ŠTÍTEK: rozhledna

Z Čekyňského kopce je výhled do širokého okolí.
Na Čekyňském kopci by mohla vyrůst nová rozhledna, která přiláká turisty ze širokého okolí. Návrh na její vybudování podpořili na svém posledním zasedání přerovští radní. O stavbě rozhledny se začalo uvažovat už v roce 2020, kdy byla vytipována lokalita a prověřovala se možnost získání dotace. Protože šance na získání finančního příspěvku byly malé a další problémy přinesl covid, odsunuly se tyto úvahy na vedlejší kolej.

Rozhledna na Čekyňském kopci dostala zelenou. Podpořili ji radní

Přerovsko
Rozhledna Pastýřka
Rozhledna Pastýřka v Moravské Třebové je uzavřena. V úterý začala totiž její celková oprava, která potrvá asi do konce září. Řemeslníci vymění poškozené dřevěné prvky za nové ocelové nosné sloupy. V posledních letech byla monitorována postupující degradace nosných dřevěných sloupů rozhledny.

Pastýřka si žádá celkovou opravu

Svitavsko
Bacha, řítí se modrofuk! Aneb před elektrárnou si daly dostaveníčko dnes  již legendární dvoutakty s karoserií z duroplastu, chlouba  bývalé NDR.
/FOTO/ Jako v dobách NDR si musel připadat každý, kdo během sobotního odpoledne zavítal na parkoviště před Elektrárnou Ledvice. Dali  si zde totiž své dostaveníčko posádky více než tří desítek Trabantů, osmi Wartburgů, jednoho Barkase a také motocyklu MZ. Tedy vozidel, které dnes již patří do kategorie veteránů a jež se vyráběly v bývalém východním Německu. Zatímco někteří účastníci setkání vedly technické i všeobecné debaty nad svými vozy a další zkoušely slalom mezi kužely, ostatní se vydali na prohlídku Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ, včetně výstupu na ochoz nejvyšší rozhledny v České republice.
71 fotografií

Majitelé legendárních trabantů a wartburgů zavítali na nejvyšší rozhlednu v ČR

Čtenář reportér
Rozhledna u vrcholu Šibeníku (674 m.n.m.) vznikla z podnětu městyse Nový Hrádek, který pro její výstavbu využil vysloužilý tubus větrné elektrárny. Náklady na výstavbu 47 metrů vysoké kovové rozhledny s infocentrem a parkovištěm činily 16,5 milionu korun.
Tak už je to definitivně potvrzeno, černé na bílem – rozhledna na vrchu Šibeník u Nového Hrádku je oficiálně zapsána v nejnovějším vydání České knihy rekordů. Starosta městyse Zdeněk Drašnar minulý týden v sídle Senátu parlamentu ČR společně s dalšími „rekordmany“ slavnostně převzal oficiální certifikát udílený Muzeem rekordů a kuriozit Pelhřimov a rozhledna se stala jedním z držitelů ocenění Rekordman roku 2022.
21 fotografií

Přeměnu elektrárny v rozhlednu na Šibeníku zapsali do České knihy rekordů

Náchodsko
Rozhledna v Humpolci; Zdroj: Se souhlasem Radka Tulise
/FOTO/ K nebi se v Humpolci tyčí nová rozhledna. Na vršek vede sto osmdesát devět schodů. Svou velikostí budí pozornost. Kromě pochval se na ni snáší i kritické ohlasy. Výhrady k vyhlídce má třeba opoziční zastupitelka Zuzana Žaloudková. „Vadí mi ta masa, ta hromada hmoty. Je to příliš veliké a zastiňuje to okolí. Nejde o ideální dílo na náměstí,“ zkritizovala Žaloudková.
7 fotografií

Humpolec má novou dominantu. Ne všem se rozhledna líbí. Víme proč

Pelhřimovsko
Z hasičské soutěže TFA Bohdanka.
/FOTOGALERIE/ Ti nejtvrdší hasiči působí ve středních Čechách na Příbramsku. Napovídají tomu alespoň výsledky soutěže, která se během posledního květnového čtvrtka odehrávala na Kutnohorsku. Její název – TFA Bohdanka – zní málem něžně. Trojice písmen před jménem rozhledny, která dominuje obci Bohdaneč, nicméně zasvěceným napoví: tohle je soutěž pro drsňáky.
69 fotografií

Nejzdatnější hasiči působí na Příbramsku, ukázala rozhledna na Kutnohorsku

Hasiči
Navzdory deštivé až povodňové předpovědi motorkářům přálo štěstí. V Krnově v poutním kostele na Cvilíně zahájili sezonu modlitbou. Neděle 16. května 2021.
Aby se motorkáři cítili na silnicích v bezpečí, každou sezonu zahajují společnou modlitbou na Cvilíně, kde jim kněz požehná jejich mašiny. Tradiční akce se odehraje v sobotu 14. května od 13.30 hodin. Shodou okolností je 14. květen také Dnem otevřených památek a zahájením turistické sezony, takže na Cvilíně bude v prostoru u rozhledny k dispozici od 10 do 16 hodin k dispozici atrakce mobilního lanového centra.
74 fotografií

Tip na prima výlet? Na Cvilín přijedou motorky, u rozhledny bude lanové centrum!

Bruntálsko