ŠTÍTEK: rozhledna

Šumavský Poledník
Poledník není klasickou rozhlednou. Tento původně vojenský objekt proto neskýtá návštěvnický komfort běžných vyhlídkových věží. Zato ale nabízí výhledy do unikátního přírodního prostoru šumavské krajiny i o mnoho dál. Samotná rozhledna je sice otevřena jen od května do října, nicméně leží tak vysoko, že krásné výhledy nabízí i její okolí a přilehlá vyhlídková místa. Odměnou po výšlapu vám tak bude nerušený klid a krása šumavské přírody. 
20 fotografií

Pohlédněte na Šumavu shora. Mezi svátky můžete navštívit vrchol Poledník

Čtenář reportér
V ulicích Předmostí se objevily koše na psí exkrementy.
V ulicích Předmostí se objevily koše na psí exkrementy, po kterých už delší dobu volali obyvatelé této místní části. Za novinku vděčí participativnímu rozpočtu, který lidem umožnil zapojit se do rozhodování o tom, kam poputují městské finance. Právě tento návrh byl totiž jedním z těch úspěšných. Chystají se ale i další projekty, které veřejnost podpořila svým hlasováním.
5 fotografií

V Předmostí jsou koše na psí exkrementy, rozhodli o nich občané

Přerovsko
Přemýšlíte nad tím, jak vypadá nasvícená elektrárna?  Tak navštivte  nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice v podvečerním čase.
 Zajímavý tip na pozdně odpolední či dokonce večerní výlet pro celou rodinu připravuje Skupina ČEZ na úterý 29. listopadu. Od 16 do 20 hodin bude totiž výjimečně zpřístupněna nejvyšší oficiální rozhledna v České republice, která se nachází na severní podpůrné věži kotelny Nového zdroje v Elektrárně Ledvice. Z výšky 140 metrů tak bude možné spatřit z ptačí perspektivy nejen nasvícený elektrárenský provoz, ale v případě dobrých povětrnostních podmínek také světla většiny měst a obcí v Krušnohoří a Českém středohoří. Vstup je pochopitelně zdarma. Je ovšem nutné objednat se předem!
4 fotografie

Rozhlednu Elektrárny Ledvice výjimečně otevřou, uvidíte světla měst a obcí

Čtenář reportér
Rozhledna Holedná je nejvyšší rozhlednou v Brně.
/KVÍZ VE FOTOGALERII/ Rozhledna Holedná měří více než 35 metrů a je nejvyšší rozhlednou na území Brna. Byla postavena v roce 2020 na bezejmenném vrcholu na úbočí kopce Holedná, nad brněnskými čtvrtěmi Jundrov a Komín. Před časem na její vyhlídkovou plošinu po 208 schodech vystoupala Libuše Hošková a pořídila krásné fotografie různých pohledů na Brno a jeho okolí. Podívejte se do naší fotogalerie a zkuste si tipnout, co vidíte na snímcích. Své tipy si můžete porovnat se správnými odpověďmi na konci galerie.
21 fotografií

Poznáte Brno z ptačí perspektivy? Zkuste to z nejvyšší rozhledny ve městě

Čtenář reportér
Rozhledna Háj u Aše nabízí lidem nádherné výhledy do okolí.
/GALERIE/ Má dvě označení, říká se jí Bismarckova rozhledna i rozhledna Háj u Aše a najdete jí na vrchu Háj v české části pahorkatiny Smrčina v západních Čechách. Z 34 metrů vysoké rozhledny dohlédnete na Zlenou horu, Špičák, Klínovec i Kornberg v Německu. První návštěvníci na ni vystoupali v roce 1903 za vstupné 10 haléřů.
40 fotografií

Nejzápadnější rozhledna Čech. To je 65 000 cihel a oheň, který měl propojit svět

Čtenář reportér
Petr Pelc, žák Střední školy stavební a strojní Fráni Šrámka v Teplicích, se v úterý 15. listopadu stal 60 000 návštěvníkem Informačního centra v Elektrárně Ledvice. Tašku s různými reklamními předměty mu předala průvodkyně Jana Purmenská.
Šedesát tisíc osob z aktuálních osmi miliard obyvatel planety Země již k úterý 15. listopadu navštívilo Informační centrum klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Většina z nich při té příležitosti vystoupala i na nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice, jejíž prosklená vyhlídka a volně přístupný ochoz se nacházejí ve výšce 140 metrů na severní podpůrné věži kotelny výrobního bloku 6 (Nový zdroj).  Tím s číslem 60 000 se přitom stal Petr Pelc, který společně se spolužáky ze Střední školy stavební a strojní Fráni Šrámka v Teplicích zavítal do infocentra na exkurzi v rámci výuky a měl to štěstí, že vstoupil do vestibulu jako šestý v pořadí.

Student se stal 60 000 návštěvníkem Informačního centra Elektrárny Ledvice

Čtenář reportér
Rozhledna Krásno.
/GALERIE/ V roce 1932 byla dokončena první rozhledna v regionu Slavkovského lesa, rozhledna na vrchu Krudum, nedaleko obcí Třídomí a Hrušková na Sokolovsku. Obyvatelé obce Krásno se její stavbou nechali inspirovat a rozhodli se vystavět nad svou obcí rozhlednu také. Největším inspirátorem a propagátorem celé stavby byl krásenký rodák Alfréd Ruppert. Díky jeho elánu se k němu začali přidávat další nadšenci podporující stavbu rozhledny. Nejdříve se dali dohromady zdejší lidé, kteří byli schopni vyprojektovat takovouto stavbu. 
12 fotografií

Do Indie cestovat nemusíte. Babylónskou věž najdete i v Čechách

Čtenář reportér
Rozhledna Salingburg patří k nejnavštěvovanějším památkám na Chebsku.
/GALERIE/ Salingburg je rozhledna postavená roku 1906 na jižním konci někdejšího Parku Františka Josefa I. ve Františkových Lázních. Připomíná nejen svou podobou zakletý zámek z pohádky o šípkové Růžence. Rozhlednu ve tvaru romantické hradní zříceniny v létě roku 1906 vystavěl slavný františkolázeňský architekt a starosta města Gustav Wiedermann u příležitosti pětistého výročí první písemné zmínky Františkova pramene, nazývaného do 18. století Slatinná kyselka (Schletter Säuerling).
59 fotografií

V rozhledně sídlí duch Salinger. Chrání léčebné prameny před zničením

Čtenář reportér
Cvičení hasičů, rozhledna Nová Ves, 31. října 2022.
/FOTOGALERIE/ Rozhledna Nová Ves leží v nadmořské výšce 842 metrů a je z ní úžasný výhled na hřebeny Jeseníků. Když se v květnu 2014 otvírala, starosta Dolní Moravice Pavel Kopeček všechny překvapil. Během svého projevu na slavnostním ceremoniálu slanil z třicetimetrové výšky společně s hasiči. Hasiči se na rozhlednu v pondělí 31. října vrátili, aby prověřili sehranost jednotek profesionálních a dobrovolných sborů.
28 fotografií

FOTO: Starosta z Bruntálska, hasič se srdcem, teď cvičil s kolegy na rozhledně

Bruntálsko
Tradiční běžecká akce Janovská 11 a 19
Téměř letní podmínky odměnily za sportovní výkon na 700 účastníků tradiční běžecké akce v okolí Janova nad Nisou. Závod Janovských 11 a 19 se koná nepřetržitě od roku 1976. Původní záměrem bylo před sezónou poměřit síly dětí v lyžařském kroužku. Mladí sportovci tvoří i dnes velkou část startovního pole a na kopcovité trati svými výkony strčí do kapsy řadu dospělých běžců.
180 fotografií

FOTO, VIDEO: Janovských 11 a 19 vyšperkovalo letní počasí

Ostatní sporty
Z Dolní Moravy na Králický Sněžník
Milí čtenáři, v tuto chvíli mě napadá, čím jsem si zasloužila vaši pozornost a co vás přesně upoutalo. Ti z vás, kteří už jste někdy na Králický Sněžník vyšlápli víte, že k vrcholku vede více cest. Budu vám vyprávět o té, která vede z Dolní Moravy. Tak si uvařte dobrou kávu, nebo čajík, posaďte se do nějakého pohodlného křesla, je přece podzim, který k těmto čtenářským chvilkám přímo vybízí a jdeme na to. Za reportáž z výletu velice děkujeme.
24 fotografií

Cestu na Králický Sněžník zdobí borůvčí, vodopád i fantastické výhledy

Čtenář reportér
Záběr slavnostního otevření v pořadí druhé rozhledny na Šacberku  1. září 1907 přímo pod věží s představiteli města za přítomnosti starosty Vincenze Inderky. Okrašlovací spolek připravil bohatý program, jehož součástí byl živý historický obraz s malebnými
Zlí duchové jakoby dělali všechno pro to, aby rozhledna na vrchu Šacberk zmizela ze světa. Legendami opředený kopec při severním okraji Jihlavy připomíná řada pověstí a bájí z dob dávného dolování stříbra. Dřevěná rozhledna s kamenným přízemím patřila dlouhé roky k oblíbeným místům Jihlavanů.

Zničená rozhledna na Šacberku? Vypadala jako veliká hořící zápalka

Jihlavsko