ŠTÍTEK: muzeum

Ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.
/VIDEO/ Oblíbený prohlídkový okruh Kasematy na hradě Špilberk čeká po čtvrt století obnova. Muzeum města Brna, pod které spadá kromě Špilberku i Arnoldova vila a vila Tugendhat, chystá pro letošní rok i další novinky. „Chceme se zaměřit také na špilberské vodojemy. Jsou ojedinělé a spousta Brňanů o nich neví. To chceme změnit," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost ředitel muzea Zbyněk Šolc. Mluvil také o zdražení vstupenek nebo velkém zájmu o návštěvu vily Tugendhat.
4 fotografie

Vilu Tugendhat si lidé nově prohlédnou i online, prozradil šéf Muzea města Brna

Regiony
Ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.
/VIDEO/ Oblíbený prohlídkový okruh Kasematy na hradě Špilberk čeká po čtvrt století obnova. Muzeum města Brna, pod které spadá kromě Špilberku i Arnoldova vila a vila Tugendhat, chystá pro letošní rok i další novinky. „Chceme se zaměřit také na špilberské vodojemy. Jsou ojedinělé a spousta Brňanů o nich neví. To chceme změnit," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost ředitel muzea Zbyněk Šolc. Mluvil také o zdražení vstupenek nebo velkém zájmu o návštěvu vily Tugendhat.
4 fotografie

Vilu Tugendhat si lidé prohlédnou i online, prozradil šéf Muzea města Brna Šolc

Brněnsko
„Šiji už celkem padesát let, přičemž šití lidových krojů a dobových oděvů se věnuj od začátku 90. let," říká Eva Tatoušková, která je díky svému umu nejen v našem kraji ojedinělá a unikátní.
/FOTO, VIDEO/ Kroje pro muzea i folklórní soubory, dobové oděvy či vojenské historické uniformy – to vše pochází z dílny Evy Tatouškové z Nového Města nad Metují, která letos slaví za šicím strojem jubileum. „Šiji už celkem padesát let, přičemž šití lidových krojů a dobových oděvů se věnuj od začátku 90. let," říká švadlena, která je díky svému umu nejen v našem kraji ojedinělá a unikátní.
22 fotografií

Šikovné ruce, nůžky a jehla umí udělat talár pro Škvoreckého a historické kroje

Náchodsko
Naprostá většina motoristických akcí zatím ještě probíhá pod střechou. Přesto se konají i první venkovní soutěže a burzy. Podívejte se na naše tipy na motoristické akce, které mohou upoutat vaši pozornost. Chystá se třeba Zimní traktoriáda, setkání Trabanti na sněhu nebo sraz příznivců motorek Harley Davidson. Pokračují i zajímavé výstavy Bond in Motion nebo Ariel v českých zemích.

Výstavy v muzeích, závody i burzy. I v únoru vás čekají zajímavé auto-moto akce

Automagazín
Černošínské muzeum hostí výstavu obrazů známého muzikanta Marcela Mersího Marka ze skupiny Děda Mládek Illegal Band.
Černošínské muzeum hostí výstavu obrazů známého muzikanta Marcela Mersího Marka ze skupiny Děda Mládek Illegal Band. Obrazy, které tvoří digitální technikou, umí také rozpohybovat, a proto v rámci výstavy můžete také zhlédnout nejen propagační video na velké obrazovce, ale také i pomocí QR kód přes mobilní telefon, jak vysvětlila kurátorka výstavy Klára Humlová.
12 fotografií

Obrazy rozpohybujete telefonem. Marcel Mersí Marek vystavuje v Černošíně

Čtenář reportér
Japonské Zero pilotované kamikaze při útoku na americká plavidla u Filipín v roce 1945
Božský vítr. To v překladu znamená slovo kamikaze. Sebevražední letci, které japonská armáda využívala ve druhé světové válce, považovali smrt za císaře a Japonsko za čest. V muzeu ve městě Chiran uchovávají příběhy těchto mladých mužů, i jejich poslední dopisy před sebevražedným letem. Piloti se v nich loučili s rodinami.

Poslední slova pilotů kamikaze za války: Psali matkám, fotili se se štěnětem

Historie
Do té doby nepředstavitelná katastrofa přinesla i vzácný příklad sebeobětování se pro záchranu životů jiných.
Srážka dvou lodí v kanadském přístavu Halifax 6. prosince 1917 vedla k výbuchu, který dodnes zůstává největším nejaderným výbuchem v historii. Hrdinou se stal dispečer, který navzdory riziku zůstal na svém místě a do poslední chvíle varoval vlaky. 

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Apokalypsa v Halifaxu

Historie
Pozvánka na výstavu Poklad z Domoušic
Regionální muzeum v Žatci vystaví v únoru na několik dní poklad nalezený u Domoušic na Lounsku. Jde o unikátní soubor pozlacených opaskových kování byzantinského stylu. Archeologové ze žateckého muzea zkoumali lokalitu několik let, některé nálezy odborníci v současné době ještě analyzují. I když zatím není význam lokality z historického pohledu kompletně vyhodnocen, je jasné, že bude značný.

Žatecké muzeum vystaví další poklad. Luxusní předměty se našly u Domoušic

Žatecko a Lounsko
Demontáž letounu.
/OBRAZEM/ Letecké muzeum v Kunovicích se bude moci pochlubit cenným přírůstkem svých sbírek. Z Hradce Králové do něj zamíří už tuto sobotu 20. ledna americký letoun Cessna 402B Utiliner v úpravě pro letecké snímkování. Začátkem nového tisíciletí prováděl mapování Česka i dalších evropských zemí. Muzeum jej získalo od brněnské společnosti Primis, která operuje z letiště v Hradci Králové.
16 fotografií

Letoun z Hradce se stane cenným exponátem Leteckého muzea v Kunovicích

Hradecko
Pozvánka na křest knihy
Doupovské hory jsou dnes ostrovem zachovalých přírodních stanovišť, přestože hostí vojenský újezd. Právě v jeho prospěch byli lidé od padesátých let 20. století nuceni své domovy ve vnitřní části hor opouštět. I tak jsou tam stále patrné mizející cesty, staré aleje, rozpadávající se mostky nad potoky i zarostlé zříceniny domů a hospodářských stavení.

Příběhy opuštěné krajiny. V chomutovském muzeu pokřtí unikátní knihu

Čtenář reportér
Čtyřmotorový bombardér RAF Avro Lancaster před startem na noční akci.
V době II. světové války se strategické spojenecké bombardování nevyhnulo ani území dnešní České republiky, zejména kvůli průmyslovým podnikům a železničním uzlům. Ve dne probíhaly nálety amerických bombardérů, v noci pak britských. Mezi hlavní výzbroj britského bombardovacího letectva patřily letouny Avro Lancaster, které se zúčastnily několika akcí nad našim územím. Například v noci 16. ledna 1945 vyřadily zcela z provozu chemický závod v Záluží u Mostu.
17 fotografií

Lancastery byly páteří RAF. U nás bombardovaly Plzeň, Záluží u Mostu i Chomutov

Věda a technika