ŠTÍTEK: NASA

Jan Macák z Univerzity Pardubice
Fráze Černá hodinka získává díky vědci z Univerzity Pardubice Janu Macákovi zcela nový význam. Tým pod vedením muže, který se dlouhodobě věnuje nanotechnologiím, totiž pro potřeby českého výrobce hodinek Chronotechna vyrobil speciální černou vrstvu pro jejich ciferníky. Ta pohltí až 99 procent světla. „Když se na vrstvu podíváte, je to, jak když se díváte do černé díry,“ říká nad svým úspěchem Jan Macák z Centru materiálů a nanotechnologií při Fakultě Chemicko-Technologické.
4 fotografie

Od hodinek do vesmíru. Pardubický vědec vyvinul nejčernější čerň

Věda a technika
Vozítko Perseverance
Robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA se nejspíš podařilo odebrat vzorky z povrchu Marsu. Hlavní inženýr projektu Adam Steltzner už na twitteru vyjádřil své nadšení. NASA je však opatrnější a před oficiálním potvrzením úspěšného odběru chce nejprve na dalších fotografiích ověřit, že je v trubici dostatečné množství materiálu pro analýzu.
26 fotografií

Roveru Perseverance se nejspíš podařilo nabrat vzorek materiálu z Marsu

Věda a technika
Start lodi Crew Dragon Endeavour
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pozastavil práce na lunárním modulu se společností SpaceX Elona Muska. Učinil tak kvůli žalobě konkurenční firmy Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose, která se týká rozhodnutí vesmírné agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliard dolarů (62,6 miliard korun) výhradně se Space X, informovala agentura Reuters.
8 fotografií

NASA zastavila práce na lunárním modulu SpaceX. Kvůli žalobě Bezosovy firmy

Věda a technika
Start lodi Boeing CST-100 Starliner - Start americké kosmická lodi společnosti Boeing CST-100 Starliner z floridského Mysu Canaveral
Kosmická loď CST-100 Starliner vyvinutá společností Boeing byla v pondělí po pátečním odkladu znovu připravena ke startu na svůj druhý zkušební let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Pokud operaci neohrozí počasí, mělo by plavidlo bez posádky vzlétnout ve 13:20 východoamerického času (19:20 SELČ). Cílem testovací mise je dopravit na oběžnou dráhu náklad a o necelý týden později přistát zpátky na Zemi.

Po dřívějším odkladu se čeká start kosmické lodi Starliner k testovací misi

Věda a technika
Pardubický fotograf Petr Horálek slaví další úspěch, jeho snímek byl americkým úřadem NASA vybrán jako prestižní astronomický snímek dne 31. července 202.
Pardubický fotograf Petr Horálek slaví další úspěch, jeho snímek byl americkým úřadem NASA vybrán jako prestižní astronomický snímek dne 31. července 2021. Fotograf uspěl se snímkem nazvaným Vzpomínka na Neowise, na kterém zachytil nejvýraznější kometu na severní polokouli za posledních 23 let, která zazářila na obloze vloni v červenci.

Pardubický fotograf bodoval se svým snímkem v NASA

Pardubicko
LÉTO. Čtyři roční období na známé vyhlídce Sečské přehrady byly fotografovány za velmi specifických podmínek - hodinu před západem slunce s typickým zabarvením a typickou oblačností pro dané období. Proto projekt trval tři roky.
/FOTOGALERIE/ Unikátní fotografickou koláží čtyř ročních období na Seči nasnímaných ze stejného místa se pochlubil světoznámý astrofotograf Petr Horálek. Pardubák, jehož snímky vesmírných objektů oceňuje i americká NASA, projektem jaro-léto-podzim-zima strávil tři roky, snímky pocházejí ze známé vyhlídky nad přehradou u zříceniny Oheb. Podívejte se jak na výslednou koláž, tak i posloupně na všechny čtyři fotky. 
6 fotografií

Čtyři roční období na Seči. Unikátní sérii astrofotograf Horálek dělal tři roky

Chrudimsko
Ilustrační snímek
Vědci americké vesmírné agentury NASA a Evropské kosmické agentury (ESA) při počítačové simulaci hrozby srážky Země s velkou planetkou zjistili, že katastrofě by nedokázalo zabránit ani použití jaderné bomby. O simulaci informovalo centrum CNEOS, které v rámci NASA sleduje dráhy planetek a komet a zjišťuje pravděpodobnost jejich možného dopadu na Zemi.
8 fotografií

Srážce Země s planetkou by nezabránila ani jaderná bomba, ukázala simulace

Věda a technika
Kapsule společnosti SpaceX 2. května 2021 bezpečně dopravila na Zemi čtveřici astronautů
Kapsule společnosti SpaceX dnes bezpečně dopravila na Zemi čtveřici astronautů, kteří strávili téměř půl roku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) při první plnohodnotné misi vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností. Loď Crew Dragon Resilience po odkladech nad ránem místního času (těsně před 09:00 SELČ) přistála na hladině Mexického zálivu nedaleko pobřeží Floridy.
6 fotografií

Úspěšné přistání. Čtveřice astronautů se po půl roce na ISS vrátila na Zemi

Věda a technika
Členové mise Crew-1 při tréninku před startem do vesmíru.
Zapsali se ho historie, splnili naplánované úkoly a nyní přišel čas, aby se vrátili na Zemi. Již tento týden se z Mezinárodní vesmírné stanice vrátí posádka mise SpaceX Crew-1. První ze série stejnojmenných misí, na kterých spolupracuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) a soukromá společnost Elona Muska SpaceX. Podívejte se, jaký je program návratu.
13 fotografií

Návrat na Zemi. O víkendu přiletí posádka Crew-1, ve vesmíru pěstovala ředkvičky

Věda a technika