ŠTÍTEK: NASA

Americký astronaut Buzz Aldrin z mise Apollo 11 na měsíčním povrchu.
Američtí astronauti by při první misi s přistáním na Měsíci po více než 50 letech měli v roce 2024 strávit na lunárním povrchu šest a půl dne. To je téměř dvojnásobek nejdelších pobytů astronautů při někdejších výpravách v rámci programu Apollo. Podle serveru Space.com to během virtuálního semináře věnovaného návratu člověka na Měsíc řekla Lindsay Aitchisonová, inženýrka americké vesmírné agentury NASA pracující na vývoji nových skafandrů.
9 fotografií

Astronauti na Měsíci. Na povrchu stráví týden a ujdou kilometry

Věda a technika
Fotografie pořízená v srpnu 2014 robotickým vozítkem Curiosity ukazuje podivný útvar, vyhlížející jako lidská kost. Znamená to, že nám NASA něco tají?
V srpnu roku 2014 pořídilo robotické vozítko Curiosity na Marsu kamerou Mastcam snímek, jenž nedává spát konspiračním teoretikům. V načervenalém prachu leželo kromě obvyklé kamenité suti něco, co vypadalo jako - lidská stehenní kost. Příznivci spikleneckých teorií začali okamžitě rozvíjet hypotézy o tom, kdo a proč nám tají existenci života na této planetě a k čemu na Marsu došlo. Skutečnost je ale jiná.
13 fotografií

Tajemné obrazce na Marsu: útvar připomíná lidskou kost, vědci mají vysvětlení

Věda a technika
Máme se obávat soukromníků ve vesmíru?
Americká vláda svěřila další osud kosmických letů firmě SpaceX Elona Muska. Loď Crew Dragon se včera úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam dopravila dvojici amerických astronautů. Jde vůbec o první případ, kdy bylo k podobnému letu využito plavidlo soukromé společnosti. Je to nový start, nebo spíše neúnosné riziko?
28 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Máme se obávat soukromníků ve vesmíru?

Černá a bílá
Raketa společnosti SpaceX Falcon 9 startuje z floridského mysu Canaveral. K Mezinárodní vesmírné stanici vynese astronauty NASA Douga Hurleyho and Boba Behnkena v lodi Crew Dragon
Poprvé po devíti letech od konce programu raketoplánu odstartovala z území Spojených států do kosmu loď s lidskou posádkou. Dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley letí na palubě plavidla Crew Dragon, které stejně jako nosnou raketu Falcon 9 vyvinula a provozuje soukromá společnost SpaceX. Tato firma, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk, se tak stála první soukromou společností, která dopravila posádku na oběžnou dráhu kolem Země a která s ní letí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
28 fotografií

Crew Dragon odstartoval k ISS. U stanice zakotví za 19 hodin

Věda a technika
Raketa SpaceX Falcon 9 s vesmírnou lodí Crew Dragon v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 27. května 2020
Loď amerického miliardáře a vizionáře Elona Muska Crew Dragon měla ve středu ve 22:33 SELČ vynést do vesmíru dvojici amerických astronautů. Došlo by tak k prvnímu letu astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Start byl ale pár minut před zažehnutím motorů odložen kvůli špatnému počasí nad Floridou.
28 fotografií

Muskova Crew Dragon zůstala na zemi. NASA odložila start lodi kvůli počasí

Věda a technika
Kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX.
Spojené státy se po takřka deseti letech od zrušení programu raketoplánů vrací k dopravě astronautů do kosmu na palubách amerických lodí. Zlomem se stane středeční let kosmické lodi Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX, za kterou stojí vizionář Elon Musk. Astronauti Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley se stanou prvními, kdo od roku 2011 odstartují do vesmíru z amerického území. Prozatím Američané využívají služeb ruských lodí a do vesmíru létají z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.  
28 fotografií

Do vesmíru z USA po téměř deseti letech. Posádka SpaceX odstartuje ve středu

Věda a technika
Divadlo Spejbla a Hurvínka uvede hru Spejbl versus Drákula.
Přísná vládní nařízení a zákazy už trochu povolují a obyvatelům metropole se tak po dlouhé době opět naskýtá možnost vyrazit ven a užít si kulturu, sport, zábavu… Ale stále jsou k dispozici živé přenosy i na internetu, protože ne všechny akce a v neomezeném rozsahu mohou být. Vyberte si z nabídky víkendových tipů, které vám doporučujeme.
20 fotografií

Kam v Praze o víkendu 16. a 17. května?

Cestujeme
Po zhruba 27 hodinách letu se dnes kosmická loď Crew Dragon (na snímku chvíli před spojením) soukromé americké společnosti SpaceX v automatickém režimu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).
Astronauti americké vesmírné agentury NASA Robert Behnken a Douglas Hurley stále ještě nevědí, kolik času stráví na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), až na ní koncem května přistanou s novou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Půjde o první let amerických astronautů do kosmu americkou lodí vypuštěnou z území USA od ukončení programu raketoplánů v roce 2011.  
8 fotografií

Jak dlouho budou astronauti na ISS? Test lodě SpaceX naplánovali na konec května

Věda a technika
Satelitní složený snímek hory Olympus Mons na Marsu, nejvyšší známé hory ve sluneční soustavě. Jde o štítovou sopku s několikanásobnou kalderou
Představa Marsu jako mrtvé, suché, prašné a pusté planety bere s každým dalším novým objevem stále více za své. Vedle náznaků možné existence nějaké formy života (nálezu organických molekul, podivných výkyvů hladiny kyslíku v atmosféře planety) přibývá důkazů, že Mars je také vulkanicky a geologicky aktivní. Jeden z nich vědci objevili v meteoritu.
7 fotografií

Na Marsu existovaly sopky. Vědci mají důkaz přímo z nitra rudé planety

Věda a technika
Vesmírná sonda Plato s uhlíkovými panely, které vzniknou ve firmě 5M v Kunovicích.
Stále častěji se výrobky kunovické firmy 5M stávají součástí vesmírných projektů. Zatímco na sklonku minulého roku úspěšně absolvoval orbitální test unikátní rentgenový teleskop, na nějž pro NASA vyvinuli v Kunovicích tubus, nyní, po úspěšném tendru tam začnou pracovat na součástech pro sondu Plato.

Družici Plato budou vyrábět i v Kunovicích

Slovácko
MARTIN KOVAŘÍK ve své domácí pracovně digitalizuje videoarchiv FK Teplice.
/ROZHOVOR/ Pro mnohé fanoušky fotbalových Teplic je to skvělá zpráva: klub postupně zpřístupňuje záznamy památných bitev, K vidění jsou na klubovém kanále na Facebooku a YouTube. Na tom, že po letech si je možné vychutnat památná střetnutí s Dortmundem, Feyenoorde nebo Celtiicem, má šéf marketingu a komunikace „sklářů“ Martin Kovařík.

Pracovnu má jako centrálu NASA. Digitalizuje slavné zápasy klubu ze Stínadel

Fotbal
MARTIN KOVAŘÍK ve své domácí pracovně digitalizuje videoarchiv FK Teplice.
/ROZHOVOR/ Pro mnohé fanoušky fotbalových Teplic je to skvělá zpráva: klub postupně zpřístupňuje záznamy památných bitev, K vidění jsou na klubovém kanále na Facebooku a YouTube. Na tom, že po letech si je možné vychutnat památná střetnutí s Dortmundem, Feyenoorde nebo Celtiicem, má šéf marketingu a komunikace „sklářů“ Martin Kovařík.

Pracovnu má jako centrálu NASA. Digitalizuje slavné zápasy klubu ze Stínadel

FORTUNA:LIGA
Sonda Solar Orbiter nese na oběžnou dráhu kolem Slunce také přístroje vyvinuté firmou BD Sensors ze Slovácka.
Tuzemští vědci a podniky, včetně jednoho ze Slovácka, se podílejí na významném mezinárodním projektu hvězdného zaměření. Do finální fáze jej začátkem února z Mysu Canaveral na Floridě úspěšně posunula raketa Atlas V. Ta totiž vynesla do vesmíru sondu Solar Orbiter, v jejímž nitru se nacházejí přístroje vyvinuté ve společnosti BD Sensors, působící mimo jiné v Buchlovicích.
3 fotografie

Sonda Solar Orbiter nese k Slunci přístroje ze Slovácka

Slovácko
Mimozemšťané a létající talíře - Ilustrační foto
Ve filmu ET se mimozemšťan zvaný pokoušel zavolat domů, do své galaxie. Ale měli bychom se my snažit zavolat mimozemšťanům, jako je ET? To je otázka, která se v poslední době začíná stále více řešit, protože se objevily zprávy o projektu, který vymysleli dva odborníci z americké univerzity MIT.
11 fotografií

Máme se ozvat mimozemšťanům?

Věda a technika
Tajuplná "díra" na povrchu Marsu byla objevena náhodou v roce 2011 při snímkování sopečného štítu Pavonis Mons kamerou HiRISE, umístěnou na palubě americké planetární sondy Mars Reconnaissance Orbiter, kroužící kolem Marsu
Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zveřejnil na svém vědeckém blogu astronomický snímek Marsu, který ukazuje další zvláštnost této podivuhodné planety - místo, které vypadá jako kuželový útvar s velkou "dírou" na vrcholu. Na první pohled připomíná obří studnu nebo opuštěný těžařský důl, jde však o pozůstatek sopečné činnosti.
9 fotografií

Satelit vyfotil na Marsu okno do podzemí. Obrovská "studna" budí úžas

Věda a technika
Gymnázium Jana Palacha v Mělníku se otevřelo ve čtvrtek 13. února pro veřejnost v rámci Dne otevřených dveří.
/FOTOGALERIE/ Gymnázium Jana Palacha v Mělníku se otevřelo ve čtvrtek 13. února pro veřejnost v rámci Dne otevřených dveří. Škola nabízí osmileté a čtyřleté studium a cílem je příprava ke studiu na vysokých školách a vyšších odborných školách. Zaměření je všeobecné a důraz je kladen na výuku cizích jazyků, českého jazyka, matematiky a přírodních věd.
36 fotografií

Mělnické gymnázium získalo v těchto dnech významná ocenění

Mělnicko
Start rakety Atlas V 411
Raketa Atlas V 411 vynesla z Mysu Canaveral do vesmíru sondu Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter. Sonda bude i s přístroji, na jejichž vývoji a výrobě se podíleli čeští experti a firmy, zblízka zkoumat Slunce. Raketa odstartovala podle plánu dnes v v 5:03 SEČ (v neděli 23:03 místního času), vyplývá z internetového přenosu amerického vesmírného úřadu NASA, který se na misi také podílí.
6 fotografií

Solar Orbiter míří ke Slunci. Na vývoji přístrojů se podíleli i Češi

Věda a technika
V Praze byla 8. ledna 2020 představena výstava Cosmos Discovery.
/FOTOGALERIE/ Velká putovní výstava o pronikání člověka do vesmíru dorazila na pražské Výstaviště. Představuje přes dvě stovky originálních exponátů - amerických i ruských. Předměty, které jsou na českém území poprvé a do zahraničí míří jen výjimečně, budou v Křižíkových pavilonech k vidění do konce dubna. Shlédnout je tam možné mimo jiné skafandr i kombinézu Jamese Lovella, velitele dramatické „měsíční“ mise Apollo 13 z roku 1970.  
20 fotografií

Tip Deníku: Trysky raket i skafandry. Výstava slibuje, že z vás udělá astronauty

Z okolí