ŠTÍTEK: NASA

Lucie Ráčková
Ještě jí nebylo třicet let a už se pravidelně podílí na trénování cvičných astronautů a přednáší o výzkumu člověka ve vesmíru. Sedmadvacetiletá Lucie Ráčková se v roce 2022 vydala kvůli výzkumu na čtyři měsíce na Antarktidu a dnes je pravděpodobně jedinou Češkou, která absolvovala prestižní Space Studies Program na International Space University. A plní si i další sny… Na ten největší ale zatím čeká.
6 fotografií

Češka ve 27 letech překvapuje. Trénuje cvičné astronauty a spolupracuje s NASA

Společnost
Astronauti Apolla 11 během nácviku své činnosti na měsíčním povrchu
Američan Neil Armstrong se zapsal do dějin jako první člověk, který vkročil na Měsíc. Vše ale mohlo být jinak kvůli nehodě trenažéru během testování lunárního přistání. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) při výročí 55 let od ikonického momentu lidstva připomenul méně známou událost spojenou s misí Apollo, jejíž součástí byl i slavný astronaut, který těsně unikl katastrofě.

Neil Armstrong málem na Měsíc neletěl. Při testu o vlásek unikl neštěstí

Vesmír
Pohled z Měsíce na Zemi. Ilustrační foto
Na povrchu Měsíce je jeskyně, která by v budoucnu mohla sloužit jako útočiště pro průzkumníky či výstavbu lunární základny, oznámil v časopise Nature Astronomy vědecký tým vedený Italy. Jeskyně poměrně velkých rozměrů je patrně přístupná z největší dosud známé propasti v Moři klidu. Je asi 400 kilometrů vzdálená od místa, kde před 55 lety přistáli američtí astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin, napsala agentura AP.

Na Měsíci je jeskyně. Mohla by posloužit jako útočiště pro astronauty

Vesmír
Lidstvo na Marsu. Ilustrační foto.
Rakety PPR mají pohánět kosmické lodě při misích na Mars. Díky ohromnému výkonu dokážou dopravit astronauty na vzdálenou planetu za pouhé dva měsíce, což výrazně zkrátí dobu, která by v současnosti byla nutná s dosavadními technologiemi. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) i výrobců má potenciál zpřístupnit cesty pro lidi i do vzdálenějších míst Sluneční soustavy. Vývoj ale potrvá ještě několik let.

NASA vyvíjí nový raketový systém za miliony. Lidi dopraví na Mars během měsíců

Vesmír
Exoplaneta HD 189733 b páchne jako zkažená vejce. Důvodem je výskyt sirovodíku v atmosféře.
Atmosféra plynného obra HD 189733 b nacházejícího se nedaleko Země obsahuje sirovodík, což způsobuje nevábný pach připomínající zkažená vejce. Nová zjištění o složení vzdáleného světa vědcům poskytly moderní přístroje na dalekohledu Jamese Webba. Odborníci dále chtějí zjistit, zda se toxická látka důležitá pro různé formy života vyskytuje i na jiných exoplanetách.

Webbův teleskop objevil nedaleko Země planetu, která páchne jako zkažená vejce

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
První umělá družice Sputnik, první člověk ve vesmíru, lidská stopa na Měsíci, sondy Voyager, Webbův teleskop nebo kosmický turismus. Mnoho významných milníků během vesmírných závodů vzniklo při soupeření USA a Sovětského svazu. Jenže i po studené válce NASA, ESA a další agentury dokázaly významně posunout bádání mimo Zemi. Připomeňte si nejvýznamnější události, které se dosud staly.

Vesmírné závody začaly Sputnikem. Dnes už nejsou výsadou dvou velmocí

Vesmír
Dva plus dvě byli rok pohromadě v přípravě na Mars.
Dobrovolníci Ross Brockwell, bioložka Kelly Hastonová, lékař a trojnásobný otec Nathan Jones a mikrobioložka Anca Selariuová zakončili v sobotu v Houstonu 378denní pobyt na 160 metrů čtverečních simulační plochy Mars Dune Alpha k možnému pobytu na Marsu. Kontejner, kde byli zavřeni, byl bez oken. NASA jim platila 10 dolarů za každou hodinu bdění, za misi nazývanou Chapea (Crew Health and Performance Exploration Analog) tedy asi 60 480 dolarů. O návratu ze simulátoru informoval FK.

Od sousedů: Rok ve čtyřech a ve tmě

Z okolí
Písečné duny na Marsu.
Čtveřice vědců po více než roce opustila zařízení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), které částečně napodobovalo podmínky lidské mise na Marsu. Z modulu Mars Dune Alpha o rozloze 160 metrů čtverečních, jež se nachází v Houstonu, odešli v sobotu odpoledne místního času s neskrývanou radostí, píše agentura AFP.

Čtveřice vědců po roce opustila zařízení, které simulovalo pobyt na Marsu

Vesmír
Vědci řeší záhadu na Měsíci.
Vědci pravděpodobně popsali příčinu jedné z největších záhad na Měsíci. Vysvětlili možný původ tmavých a světlých hornin tvarovaných do podoby podivných vírů. Patří k nim záhadný útvar Reiner Gamma v Oceánu bouří na odvrácené straně Měsíce, který představuje jednu z největších magnetických anomálií na přirozené družici Země. Odborníci nyní přišli s teorií zmagnetizované lávy pod povrchem Měsíce.

Anomálie na Měsíci jsou velkou záhadou. Vysvětlení se prý ukrývá pod povrchem

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80 tisíc dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.

Kus baterie z ISS dopadl na dům. Rodina z Floridy žádá od NASA odškodné

Svět
Strategie rozvoje dopravy města Hodonína navrhuje výrazné zklidnění Masarykova náměstí, a to v části kolem fary a tržnice. Nejdříve by tady mohla být jednosměrka.
Jak může nově vypadat doprava v Hodoníně, řešilo v týdnu vedení tamní radnice společně s úředníky a obyvateli. Základem se stal dokument s názvem Strategie rozvoje dopravy města. Ve hře jsou změny týkající se parkování, přemostění Staré Moravy, provozu na Národní třídě či zákaz vjezdu před Základní školou Mírové náměstí. Lidé budou moci posílat své připomínky.
7 fotografií

Proměna dopravy v Hodoníně: nové lávky přes Moravu, z Národní třídy pěší zóna

Hodonínsko
Slavnostní otevření unikátního venkovního vzdělávacího centra Archimedes v zahradě Základní školy v Ratíškovicích.
/VIDEO/ Někdejší Miss World Taťána Kuchařová byla mezi těmi, kdo v týdnu v Ratíškovicích otevřeli unikátní venkovní učebnu Archimedes. Bezbariérová dřevostavba stojí na školní zahradě obehnaná vinohradem. Nabízí nejen propojení v síti udržitelných celoročních škol, ale přibližuje žákům i zážitkové vzdělávání díky spolupracovníkům po celém světě.
18 fotografií

Miss Kuchařová v Ratíškovicích otevřela učebnu, vybavení se umí spojit i s NASA

Hodonínsko
Asteroid v blízkosti Země. Ilustrační snímek
Ohromný asteroid o velikosti hory se ve čtvrtek večer přiblíží k Zemi. Další lze očekávat v sobotu, bude ale mnohem menší. Podle Evropské kosmické agentury je lidé mohou pozorovat pomocí dalekohledů pro amatérské astronomy nebo on-line. Vědci ubezpečili, že ačkoliv se objekty budou nacházet v blízké vzdálenosti, kvůli které je označují za potenciálně nebezpečné, riziko srážky s planetou nehrozí.

Zemi mine zabiják planet, další asteroid proletí o víkendu: Kdy je pozorovat

Vesmír
Čínská lunární sonda Čchang-e 6 se vrátila na Zemi. Předtím přistála na odvrácené straně Měsíce.
Na Zemi se v úterý kolem 08:00 SELČ vrátila čínská lunární sonda Čchang-e 6. V rámci téměř osmitýdenní mise sonda přistála na odvrácené straně Měsíce, kde vyvrtala a odebrala vzorky půdy, pořídila fotografie krajiny a umístila čínskou vlajku, píše web stanice BBC. Záběry z dnešního přistání ve stepi v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko vysílala čínská televizní stanice CCTV. Asi dva kilogramy vzorků z Měsíce považují vědci za potenciálně průlomové, neboť mohou poskytnout odpovědi na některé otázky týkající se vzniku planet. Horniny pocházejí z kráteru, který vznikl před asi čtyřmi miliardami let.

Na odvrácenou stranu Měsíce a zpět. Čínská sonda Čchang-e 6 se vrátila na Zemi

Vesmír
Vědci narazili na hyperrychlou hvězdu. Ilustrační foto
Vědci objevili hyperrychlou hvězdu, která vesmírem uhání rychlostí 600 kilometrů za sekundu. Je rychlejší než Slunce, které se pohybuje přibližně 220 kilometrů za sekundu. Hvězda, kterou vědci nazvali CWISE J124909+362116.0 (zkráceně J1249+36), může díky své rychlosti Mléčnou dráhu úplně opustit. Vesmírný objekt je podle odborníků také jeden z vůbec nejstarších v galaxii.

Mléčnou dráhou se řítí hyperrychlá hvězda. Galaxii může dokonce zcela opustit

Vesmír
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou, který může firmu přiblížit k zajišťování pravidelných misí americké vesmírné agentury NASA. Dva američtí astronauti se Starlinerem míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby mimo jiné prověřili fungování lodě při automatickém i ručním ovládání.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu odstartovala. První let byl dlouho odkládán

Vesmír
Restartování družic i kmenové buňky. Gymnazisté z Blanska si připsali úspěchy
Ještě nedokončili střední školu, a už dosáhli významných úspěchů, které jim mohou zajistit budoucí kariéru a vzdělání snů. Sedmnáctiletý Richard Nikel z blanenského gymnázia získal se svým týmem LASAR dvě zlaté medaile na mezinárodní soutěži Conrad Foundation v americkém Houstonu. Jeho o rok starší spolužačka Štěpánka Keprtová obdržela Cenu Učené společnosti ČR za svou odbornou práci o kmenových buňkách, která byla odborníky označena za významný badatelský přínos. Oběma poděkovali i zástupci vedení města.
9 fotografií

Restartování družic i kmenové buňky. Gymnazisté z Blanska si připsali úspěchy

Blanensko
Snímek jámy u sopky Arsia Mons.
Dvě marťanské jámy s nejistým původem vrtají vědcům v hlavě již dvě desítky let. Ti se stále snaží zjistit, čím doopravdy jsou. Ačkoliv se domnívají, že by se mohlo jednat o pozůstatky aktivity sopek, s jistotou to dokáží určit až po bližším průzkumu. Pro tento účel chtějí nově využít roboty. Jenže se jedná o složitý úkol, který je nutné nejprve pořádně promyslet.

Dvě obří díry na Marsu vypadají až hrozivě. Vědci do nich chtějí vyslat roboty

Vesmír
Ilustrace exoplanety Speculoos-3 b u své hostitelské hvězdy.
Nově objevená exoplaneta Speculoos-3 b je zvláštní z více důvodů. Ačkoliv dosahuje velikosti Země, rok na ní uběhne za pouhých sedmnáct hodin. Taky je zde podle belgických vědců věčný den a noc. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že se nachází poměrně blízko naší planety, a dokonce by zde mohl být život.

NASA objevila exoplanetu o velikosti Země. Rok tu trvá pouze několik hodin

Vesmír
Fanoušci českého hokeje. Ilustrační foto
V hospodách, restauracích i doma u obrazovek se bude o víkendu fandit. Naši hokejisté ve čtvrtečním zápase s USA postoupili do semifinále, v němž se v sobotu utkají se švédským týmem. V neděli pak hokejové mistrovství světa vyvrcholí boji o medaile a všichni čeští fanoušci doufají, že by se domácí tým mohl po dlouhém čekání dočkat pokud možno té nejcennější. Pokud chcete zažít atmosféru hromadného fandění pod širým nebem, pak vyrazte tuto neděli do Kostelce nad Orlicí, kde se náměstí promění možná v největší hokejovou fanzónu v celém regionu.

Do největší hokejové fanzóny na Rychnovsku láká v neděli Kostelec nad Orlicí

Rychnovsko
Satelitní snímek Weddellovy polynie z roku 2017.
Ohromná díra nad zamrzlým mořem v Antarktidě byla padesát let záhadou. Vědci totiž netušili, jak Weddellova polynie vzniká. V letošní studii ale přišli s tím, že příčinou jsou teplé mořské proudy v kombinaci se solí a tropickým vzduchem nad hladinou, díky kterým vzniká jedinečný úkaz zabraňující dalšímu zamrzání. Podle vědců je zjištění důležité pro odhadnutí změn na jižním kontinentu i globálních dopadů.

Obří díra velikosti Rakouska byla na Antarktidě 50 let záhadou. Teď nastal zlom

Objevy
Sonda před Sluncem. Ilustrační snímek.
Nadpozemsky vypadající jevy na Slunci zachytila zblízka sonda Solar Orbiter Evropské kosmické agentury (ESA). Na komentovaných záběrech agentura ukázala, co se děje na povrchu hvězdy, a jak úkazy, jako například koronální déšť či spikule, postupují do tamní atmosféry. Vědci se domnívají, že podobné pozorování jim může pomoci vyřešit dlouholetý paradox ve sluneční fyzice: sluneční atmosféru žhavější než povrch.
6 fotografií

Takové záběry Slunce lidé ještě neviděli. Sonda zachytila déšť, spikule i krajku

Vesmír
Studenti z Brna a Blanska uspěli v mezinárodní soutěži Conrad Challenge.
/VIDEO/ Pětičlenný tým s výrazným zastoupením studentů z Jihomoravského kraje uspěl ve finále prestižní celosvětové soutěže Conrad Challenge v centru NASA, tedy Národního úřadu pro letectví a vesmír, v americkém Houstonu. S nápadem na restartování nefunkčních družic na oběžné dráze na konci dubna vynikl v konkurenci dvou tisíc týmů a získal ceny za prezentaci projektu od poroty i veřejnosti.
9 fotografií

Velký úspěch studentů z Blanska a Brna. S vesmírným projektem zabodovali v NASA

Blanensko
Ilustrace exoplanety K2-18b.
Na exoplanetě K2-18b se může vyskytovat mimozemský život. Vědci v její atmosféře objevili sloučeninu, kterou na Zemi produkují pouze živé organismy. S pomocí Vesmírného dalekohledu Jamese Webba chtějí zjistit víc. Pokud se nálezy prokážou, z obřího světa se stane místo s největším potenciálem pro obyvatelnost. Osídlení planety člověkem by však mělo háček.

Jsme ve vesmíru sami? Na obří exoplanetě může být život. Webbův teleskop má data

Vesmír
Planeta Země - Ilustrační foto
Jen pár dní poté, co si svět připomněl 510 let od chvíle, kdy polský kanovník Mikuláš Koperník přišel s ideou heliocentrické soustavy, šokoval blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala svým tvrzením, že by Země nemusela být kulatá, ale placatá. Pokud tomu opravdu věří, řadí se po bok těch, kteří jsou přesvědčeni, že Země ve skutečnosti plochá a leží v „míse", jejíž okraj je vymezen Antarktidou a za ní je již klenba podepírající hvězdnou kupoli.

Je dokázáno, že je Země kulatá? Slovenské ministerstvo kultury způsobilo poprask

Vesmír
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Ilustrační foto
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy Hanjie Tan objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Česko považuje za klíčového průkopníka v oblasti pozorování malých mimozemských těles s významnými astronomy. Inspirací mu jsou například Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Postavení místní vědy o vesmíru ve světě rovněž bylo důvodem, proč se zde rozhodl studovat.

Je z Číny, studuje v Praze. Student objevil 5000. kometu: Česko mě inspiruje

Vesmír
Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.
Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.
7 fotografií

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Vesmír