákadla nabízí městečko Karpacz a jeho okolí, které byste našli na polské straně pod nejvyšší českou horou Sněžkou. Ostatně i zdejší příroda Krkonoš skýtá dost atraktivit. A prý tu můžete objevit i místo, kde gravitační zákony nefungují. Pojďte na malou procházku a projížďku sváteční atmosférou dýchající Karpaczí.
31 fotografií

Okusili jste svátky na druhé straně Sněžky? Odhalte tajemství Krkonoš v Karpaczi

Zprávy
Ilustrační foto
Výstava betlémů v Muzeu přírody Český ráj v Prachově se konala nejen uvnitř ve výstavních prostorách, ale i v muzejní zahradě. Navštívilo ji několik stovek návštěvníků. Pro některé byla lákadlem absolventská vizitka vydaná k této příležitosti, pro ty menší pak třeba jezdící vláček.

Výstavu betlémů viděly stovky návštěvníků

Volný čas
Akce Muzeum čte dětem.
Náš lednový program nabízí celkem čtyři akce a šest výstav.  Ve středu 10. ledna proběhne v muzeu oblíbený charitativní Tříkrálový koncert, jímž bude završena tradiční ústecká Tříkrálová sbírka. Ve čtvrtek 11. v přednášce Café Nobel dá archeoložka Kristýna Matějková zájemcům nahlédnout do archeologických kufříků, jež skrývají předměty, bez nichž by se lidé v pravěku neobešli.

Ústecké muzeum láká na pravěk, čtení pro děti a historické prskavky z Neštěmic

Čtenář reportér
Z výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách v historické budově Národního muzea v Praze - pohled do expozice. Ve středu interaktivní model chrámu svatého Vavřince a blahoslavené Zdislavy v Jablonném v Podještědí.
/FOTO, VIDEO/ Baroko bylo mnohdy přijímáno jako umění vnucené bělohorskými vítězi s cílem v zemích Koruny české nahradit protestantismus katolicismem. Přesto se barokní kultura postupně těšila pozornosti historiků. Vrcholem odborného bádání byla v roce 1938 výstava Pražské baroko, kde byl tento fenomén objektivně posouzen, ale po roce 1948 bylo barokní umění opět převážně vykládáno zkresleně.
11 fotografií

Na pražské výstavě baroka je k vidění i model baziliky v Jablonném

Čtenář reportér
Jiří Šesták, bývalý senátor.
Vánoční čas je příznivou dobu na popíjení punče a svařáku s přáteli, ale i na pohodlné lenošení s knížkou. Jednou z těch, kterou určitě stojí za to si ji v ušáku otevřít, je Divoká honba od Jiřího Šestáka. Dostal za ni v listopadu cenu Šumava Litera. Poválečné příběhy z jihočeského pohraničí, o kterých píše, jsou aktuální dodneška.

Divoká honba ředitele Jihočeského divadla a senátora Jiřího Šestáka

Českobudějovicko
Minerálů mají v CSS Tloskov nashromážděných už tolik, že to vydá na muzejní expozice.
/FOTO/ Ředitel Centra sociálních služeb (CSS) Tloskov Matěj Lipský je mužem mnoha profesí a zájmů. Je psychologem, speciálním pedagogem, hudebníkem ale také moderátorem v rádiu. Navíc je doslova studnicí nápadů. Jeden z takových nápadů odstartoval už před několika lety a postupně se z něj stává záležitost, o níž se zajímají i lidé, kteří s Centrem sociálních služeb Tloskov nemají nic společného.
29 fotografií

Ředitel Matěj Lipský s klienty hledá kameny, v Tloskově vznikne muzeum minerálů

Benešovsko