ŠTÍTEK: muzeum

Dělostřelecká tvrz Stachelberg zahájila v pátek 29. března turistickou sezonu.
Dělostřelecká tvrz Stachelberg zahájila v pátek 29. března turistickou sezonu. Loňský rok byl návštěvnicky rekordní, vojenské pevnostní muzeum si prohlédlo více než 24 tisíc lidí. Letos čeká turisty několik novinek, oblíbený Sraz vojenské techniky, ale také dražší vstupné a komplikace v dopravě. Už v pondělí 1. dubna totiž začne úplná uzavírka silnice z Trutnova přes Babí k Stachelbergu. Až do 23. června to znamená pro osobní auta objížďku přes Zlatou Olešnici, Bernartice, Žacléř.

Stachelberg zahájil sezonu, situaci zkomplikuje od pondělí uzavírka na Babí

Krkonoše
Jízda vlaku taženého zrenovovanou parní lokomotivou 464.102, přezdívanou Ušatá.
Unikátní exponáty ze svých sbírek, jimž se díky náročným opravám s restaurátorskými zásahy podařilo navrátit původní půvab, nebo je dokonce opětovně oživit, ve svém hlavním sídle na pražské Letné v nedávné minulosti představilo Národní technické muzeum (NTM). Nyní zve příznivce k výletům za jejich objevováním do regionů. Aktuálně jsou totiž k vidění v pobočkách muzea mimo hlavní město. Proč se za nimi nerozjet třeba nyní v čase Velikonoc, kdy tato pracoviště zahajují sezonu – a řada rodin hledá program pro chvíle svátečního volna?
79 fotografií

Velikonoční výlet může přinést obdivování techniky. Láká i parní vlak

Praha
Prezentace restaurovaného vozu Tatra 77a v Národním technickém muzeu.
Jen na skok, aby mohl být představen předtím, než svou elegancí začne rozdávat radost o necelých sto kilometrů dál jihozápadním směrem, zavítal v předposledním březnovém týdnu do hlavní haly Národního technického muzea (NTM) na pražské Letné restaurovaný automobil Tatra 77a. I když vůz z roku 1937 už sám jezdit nedokáže, jeho hodnota je nevyčíslitelná, zdůraznil generální ředitel muzea Karel Ksandr.
52 fotografií

Od vraku k naleštěnému autu vedla dlouhá cesta. Trvala půl století

Volný čas
Největší víkendovou akcí v kraji bude festival světla Blik Blik v Plzni. Loni na něj zavítalo na 50 tisíc návštěvníků.
Největší víkendovou akcí v kraji bude festival světla Blik Blik v Plzni. Chystá se řada akcí spojených se začátkem jara a blížícími se Velikonocemi, ať už jde o různé jarmarky či dílničky pro děti. Při příležitosti Světového dne vody se otevře Vodárna v Plzni i budova Povodí Vltavy v Plzni, v Klatovech se bude konat velká taneční soutěž.

Tipy na víkend: Festival Blik Blik, velikonoční jarmarky a taneční soutěž

Volný čas
Ilustrační foto. Husitské muzeum v Táboře.
Hrdina a boží bojovník nebo padouch, mordýř a násilník? Nechť ctěný návštěvník sám rozhodne, na jakou misku vah vloží svoji fazoli. Jak už lze vytušit, velká výstava k 600. výročí úmrtí slavného husitského vojevůdce bude hravá, interaktivní a rozhodně nenechá nikoho v klidu! Potrvá až do května 2025, její otevření se však o měsíc zdrží.
13 fotografií

K výročí 600 let úmrtí Jana Žižky otevře Husitské muzeum velkou výstavu

Čtenář reportér
Starý a poškozený most ve Velkém Březně nahradí moderní novostavba, ale památku na něj ve formě štítku a jednoho pole zábradlí uchová ústecké muzeum.
/FOTO/ Výrobní štítek s letopočtem 1893 i s kusem původního zábradlí bude v Muzeu města Ústí nad Labem připomínat historický silniční most ve Velkém Březně. Jehož demolice započala před pár dny. Mohutná ocelová nýtovaná konstrukce nad Homolským potokem po 130 letech dosloužila, nahradí ji nová železobetonová stavba. Nový most bude zprovozněn na začátku příštího roku.
8 fotografií

Historický most ve Velkém Březně padne, památku na něj uchová muzeum

Zprávy
V Tupesích měli dvě Moreny, jen jednu ale zapálili a hodili ji do potoka
Smrtná neděle, která letos přišla na 17. března, byla v Tupesích určena ke starodávnému zvyku vynášení Moreny. Aby s ní po zimě mnohé špatné odešlo a s jarními dny přicházelo všechno čisté, pěkné a nadějné, k tomu Tupesané pozvali na loučení se zimou ženský pěvecký sbor Tupeské parádnice, tamní dětský folklorní soubor Čutora, folklorní soubor Děcka z Buchlovic a tupeskou cimbálovou muziku Džbánek.
40 fotografií

V Tupesích měli dvě Moreny, jen jednu ale zapálili a hodili do potoka

Slovácko
Z programu Dům plný příběhů v Regionálním muzeu v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ V muzeu je nuda. Tak tohle si prvňáčci z kolínské ScioŠkoly už snad nikdy nebudou myslet, protože se díky programu Dům plný příběhů Regionálního muzea v Kolíně přesvědčili o opaku. Fascinovaně naslouchali poutavému vyprávění Ilony Boháčkové, na řadu věcí si mohli sáhnout, vyzkoušet, zažít. Vůbec se jim odtamtud nechtělo.
13 fotografií

Prvňáčkům se z muzea vůbec nechtělo. Dům plný příběhů upoutal jejich pozornost

Čtenář reportér
Unie dá kraji 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipce.
Dobrá zpráva pro železniční fanoušky nejen ze Šumperska. Pardubický kraj získal 118 milionů na vybudování muzea v areálu železničního depa v Dolní Lipce u Králík, které by turistům přiblížilo provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť.
3 fotografie

VIZUALIZACE: V Dolní Lipce vznikne železniční muzeum. Pomohou evropské peníze

Šumpersko