ŠTÍTEK: muzeum

Beseda s konstruktéry závodních motocyklů byla povedená
V pátek 8. prosince uspořádalo Museum Czech Road Racing Hořice v divadelním sále hořické radnice besedu s konstruktéry závodních motocyklů. Besedy se zúčastnili konstruktéři a také závodníci, kteří se podíleli na vzniku závodních motocyklů naší provenience. Přítomni byli Václav Rathouský, Ing. Karel Rathouský, Pavel Zubatý, Miroslav Felgr, Pavel Petráček, Libor Kamenický st., Libor Kamenický ml., Martin Kamenický, Tomáš Havlíček, Zbyněk Havrda.
15 fotografií

FOTO: Beseda s konstruktéry závodních motocyklů se povedla

Jičínsko
Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách: Michiel van Mierevelt – dílna:  Fridrich Falcký a Alžběta Stuartovna, okolo roku 1625 (Německo, Historisches Museum der Pfalz Speyer)
Baroko bylo mnohdy přijímáno jako umění vnucené bělohorskými vítězi s cílem v zemích Koruny české nahradit protestantismus katolicismem. Přesto se barokní kultura postupně těšila pozornosti historiků. Vrcholem odborného bádání byla v roce 1938 výstava Pražské baroko, kde byl tento fenomén objektivně posouzen, ale po roce 1948 bylo barokní umění opět převážně vykládáno zkresleně.
11 fotografií

Recenze výstavy: Baroko v Bavorsku a v Čechách

Čtenář reportér
Mezi jednu z letošních akcí patřil příjezd Jana Nepomuka Františka hraběte Harracha historickým vlakem na nádraží do Martinic v Krkonoších.
Na několika místech v Česku, mimo jiné v katedrále na Pražském hradě, se rozezní v úterý 12. prosince v 15 hodin zvony na počest českého vlastence, mecenáše, hospodáře a milovníka Krkonoš Jana Nepomuka Františka hraběte z Harrachu, který zemřel 12. prosince 1909. V Národním muzeu v Praze bude v úterý po letech čekání slavnostně odhalena jeho busta podle návrhu sochaře Bohumila Kafky z roku 1910.

Na počest hraběte Harracha se rozezní v úterý zvony v Krkonoších i Praze

Krkonoše
Na Velkém náměstí si lidé loni zazpívali se Smíšeným pěveckým sborem Smetana pod vedením Jana Jiráčka.
Naladit se na vánoční notu, vydechnout z každoročního shonu a třeba si jen tak poklábosit se sousedy. To vše nabízí Česko zpívá koledy, letos si akci s Deníkem můžete užít ve středu 13. prosince od 18 hodin večer hned na několika místech Hradecka. I do zpěvu koled proniká moderní technika. Na řadě míst nepotřebujete zpěvník, texty koled se často promítají třeba na fasádu obecního úřadu.
18 fotografií

Česko zpívá koledy: Oblíbená akce Deníku je tu. V Chlumci přidají i Neckáře

Hradecko
Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách: Joseph Deutschmann – Andílci představující poslední věci člověka, rok 1760.
/FOTOGALERIE/ Baroko bylo mnohdy přijímáno jako umění vnucené bělohorskými vítězi s cílem v zemích Koruny české nahradit protestantismus katolicismem. Přesto se barokní kultura postupně těšila pozornosti historiků. Vrcholem odborného bádání byla v roce 1938 výstava Pražské baroko, kde byl tento fenomén objektivně posouzen, ale po roce 1948 bylo barokní umění opět převážně vykládáno zkresleně. V dobách politického „tání“ sice vzniklo několik odborných monografií, ale k rozmachu nezávislého bádání o baroku došlo až po roce 1989. Přelomu epochy renesance a manýrismu v baroko i následnému vývoji je nyní věnována výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách pořádaná ve dnech 9. května – 3. října 2023 v Domě bavorských dějin v Řezně a od 8. prosince 2023 v Historické budově Národního muzea v Praze.
11 fotografií

Recenze: V Praze byla zahájena výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách

Čtenář reportér
O víkendu se v Plzni poprvé otevře expozice Depo Moto Art v bývalé trolejbusové hale v DEPO2015.
O víkednu se poprvé otevře expozice Depo Moto Art v Plzni, mezi mikulášskými nadílkami je připravena i ta v Hangáru 3 na letišti v Líních nebo v plzeňské zoo. Chystají se adventní koncerty, ale zkrátka nepřijdou ani příznivci rocku či folku. Ti první mohou vyrazit na Whitesnake revival nebo na Brutus, ti druzí na Žalmana a Vojtu Kiďáka Tomáška. Naposledy vyjede motoráček mezi Příkosicemi a Nezvěsticemi a v Kyšicích se chystá soutěžní výstava plastikových modelářů.

Tipy na víkend: Otevírá se muzeum s veterány, Mikuláš přijde i na letiště

Volný čas
Prezident republiky Petr Pavel navštívil ve středu Vrchlabí.
Desítky příznivců vítaly ve středu odpoledne ve Vrchlabí prezidenta republiky Petra Pavla. Jedinou možností, kdy ho mohli spatřit, bylo při příchodu do Muzea Krkonoš a poté po tiskovém brífinku s novináři u ekocentra Krtek. Na hlavu státu se přišel podívat i 84letý Jaroslav Pleva z Vrchlabí. Ten Deníku prozradil, že poprvé a dodneška naposledy viděl naživo prezidenta země v roce 1945, kdy v Hradci Králové potkal Edvarda Beneše.
25 fotografií

Vítal Edvarda Beneše, po 78 letech se přišel podívat na nového prezidenta

Krkonoše
Do Vrchlabí přijel ve středu odpoledne na návštěvu prezident Petr Pavel.
Prezident republiky Petr Pavel přijel ve středu odpoledne do Vrchlabí. V krkonošském městě skončila jeho dvoudenní návštěva Královéhradeckého kraje. Prezidentská kolona vysadila hlavu státu deset minut před čtvrtou hodinou u nově otevřeného Návštěvnického centra KRNAP - Muzea Krkonoš v bývalém augustiniánském klášteře, kde ho přivítaly potleskem desítky příznivců.
31 fotografií

VIDEO: Prezident Pavel přijel do Vrchlabí, vítali ho trubači. Pochválil muzeum

Krkonoše
Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v úterý navštívili dětský domov v Sedloňově na Rychnovsku.
Na Trutnovsku zakončí dnes odpoledne prezident republiky Petr Pavel dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. V 15.30 přijede do Vrchlabí, kde si prohlédne nově otevřené Muzeum Krkonoš a Návštěvnické centrum KRNAP. Zhruba hodinu a půl tam bude debatovat s 23 starosty měst a obcí z Krkonoš včetně Trutnova a vedením Krkonošského národního parku. Jeho manželka Eva Pavlová měla zavítat ve středu v 15 hodin do Hostinného na návštěvu Františkánského kláštera. Ve středu ráno se ale v místním muzeu dozvěděli, že první dáma do Hostinného nedorazí.

Prezident dostane ve Vrchlabí knížku, první dáma do Hostinného nedorazí

Krkonoše
Chebské muzeum.
Advent v chebskému muzeu se koná v sobotu 2. prosince od 10 do 17 hodin. Rušno bude po celý den také ve Valdštejnské obrazárně muzea, která ožije nejen dětským zpíváním a recitací.

Advent v chebském muzeu bude i s trhem

Chebsko