ŠTÍTEK: rozhledna

Brigády na Vlčí hoře. Dobrovolníci pomáhají s obnovou rozhledny.
Dnes, ve čtvrtek 4. dubna, je tomu přesně rok, kdy rozhlednu a přilehlou chatu na Vlčí hoře zachvátil požár. Chatu se hasičům zachránit nepodařilo, věž rozhledny ale před řáděním živlu ochránili. Na její obnovu se složili dárci a prostřednictvím sbírky na Donio poslali bezmála 600 tisíc korun. Brzy se přidala i pomoc v podobě dobrovolnických brigád v rámci projektu Stezky z lásky, aby na rozhledně mohli lidé v květnu oslavit 135 let od jejího otevření.
5 fotografií

Rok od požáru na Vlčí hoře: Dobrovolníci pomáhají s obnovou rozhledny

Děčínsko
Práce na obnově rozhledny na Rýdově kopci jsou v plném proudu.
Rozhledna na Rýdově kopci u Děbolína prochází už několik týdnů rozsáhlou rekonstrukcí. Na objektu se podepsal dlouholetý spor se zhotovitelem o kvalitu nátěru. Některé dřevěné části vyhlídkově věže byly prasklé nebo napadené houbami a stavba tak nemohla plnohodnotně sloužit návštěvníkům. Město proto loni na podzim vybralo firmu, která atrakci opraví. Na hlavní turistickou sezonu by mělo být hotovo.
9 fotografií

Rozhledna u Děbolína dostává nový nátěr. Na hlavní sezonu bude znovu otevřená

Jindřichohradecko
Velikonoční akce v Infocentru Elektrárny Ledvice.
Do velikonočního hávu zahaleného Informačního centra Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice  zavítalo v sobotu 23. března 167 osob. Více než polovina z nich byly děti, které k návštěvě s rodiči zlákaly velikonoční dílničky a různé hrátky v suterénu. Samozřejmostí se pro všechny stalo i zhlédnutí  3D filmu s dinosaury a pro ty starší šesti let i možný výstup na nejvyšší rozhlednu v České republice. Do její prosklené vyhlídky a následně i na venkovní ochoz se ovšem dostali jen ti, co si výstup rezervovali předem.

Velikonoční dílničky v Infocentru Elektrárny Ledvice bavily děti i rodiče

Čtenář reportér
Na Malém Chlumu zavřeli rozhlednu. Dřevěná stavba je ve špatném stavu.
/FOTO, VIDEO/ Rozhledna uzavřena, zákaz vstupu! Turisté přišli o krásnou vyhlídku z vrchu Malý Chlum mezi Krhovem a Oborou na Blanensku. Dřevěná rozhledna je po bezmála dvaceti letech provozu ve špatném technickém stavu. Místní turistickou atrakci v minulosti opakovaně opravovali. S tím je už ale nyní konec. Dřív nebo později ji čeká demolice. Pokud se podaří získat dotaci, postaví na jejím místě jinou.
22 fotografií

Na Malém Chlumu zavřeli rozhlednu. Dřevěná stavba je ve špatném stavu

Blanensko
Špendlík na mapě Tučín.
Obec Tučín na Přerovsku před patnácti lety proslavilo vítězství v celostátním kole soutěže Vesnice roku. Teď má šanci zapsat se do povědomí široké veřejnosti znovu. Ještě letos začne v obci stavba patnáct metrů vysoké rozhledny, ze které bude unikátní výhled do okolí. A protože je Tučín obcí, ve které lidé drží pospolu, přispějí místní na stavbu rozhledny z „domácích zásob“ travertinu.
52 fotografií

Tučín bude mít Římskou věž. Materiál na rozhlednu dodají místní

Přerovsko
Na Bobelovce se letos otevře moderní domov pro seniory.
/VIDEO/ Nový rok 2024 přinese v Jindřichově Hradci dokončení některých důležitých projektů. Realizace se pak dočkají také dlouho odkládané akce. Dojde například na opravu zámeckého pivovaru i nutnou rekonstrukci rozhledny Rýdův kopec. Město se rozroste o novou nákupní zónu a svého otevření se dočká moderní domov pro seniory. Deník v následujícím článku shrnul některé důležité akce.

Co čeká Hradec v roce 2024? Nové nákupní možnosti i zahájení obnovy pivovaru

Jindřichohradecko
Klínovec na historické pohlednici kolem roku 1920. Pohlednice ze soukromé sbírky Romana Duška.
/FOTO, VIDEO/ Úchvatné pohledy z nejvyššího bodu Krušných hor si lidé užívají už 140 let. Sedmnáctimetrová osmiboká vyhlídková věž se poprvé slavnostně otevřela v roce 1884, kdy byla pojmenovaná jako Vyhlídková věž císaře Františka Josefa. O devět let později k ní byl přistavěný také zděný objekt s hostinskou místností s bytem pro hlídače. Jak se věž následně proměňovala v čase můžete vidět na historických pohlednicích a fotografiích ze sbírky Romana Duška.
8 fotografií

Klínovec na historických pohlednicích. Podívejte, jak vypadala vyhlídková věž

Chomutovsko
Výšlap na Zdeničku, rok 2023.
Dne 30. prosince 2023 se uskutečnil už VIII. ročník turistického výšlapu na rozhlednu Zdenička u Zdounek. Akci pořádal spolek Kroměřížská dráha, který na tento den připravil bohatý program. V 8:45 hodin vyjel z Kroměříže historický motoráček řady M.131.1, známý také jako Hurvínek. Na nástupišti už čekaly první účastníci, kteří se těšili na celodenní výlet.
105 fotografií

Historický motoráček Hurvínek vyrazil na výlet na rozhlednu Zdenička

Čtenář reportér
Rok 2023 byl v kraji plný kuriozit.
Nejen informace o válce a zdražování jste si mohli přečíst na stránkách Deníku v právě končícím roce. Neveselá a náročná témata doplňoval také nespočet zpráv, které se sice nedostanou na titulní strany novin, ale které jsou dokladem toho, že člověk je tvor veselý, hravý a někdy i pěkně pitomý. Přinášíme vám výběr perliček, ke kterým v našem kraji došlo v roce 2023.

Opilci, zloděj nešika a nebezpečné sudy. Rok 2023 byl v kraji plný kuriozit

Liberecko