ŠTÍTEK: NASA

Mars. Ilustrační snímek
Jak by měli vypadat první osadníci na Marsu? Tuto otázku si kladou vědci již několik let. Mohli by to být lidé z různých koutů světa s mnohaletými zkušenostmi a výcvikem v kosmu. A nebo by vůbec nemuselo jít o příslušníky lidské populace. Někteří odborníci totiž nyní navrhují kontroverzní řešení. Prvními obyvateli rudé planety by podle nich měla být parta mikrobů, kterými planetu "kontaminujeme." To však odporuje přísným etickým nařízením.
18 fotografií

Jak kolonizovat Mars? Vědci přišli s velmi kontroverzním řešením

Věda a technika
Dolmen de Guadalperal na snímku z roku 2019
Sucho, které v létě zasáhlo valnou část Evropy, mělo mnohdy nečekané dopady. Svědčí o tom i satelitní snímky západního Španělska, které tento týden zveřejnil Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Ty ukazují, jak se díky ustupující hladině z vody vynořily menhiry Dolmen de Guadelperal, které bývají často přirovnávány k britskému Stonehenge. 
17 fotografií

Sucho ve Španělsku odkrylo dávno zatopený poklad. Další záplava ho může zničit

Břeclavsko
Mimozemské létající talíře - Ilustrační foto
Mimozemští špehové mohou pozorovat naši planetu, a to již několik milionů let - dokonce od doby dávno předtím, než se na Zemi objevili první lidé. Závěry amerického fyzika Jamese Benforda mohou sice znít na první pohled bláznivě, ve skutečnosti ale vychází z dlouhodobých dohadů v rámci SETI institutu, tedy projektu určeného k hledání znaků mimozemského života ve vesmíru.
11 fotografií

Sledují nás mimozemšťané? Expert odhadl, kde mohou mít své tajné sondy

Věda a technika
Dolmen de Guadalperal na snímku z roku 2019
Sucho, které v létě zasáhlo valnou část Evropy, mělo mnohdy nečekané dopady. Svědčí o tom i satelitní snímky západního Španělska, které tento týden zveřejnil Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Ty ukazují, jak se díky ustupující hladině z vody vynořily menhiry Dolmen de Guadelperal, které bývají často přirovnávány k britskému Stonehenge. 
17 fotografií

Sucho ve Španělsku odkrylo dávno zatopený poklad. Další záplava ho může zničit

Věda a technika
Věž Jana Kaplického před Salmovským palácem v Praze.
/FOTOGALERIE/ V Česku se zatím návrhy slavného architekta Jana Kaplického nerealizovaly, i když projekt Národní knihovny na Letné z roku 2007 - známý jako blob - vyvolal mnoho povyku. Jako připomínku deseti let od Kaplického náhlého úmrtí Národní galerie Praha alespoň postavila na nádvoří Salmovského paláce zmešeninu věže, které vznikla o pět let dříve než pražská zelená „chobotnice“ jako ideový projekt pro benátské bienále architektury.
8 fotografií

Když člověk letí, přemýšlí volněji. Národní galerie připomíná Kaplického

Volný čas
Start ruské rakety Sojuz-FG - ilustrační foto
Ruské vesmírné lodi Sojuz s androidem Fjodorem na palubě se dnes ráno nepodařilo v plánovaný čas připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Chyba zřejmě nebyla v ruském plavidle, ale v navigačním systému umístěném na ISS, uvedla agentura TASS. Loď je nyní v bezpečné vzdálenosti od stanice a neohrožuje tak její posádku. O další přiblížení se pokusí v úterý.

Připojení na první pokus nevyšlo. Lod Sojuz se od vesmírné stanice vzdálila

Věda a technika
Vesmír stále odhaluje nová tajemství
Vědci zkoumající tajemství oblohy spatřili poprvé populaci obrovských galaxií z raného vesmíru, které pocházejí zhruba z doby dvě miliardy let po Velkém třesku. Tyto mohutné hvězdotvorné galaxie halí mezihvězdný prach, který je až dosud před zraky astronomických hledačů skrýval, protože clonil hvězdné světlo. Astronomové je rozeznali až poté, co se naučili sledovat záření vytvářené tímto prachem.
17 fotografií

Zpět v čase. Astronomové poprvé spatřili obří galaxie z doby raného vesmíru

Věda a technika
Art Jazz Band
/POZVÁNKY/ Hradečtí swingoví veteráni Art Jazz Band s repertoárem mainstreamové a swingové muziky zahrají ve středu večer na Letní scéně hradeckého jazzového klubu Satchmo. Začátek je v 19 hodin.

V Satchmu zahraje Art Jazz Band

Volný čas
Žhnoucí letní slunce nad slunečnicovým polem - ilustrační foto
Letošní červenec byl podle evropských vědců nejteplejším měsícem v historii měření na Zemi, oznámil to šéf evropského programu Copernicus Jean-Noël Thépaut. V prohlášení, o němž informovala agentura AFP, ale také upozornil, že rekord z července 2016 byl minulý měsíc překonán jen velmi těsně. Američtí vědci tak podle něj mohou dojít k jinému výsledku.

Nejteplejší měsíc na Zemi. Horký červenec překonal všechny dosavadní rekordy

Svět
Exoplaneta - Ilustrační foto
Astronomové z amerického Národního ústavu pro letectví a kosmonautiku NASA objevili novou exoplanetu velikosti Neptunu. Jinak se ale tato planeta, obíhající kolem jiné hvězdy než Slunce, od svého dvojníka liší. Zatímco Neptun je v naší Sluneční soustavě druhou nejvzdálenější planetou od Slunce, tato je "svému Slunci" tak blízko, že ji intenzivně spaluje.
10 fotografií

Satelit NASA objevil novou exoplanetu, vědci ji popisují jako ultrahorký Neptun

Věda a technika
Knihovna města Hradce Králové.
/POZVÁNKY/ Knihovna města Hradec Králové ve Wonkově ulici v úterý od 17 hodin pořádá koncert zpěvačky a kytaristky Zuzany Grohové, bývalé knihovnice. Při vystoupení zazní známé folkové, jazzové a country písničky. Vstupné na koncert je 30 korun.

Na co kam: Letní hraní v městské knihovně

Volný čas
Jóga na střeše knihovny
/POZVÁNKY/ Veleúspěšný kurz jógy na střeše Městské knihovny v Hradci Králové v pondělí pokračuje. Během cvičení se můžete věnovat zdravému sebepřijetí, zdravé sebelásce a tolik potřebné péči o psychiku. Lekce 29. července začíná v 17 hodin. Karimatky a pohodlné oblečení si vezměte s sebou.

Za jógou až na střechu knihovny

Volný čas
Ryan Gosling ve filmu První člověk
Pardubické letní kino, které promítá každý prázdninový večer na pravém břehu Labe nedaleko mostu Pavla Wonky, připravilo na sobotu životopisné drama o Neilu Armstrongovi, pod jehož velením přistála posádka Apolla 11 v roce 1969 na Měsíci.

Film přiblíží život Neila Armstronga

Volný čas
Zkouška představení.
Zahorčice - Osmá sezona Zahorčického divadelního léta u Boršova nad Vltavou startovala v pátek 12. července premiérou inscenace Přistání na Měsíci. Další podívanou uvidíte i tento pátek.

Pobaví na Měsíci

Volný čas
Posádka Apolla 11 v roce 1969. Zleva: Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin.
Ačkoli je to dnes již 50 let od jedné z nejdůležitější událostí lidstva, je kolem přistání na Měsíci stále živo. Konspirační teorie jsou zdárně vyvráceny, ale některé nejasnosti stále panují. Co vlastně přesně pronesl americký astronaut Neil Armstrong, velitel Apolla 11, když před 50 lety, dne 20. července 1969, jako první člověk na světě otiskl svou stopu do měsíčního prachu? 
9 fotografií

Člověk zanechal stopu na Měsíci před 50 lety. Co tehdy skutečně Armstrong řekl?

Věda a technika
Poslední muž na Měsíci Eugen Cernan, (ten šedivý) a vedle s brýlemi je astronaut John Blaha. společně s členy astronomického kroužku před brodskou hvězdárnou v roce 2001.
Padesát let od přistání prvních lidí na Měsíci, které si letos připomínáme, probíhá ve zvýšeném zájmu o tohoto našeho souputníka. Dlouhá přestávka od roku 1972, kdy po dokončení mise Apollo 17 Měsíc osiřel, ukončilo na konci roku 2013 přistání čínského robotického vozítka Nefritový králík a to dokonce na odvrácenou stranu Měsíce.

50 let od přistání prvních lidí na Měsíci pohledem Rostislava Rajchla

Zprávy z Česka
Mise Apollo 11.
Třebíč - V týdnu od 15. do 20. července zařazuje Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči do svých komentovaných projekcí na projekční kouli program s názvem „Luna a jiné měsíce“. Připomíná tak padesáté výročí prvního letu na Měsíc, na němž 20. července 1969 přistáli Neil Armstrong a Buzz Aldrin v rámci mise Apollo 11.

V Alternátoru připomínají let na Měsíc speciální projekcí

Třebíčsko
Skafandr Neila Armstronga - Muzeum letectví a vesmíru ve Washingtonu dnes znovu vystavilo skafandr, ve kterém jako první člověk Neil Armstrong chodil po Měsíci
Spojené státy dnes slaví 50. výročí startu kosmické lodi Apollo 11, která dopravila první astronauty na Měsíc. Lunární modul tehdy čtyři dny po startu ze Země přistál na Měsíci, na jehož povrch jako první člověk vstoupil Neil Armstrong následovaný Buzzem Aldrinem. Na Zemi se astronauti vrátili po osmi dnech 24. července 1969, což nyní symbolizují slavnosti, které potrvají osm dní.  
4 fotografie

Obrovský skok pro lidstvo. Američané slaví 50. výročí startu Apolla 11

Věda a technika
Zleva Armstrong, Collins, Aldrin.
Linec – Dnes ve 14.32 středoevropského času se zdvihne 111 metrů vysoká raketa Saturn-5 z Mysu Kennedy do kosmu se třemi americkými astronauty k nejnebezpečnějšímu, nejdražšímu a nejvzrušivějšímu experimentu kosmonautiky, který kdy byl podniknut – k přistání na Měsíci. Svět hledí do Ameriky, napsaly 16. července 1969 linecké OÖN pod titulkem Celý svět je v napětí.

Sousedé: Nevybuchne na Luně zvířený prach?!

Z okolí
Jupiter - Na snímku ze 3. dubna 2017
V plynném povrchu planety Jupiter se zřejmě vyskytují oblasti s výrazně nižší hustotou, než se doposud odhadovalo. Odhalené "díry" v ionosféře mají průměr až 130.000 kilometrů. Analýzou elektromagnetického měření sondy Juno k tomu dospěli vědci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR ve spolupráci s americkými kolegy. Článek s výsledky jejich bádání v červnu otiskl časopis Nature Communications. ČTK to dnes sdělila Markéta Růžičková z odboru mediální komunikace Akademie věd.

Nečekaný vesmírný objev. Plynný povrch Jupiteru pokrývají díry s nízkou hustotou

Věda a technika
Na kus řeči s Houstonem.
Linec – Ve zcela zaplněné tělocvičně Anton Bruckner International School v Linci sledovalo asi 200 zájemců nejprve video „We are NASA“ o práci amerického kosmického úřadu, a pak se žáci spojili konferenční linkou se dvěma inženýry NASA Salimem Nasserem a Megan Yohpeovou na Floridě, píší OÖN.

Sousedé si „pokecali“ s Houstonem

Z okolí
Ondřej Doule
Vědec a architekt Ondřej Doule má hodně neobvyklé povolání: navrhuje příbytky pro první lidské posádky na Měsíci a Marsu anebo třeba hotely na oběžné dráze. A taky je v rámci vědeckých projektů zkouší. I jeho zásluhou spatřil světlo světa jedinečný film Mars, ve kterém si příznačně zahrál robota. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro týdeník Vlasta.
6 fotografií

Český vědec Ondřej Doule: Byl jsem robot na Marsu

Česko
Svítících oblaků přibývá, což vyvolává určité obavy
Noční svítící mraky, tajemný atmosférický jev, který se každoročně objevoval za soumraku nebo rozbřesku po dobu pěti až deseti dnů nad polárními oblastmi, se v poslední době šíří i do dalších částí světa a také se vyskytuje delší počet dní. Zjistila to americká vládní agentura pro letectví a kosmonautiku NASA. Podle ní to souvisí s vyšším obsahem metanu v horní atmosféře.
6 fotografií

Nočních zářících mraků na obloze přibývá. Vyvolává to i určité obavy

Věda a technika